TÉMA

John Bolton

Moskva v reakci na krok Washingtonu vyhostí diplomaty a uvalí sankce

Rusko vyhostí deset amerických diplomatů a zváží další odvetné kroky vůči Washingtonu, oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Americkému velvyslanci zároveň doporučil, aby se „vrátil domů ke konzultacím“. Moskva podle šéfa ruské diplomacie vyhostí i pět diplomatů z Polska v odpovědi na podobný krok Varšavy.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 20:32|

Třaskavá kniha Trumpovy neteře může vyjít. Soud zrušil zákaz její distribuce

Newyorský odvolací soud zrušil opatření, kterým soud nižší instance dočasně zakázal nakladatelství šířit kriticky laděnou knihu o prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Vydání knihy z pera prezidentovy neteře Mary Trumpové se u soudu snažil zablokovat Trumpův bratr Robert, podle kterého Mary sepsáním knihy porušila smlouvu o mlčenlivosti.
2. 7. 2020|

Paměti z Bílého domu. Trump si myslel, že Finsko patří Rusku, píše Bolton ve své knize. Zmiňuje v ní i Babiše

Po odkladu a neúspěšné snaze americké vlády zablokovat její vydání jde v úterý do prodeje kniha bývalého poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Boltona o 17 měsících jeho působení v týmu prezidenta Donalda Trumpa. Paměti nazvané The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Paměti z Bílého domu) předkládají obrázek administrativy plné nedůvěry a interních půtek v čele s americkým lídrem.
23. 6. 2020|

Boltonovy paměti mohou vyjít, rozhodl soudce. Trump to považuje za své velké soudní vítězství

Federální soudce rozhodl, že bývalý poradce prezidenta Donalda Trumpa John Bolton může vydat své paměti. Bílý dům se vydání knihy snažil zabránit s poukazem na to, že kniha obsahuje tajné informace, a může tak ohrozit národní bezpečnost. Trump považuje rozhodnutí soudce za své vítězství a Bolton, který podle něj porušil zákon, prý „zaplatí vysokou cenu“.
20. 6. 2020Aktualizováno20. 6. 2020, 18:34|

Boltonova kniha míří do obchodů. Ministerstvo spravedlnosti se ji ještě pokouší zakázat

Administrativa Donalda Trumpa stupňuje tažení proti knize prezidentova někdejšího poradce Johna Boltona. Ministerstvo spravedlnosti nejnověji požádalo federálního soudce o vydání předběžného rozhodnutí, které by Boltonovi zakázalo knihu zveřejnit, a požaduje, aby se omezení vztahovalo rovněž na nakladatele a knihkupce. Ovšem vzhledem k tomu, že kniha už je vytištěná a část nákladu již obdržely jednotlivé obchody, je šance na úspěch mizivá, napsal list The New York Times (NYT).
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 18:58|

Americká vláda podala žalobu na Boltona. Chce zabránit vydání jeho knihy

Americké ministerstvo spravedlnosti chce zabránit vydání knihy bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona. V žalobě, kterou podalo v úterý u federálního soudu ve Washingtonu, tvrdí, že Bolton v knize zveřejní utajované informace, a ohrozí tím „národní bezpečnost“. Ministerstvo proto soud vyzvalo, aby vydal předběžné opatření a zveřejnění knihy zakázal.
17. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 23:46|

Trump chce zastavit vydání Boltonovy knihy. Ani nebude pravdivá, řekl

Bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton by mohl čelit „problému se zákonem“, pokud nezastaví na 23. června plánované vydání knihy pamětí. Uvedl to americký prezident Donald Trump, jehož úřadování v čele země Bolton v knize popisuje. Stanice ABC informovala, že se vláda pokusí vydání knihy zastavit.
16. 6. 2020|

Trump dělal vše jen kvůli tomu, aby byl znovu zvolen, tvrdí v knize prezidentův exporadce Bolton

Někdejší bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton viní amerického prezidenta Donalda Trumpa z toho, že učinil celou řadu rozhodnutí, za něž by mohl čelit ústavní žalobě. Trumpovy činy přitom byly motivovány vždy jen znovuzvolením. Někdejší poradce to tvrdí ve své knize pamětí, která by měla vyjít 23. června a z níž její vydavatel zveřejnil několik úryvků.
12. 6. 2020|

Trumpův den D? Demokraté asi svědky neprosadí, hlasovat o impeachmentu se přesto v pátek nemusí

Proces ústavní žaloby proti prezidentu Donaldu Trumpovi vstupuje v pátek do kritické fáze. Demokraté potřebují čtyři republikánské hlasy k předvolání svědků, jeden z umírněných senátorů za republikánskou stranu Lamar Alexander ale avizoval, že bude proti. Republikáni přesto nevylučují, že se proces protáhne do nadcházejícícho týdne. Na tuto variantu se podle CNN chystá i Bílý dům. Teoreticky by však mohl být Trump osvobozen už v pátek.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 20:42|

Trumpův exporadce prý tvrdí, že mu prezident přiznal nátlak na Ukrajinu. Demokraté chtějí, aby svědčil

Američtí demokratičtí senátoři chtějí, aby v případu ústavní žaloby na Donalda Trumpa vypovídal prezidentův bývalý bezpečnostní poradce John Bolton. O jeho předvolání usilují obzvláště poté, co byly zveřejněny výňatky z Boltonovy připravované knihy. Podle nich se Trump svému exporadci loni svěřil, že chce zmrazit vojenskou pomoc Ukrajině, dokud mu Kyjev nepomůže v kampani před letošními prezidentskými volbami. O tom, zda bude Bolton jako svědek skutečně předvolán, by měli senátoři hlasovat v pátek.
29. 1. 2020Aktualizováno29. 1. 2020, 19:20|

První den procesu proti Trumpovi se změnil v maraton. Demokraté naráželi na zeď republikánů

Senát amerického Kongresu po mnohahodinové debatě schválil organizační pravidla projednávání ústavní žaloby proti prezidentovi Donaldu Trumpovi. Předtím republikánská většina zamítla řadu návrhů demokratů na získání nových dokumentů či předvolání dalších svědků. Žalobu, která by teoreticky mohla vést k odvolání prezidenta z úřadu, vznesla Sněmovna reprezentantů. Trump obvinění ze zneužití funkce a z obstrukcí vůči Kongresu odmítá. Očekává se, že Senát prezidenta podpoří.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 12:09|

Trump chce jako bezpečnostního poradce dosavadního vyslance pro záležitosti rukojmích O'Briena

Americký prezident Donald Trump hodlá do funkce svého bezpečnostního poradce jmenovat Roberta O'Briena, dosavadního zvláštního prezidentova vyslance pro záležitosti rukojmích. Oznámil to na Twitteru.
18. 9. 2019Aktualizováno18. 9. 2019, 17:48|

Jestřáb Bolton dolétal. Rezignoval, protože Trump s ním v mnohém silně nesouhlasil

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton na prezidentovu žádost rezignoval. Oznámil to na Twitteru Donald Trump, který chce jeho nástupce jmenovat příští týden.
10. 9. 2019Aktualizováno10. 9. 2019, 21:25|

Rusko modernizuje arzenál s užitím kradených technologií, tvrdí Trumpův poradce Bolton

Nové ruské zbraně včetně nadzvukových raket byly z velké části vyvinuty s pomocí technologií ukradených ve Spojených státech. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Hlas Ameriky to prohlásil bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton. Při testu na severu Ruska, při němž zřejmě explodoval jaderný pohon rakety, se podle Boltona „někde stala velká chyba“.
15. 8. 2019|

Civilní jaderná spolupráce s Íránem Američanům nevadí. Na šéfa perské diplomacie však míří sankce

Spojené státy o dalších 90 dní prodlouží výjimku, která umožní Rusku, Číně a evropským zemím civilní jadernou spolupráci s Íránem. Ve středu to podle agentury Reuters oznámil bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton. Američané krátce předtím zařadili íránského ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa na sankční seznam, oznámilo ministerstvo financí odpovědné za správu sankcí. Zaríf podle agentury Reuters uvedl, že se ocitl na černé listině, protože představuje hrozbu americké agendě. EU rozhodnutí lituje.
31. 7. 2019Aktualizováno1. 8. 2019, 13:35|
Interview ČT24

Fingerland: Názory na jadernou dohodu nejsou jednotné ani ve Washingtonu, ani v Teheránu

Současné napětí mezi Spojenými státy a Íránem nemusí být jen důsledkem vzájemného sporu, ale také vnitřních rozepří ve Washingtonu a v Teheránu. V pořadu Interview ČT24 to řekl komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland. Popsal také nedostatky jaderné dohody z roku 2015 a zájmy velmocí s ní spojené.
18. 6. 2019|

Arabské státy řeší v Mekce napětí kolem Íránu. Saúdové mu připisují útoky na tankery a chtějí odplatu

Saúdský ministr zahraničí Ibráhím Asáf vyzval muslimské státy, aby reagovaly „s veškerou tvrdostí a silou“ na nedávné incidenty v regionu, ze kterých USA a jejich spojenci viní Írán. Diplomat reagoval na květnové útoky na ropovod v Saúdské Arábii a tankery u pobřeží země. Představitelé arabských států budou napětí v regionu řešit na mimořádném summitu v Mekce, který svolal saúdský král Salmán. Pozvánku dostal překvapivě i Katar.
30. 5. 2019Aktualizováno30. 5. 2019, 14:57|

Bolton je válečný štváč, opřela se KLDR do Trumpova poradce. Raketové zkoušky hájí sebeobranou

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton je podle severokorejského ministerstva zahraničí válečný štváč. Jeho hodnocení, že Severní Korea nedávnými raketovými testy porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN, je podle KLDR nesprávné. Pchjongjang má za to, že zkušebními odpaly raket krátkého doletu uplatňoval své právo na sebeobranu.
27. 5. 2019|

Trumpův poradce Bolton jednal s Petříčkem, ocenil český přístup ke kybernetické bezpečnosti

Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro otázky národní bezpečnosti John Bolton ocenil český přístup ke kybernetické bezpečnosti. Po jednání s Boltonem to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj obě strany projevily zájem o větší výměnu zkušeností v oblasti kybernetické bezpečnosti mezi podobně smýšlejícími státy.
21. 2. 2019Aktualizováno21. 2. 2019, 17:03|

Maduro odmítl vypsat prezidentské volby. Evropské země postupně uznávají Guaidóa hlavou státu

Španělská vláda jako první z Evropské unie oficiálně uznala Juana Guaidóa úřadujícím prezidentem Venezuely. K Madridu se postupně přidaly další státy. O půlnoci vypršela lhůta, do které sedm evropských zemí po venezuelském autoritářském prezidentovi Nicolásovi Madurovi požadovalo, aby oznámil nové prezidentské volby. Po tomto ultimátu měly uznat za úřadujícího prezidenta právě Guaidóa. Maduro nové prezidentské volby odmítl. Kreml kroky evropských států odsoudil jako snahu „legitimizovat uzurpaci moci“. Jde podle něj o vměšování.
4. 2. 2019Aktualizováno4. 2. 2019, 18:05|