TÉMA

Letecká nehoda

V brazilské Amazonii havarovalo dopravní letadlo, zahynulo čtrnáct lidí

V brazilské Amazonii havarovalo v sobotu menší letadlo společnosti Manaus Aerotaxi. Neštěstí se stalo při pokusu o přistání v městě Barcelos. Na palubě bylo čtrnáct lidí, všichni zahynuli. Stroj Embraer EMB-110 s imatrikulací PT-SOG byl 32 let starý, okolnosti jeho nehody vyšetřuje brazilské letectvo.
17. 9. 2023Aktualizováno17. 9. 2023, 11:06|

Výroba delfínů začala ve velkém před 60 lety. Položily základ pro další rozvoj proudových letounů v tuzemsku

Vyvinout letadlo je složité – a co teprve letadlo proudové. A tak má každé letadlo řadu výročí značících jeho cestu od pozemního představení prototypu přes první vzlet, schválení, po zahájení sériové výroby. A právě šedesáté výročí od zahájení výroby slaví letos v dubnu Delfín – první československé proudové letadlo, též první proudové letadlo vyráběné ve velkém ve východním bloku mimo Sovětský svaz. Je to legenda světového nebe, která stále létá. Vojenská letectva sice delfíny vesměs vyřadila, ale dodnes žijí v soukromých rukou a dělají čest svým obratným mořským jmenovcům při vystoupeních akrobatických skupin.
29. 4. 2023|

Na jihu Číny se zřítilo letadlo se 132 lidmi. Podle státní televize šlo o nehodu

Letadlo společnosti China Eastern Airlines se 132 lidmi na palubě v pondělí havarovalo v horách na jihu Číny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní média. Příčiny nehody ani počet obětí nejsou známy. Záchranáři ale uvedli, že na místě nenašli žádné stopy po přeživších.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 12:48|

Výbuch zničil letadlo nad Srbskou Kamenicí. „České Lockerbie“ přežila před půlstoletím letuška

Sedmdesátá léta byla pro civilní letectví v celém světě velmi nešťastným obdobím. Létalo se již vcelku běžně, do provozu vstoupila nová velkokapacitní letadla, ale bezpečnost ještě měla řadu nedostatků. A tak se v této dekádě stala vůbec nejhorší katastrofa v historii (Tenerife 1977), nejhorší britská letecká nehoda (Staines 1972), nejtragičtější nehoda ČSA (Damašek 1975) i mnoho dalších. Výjimečná byla katastrofa letu Jugoslávských aerolinií JU 367, kterou způsobila exploze za letu. Trosky letadla dopadly poblíž Srbské Kamenice na Děčínsku, a přestože stroj spadl z desetikilometrové výšky, nehodu přežila jedna členka posádky. S 27 oběťmi je to historicky třetí nejtragičtější letecká nehoda, která se stala v českém vzdušném prostoru, tehdy však byla vůbec nejhorší. Od nehody uplynulo rovné půlstoletí.
26. 1. 2022|

Na mosteckém letišti havarovalo letadlo, dva lidé na místě zemřeli

Na mosteckém letišti Braňany v pátek odpoledne havarovalo malé motorové letadlo. Dva lidé na místě zemřeli, jeden dospělý a jeden nezletilý. Informoval o tom mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník. Příčiny pádu stroje vyšetřuje policie.
27. 8. 2021Aktualizováno27. 8. 2021, 20:05|

Na Filipínách havaroval při přistání vojenský hercules, zahynulo nejméně 45 lidí

Při nehodě vojenského transportního letadla na filipínském ostrově Jolo zahynulo nejméně 45 lidí včetně tří civilistů, kteří byli na zemi a zabily je trosky. Další lidé utrpěli zranění, pět ještě zůstává nezvěstných. Na palubě stroje bylo přes 90 osob. Letadlo začalo po dopadu hořet. Příčinu zatím úřady nestanovily, nepředpokládají ale, že by šlo o útok.
4. 7. 2021Aktualizováno4. 7. 2021, 21:47|

30 let zpět: Nouzové přistání

U Dubence nedaleko Dvora Králové nad Labem havarovalo v listopadu 1990 sovětské letadlo. Po nouzovém přistání na poli se trup letadla rozlomil a z jeho útrob se vysypaly stovky kartonů převážených cigaret. Jak na událost reagovali místní občané, se dozvíte z dobové reportáže.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
18. 11. 2020|

Data z černých skříněk. Ukrajinské letadlo sestřelily v lednu nad Teheránem dvě rakety během 25 vteřin

Ukrajinský boeing, který letos v lednu omylem sestřelila íránská armáda, byl v intervalu pětadvaceti vteřin zasažen dvěma raketami. Ukázala to analýza záznamů ze dvou černých skříněk z havarovaného stroje. Pasažéři letu z Teheránu do Kyjeva byli po prvním zásahu patrně ještě naživu. Incident si vyžádal životy všech 176 lidí na palubě, Írán přijal oficiálně odpovědnost až tři dny po nehodě.
23. 8. 2020|

Írán poskytl Ukrajině přístup k černým skříňkám letu PS752. Popírá obvinění, že boeing sestřelil

Írán umožnil Ukrajině plně spolupracovat na vyšetřování středeční katastrofy letu PS752. Ukrajinští experti podle ministra zahraničí Vadyma Prystajka získali přístup k jeho černým skříňkám. Kde bude jejich obsah analyzován, nebylo podle něj zatím rozhodnuto. Írán znovu kategoricky popřel tvrzení některých západních států, že ukrajinský stroj sestřelila jeho raketa.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 18:33|

Čistý zisk Boeingu ve třetím čtvrtletí klesl o polovinu na 1,17 miliardy dolarů

Čistý zisk amerického výrobce letecké techniky Boeing se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl o 51 procent na 1,17 miliardy dolarů (zhruba 27 miliard korun). Oznámila to ve středu sama firma, která se potýká s negativními důsledky přerušení provozu letounů 737 MAX po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii. Akcie Boeingu ale na výsledky reagovaly mírným růstem.
23. 10. 2019|

Boeing 737 v řece. Na Floridě sjelo letadlo z přistávací dráhy, zranilo se 21 lidí

Dopravní letoun Boeing 737 sjel v noci na sobotu SELČ na vojenském letišti poblíž amerického města Jacksonville z přistávací dráhy a skončil v blízké řece. Nehoda si podle policejního velitele vyžádala 21 zraněných, ale jejich život není ohrožen. Stroj měl na palubě 136 pasažérů a sedmičlennou posádku a na vojenskou základnu ve floridském Jacksonvillu přiletěl z americké základny Guantánamo na Kubě.
4. 5. 2019Aktualizováno4. 5. 2019, 11:35|

Speciální tým našel trosky stroje, ve kterém letěl fotbalista Sala. Uvnitř je patrné jedno tělo

Po dvou týdnech od zmizení letadla, ve kterém cestoval argentinský fotbalista Emiliano Sala, našel speciální pátrací tým trosky stroje. Ve vraku je viditelné jedno tělo. Letoun se ztratil 21. ledna nad Lamanšským průlivem, z radarů zmizel poblíž jednoho z Normanských ostrovů.
4. 2. 2019|