TÉMA

Bezpečnost

Rusko chce demontovat mezinárodní řád, varoval Žáček. Musíme zabránit eskalaci, vyzval Koten

Bezpečnostní situace ve světě je podle ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky nejvážnější od druhé světové války. Tento výrok prý nepřekvapil vrchního ředitele sekce vnitřní bezpečnosti resortu vnitra Jana Paďourka. „Tvrdíme to už nějakou dobu,“ řekl v pořadu Události, komentáře. Člen výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) souhlasí, že bezpečnostní situace není dobrá, přičemž varoval před eskalací ruské války na Ukrajině. To by se mohlo stát, pokud podle něj mocnosti nevyzvou válčící strany k jednání. Rusko a další totalitní síly chtějí dle předsedy výboru pro bezpečnosti Pavla Žáčka (ODS) demontovat mezinárodní řád.
včera|

Bělobrádek: Lidovci nemohou být s nízkými preferencemi spokojeni. Odmítl ale, že by to bylo tím, s kým jsou v koalici

Pavel Bělobrádek přivedl před jedenácti lety lidovce zpět do Poslanecké sněmovny, odkud v předchozích volbách vypadli. Nyní jim ovšem volební modely přičítají jen kolem dvou až tří procent, což by znamenalo, že by v případných volbách ze sněmovny vypadli podruhé. Bělobrádek je nicméně přesvědčen, že je to hlavně otázka vysvětlování, propagace dosažených úspěchů, ale i toho, že nynější předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na sebe ve vládě bral představování více nepopulárních věcí, než bylo třeba. Naopak si Bělobrádek – na rozdíl třeba od dalšího lidoveckého expředsedy Jiřího Čunka – nemyslí, že by bylo pro stranu škodlivé hlavně to, s jakými stranami spolupracuje ve vládní koalici. Pavel Bělobrádek byl hostem Interview ČT24, rozhovor s ním vedl Martin Jonáš.
včera|

Francie zpřísnila bezpečnostní opatření na nejvyšší míru a povolala do měst další čtyři tisíce vojáků

Po pátečním teroristickém útoku v Rusku zvyšuje bezpečnostní opatření řada států, například Slovensko, Norsko, Německo či Francie. Ta je zpřísnila na nejvyšší stupeň. Ke třem tisícům vojáků, kteří hlídkují ve městech, přibyli další. Paříž, ale i ostatní města jsou před blížícími se velikonočními svátky v pohotovosti.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 21:01|

Bezpečnostní situace je podle Koudelky nejvážnější od druhé světové války. Role BIS je zásadní, prohlásil Pavel

Současná bezpečnostní situace je podle ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky nejvážnější od druhé světové války. To, co dělají ruští vojáci na Ukrajině, nebo to, co palestinští teroristé provedli v Izraeli, by bez milosti udělali také u nás, řekl novinářům po jednání s prezidentem v pražském sídle kontrarozvědky. Žádné konkrétní informace o přímém ohrožení bezpečnosti Česka momentálně tajné služby nemají. Podle Petra Pavla je v současnosti role BIS zásadní.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 20:47|

ANO lavíruje mezi voliči svými a SPD, míní Benda. Brabec kritizuje sněmovní usnesení

Dolní komora na mimořádné schůzi označila za největší bezpečnostní hrozbu nynější ruský režim, jenž je podle ní teroristický. ANO usnesení kritizuje, podle místopředsedy Richarda Brabce je jednostranné. Předseda poslanců ODS Marek Benda v Událostech, komentářích uvedl, že bylo k dispozici už v pondělí a opozice se na jeho formulaci mohla podílet. Domnívá se, že ANO manévruje mezi voliči svými, SPD a případně dalších proruských subjektů.
21. 3. 2024|

Evropským státům chybí peníze na zbrojení i vojáci. Komise proto zvažuje změnu ekonomiky

Výdaje evropských států na obranu se v současnosti zaměřují na modernizaci jejich ozbrojených sil. K rozšíření vojenských kapacit je však nutné přistoupit ke škrtům v jiných oblastech, míní server Dyami. Problém je kromě financování i personální stav armád. Evropské vlády proto hledají způsob, jak oslovit nové rekruty. Evropská komise se snaží vstoupit do řešení dané situace a mluví o zavedení režimu „válečné ekonomiky“.
20. 3. 2024|

Kupka vnímá rozpor mezi činy a slovy politiků ANO týkajícími se Ukrajiny. Havlíček to vysvětluje potřebou řešit možnou „variantu B“

Mimořádná sněmovní schůze má podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka nastolit základní hodnotový směr dalších kroků vůči Ukrajině. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v úterních Událostech, komentářích souhlasil, že Česká republika potřebuje jednoznačnou pozici. Je potřeba přemýšlet, co nastane, když se věci nebudou dařit tak, jak si všichni představujeme, řekl k situaci v zemi bránící se ruské agresi místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO). Člen sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) prohlásil, že kabinet „chce zajistit další financování pokračování zabíjení na Ukrajině“.
20. 3. 2024|

WSJ: Česko nakupuje munici pro Ukrajinu i ze zemí, které vystupují jako spojenci Moskvy

Česko využívá kontakty z období studené války při shánění tolik potřebné munice pro Ukrajinu. V době zablokované zbrojní pomoci ze Spojených států, pomalého nárůstu výroby munice na Západě a tenčících se zásob ukrajinské armády nakupuje Praha i od zemí, které vystupují jako spojenci Moskvy. Uvedl to americký list The Wall Street Journal.
17. 3. 2024|

Babiš tahá veřejnost za nos, tvrdí Urbanová. Za bezpečnostní hrozbu považuje jeho rétoriku

Šéf ANO Andrej Babiš veřejnost v podstatě tahá za nos – předstírá, že můžeme rozpustit armádu, přestat zbrojit, můžeme přestat podporovat Ukrajinu a že všechno bude v pořádku, řekla v Interview ČT24 místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Barbora Urbanová (STAN). Politika podle ní pro bývalého předsedu vlády není střetem idejí, ale osobní záležitostí. Za bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku považuje Babišovu rétoriku. Urbanová se v pořadu také vyjádřila k případu podmíněného trestu za znásilnění uloženého brněnským krajským soudem.
15. 3. 2024|

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl, armáda se cvičením počítá od příštího roku

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl a houfnic. Armáda chce na cvičišti v Jincích testovat nové zbraňové komplety a intenzivněji připravovat vojáky. Výcvik to má zefektivnit a zlevnit. Od zrušení bývalého vojenského újezdu uplynulo už skoro deset let. Poslední čtyři roky ale v jeho části vojáci trénují střelbu z minometů.
15. 3. 2024|

Babiš je bezpečnostní riziko, míní Pekarová Adamová. Musím se usmívat, říká Bžoch

Bezpečnostní hrozby pro Česko jsou jediným bodem návrhu programu nadcházející mimořádné schůze poslanců. Na úterní odpoledne ji z podnětu koaličních zákonodárců svolala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V Událostech, komentářích sdělila, že bezpečnostním rizikem je i šéf opozičního ANO Andrej Babiš. Poslanec Jaroslav Bžoch z ANO ale míní, že současná vládnoucí koalice se staví do role bezpečnostních služeb.
14. 3. 2024|

„Bez bezpečí není prosperita.“ Dvacet pět let členství v NATO se podle Řehky využilo beze zbytku

Náčelník generálního štábu armády Karel Řehka vidí za ekonomickým růstem a prosperitou Česka bezpečnost a ochranu, kterou zemi poskytuje členství v Severoatlantické alianci. V úterý republika oslavila čtvrt století od vstupu do NATO. Řehka v pořadu Události, komentáře zmínil také to, že podle něj není ve hře vyslání vojáků Aliance na Ukrajinu, o kterém se mluví po prohlášeních francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nebo polského premiéra Donalda Tuska. Ve výsledku ale záleží na politicích, dodal.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 23:11|

Vstup do NATO byl historický přelom a Ukrajina je klíčový spojenec, zaznělo na konferenci na Pražském hradě

Den vstupu do NATO byl jedním z nejdůležitějších dnů českých moderních dějin a znamenal historický přelom pro naše bezpečí, řekl premiér Petr Fiala (ODS) na Pražském hradě na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost připomínající čtvrtstoletí od vstupu do Aliance. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyzval k podpoře Ukrajiny a jednotě Západu tak, aby letošní rok přinesl ze země napadené Ruskem dobré zprávy. I když Ukrajina není součástí NATO, je klíčovým spojencem a tím, kdo podstupuje nejtěžší boj proti ruské rozpínavosti a agresivitě, dodala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 19:40|

Čtvrtstoletí Česka v NATO připomněla konference na Hradě, nad Prahou proletěly stíhačky

Česko si v úterý připomíná 25 let od vstupu do Severoatlantické aliance. Nad středními Čechami a pak nad Prahou prolétla dopoledne při té příležitosti formace vojenských letounů české a také spojenecké německé armády. Výročí čtvrtstoletí v NATO připomněla také konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě. Vystoupili na ní nejvyšší čeští ústavní činitelé, odpoledne promluvil i bývalý americký prezident Bill Clinton. Česko se stalo členem NATO 12. března 1999.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 15:50|

Pavel: Osud Ukrajiny nám připomíná, jak klíčové bylo dotáhnout integraci do NATO

Osud Ukrajiny nám připomíná, jak klíčové před čtvrt stoletím bylo, že se Česko spolu s dalšími zeměmi dokázalo chopit příležitosti a dovést k cíli svou integraci do Severoatlantické aliance (NATO). Na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, která se koná na Pražském hradě u příležitosti 25. výročí vstupu ČR do NATO, to v úterý prohlásil prezident Petr Pavel.
12. 3. 2024|

Většina lidí podle průzkumu podporuje členství v NATO a také Alianci důvěřuje

Se členstvím v Severoatlantické alianci souhlasí 25 let po vstupu České republiky do ní 70 procent lidí. Vyplývá to z lednového průzkumu analytického ústavu STEM. Většinovou podporu má členství v NATO dlouhodobě, nikdy od vstupu nekleslo pod 50 procent, od roku 2001 se naopak většinou drží nad 70 procenty.
12. 3. 2024|

Zóna ČT24: Evropa se soustředí na obranu, český plán munice pro Ukrajinu si vzala za svůj

Český plán nákupu munice pro Ukrajinu se ujal, připojila se řada evropských zemí a dle české vlády už se podařilo shromáždit prostředky na nákup první várky. Podle agentury Bloomberg by střelivo mohlo na místo určení dorazit v řádu týdnů. Česko může Ukrajinu potěšit i další zprávou – ve sbírce se podařilo vybrat zatím 141 milionů korun na nákup útočných dronů.
10. 3. 2024|

Budapešť a Peking chystají společné policejní hlídky na maďarském území, píší média

Maďarsko podepsalo minulý měsíc s Čínou dohodu o spolupráci v justici a bezpečnostních otázkách, napsal německý Die Welt. Podle maďarských médií bude možné, aby čínští policisté drželi společné hlídky s těmi maďarskými. Od maďarské opozice zaznívá kritika. Čínský režim, který Evropská unie kritizuje kvůli porušování lidských práv, v minulosti podle neoficiálních zdrojů vybudoval v zahraničí síť policejních stanic pro sledování svých občanů.
8. 3. 2024|

Hongkong se blíží Číně, představil bezpečnostní zákon

Hongkong představil návrh nového zákona o národní bezpečnosti. Za trestné činy jako je vlastizrada nebo vzpoura ukládá až doživotní vězení. Norma podle agentury dál prohloubila obavy z omezování svobod ve městě poté, co vláda v Pekingu v roce 2020 v reakci na hongkongské prodemokratické protesty zavedla přísný bezpečnostní zákon, napsala agentura AP.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 08:44|

Řidiči se na silnicích necítí bezpečně, sami ale často porušují pravidla

Zhruba polovina řidičů se na českých silnicích necítí bezpečně. Ukázal to průzkum České asociace pojišťoven, podle kterého na silnicích cítí nebezpečí 51 procent lidí. Podle pojišťoven přitom riziko zranění nebo úmrtí rok od roku klesá. Motoristé obvykle za důvod obav označují chování ostatních řidičů, ale i stav vozovek.
8. 3. 2024|

Zóna ČT24: Armáda vyrazila za školáky, ukazuje jim práci s raněnými i s technikou

Česká armáda se své poslání snaží přiblížit i nejmenším. Využila proto výročí čtvrtstoletí vstupu do Severoatlantické aliance a připravila pro základní školy akci Den s armádou. Program staví na praktických ukázkách, při kterých si děti samy řadu dovedností osvojí.
4. 3. 2024|

V Paříži otevřeli olympijskou vesnici, vybudovali ji v rekordním čase

Organizační výbor olympijských her v Paříži 2024 slavnostně převzal klíče od olympijské vesnice. Prohlédl si ji také prezident Emmanuel Macron, starostka Paříže Anne Hidalgová či ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová. Vesnice bude zázemím pro zhruba čtrnáct a půl tisíce sportovců a další členy výprav, poté poslouží i paralympionikům.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 22:12|

Nemůžeme vidět jen ty scénáře, které chceme, komentuje Havlíček situaci Ukrajiny. Musíme být akceschopnější, míní Vystrčil

Ekonomická a vojenská podpora Ukrajiny je nezbytná, shodli se v pořadu ČT Události, komentáře předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Havlíček si ale stojí za tím, že by se mělo připravovat i na možnost, že bude Ukrajina nucena kvůli chybějícím zdrojům přistoupit na ústupky. Pomalé dodávky munice Ukrajině od Evropské unie mohou podle Vystrčila souviset s ambicí některých unijních politiků vyrábět tyto systémy v evropských zemích a posilovat tím svou ekonomiku.
27. 2. 2024|

Únik dokumentů o špionáži ukázal na vazby mezi čínským státem a hackery. Ti operují i v Česku

Z čínských serverů uniklo několik špionážních dokumentů. Jsou součástí komunikace jedné z firem, která se věnuje získávání osobních dat. Stovky stránek informací v tomto týdnu ukázaly na propojení státního aparátu komunistické Číny s hackery, kteří přitom operují po celém světě včetně Česka. Se zjištěním přišly deníky New York Times a Washington Post.
24. 2. 2024|