TÉMA

Organizace spojených národů

Venezuela, Guyana a miliardy barelů ropy. Lídři klidní napětí kolem hraničního sporu, ustupovat ale nechtějí

Spor mezi Venezuelou a Guyanou kvůli venezuelským nárokům na region Esequibo, který kontroluje Guyana a kde se nacházejí velká ložiska ropy i drahých kovů, má kořeny sahající až do 15. století. Proč venezuelský prezident Nicolás Maduro hrozil anexí? Scénářů je hned několik. A zainteresovaných států vícero.
15. 12. 2023|

Mezinárodní systém založený na Chartě OSN je pod bezprecedentním tlakem, prohlásil Lipavský

Mezinárodní systém založený na mezinárodním právu a Chartě OSN je pod bezprecedentním tlakem, řekl ve svém projevu při pátečním zahájení neformálního zasedání Rady OSN pro lidská práva šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Ministr rovněž uvedl, že podpora demokracie, lidských práv a občanské společnosti jako součást české zahraniční politiky od devadesátých let je i odkazem bývalého prezidenta Václava Havla a nedávno zesnulého někdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.
24. 11. 2023|

Od úterý je na světě víc než osm miliard lidí

Od úterý žije na planetě Zemi oficiálně přes osm miliard lidí, což je víc než kdykoli v historii. Překročení nového milníku oznámila Organizace spojených národů (OSN), která globálně mapuje statistiky porodnosti a úmrtnosti. Zvláště země s průměrně velmi mladou, či naopak stárnoucí populací v tomto ohledu řeší, díky jakým zdrojům se rostoucí lidstvo uživí.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:43|

30 let zpět: Pozorovatelé mise OSN pomáhali kurdským uprchlíkům

Z Prahy do Bagdádu odletěla skupina československých pozorovatelů OSN za účelem normalizování situace po návratu kurdských uprchlíků. Pobyt v Iráku pro celkem padesát příslušníků československé armády včetně pěti lékařů byl naplánován do 30. června téhož roku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 1. 2022|

Prezident Zeman označil holocaust za největší zločin lidských dějin

Česko i svět si připomínají šestasedmdesát let od osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Prezident Miloš Zeman označil holocaust za největší zločin lidských dějin. Utrpení více než šesti milionů Židů a dalších nevinných lidí povražděných v koncentračních táborech uctili také v Senátu šéfové obou parlamentních komor.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 20:25|

30 let zpět: Schyluje se k válce v Perském zálivu

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci vůči Iráku. V ultimátu vyzvala režim Saddáma Husajna, aby do 15. ledna 1991 ukončil okupaci Kuvajtu, jinak proti němu koalice vedená Spojenými státy americkými zasáhne s použitím vojenských sil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
30. 11. 2020|

Modře osvětlené budovy připomněly vznik Organizace spojených národů

Památky v Praze, Olomouci nebo v Ostravě se v sobotu večer rozsvítily modře na počest 75. výročí vzniku Organizace spojených národů. K iniciativě „Rozsvítíme Evropu“ se přidaly i známé budovy ve světových městech, například radnice v Bruselu a Madridu, katedrála v Reykjavíku či budovy ministerstva zahraničí Lucemburska a Španělska. Modře ozářené byly také budovy evropských úřadoven OSN v Kodani, Ženevě, Bonnu a Haagu. V Praze bylo otevřeno krátce po vzniku světové organizace na přelomu roku 1947 a 1948 Informační centrum OSN. Byla to jedna z prvních poboček ve světě a nyní je součástí informační sítě OSN ve více než 60 státech. V Česku působí další tři agentury OSN, Světová zdravotnická organizace, Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky a Mezinárodní organizace pro migraci.
26. 10. 2020|
1945

Jaltská konference měla prostý cíl. Projednat budoucnost světa

Druhá světová válka se chýlila ke konci, Rudá armáda postupovala Evropou z východu, na Západě operovali Američané a Britové a na sovětském Krymu se sešli nejvyšší představitelé protihitlerovské koalice. Ambice amerického prezidenta Franklina Delano Roosevelta, britského ministerského předsedy Winstona Churchilla a vůdce Sovětského svazu Josifa Vissarionoviče Stalina nebyly malé: projednat budoucnost světa. Od zahájení jaltské konference uplynulo 4. února čtyřiasedmdesát let.
4. 2. 2019|