TÉMA

Řemeslníci

Slíbili opravu střechy, místo práce zmizeli s penězi. Policie hledá další oběti skupiny podvodníků

Přes dva miliony korun měla vylákat od důvěřivých lidí skupina podvodníků z Novoborska. Podle policie falešní řemeslníci slibovali opravu střechy. Té se ale zákazníci nedočkali. Případem se zabývají kriminalisté z Jablonce nad Nisou, kteří už v souvislosti s kauzou obvinili šest lidí. Protože prověřování dál pokračuje, může počet poškozených i celková výše škody ještě vzrůst.
7. 3. 2024|

Chybí stovky tisíc řemeslníků, ministerstvo práce spouští projekt rekvalifikací

V zemi chybí čtyři sta tisíc řemeslníků, tedy o sto tisíc víc než před čtyřmi lety. Mladí nestačí nahrazovat starší řemeslníky, kteří odcházejí do důchodu. Velká část studentů učilišť pak v oboru nevydrží. Ministerstvo práce proto přišlo s projektem rekvalifikací, který propojí poskytovatele kurzů a zájemce o jejich absolvování.
22. 1. 2023|

V tornádem zasažených obcích končí stav nebezpečí. Kraj bude chtít po vládě další peníze

V obcích na jižní Moravě, které na konci června zasáhlo tornádo, v pondělí končí stav nebezpečí. Z oblastí tak odchází například vojáci, kteří pomáhali zejména ve skladech. Naopak policisté ve stejném nasazení jako doposud zůstanou na místě do 3. září. I nadále však bude policie do oblastí posílat pravidelné hlídky. Podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) jde o formální věc. Změna je podle něj zejména v tom, že práce ve skladech si budou nyní koordinovat obce.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 11:45|

Cena dřeva jde strmě nahoru, dopady vnímají stavaři a truhláři

Cena dřeva zaznamenává enormní nárůst. Oproti loňsku je vyšší více než o třetinu. Každý měsíc navíc dál skokově roste. Dopad je zjevný ve stavebnictví, truhlářské výrobě i přepravě zboží. To vše se prodražuje. Například dřevostavba nyní oproti loňsku vyjde o zhruba půl milionu korun dražší.
22. 6. 2021|

Kromě obchodů otevřou od 10. května i řemeslníci, v dalších čtyřech krajích se vrátí děti do škol

Nejenom malé prodejny, ale i řada provozovatelů služeb otevře 10. května. Informoval o tom během jednání vlády na Twitteru vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Vláda se na pondělním zasedání věnovala i testování ve firmách, které bude trvat ještě nejméně celý červen. Od příštího pondělí se také otevřou další školy a školky. Kabinet se vyslovil i pro uvolnění podmínek pro nošení ochrany dýchacích cest, venku bude nejspíš povinná jen v přítomnosti dalších lidí.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 20:16|

Obavy z nákazy snižují zájem o řemeslníky. Život jim komplikují i pokuty za nedodržení termínu

Koronavirová epidemie komplikuje také řemeslnické práce. Někdy kvůli karanténě, někdy i z prostého strachu z nákazy. Přitom například topenáře potřebuje na začátku zimní sezony bezmála každá druhá domácnost.
31. 10. 2020|

Zedníci a instalatéři chybí firmám i lidem. Cena jejich práce prudce vzrostla

Kvůli nedostatku kvalifikovaných lidí řemeslné práce v Česku zdražují. Na obkladače nebo instalatéra lidé mohou čekat i půl roku. A nejspíš se to jen tak nezlepší: zájem o studium těchto oborů stoupá v posledních letech jen mírně, a to i kvůli demografické křivce. Na nedostatek učňů a odborných pracovníků – a ve výsledku i řemeslníků – si stěžují nejen zákazníci, ale také zaměstnavatelé.
19. 2. 2020|

Restauratéři musí obnovovat certifikáty EET. Drobní živnostníci se do systému připojí v květnu

Platnost prvních certifikátů elektronické evidence tržeb (EET) se blíží ke konci. Přes 50 tisíc podnikatelů, kteří do systému vstoupili v první vlně před třemi lety, si je bude muset obnovit do konce listopadu. Od května se EET v takzvané třetí a čtvrté vlně rozšíří na statisíce řemeslníků a dalších drobných živnostníků. Stát si od toho slibuje více peněz vybraných na daních.
21. 10. 2019|
90‘ ČT24

Lidé utíkají od řemesla. Zedníka najdu za kasou, když dostane stejné peníze, říká ředitel odborné školy

Řemeslníků je nedostatek a lidé nejčastěji shánějí truhláře, tesaře nebo podlaháře. Podle ředitele Střední školy polytechnické Brno Andrzeje Bartośe závisí zájem o řemeslné obory na tom, jak jsou prezentované a lukrativní. Jiří Vojtěch z Národního ústavu pro vzdělávání vidí roli i ve vývoji populace; počty žáků podle něj už nesvedou nahradit lidi, kteří odcházejí do důchodu. O tématu se bavili v pořadu 90' ČT24.
14. 8. 2019|

Řemeslníci v Česku chybí a jejich služby zdražují. Nejžádanější jsou zedníci a elektrikáři

Ceny řemeslných prací rostou. V průměru si teď Češi za řemeslníky připlatí o 27 procent víc, než to bylo ještě před dvěma lety. Vyplývá to z dat internetového portálu Nejřemeslníci.cz. Důvodům zdražení dominuje nedostatek pracovní síly, ale vliv má i dobrá ekonomická situace domácností.
3. 2. 2019|