TÉMA

Luskoun

Analýza šupin může omezit pašování luskounů

Nadějí pro ohrožené luskouny v boji proti pašerákům může být genetická analýza. Pracoval na ní mezinárodní vědecký tým včetně dvou Češek. Má pomoct odkrýt trasy, přes které se zvířata pašují.
25. 12. 2023|

Čeští vědci představili genetickou mapu luskounů. Může pomoci proti jejich pašování

Genetická detekce původu luskounů pomůže proti ilegálnímu obchodu. Na mezinárodní studii, která se problematikou zabývá, se podílely i vědkyně z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Pašovaná zvířata často nepocházejí z místa, kde byla zabavena, určení původu je přitom podle vědců zásadní především pro ochranu přírody. Studii publikoval časopis Science.
18. 12. 2023|

Čeští psi zachraňují konžské slony, na letišti v Brazzaville odhalují pašeráky

Omezit zabíjení slonů v Kongu kvůli jejich klům se snaží Malina pro slona. To je název projektu, v němž se v Česku cvičí detekční psi, kteří jsou schopni v africké zemi odhalit pašovanou slonovinu. Podle konžských celníků je to významná pomoc. Štěněte jménem Avatar, které se nyní začíná cvičit v Česku, se již nemůžou dočkat. Do Brazzaville by mělo přicestovat za deset měsíců. Výcvik psů k vyhledávání pašované slonoviny byl tématem Událostí, komentářů.
6. 6. 2023|

V pražské zoo se narodil luskoun, podle ředitele jde o první mládě v Evropě

V pražské zoologické zahradě se ve čtvrtek ráno narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Jde o prvního luskouna narozeného v Evropě, napsal ředitel zahrady Miroslav Bobek na Twitteru. Luskouni krátkoocasí patří mezi kriticky ohrožená zvířata. Přirozeně žijí v Asii od Nepálu přes Myanmar a jižní Čínu až po Tchaj-wan. Zoo Praha je teprve druhou zoo v Evropě, která luskouny chová. Pár těchto savců získala loni v dubnu z tchajpejské zoologické zahrady díky partnerské smlouvě mezi Prahou a tchajwanskou metropolí.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 14:52|

Luskoun je nejpašovanější tvor světa. Oživlé šišky žene do záhuby využití v alternativní medicíně

Na třetí sobotu v únoru připadá Světový den luskounů, jehož smyslem je upozornit na důležitost ochrany těchto jedinečných tvorů. V současnosti jde o nejvíce nelegálně pašované živočichy světa.
19. 2. 2022|

Británií se dominantně šíří nakažlivější mutace. V Německu vyřadili popírače covidu z televizní soutěže

Podle zdravotnického poradce britské vlády se už téměř v celém Spojeném království stala dominantní formou koronaviru mutace, která byla na konci loňského roku objevena v jižní Anglii. Show Německo hledá Superstar se rozloučila už s druhým porotcem – oba popírají existenci koronaviru. Mezinárodní tým expertů Světové zdravotnické organizace (WHO), který má v Číně vyšetřovat původ nového typu koronaviru, dorazí do země ve čtvrtek.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 23:14|

Praha bude sestrou tchajwanské Tchaj-peje, schválili zastupitelé. Zoo dostane luskouna

Praha podepíše sesterskou smlouvu s tchajwanskou Tchaj-pejí, schválili ji zastupitelé města. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ujistil, že smlouva bude apolitická, věnovat se má výhradně ekonomické, obchodní a kulturní spolupráci. Praha měla dříve sesterskou smlouvu s Pekingem, kterou ale nynější vedení města ostře kritizovalo kvůli formulaci, že česká metropole respektuje politiku jedné Číny. Peking nakonec smlouvu vypověděl.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 14:48|

V Asii delikatesa i údajný lék. Kvůli pytláctví populace luskounů za posledních 20 let rapidně klesla

Luskoun – nejčastěji nelegálně obchodovaný savec na světě. Smutné prvenství se opět připomínalo v sobotu, kdy měli luskouni svůj světový den. Jen za posledních deset let jich pytláci ulovili milion – kvůli masu a šupinám. Veškeré snahy ochránců přírody i úřadů omezit černý trh jsou zatím neúspěšné.
20. 2. 2019|

V Hongkongu našli obří zásilku šupin z ohrožených luskounů. Léčivé účinky se dosud nepotvrdily

Hongkongské úřady zadržely rekordních osm tun šupin z luskounů a více než tisíc sloních klů. Nacházely se v kontejneru z Nigérie, který měl oficiálně obsahovat mražené hovězí maso. Nelegální náklad má hodnotu přibližně osm milionů dolarů (přes 179 milionů korun). V souvislosti s dodávkou byli zatčeni dva lidé, informuje BBC. Šupiny z ohroženého luskouna se v některých částech Asie používají k lékařským účelům.
1. 2. 2019|