TÉMA

Slonovina

Čeští psi zachraňují konžské slony, na letišti v Brazzaville odhalují pašeráky

Omezit zabíjení slonů v Kongu kvůli jejich klům se snaží Malina pro slona. To je název projektu, v němž se v Česku cvičí detekční psi, kteří jsou schopni v africké zemi odhalit pašovanou slonovinu. Podle konžských celníků je to významná pomoc. Štěněte jménem Avatar, které se nyní začíná cvičit v Česku, se již nemůžou dočkat. Do Brazzaville by mělo přicestovat za deset měsíců. Výcvik psů k vyhledávání pašované slonoviny byl tématem Událostí, komentářů.
6. 6. 2023|

Na černý trh se dostává slonovina zabavená před roky. Naznačuje to, že uniká z vládních skladů

Na nelegálním trhu se objevuje slonovina z klů slonů zabitých před více než třiceti lety. Oznámili to vědci, kteří provedli testy DNA. Podle webu BBC šlo o slonovinu, která byla v minulosti zabavena pytlákům a uložena ve střežených skladech v Burundi. Vědci se obávají, že materiál ze skladů je znovu v rukou pytláků.
19. 10. 2022|

Zimbabwe prodá slonovinu v hodnotě 300 milionů dolarů, nemá peníze na národní parky

Zimbabwe bude usilovat o to, aby mohlo prodat zásoby slonoviny, které nashromáždilo za poslední desetiletí. Podle odhadů by mohl prodej slonoviny vynést až 300 milionů dolarů (téměř 6,8 miliard korun). Země zmítaná ekonomickou krizí chce peníze použít na údržbu národních parků. Obchod se sloními kly ovšem zakazuje Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES), a to zejména kvůli ochraně chobotnatců před pytláky.
12. 6. 2019|

V Hongkongu našli obří zásilku šupin z ohrožených luskounů. Léčivé účinky se dosud nepotvrdily

Hongkongské úřady zadržely rekordních osm tun šupin z luskounů a více než tisíc sloních klů. Nacházely se v kontejneru z Nigérie, který měl oficiálně obsahovat mražené hovězí maso. Nelegální náklad má hodnotu přibližně osm milionů dolarů (přes 179 milionů korun). V souvislosti s dodávkou byli zatčeni dva lidé, informuje BBC. Šupiny z ohroženého luskouna se v některých částech Asie používají k lékařským účelům.
1. 2. 2019|