TÉMA

Kamerový systém

Okolí Klánovického lesa bude mít nové osvětlení. Radnice mluví i o kamerách

Okolí Klánovického lesa bude mít nové osvětlení, radnice tím chce zvýšit bezpečnost. Na vybraná místa by chtěla také instalovat kamery. Žádost o rozšíření kamerového systému teď posoudí expertní komise. V ní jsou policisté, strážníci i zástupci vedení Prahy.
29. 3. 2024|

Na stadionu v Teplicích nasadili proti výtržníkům kamerový systém, který rozezná obličeje

Na fotbalovém stadionu v Teplicích bojuje proti výtržníkům chytrý kamerový systém, jediný svého druhu v regionu. Je schopen rozeznat tváře lidí, kteří dělají během zápasů v hledišti nepořádek. Díky tomu mohou pořadatelé a policisté snadněji v davu najít výtržníka a potrestat ho.
9. 10. 2023|

Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá, školy začínají s preventivními programy

Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá, a nejde jen o drobné šarvátky. Třeba policisté na Děčínsku během jednoho měsíce řeší dva případy, kdy oběti skončily v nemocnici. Školy proto začínají s novými programy prevence.
27. 9. 2023|

Kvůli nemocem stoupá cena včelstev. Úly se tak stávají terčem zlodějů

V Česku výrazně přibylo krádeží včelstev. Podle odborníků si včelaři kradou úly navzájem. V posledních letech totiž kvůli nemocem, především varroáze, včely vymírají. Ceny nových úlů i jejich osazenstev jsou kvůli tomu stále vyšší, právě proto se také stávají stále častěji terčem zlodějů.
30. 8. 2023|

V Plzni začalo fungovat sedm chytrých křižovatek. Pomůžou hlavně záchranářům a MHD

Na sedmi křižovatkách v Plzni na Borech začala fungovat nová technologie, která má umožnit rychlejší a bezpečnější průjezd městem. Semafory doplněné kamerami napojenými na centrální servery dokáží efektivně řídit dopravu, reagovat na změnu provozu a upřednostnit průjezd vozů hasičů, záchranky a MHD. Chytré řízení dopravy v úterý představilo vedení města.
15. 8. 2023|

Bezpečnostní kamery mají v Ostravě na zkoušku i zvukové detektory

Městská policie Ostrava testuje mezi prvními v republice novou technologii bezpečnostních kamer. Ty monitorují i okolní zvuky. Následně pak systém strážníkům v operačním centru posílá informace o mimořádných událostech. Zatím má takových detektorů sedm a jsou umístěny v bezprostřední blízkosti kamer ve třech problémových lokalitách.
14. 6. 2023|

Pardubický dopravní podnik nainstaluje do všech vozů kamery

Ve všech vozech městské hromadné dopravy v Pardubicích budou přibližně do konce roku kamery. Budou monitorovat případné incidenty a sloužit jako důkazní materiál. Mohou působit i preventivně, řekl provozně technický náměstek Dopravního podniku města Pardubic Petr Drápalík. Kamery mají chránit nejen cestující, ale i řidiče a revizory.
22. 3. 2023|

Drogy, alkohol a krádeže. Kvůli bezdomovcům jezdí na plzeňské nádraží víc policejních hlídek

Plzeň řeší bezpečnost před tamním hlavním nádražím. Bezdomovci a narkomani tam obtěžují cestující, aplikují si před nimi drogy a často tam dochází k násilnostem a krádežím. Problém řeší vedení města už několik let. Obyvatelé dokonce tvrdí, že se situace v posledních měsících zhoršila. Podle redaktorky ČT Daniely Tunklové jsou podobné problémy i na nedalekém autobusovém terminálu. Do lokality tak častěji vyrážejí strážníci i policisté.
3. 3. 2023|

Kamery samy odhalí přestupek na přejezdu. První jsou na Třinecku

Ve Vendryni na Třinecku ve středu Správa železnic spustila do ostrého provozu nový inteligentní kamerový systém. Ten dokáže automaticky zaznamenat přestupky a informace odeslat policii nebo úředníkům. Jde o první místo v Česku, brzy by se kamery měly objevit i na dalších přejezdech. Statistiky počtů jízd na červenou totiž každoročně stoupají, jen loni došlo na přejezdech v Česku ke 166 střetům.
1. 2. 2023|

Nová „smart“ auta hlídají parkování v ulicích Prahy. Umí najít dokonce i výtluky nebo poškozené značky

Na parkování v Praze dohlíží nová speciálně upravená auta. Moderní technologie umí najít i problém s dopravním značením nebo výtluk. Technologie vyjde město na padesát milionů ročně. Parkování v hlavním městě je dlouhodobý problém. Správa komunikací každý měsíc eviduje až sto tisíc podezření na přestupek.
9. 11. 2022|

Kompostárna ve Slatiňanech bude pod zámkem. Lidé tam totiž vozili nábytek i stavební suť

Slatiňany na Chrudimsku řeší problém s místní kompostárnou. Lidé si ji totiž pletou se skládkou, údajně úmyslně. Místo odloženého bioodpadu ze zahrad jsou v kompostárně plasty, stavební suť či části nábytku a vybavení domů. Město, které kompostárnu provozuje, už za likvidaci takového odpadu zaplatilo stovky tisíc korun. Další zbytečné finance už ale vynakládat nechce, areál proto oplotí a bude ho nepřetržitě hlídat.
19. 8. 2022|

Opava má novou protihazardovou vyhlášku. Ta původní mohla být podle ministerstva diskriminační

V Opavě začala platit nová vyhláška regulující hazard v ulicích města. Herny už magistrát nepovoluje jen v konkrétních domech a na daných adresách, nyní se povolení týká širších zón. Naopak ani nadále nebude možné provozovat hernu na sídlištích a v dalších rezidenčních oblastech, řekl Martin Kůs z tiskového odboru opavského magistrátu.
10. 5. 2022|

Více silnic v Praze bude „pod dohledem“ radarů. Městská firma kontroluje jejich funkčnost

Společnost Technologie hlavního města Prahy začala kontrolovat funkčnost radarů, které měří rychlost řidičů. Právě městská firma od nového roku radary převzala do správy. Zařízení, která byla mimo provoz, také opravuje. Řidiči si tak budou muset dát ještě větší pozor na dodržování rychlosti. Pražský magistrát řešil za uplynulé tři roky téměř sedm set tisíc překročení rychlosti, které zachytily právě městské radary.
15. 2. 2022|

„Práci“ dealerům drog znesnadňují elektronické recepty i policisté z 11. oddělení

Od ledna se musí elektronicky evidovat takzvané recepty s modrým pruhem, tedy na opiátové léky. Policisté si od novinky slibují, že více zabrání zneužívání předpisů na trhu s drogami. V Praze proti dealerům zasahuje speciálně vytvořený tým.
2. 1. 2022|

V Plzni testují čidla, která rozeznají výstřel. Mají pomoci policii

Speciální čidla, která na ulici rozeznají zvuk výstřelu nebo volání o pomoc a spustí poplach, by už brzy mohla pomáhat policistům i strážníkům. Nyní je testují v Plzni. Prověřili je tam už i v praxi, když se v centru města minulý týden poprali dva muži a následně jeden z nich vystřelil. Plzeň se zřejmě stane prvním městem v Evropě, které takovou technologii využije.
29. 10. 2021|

Policie zadržela člověka podezřelého z výbuchu auta v Přerově. Hrozí mu až osm let

Policisté zadrželi osobu podezřelou z nastražení výbušného systému na autě v Přerově, uvedla ve středu přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová. Zadrženého člověka obvinili z obecného ohrožení, hrozí mu až osm let vězení. Zaparkovaný VW transportér vybuchl v Sušilově ulici v pondělí, nikdo nebyl zraněn. Vůz byl jen několik dní označen novými firemními polepy, patří majiteli sportovního obchodu.
1. 9. 2021|

Vloupání během pandemie přibylo, města proti nim bojují kamerami

Kriminalita v Česku dál klesá. V době koronaviru ubylo drobných krádeží, mravnostních deliktů i násilných činů. Zvýšil se ale počet vloupání, kvůli kterým si i menší města v současnosti pořizují kamerové systémy.
31. 7. 2021|

Hradecké křižovatky budou „smart“. Začal se budovat inteligentní dopravní systém

V Hradci Králové v pátek prvními výkopovými pracemi začala stavba inteligentního dopravního systému (IDS), který by měl zvýšit plynulost a bezpečnost dopravy ve městě. Práce začaly na světelné křižovatce v Kuklenách, v následujících dnech budou stavbaři pokračovat na dalších křižovatkách. Celková hodnota stavby IDS činí 229 milionů korun bez DPH, spuštěn by měl být za dva roky.
2. 7. 2021|

V Ostravě se otevřel opravený podchod za 23 milionů. Hlídají ho kamery

V nejlidnatějším ostravském obvodu Jih se v pátek po kompletní rekonstrukci otevřel 45 metrů dlouhý a šest metrů široký podchod pod Horní ulicí v části Hrabůvka. Jeho oprava stála 23 milionů korun a navázala na nedávno vybudované Náměstí Ostrava-Jih, uvedla mluvčí radnice Gabriela Gödelová. Lidé podchodem mohou procházet už od pátečního odpoledne, v noci na sobotu budou zprovozněny také tramvajové zastávky.
14. 5. 2021|

Kamery ve všech vozech MHD v Ostravě zatím nebudou. Dopravní podnik musí vypsat nový tendr

Dopravní podnik Ostrava (DPO) posouvá projekt instalace kamerových systémů ve svých vozidlech. Musí opakovat celé výběrové řízení, protože dodavatel kamerových systémů nesplnil požadavky stanovené smlouvou. Původně měl mít podnik kamery ve všech vozidlech do konce roku 2020.
20. 1. 2021|

Počty nakupujících hlídají v některých obchodech kamery

Vládou nařízené limity počtu zákazníků v obchodech kvůli koronaviru pomáhá na některých místech plnit umělá inteligence. Zabudovaná je v bezpečnostních kamerách. Umí lidi počítat nebo sledovat, jestli mají nasazené roušky. Technologie tak nahrazuje práci, na kterou mají obchody i bezpečnostní agentury málo lidí.
20. 12. 2020|

Testuje se nová technologie na odhalení zbraní

V nemocnici v Praze se začne testovat nový inteligentní kamerový systém pro detekci zbraní. Ten umí odhalit potenciálního nebezpečného útočníka, upozorní na neobvyklý pohyb lidí a rozpozná i hledané pachatele. Pokud by byl například v místech, kudy procházel tento týden útočník ve Vídni, s velkou pravděpodobností by na něj ještě před útokem upozornil.
9. 11. 2020|

Zakázka na IT systém elektronických dálničních známek bude zrušena bez sankce, říká Havlíček

Zakázka na IT systém k elektronickým dálničním známkám bude zrušena bez jakékoliv sankce. Po pátečním uvedení do funkce ministra dopravy to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) se původně na dodávce a provozu systému za 401 milionů korun dohodl s firmou Asseco Central Europe, podle Havlíčka bude zakázka po konstruktivní dohodě s firmou ukončena bez toho, aby stát platil penále.
24. 1. 2020Aktualizováno24. 1. 2020, 12:38|

Více členů ochranky i inteligentní kamery. Ostravská nemocnice posiluje bezpečnostní opatření

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) po prosincové střelbě v čekárně traumatologické ambulance posílí jednotlivá bezpečnostní opatření. V uplynulých dnech už vedení zdravotnického zařízení rozšířilo tým ochranky a na podobné situace chce lépe připravit i zaměstnance nemocnice. V celém areálu by se navíc v budoucnu měly objevit i takzvané inteligentní kamery. Ke střelbě, po které zemřelo sedm lidí, došlo 10. prosince 2019. Dvaačtyřicetiletý pachatel krátce po útoku obrátil zbraň proti sobě.
20. 1. 2020|