TÉMA

Veřejná správa

„Česko vyčerpalo ekonomické výhody.“ NERV předložil vládě 37 opatření pro udržitelný růst

Národní ekonomická rada vlády (NERV) předložila kabinetu návrh 37 opatření, která by měla pomoci k vyššímu dlouhodobě udržitelnému růstu české ekonomiky. Týkají se trhu práce, vzdělávání, veřejné správy, bydlení a investic. Kabinet nyní vybere některé z návrhů, které je možné uskutečnit nebo aspoň začít realizovat do konce funkčního období, reagoval úřad vlády.
23. 1. 2024|

REPORTÁŽ: Za čtyři roky jednou na úřad. V Estonsku jde firmu založit za 15 minut ze sauny

Na úřady téměř nemusí, daně vyřídí pomocí několika kliknutí a občanku mají v mobilu. Češi žijící v Estonsku si pochvalují tamní úroveň digitálního státu. Téměř veškerou komunikaci se státem zvládnou vyřídit on-line. V zemi podle odhadu české ambasády žije asi 120 Čechů. Ti tak denně využívají výhody státu, který i podle statistik patří mezi ty s nejlepšími digitálními veřejnými službami v EU.
18. 7. 2023|

Vláda zrušila automatické zřízení datové schránky, velvyslanectví v Kábulu skončí

Ministři měli na programu středečního jednání mimo jiné zrušení automatického zřízení datové schránky občanům poté, co se k některé digitální službě státu přihlásí například bankovní identitou nebo eObčankou. Návrh kabinet posvětil, nyní zamíří do sněmovny. Poslanci by se jím mohli začít zabývat na schůzi, která začne 15. listopadu.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 13:46|

Průměrná mzda v prvním čtvrtletí rostla o 7,2 procenta. Reálně ale klesla kvůli inflaci

Průměrná mzda v Česku v 1. čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 7,2 procenta na 37 929 Kč. Po započtení inflace ale měsíční výdělek ve srovnání se stejným obdobím loňského roku průměrně klesl o 3,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Reálná mzda klesla v prvním čtvrtletí podle analytiků nejvíce od druhého čtvrtletí roku 1998.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 21:55|

Nákupy se s covidem stále více přesouvají na internet, potvrzují statistici

Internet k nakupování používá 57 procent Čechů, což je o 18 procentních bodů více než v roce 2019 před pandemií koronaviru a o tři body více než loni. Za dva roky to tak představuje nárůst podílu nakupujících on-line téměř o polovinu. Jídlo z restaurací si objednává pětina lidí, loni to bylo 13 procent. Vyplývá to z údajů, které v úterý prezentoval Český statistický úřad.
23. 11. 2021|

Větší tresty pro usvědčené nebo nesoutěžit jen podle ceny, navrhují volební lídři, jak bojovat s korupcí

Dalším tématem předvolební debaty lídrů v Moravskoslezském kraji byla korupce a její potírání. Na její velké škodlivosti se účastníci debaty shodují a navrhují například majetková přiznání úředníků, větší postihy usvědčených nebo otevřenější data veřejné správy. Diskutovali Lukáš Černohorský (PirátiSTAN), Jiří Komárek (PŘÍSAHA), Leo Luzar (KSČM), Tomio Okamura (SPD), Zbyněk Stanjura (SPOLU), Ivo Vondrák (ANO) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Debatu moderoval Martin Řezníček.
29. 9. 2021|

Lídři kandidátek v Karlovarském kraji debatovali o státní správě. Na nutnosti digitalizace se shodli všichni

Lídři stran, hnutí a koaličních uskupení, které kandidují do Poslanecké sněmovny v Karlovarském kraji, hovořili v předvolební debatě ČT24 o fungování státní správy. Všichni se shodli na tom, že by měla být efektivnější. To by měla zajistit například její digitalizace, podle některých by dokonce pomohlo i snížení počtu státních zaměstnanců na úřadech.
14. 9. 2021|

Národní knihovna se vzpamatovala z kyberútoku, v pondělí chce otevřít

Národní knihovna předpokládá, že v pondělí otevře své služby veřejnosti v režimu, který měla před kybernetickým útokem. Knihovnu postihl v noci z pondělí na úterý a od té doby byla pro čtenáře uzavřená.
22. 5. 2021|

České úřady neumí zaměstnávat handicapované, tvrdí zástupkyně ombudsmana

Veřejná správa podle zástupkyně ombudsmana Moniky Šimůnkové neumí zaměstnávat lidi s postižením, jejich pracovní zapojení je minimální. Podle ní by měla jít veřejná správa příkladem, současnou situaci ale označila za tristní. Jedním z hlavních problémů je podle Šimůnkové to, že zaměstnavatelé mají možnost místo zaměstnání lidí s postižením zaplatit sankci.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 20:24|

Systém veřejné správy napadli hackeři, útok se týkal Prahy i ministerstva práce

Systém veřejné správy napadli ve čtvrtek hackeři. O masivním kybernetickém útoku informoval na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), data magistrátu podle něj nebyla poškozena. Jedním z cílů bylo i ministerstvo práce a sociálních věcí, potvrdila serveru Seznam Zprávy ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se hackerským útokem zabývá i s kriminalisty, pomáhá zasaženým organizacím minimalizovat škody.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 15:31|

Zpráva pro vládu: Cíle dobrého vládnutí se neplní, zemědělství ničí krajinu a roste nerovnost

Vláda v pondělí projedná Zprávu o kvalitě života, která hodnotí naplňování plánu Strategického rámce Česká republika 2030. Text kritizuje rostoucí nerovnost v oblasti zdraví, zemědělství ničící krajinu a životní prostředí a navíc konstatuje, že nebylo dosaženo žádného z cílů v oblasti „dobrého vládnutí“. Jako pozitivní hodnotí zvýšení minimální mzdy i růst mezd obecně, chválí také zlepšení sběru a sdílení dat uvnitř veřejné správy. Materiál má k dispozici ČTK.
24. 1. 2021|

Weby veřejných institucí se musí přizpůsobit nevidomým. Připravena je pouhá čtvrtina

Od druhé poloviny září musí být internetové stránky všech webových institucí uposřádané tak, aby byly srozumitelné i pro nevidomé a slabozraké. Podle zjištění ČT ale zatím většina z nich připravená není a nechává úpravy na poslední chvíli. Vyplynulo to z průzkumu téměř stovky webů – od nejvyšších orgánů státní správy až po malé obce a školy.
3. 9. 2020|

30 let zpět: Na pivo přes překážky

Další ze série reportáží poukazujících na bezútěšný stav, v jakém se v roce 1990 nacházela veřejná správa a služby. Podívejte se, co musel podstoupit tehdejší zákazník, když chtěl v Plzni ochutnat tamní světoznámé pivo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
26. 8. 2020|
Události komentáře

Žádný svatý boj nevedeme. Personifikující je tu premiér, říká ředitel TI Ondráčka

Babišovy kauzy nejsou zdaleka to jediné, co děláme, je to právě premiér, kdo naši práci neustále personifikuje. V Událostech, komentářích takto reagoval ředitel české pobočky Transparency International (TI) David Ondráčka na výroky premiéra Andreje Babiše (ANO), který v souvislosti se zveřejněním indexu vnímání korupce prohlásil, že žebříček je nesmyslný a že jde o „svatý boj pana Ondráčky proti Babišovi“.
24. 1. 2020|

Sněmovní schůzi uvedla hádka kvůli uprchlíkům z Řecka. Jednání o referendu poslanci odložili

Poslanci zahájili v úterý odpoledne další řádnou schůzi sněmovny. Již při projednávání programu se však strhla ostrá přestřelka mezi předsedou KDU-ČSL Markem Výborným a předsedou SPD Tomiem Okamurou kvůli lidoveckému návrhu, aby se ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vyjádřil k řecké žádosti ohledně nezletilých uprchlíků. Tento bod se však nakonec na program vůbec nedostal.
26. 11. 2019Aktualizováno26. 11. 2019, 19:31|

Nejdelší odstávka za dvanáct let fungování Czech POINTu. Nebude fungovat čtyři dny

Systém Czech POINT čeká od pátku 25. října čtyřdenní odstávka. Lidé si nebudou moct vyřídit výpis z katastru nemovitostí, rejstříku trestů nebo založit datovou schránku. Odstávka je nutná kvůli výměně hardwaru a stěhování technologií do nového datového centra. Jde o nejdelší odstávku systému za dvanáct let fungování Czech POINTu.
15. 10. 2019|

Nejlepším městem pro podnikání je Prostějov, Humpolec skončil druhý

Nejlepším městem pro podnikání za loňský rok je Prostějov. Na druhém místě se umístil Humpolec a třetí příčka patří Brnu. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků výzkumu Město pro byznys 2018, který zpracovala agentura Datank. V pořadí 11. ročníku soutěže se zúčastnilo všech 205 obcí s rozšířenou působností v ČR a 22 městských částí Prahy. Loni zvítězila Ostrava před Humpolcem a Brnem.
7. 5. 2019Aktualizováno7. 5. 2019, 14:49|

O zlepšení digitálního přístupu ke službám státu usiluje poslanecká iniciativa. Má i podporu vlády

Přes názor legislativců vláda ve sněmovně podpoří zákon o právu na digitální služby. Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání kabinetu zdůraznil, že jde o prioritu vlády a norma byla domlouvána napříč sněmovnou. Podle předkladatelů má posílit práva občanů a firem na poskytování státních služeb elektronicky. Vládní legislativci nicméně v podkladech napsali, že vzhledem k již platným normám je zákon spíše nadbytečný. Upozornili také na to, že ke změně není veřejná správa připravena materiálně, personálně ani právně. Kabinetu doporučili postavit se k návrhu neutrálně.
6. 5. 2019|

Občanku s čipem má přes 650 tisíc lidí. Nově otevře dveře i do registru řidičů

Ministerstvo vnitra aktuálně eviduje přes 650 tisíc nově vydaných občanských průkazů. Elektronickou část, která umožňuje přístup do Portálu občana, si dosud aktivovalo 105 tisíc lidí. Do databáze ministerstvo nově přidalo i přístup do živnostenského rejstříku a do poloviny února chce z Portálu občana umožnit i přístup do centrálního registru řidičů. České televizi to sdělil mluvčí resortu Ondřej Krátoška.
7. 2. 2019|
Interview ČT24

Chystané snižování výdajů státu vypovídá o zdravém rozumu, říká bývalý ministr financí Pilný

Bývalý ministr financí a stávající náměstek ministryně průmyslu a obchodu Ivan Pilný (ANO) neví, co přesně znamená plán ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) na snížení počtu státních zaměstnanců – kromě učitelů a příslušníků bezpečnostních složek – o 10 procent. Uvedl to v pořadu Interview ČT24. Chystaná úsporná opatření jako celek však vítá. Podle něj vypovídají o zdravém rozumu.
2. 2. 2019|

Portál občana už nabízí 60 služeb. Nově zahrnul katastr nemovitostí, v lednu má přibýt řidičský průkaz

Brána k elektronickým službám státu nazvaná Portál občana se rozrůstá o nové možnosti. Po půl roce fungování už nabízí šedesát služeb. Od pátku mohou lidé na portálu nahlížet také do katastru nemovitostí. Změny se dočkají i datové schránky.
14. 12. 2018Aktualizováno14. 12. 2018, 15:49|