TÉMA

Ledovka

O víkendu se oteplí až nad deset stupňů Celsia. Na horách ale může sněžit

V Česku se od víkendu oteplí až nad deset stupňů Celsia. Nebe bude oblačné až zatažené s přeháňkami nebo deštěm, ve vyšších polohách může i sněžit, vyplývá z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve čtvrtek ráno se podle jeho výstrahy může zejména na severu a severozápadě Čech tvořit ledovka.
1. 2. 2024|

V Česku platila výstraha před ledovkou, Pražský okruh ochromily nehody

Od jedné hodiny v noci byla v platnosti výstraha před ledovkou, skončila hodinu před polednem. K tomu se mohly tvořit mrznoucí mlhy. Meteorologové v té souvislosti už dříve varovali před problémy v dopravě. Ty způsobilo například několik nehod blízko u sebe na Pražském okruhu u Jinočan ve směru k dálnici D1. Rychle se tam vytvořily mnohakilometrové kolony, které se začaly rozjíždět až dopoledne.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 11:06|

V noci a ve středu ráno hrozí na většině území Česka ledovka, varuje ČHMÚ

Na většině území Česka hrozí v noci na středu a ve středu ráno a dopoledne vznik slabé ledovky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Důvodem je přechod studené fronty směrem k východu v kombinaci se slabým deštěm. Varování platí od středečních 01:00 do 11:00, a to pro celé Čechy a západní část Moravy.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 22:35|

Problémy s ledovkou přetrvávají. Na jihu Moravy nevyjely některé autobusy

Dopravu v Česku komplikuje nadále ledovka. Na jihu Moravy nejsou některé silnice vůbec sjízdné. Část autobusů hromadné dopravy kvůli tomu nevyjela. Na Vysočině může být zledovatělý sníh na silnicích hlavně ve vyšších polohách Žďárska, je potřeba tam jezdit opatrně. Solené vozovky v kraji jsou holé a mokré. Silnice namrzají i ve Zlínském kraji.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 08:30|

Ledovka zkomplikovala dopravu. V Brně poškodila troleje, na Olomoucku zastavila vlaky

S problémy v dopravě se v úterý potýkali lidé v několika krajích. Nepříznivé počasí nejvýrazněji postihlo jih Moravy, kde kvůli ledovce nabíraly zpoždění autobusy i vlaky. V Brně kvůli poškozenému trolejovému vedení nejezdily některé tramvaje, provoz na železnici se zastavil i na hlavním koridoru v Olomouckém kraji. Horská služba varuje před počasím v okolí Pece pod Sněžkou v Královéhradeckém kraji, kvůli silnému větru se nerozjela lanovka na Sněžku. Ledovka způsobila také dopravní nehody na silnicích, lékaři ošetřovali úrazy po pádech na kluzkých chodnících. V Turnově na Semilsku kvůli tomu vyhlásili kalamitní stav.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 14:25|

Části Česka může v noci opět pokrýt ledovka, během středy bude hodně foukat

Na severovýchodě Čech a ve východní polovině Česka se může při mrznoucích srážkách opět tvořit v noci a ve středu ráno ledovka. Během dne pak na většině území začne hodně foukat, v nárazech může vítr dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Na česko-moravském pomezí a v západní části Moravy a Slezska vítr zeslábne ve čtvrtek, informoval v úterní výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
23. 1. 2024|

Na Vysočině, východě Čech a většině Moravy komplikuje dopravu ledovka. Kdo nemusí, ať nevyjíždí, nabádá policie

V Pardubickém kraji se v pondělí večer vytvořila velmi silná ledovka. Silnice namrzají i na Královéhradecku, Vysočině a na Moravě a ve Slezsku. Výstraha trvá do úterních 03:00, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Mrznoucí srážky komplikují v zasažených oblastech především dopravu. Situace by se měla během noci stabilizovat. Na některých místech ale může ledovka přetrvávat do úterního rána. Předznamená výrazné oteplení, v polovině týdne by se měly teploty dostat až nad deset stupňů Celsia. Potom se bude zase pozvolna ochlazovat, mrznout však zřejmě již nebude.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 22:56|

Dopravu v Česku znovu zkomplikovala ledovka. Na D7 a D10 havarovaly kamiony

Dopravu v Česku ztížila v pátek na některých místech ledovka. Problémy způsobila na silnici z Hradce Králové na Náchod či na Lounsku. Na horských cestách by si měli řidiči dát pozor na vrstvu uježděného a zledovatělého sněhu, silnice jsou ale podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Namrzlé povrchy mohou podle meteorologů na některých místech přetrvávat i o víkendu. V jižních Čechách komplikovala ráno dopravu nehoda kamionu na D3 u Plané nad Lužnicí. Podobně tomu bylo i na dálnici D7, kde došlo ke dvěma nehodám kamionů. Také na sjezdu z dálnice D10 na Semilsku havaroval kamion do svodidel a vysypal se mu náklad.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 20:16|

Ledovku vystřídalo sněžení, silnice kloužou dál a auta bourají. Meteorologové varují i před náledím

Již ve středu, ale znovu ve čtvrtek ráno se napříč Českem objevila ledovka. Déšť, jehož namrzáním na promrzlé zemi ledovka vzniká, později vystřídalo sněžení. Následky jsou ale podobné – auta bourají a chodci padají. Na západě, severu i ve středu Čech jsou některé silnice nesjízdné. Dopravu celý den komplikovaly dopravní nehody, zejména ty, při nichž havarovaly kamiony. Bouraly na průtahu Karlovými Vary, dálnici D7 u Postoloprt nebo silnici I/13 u Děčína. Pro celou republiku zároveň platí výstraha, podle které se může až do pátečního dopoledne vytvářet náledí.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 23:35|

V Česku má být přes den do konce týdne kolem nuly, pak se zřejmě začne oteplovat

V Česku se teploty přes den budou do konce týdne pohybovat kolem nuly, v noci se dostanou až k minus deseti stupňům Celsia. O víkendu se mohou ojediněle vyskytovat mrznoucí mlhy, přes den bude podle meteorologů většinou polojasno až jasno. Na začátku příštího týdne se pak oteplí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Při poklesu teplot pod nulu bude v celém Česku do pátku na mokrých silnicích a chodnících vznikat náledí. Varování meteorologů platí pro všechny kraje do pátečních devíti hodin ráno.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 20:26|

Převrácený kamion blokoval dálnici D7 u Postoloprt. Podařilo se ji zprovoznit po třinácti hodinách

Dálnici D7 u Postoloprt na Lounsku směrem na Chomutov v noci na čtvrtek uzavřela nehoda kamionu. Převrátil se na bok, řidič jízdu nepřizpůsobil počasí. Náklad se podařilo v poledne přeložit a kamion vrátit na kola, na vozovku ale unikly provozní kapaliny, které se podařilo odstranit až před třetí hodinou odpoledne. Práce komplikovalo husté sněžení, řekl mluvčí lounských policistů Jakub Mareš. Odpoledne na D7 havarovalo i další auto, které narazilo do svodidel.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 15:16|

Ledovka zkomplikovala dopravu, záchranáři ošetřovali řidiče i chodce. Nehody mají jednu oběť

Česko začala od odpoledne pokrývat ledovka. V noci se pak začalo postupně oteplovat nad nulu, zejména na severu republiky ale stále mrzne a zároveň prší, takže ledovka ještě může vznikat. V příhraničních horách od Jizerských po Jeseníky je podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu extrémní riziko její tvorby. Na kluzkých silnicích se stala řada nehod. Smrtí spolujezdce skončila odpolední havárie dodávky na zledovatělé silnici na Rakovnicku, na Domažlicku utrpěli vážná zranění řidiči dvou kamionů. Zdravotníci ošetřovali také chodce, kteří se na ledovce zranili. Kvůli nehodě kamionu byla na tři hodiny uzavřena dálnice D8 u Lovosic, brzy večer byly ale problémy hlavně na D5 na Tachovsku.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 23:11|

V Německu zrušili stovky letů kvůli přívalům sněhu a ledovce, doprava kolabuje i v Norsku

Sněžení a ledovka komplikují dopravu napříč Evropou. Několik velkých letišť v Německu preventivně zrušilo stovky letů a na některých místech zůstanou zavřené i školy. Meteorologové navíc varovali, že v západní a severní části země by mohlo během 24 hodin napadnout dalších 15 až 35 centimetrů sněhu. Kvůli rozmarům počasí byl pozastaven provoz také na mezinárodním letišti Gardermoen v Oslu a problémy v dopravě hlásí také jih Švédska a Dánsko.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 17:10|

Meteorologové zpřísnili výstrahu před ledovkou. V části země hrozí kalamita

V pásu od Jizerských hor po Jeseníky hrozí podle Českého hydrometeorologického ústavu od středečního večera kvůli ledovce kalamita. Pro sever země meteorologové zvýšili stupeň nebezpečí, zrušili varování před sněhem.
17. 1. 2024|

Od poledne hrozí ledovka

V Česku hrozí vyjma východu země od středečního odpoledne do čtvrtečního dopoledne tvorba ledovky. V Čechách může mít na většině území místy tloušťku i nad pět milimetrů. Podle meteorologa ČT Pavla Borovičky není vyloučeno, že závažnost výstrahy před ledovkou se bude zvyšovat a pro některé oblasti bude platit červený, tedy extrémní stupeň.
16. 1. 2024|

V Česku bude během týdne sněžit a pršet. Na silnicích hrozí ledovka

Počasí v Česku bude tento týden bohaté na srážky, zejména sněhové. Denní maxima budou kolem nuly, ve čtvrtek se přechodně oteplí až k osmi stupňům. Zpočátku týdne hrozí vznik sněhových jazyků, na horách závějí. Ve středu a v noci na čtvrtek bude riziko představovat ledovka, předpovídá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
15. 1. 2024|

Ranní ledovku vystřídají teploty blížící se deseti stupňům. Druhá polovina týdne bude už chladnější

Nový týden přinese ve své první polovině teploty, které dají vzpomenout spíše na teplý listopad než na mrazivý začátek prosince, denní maxima se přiblíží až k deseti stupňům. Čtvrtek a pátek budou však již výrazně chladnější. Chladněji bude celý týden i na horách, nehrozí tedy, že by sněhová pokrývka zmizela.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 20:20|

Večer hrozí na jihu a západě Čech ledovka, v sobotu se může tvořit na většině území

V jižních a jihozápadních Čechách se v pátek večer, v noci a v sobotu ráno může tvořit ledovka. Od sobotního večera hrozí mrznoucí déšť s tvorbou ledovky na většině území republiky, uvedli v aktuální výstraze meteorologové. V Karlovarském kraji se stalo několik nehod, uzavřená je kvůli nim dálnice D6.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 19:53|

Ledovka v Mnichově zastavila všechny lety do Česka. Bavorsko uzavřelo část škol

Druhé největší německé letiště v Mnichově kvůli ledovce a silné námraze neodbavovalo v úterý dopoledne žádné lety, po poledni už ale opět pracuje. Zrušeny byly všechny úterní linky mezi Prahou a bavorskou metropolí. S následky zimního počasí se potýká většina Německa, nejvážnější je situace v Bavorsku. Některé školy v této spolkové zemi jsou z bezpečnostních důvodů uzavřené, protože na střechách leží silná vrstva sněhu.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 12:44|

V noci na neděli se v Česku může objevit ledovka, varují meteorologové

V noci na neděli se v Česku může objevit ledovka. Uvedl to na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nejprve bude padat sníh, který ale postupně přejde v déšť. Na prochladlé zemi by pak mohl namrzat.
17. 11. 2023|

V jižních Čechách a části Vysočiny se může vytvořit ledovka, hrozí úrazy a potíže v dopravě

Na jihu Čech a jihozápadě Moravy se může tvořit ledovka. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí od pátečního večera až do sobotního poledne. Opatrní by měli být zejména řidiči, ale i chodci.
27. 1. 2023|

Přes Česko přejde studená fronta. V noci a ráno hrozí náledí, varují meteorologové

V neděli přejde přes Česko studená fronta. Zejména v severozápadní polovině Čech se tak může v noci na pondělí tvořit náledí, vyplývá z varování vydaného Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ).
15. 1. 2023|

Přelom roku bude připomínat jaro, v Čechách bude až 15 stupňů

Počasí na přelomu roku bude takřka jarní. Teploty na silvestra i Nový rok vystoupají v Čechách k 15 stupňům. Na Moravě a ve Slezsku bude o něco chladněji, maximální teploty tam o nadcházejícím víkendu nepřekročí 11 stupňů Celsia. Může pršet, sněžit má jen v nejvyšších polohách. Mírně ochladit se má během prvního lednového týdne.
29. 12. 2022|

Ledovka opět komplikovala dopravu. Výstraha meteorologů platí do čtvrtka

Ledovka může skoro na celém území republiky vydržet až do čtvrtečního rána, na Moravě až do večera. Třítisícový Rychnov u Jablonce a sousední Rádlo vyhlásily kvůli tvorbě ledovky kalamitní stav. V jihozápadních Čechách se během středy oteplilo, riziko ledovky se proto odpoledne snížilo. Na východě Českomoravské vrchoviny a v Jeseníkách hrozila kromě ledovky i silná námraza, která může lámat větve a stromy a způsobit poruchy na elektrickém vedení, vyplývá z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 20:34|