TÉMA

Nantes

Dělobuchy, žhářství, slzný plyn. Prvomájová Francie se bouří proti reformě penzí

V řadě měst po celé Francii na prvního máje opět protestovaly statisíce lidí kvůli sporné důchodové reformě. V Lyonu skupina maskovaných lidí v černém rozbila výlohu pojišťovny a zapálila městský mobiliář. V Nantes zase rozhořčení Francouzi házeli dělobuchy. Na bezpečnost dohlížely tisíce policistů. V několika městech včetně Paříže nasadili proti demonstrantům slzný plyn. Podle úřadů demonstrovalo celkem 782 tisíc lidí, podle odborů jich bylo v ulicích 2,3 milionu.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 20:02|

Francie opět na nohou. Protestující pálí odpadky, ulice střeží rekordních třináct tisíc policistů

Francii v úterý zasáhlo desáté kolo stávek proti důchodové reformě, která zvyšuje věk odchodu do penze o dva roky. Protestující ráno přerušili železniční dopravu a zablokovali silnice u Rennes a Nantes. Stávky v přepravním, leteckém a energetickém sektoru dopadají na veřejnou infrastrukturu. Studenti některých univerzit se kvůli barikádám nemohli dostat do kampusů. V ulicích hlídkuje rekordních třináct tisíc policistů, z toho přes pět tisíc v Paříži. Demonstrace provázejí násilnosti od chvíle, kdy vláda protlačila zákon bez hlasování parlamentu.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 18:37|

Při protestech ve Francii bylo zadrženo 457 lidí, přes čtyři sta policistů utrpělo zranění

Při protestech proti francouzské důchodové reformě zadržela policie ve čtvrtek a v noci na pátek 457 lidí, zranění utrpělo 441 policistů, informoval v pátek francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Počty zadržených a zejména zraněných jsou vyšší než při posledních protestech. V západofrancouzském Bordeaux podle deníku Le Monde hořela část radnice, kde měl být v úterý uvítán britský král Karel III. – jeho návštěva se ale nakonec odkládá. Francouzská premiérka Élisabeth Borneová označila násilnosti za nepřijatelné. Násilí odsoudil i prezident Emmanuel Macron.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 22:06|

Francouzské protesty proti důchodové reformě neustávají. Zaměstnanci rafinerií stávkují

Ve Francii v neděli pokračují protesty proti důchodové reformě, kterou prezident Emmanuel Macron prosadil tak, že obešel hlasování v parlamentu. Šéf pravicových Republikánů (LR) Éric Ciotti na Twitteru uvedl, že byla poničena i jeho kancelář v Nice. Označil to za nátlak na to, aby poslanci jeho strany hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě podporované Macronem. Ráno proti reformě stávkovalo 34 procent zaměstnanců rafinerií a skladů ropné společnosti TotalEnergies, uvedla agentura Reuters.
19. 3. 2023|

Ve Francii pokračují protesty proti důchodové reformě, v noci policie zatkla desítky lidí

Po celé Francii pokračují protesty proti zvýšení důchodového věku, které se vláda podporovaná prezidentem Emmanuelem Macronem rozhodla prosadit bez souhlasu poslanecké sněmovny. Po čtvrtečním oznámení tohoto postupu zesílily při demonstracích výtržnosti a policie v noci na sobotu po nových střetech zatkla další desítky lidí. Úřady v Paříži preventivně zakázaly shromážďování v okolí Národního shromáždění a Elysejského paláce.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 23:09|

Ve Francii stávkují letoví dispečeři, ruší se i spoje s Prahou

Leteckou dopravu ve Francii citelně narušila stávka řídících letového provozu. Zrušeno bylo mnoho vnitrostátních i mezinárodních letů, včetně spojení s Prahou. Dispečeři stávkují za zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek, včetně zajištění dostatečného počtu zaměstnanců do budoucna.
16. 9. 2022|

Dříve uhašené požáry u Bordeaux se opět rozhořely

Dříve uhašené požáry v departementu Gironde u francouzského Bordeaux se opět rozhořely. Zasahuje tam pět stovek hasičů, pomáhají jim letadla Canadair a vrtulníky. Od úterního odpoledne oheň pohltil šest tisíc hektarů borových lesů, zničil šestnáct domů a osm tisíc lidí se muselo evakuovat. Oheň se také blíží k dálnici A63, úřady se rozhodly ji uzavřít, informovala agentura AFP. Další požár je poblíž Nantes na severu Francie, vypukl ve skladu válečné munice.
10. 8. 2022|

Ve francouzském Biarritzu bylo skoro 43 stupňů, v pátek na pláži zemřeli dva senioři

Ve francouzském letovisku Biarritz ležícím u Biskajského zálivu v sobotu odpoledne naměřili 42,9 stupně Celsia, což je doposud nejvyšší hodnota na tomto místě. Na mnoha místech Francie padly červnové rekordy. Současná vlna veder ve Francii přišla v průběhu roku doposud nejdříve za posledních 75 let, uvedla meteorologická služba Météo France. Neobvykle horké počasí trápí i jiné evropské země.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 22:45|

V Rakousku lidé demonstrovali kvůli povinnému očkování, ve Francii kritizovali opatření

Lidé ve Vídni protestovali kvůli povinnému očkování proti covidu-19, které v Rakousku začne platit 1. února. Informovala o tom agentura DPA. Tisíce odpůrců vakcinace či dalších opatření protestovaly v sobotu i v některých německých městech. Také ve městech po celé Francii se v sobotu sešli odpůrci očkování, aby odsoudili záměry prezidenta Emmanuela Macrona, který prohlásil, že chce naštvat lidi odmítající vakcínu zpřísněním omezení jejich občanských svobod. Informovala o tom agentura Reuters.
8. 1. 2022Aktualizováno8. 1. 2022, 22:31|

Muž spojovaný se zapálením katedrály v Nantes se udal kvůli vraždě kněze

Ve vesnici Saint-Laurent-sur-Sèvre poblíž francouzského Nantes byl nalezen zavražděný kněz. Podezřelý se sám přihlásil na policii. U zavražděného údajně dočasně bydlel. Podle informací médií jde o stejného muže, který loni zapálil katedrálu v Nantes a čeká ho v této kauze soud. Požár tehdy založil Rwanďan, který zde pracoval jako dobrovolník. Policie nicméně souvislost nepotvrdila.
9. 8. 2021|

Pandemie ve světě: Ve Francii vypukly protesty kvůli covidovým opatřením. V Austrálii nakonec nebyly

Do ulic Paříže a dalších francouzských měst vyšlo na 200 tisíc lidí, kteří jsou nespokojeni s vládními plány na využívání covid pasů ke vstupu do restaurací a nákupních center a s požadavkem na povinné očkování v některých profesích. Na protesty se připravovalo i Sydney, ale nakonec se neuskutečnily. V nejlidnatějším australském městě platí již několik týdnů přísná uzávěra, která potrvá přinejmenším do konce srpna.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 20:47|

Radikalizovaný a psychicky nemocný muž pobodal v Nantes policistku. Při zatýkání byl zabit

Na předměstí francouzského Nantes v pátek dopoledne vešel neznámý muž na policejní komisařství a pobodal policistku. Přibližně čtyřicetiletá žena má četná zranění, zejména na nohou a na rukou, není však v ohrožení života. Policie muže odpoledne zadržela na základě informací od svědků útoku. Muž byl při policejním zátahu postřelen, později svým zraněním podlehl. Motiv útoku je zatím nejasný, ministr vnitra Gérald Darmanin však uvedl, že podezřelý byl v hledáčku policie kvůli své příklonnosti k radikálnímu islámu a že rovněž trpěl psychickými problémy.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 18:04|

Francouzští senátoři projednávají zákon proti separatismu. Snaží se zabránit šíření islamismu v mešitách

Mešity ve Francii jsou znovu středem pozornosti. Po šesti měsících například opět funguje svatostánek u Paříže, který úřady zavřely kvůli přílišné radikálnosti. Právě tu se snaží francouzští senátoři řešit v rozporuplném zákoně proti separatismu, který věnuje největší pozornost náboženským institucím. V nich totiž může často docházet k radikalizaci. Vláda se normou snaží bojovat proti šíření extrémních postojů v zemi, avšak není vyloučeno, že zákon neprojde.
9. 4. 2021|

Francouzi se bouří proti Amazonu, stovky lidí protestovaly kvůli obřím skladům

Ve Francii roste nespokojenost s postupem internetového giganta Amazon. Vedle vyhýbání se placení daní v zemi jsou terčem kritiky také podmínky zaměstnanců, likvidace konkurence i dopad obřích skladů na životní prostředí. V několika francouzských městech včetně Nantes se proto v uplynulých dnech sešly stovky demonstrantů.
4. 2. 2021|

Francouzi opět demonstrovali kvůli návrhu bezpečnostního zákona. Protestovalo se v desítkách měst

Ve městech po celé Francii se v sobotu znovu lidé vydali do ulic vyjádřit nesouhlas s návrhem bezpečnostního zákona, který například zakazuje publikovat snímky, kde je možné identifikovat členy pořádkových složek. Francouzská média hlásí shromáždění v desítkách měst včetně Paříže, Lyonu či Montpellieru. Dnešní mobilizace je několikátou za poslední měsíce, opatření mezitím schválila dolní komora francouzského parlamentu.
30. 1. 2021|

V Nantes padlo obvinění kvůli požáru katedrály, muž se přiznal

Francouzská policie kvůli požáru gotické katedrály v Nantes znovu zatkla muže, kterého vyšetřovala už před týdnem, a obvinila ho ze žhářství. Informovala o tom agentura AFP. Muž, který působí u místní diecéze jako dobrovolník, se podle listu Le Monde k činu přiznal.
26. 7. 2020|

Požár postihl gotickou katedrálu ve francouzském městě Nantes. Úřady šetří, jestli nešlo o žhářství

V západofrancouzském Nantes zasáhl požár gotickou katedrálu z přelomu 15. a 16. století, na místě byly nasazeny desítky hasičů. Podle jejich mluvčího se plameny podařilo po několika hodinách dostat pod kontrolu. Úřady zahájily vyšetřování možného trestného činu žhářství, protože vyšetřovatelé našli tři různá ohniska požáru, potvrdil agentuře AFP nantský státní zástupce Pierre Sennes. Nikdo zatím nebyl obviněn, svědky neštěstí vyslechne policie.
18. 7. 2020Aktualizováno18. 7. 2020, 20:18|

Aerolinky Air France by mělo do dvou let opustit 16 procent zaměstnanců

Francouzské aerolinky Air France a jejich sesterská společnost HOP! zruší kvůli kolapsu letecké přepravy po vypuknutí nemoci způsobené novým koronavirem 7580 pracovních míst. To je zhruba 17,5 procenta pracovní síly obou firem dohromady. Vyplývá to z pátečního prohlášení aerolinek zveřejněného po jednání s odbory.
3. 7. 2020|

V Británii pokračují po bouři Dennis záplavy, nejméně jeden člověk zemřel

Velká Británie se druhý den potýká se záplavami a komplikacemi v dopravě po vydatných deštích, které v neděli přinesla bouře Dennis. Výstrahy kvůli velké vodě v pondělí ráno dál platily na více než třech stech místech v zemi, v pěti případech meteorologové označili situaci za životu nebezpečnou a hladiny některých řek dopoledne stále stoupaly. Velké dešťové srážky čeká také Francie, kde extrémní počasí odstřihlo od elektřiny desetitisíce odběratelů. V Německu nejméně devět lidí utrpělo zranění při dopravních nehodách spojených s extrémním počasím.
17. 2. 2020Aktualizováno17. 2. 2020, 16:45|

Speciální tým našel trosky stroje, ve kterém letěl fotbalista Sala. Uvnitř je patrné jedno tělo

Po dvou týdnech od zmizení letadla, ve kterém cestoval argentinský fotbalista Emiliano Sala, našel speciální pátrací tým trosky stroje. Ve vraku je viditelné jedno tělo. Letoun se ztratil 21. ledna nad Lamanšským průlivem, z radarů zmizel poblíž jednoho z Normanských ostrovů.
4. 2. 2019|