TÉMA

Krajská hygienická stanice

Vyřazení z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila hlavní hygienička

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že žádné dítě, které není očkované proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Pražští hygienici přitom v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou moci docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Jejich výklad nebyl podle Svrčinové přesný. Chybu na brífinku ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Shumová. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují, postupovat se bude individuálně. Některým pediatrům v Praze od rána volali rodiče, kteří chtějí své nepřeočkované děti proti černému kašli urychleně doočkovat. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:26|

Výskyt legionelly je oproti loňskému lednu dvojnásobný. Jeden člověk zemřel

Legionelózou, onemocněním způsobeným bakteriemi legionelly, onemocnělo letos v lednu 44 lidí. Jeden z nich nákazu nepřežil, sdělil ČT Státní zdravotní ústav. Oproti loňskému lednu je nárůst více než dvojnásobný. Tehdy se legionelózou v celé republice nakazilo dvacet lidí.
15. 2. 2024|

Hlukem proti hluku. Lidé z Mostu demonstrovali proti tamnímu Autodromu

Obyvatelé severočeského Mostu v úterý hlasitě demonstrovali před sídlem ministerstva zdravotnictví v Praze. Vadí jim hluk z mosteckého Autodromu. Podle spolku Zdraví pro Most situaci Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem neřeší, a to ani ve chvíli, kdy jsou v okolí závodiště údajně překračovány hlukové limity.
24. 10. 2023|

Na výjezdu z Prahy u Šeberova začala stavba protihlukové stěny. Řidiči musejí počítat s dopravním omezením

Začala výstavba protihlukové stěny u části dálnice D1 v Praze-Šeberově. Hluk tam dlouhodobě obtěžoval místní obyvatele. Provoz na nejvýznamnější dopravní tepně republiky to zkomplikuje do konce října. Omezení se uskuteční po částech a řidiči by měli ve špičce počítat se zdržením od deseti minut do půl hodiny.
19. 9. 2023|

Lékový ústav bude mít novou ředitelku. Storovou nahradí Podrazilová

V čele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude nově Kateřina Podrazilová, která dříve vedla odbor cen a úhrad tohoto orgánu, řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Podle něj by měla na novou pozici nastoupit ještě v září. Dosavadní ředitelce Ireně Storové, která se výběrového řízení také účastnila, letos končí pětileté funkční období.
19. 9. 2023|

Nejvyšší správní soud potvrdil zrušení pokuty pro Klause za projev bez roušky

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení pokuty pro bývalého prezidenta Václava Klause za projev bez roušky v době pandemie covidu-19. Zamítl kasační stížnost ministerstva zdravotnictví proti zrušujícímu rozsudku pražského městského soudu. Ministerstvo také musí Klausovi zaplatit náhradu nákladů řízení o kasační stížnosti, jde zhruba o 4100 korun. Pražský soud rozsudkem zrušil pokutu osm tisíc korun, kterou úřady uložily Klausovi za vystoupení bez roušky před Obecním domem v Praze v roce 2020. Rozhodnutí o pokutě se i podle NSS opíralo o opatření, které už v té době bylo zrušeno jako nezákonné.
6. 8. 2023Aktualizováno6. 8. 2023, 15:17|

Pacienti s tuberkulózou nebo žloutenkou by se mohli léčit doma. Ministerstvo chystá změnu vyhlášky

Pacienti s plicní tuberkulózou by se v budoucnu mohli izolovat doma, a ne v nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví připravuje změnu vyhlášky, která stanoví nemoci, při kterých je nutná hospitalizace. Posouzení ale nebude na pacientovi, nýbrž na rozhodnutí lékaře a hygieniků. Kromě tuberkulózy chce zrušit nevyhnutelnou izolaci v nemocnici i pro spalničky nebo žloutenku kromě typu A. Naopak rozšířit chce resort seznam nemocí, u kterých se musí nakažený povinně podrobit léčbě. Ke stávajícímu výčtu přibudou například opičí neštovice nebo černý kašel.
4. 7. 2023|

Obce na Břeclavsku po letech sucha zasáhla komáří kalamita

Po letech sucha obce na Břeclavsku opět pociťují nápor komárů. V Kančí oboře mezi Břeclaví a Lednicí i v okolí obcí Lanžhot a Tvrdonice zaznamenali jihomoravští hygienici velmi vysokou až kalamitní aktivitu komárů. Mnohé tůně jsou ale již vyschlé, a tak se v nejbližší době nebudou objevovat noví komáři, řekl Oldřich Šebesta z protiepidemického odboru hygienické stanice.
3. 7. 2023|

Marmelády či cukroví bez „přísady“ byrokracie. Pomůžou sjednocená pravidla pro hygienické stanice

Ulehčit administrativu drobným výrobcům sezonních produktů, například marmelád a cukroví, v domácím prostředí má sjednocení pravidel pro krajské hygienické stanice. Například nemusí investovat do speciálních provozoven ani hlásit prodej. Zmírnění podmínek přináší antibyrokratický balíček, který chystá úlevy pro menší živnostníky.
2. 7. 2023|

Dvě desítky hostů hotelu v Praze měly zažívací potíže, pět skončilo v nemocnici

Zhruba dvě desítky hostů hotelu v pražských Strašnicích měly v úterý zažívací potíže, pět z nich bylo převezeno do nemocnice. Na webu to oznámila pražská hygienická stanice. Příčiny potíží zatím nejsou známy, hygienici provádějí rozbory.
6. 6. 2023|

Policie odložila případ poplašené zprávy o tuberkulóze, pachatel je neznámý

Olomoučtí policisté odložili případ poplašné zprávy o šíření vysoce infekční tuberkulózy z řad ukrajinských vojáků cvičících na Libavé. Pachatele, který nepravdivou zprávu na internet umístil, se nepodařilo zjistit, řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Případem se kriminalisté zabývali od února, stopy vedly do zahraničí, pachatele se však vypátrat nepodařilo. Falšovaná zpráva hygienické stanice varující před tuberkulózou kolovala prostřednictvím sociálních médií a elektronické pošty.
19. 5. 2023|

Stoupá počet případů boreliózy a encefalitidy. Kvůli mírné zimě přežila i loňská klíšťata

V Česku meziročně přibylo případů nákazy lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Ukazují to data krajských hygienických stanic (KHS). Podle odborníků je důvodem především klima, kvůli kterému přibývá klíšťat. Ta se v současnosti vyskytují i ve vyšších nadmořských výškách, kde se jim dříve kvůli chladnějším teplotám nedařilo. Onemocnění mohou vést až k úmrtí, lidé by se proto podle lékařů měli před klíšťaty co nejúčinněji chránit.
18. 5. 2023|

Hodně žáků v malých prostorech. Ministerstvo zdravotnictví chce upravit hygienické normy pro školy

Ministerstvo zdravotnictví pracuje na úpravách hygienických norem pro školy. Současná pravidla podle obcí komplikují hledání nových prostor pro žáky, kterých kvůli silným ročníkům přibývá. Některé školy už jsou na hraně svých kapacit, k výuce užívají i místnosti, které předtím sloužily k jiným účelům.
16. 4. 2023|

Vláda vyřadila covid-19 ze seznamu nemocí, jejichž šíření je trestným činem. Povinné izolace skončí v půlce dubna

Povinná sedmidenní izolace kvůli covidu-19 skončí v týdnu po velikonočních svátcích, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Předcházel tomu krok vlády, která schválila vyřazení zaviněného šíření této nemoci z kategorie trestných činů. Změnu kabinet projednával ve středu.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 20:01|

Lidí s problémy po jídle z hradecké restaurace přibylo. Už jich je 89, část má salmonelózu

Počet lidí se zdravotními obtížemi po jídle z jedné z restaurací v centru Hradce Králové se zvýšil na osmdesát devět. Salmonelóza byla dosud potvrzena u třiceti osmi z nich. Konkrétní zdroj zdravotních obtíží zatím není objasněn. Několik vzorků hygienici odeslali do Národní referenční laboratoře. Výsledky by hygienici měli znát v příštím týdnu.
5. 4. 2023|

Poslanci schválili novelu, která usnadní výstavbu horkovodu z Dukovan do Brna

Poslanci v úterý zrychleně schválili novelu, která usnadní výstavbu horkovodu z Dukovan do Brna. Sněmovna také kývla na návrh zákona ohledně dozorových úřadů. Jejich pravomoci nad trhem s harmonizovanými výrobky se tak zřejmě sjednotí, předlohu nyní dostane k podpisu prezident. Dolní komora rovněž jednala ve druhém čtení o novele stavebního zákona.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 19:46|

Hygienici při kontrole narážejí na elektronické cigarety překračující limity nikotinu, hrozí u nich předávkování

Hygienici při kontrolách na tržištích narážejí na zdraví nebezpečné elektronické cigarety. A dodávají, že uživatel se nikotinem, který obsahují, může i předávkovat. Preventisté navíc varují, že kuřáky elektronických cigaret se v poslední době stávají také děti do patnácti let. A to i přesto, že jim takové zboží podle zákona nesmí nikdo prodat.
24. 2. 2023|

Policie se zabývá poplašnou zprávou o šíření TBC. Sdílela ji i Hamplová, později se omluvila

Olomoucká policie řeší zveřejnění nepravdivé informace o přenosu vysoce infekční tuberkulózy (TBC) na Olomoucku z řad ukrajinských vojáků. Ti momentálně cvičí ve vojenském prostoru Libavá. Policie případ vyšetřuje jako šíření poplašné zprávy, za které pachateli hrozí až tři roky vězení. Příspěvek sdílela na sociálních sítích i senátorka za Kroměřížsko a právnička Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé), později jej ale smazala a omluvila se.
22. 2. 2023|

Skončila první část hlasování o prezidentovi. Hlasy odevzdali lidé s nařízenou izolací kvůli covidu

Lidé, kteří mají covid-19, a jsou proto v izolaci, již mohli hlasovat ve druhém kole volby prezidenta republiky. Volební stanoviště, kam bylo možné přijet autem, jim byla k dispozici do pěti hodin odpoledne. Podle údajů ministerstva zdravotnictví mělo pozitivní test 1900 lidí, volit jich přijelo 650. I když to byla jen asi třetina, zájem o hlasování z auta byl výrazně větší než před dvěma týdny při prvním kole. Na některých místech odbavili již za první hodinu či dvě víc aut než v prvním kole za celý den.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 19:09|

Zeštíhlování státní správy: Vnitro chystá metodiku, která rozliší potřebné a zbytné úředníky

Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) i letos sníží počet úřednických míst. České televizi řekl, že s koncem loňského roku pozic napříč resorty ubylo 850. Podle opozice ale vláda ruší místa především v podřízených organizacích a přímo na ministerstvech naopak vytváří nové pozice. S tímto tvrzením ale koalice nesouhlasí. Resort vnitra připravuje metodiku, jak odlišit potřebné úředníky od těch zbytných.
23. 1. 2023|

Volit bude možné i s chřipkou nebo covidem. Stačí zažádat o přenosnou schránku nebo přijet autem

Přenosné volební schránky i tzv. drive-in stanoviště budou opět k dispozici pro všechny, kteří budou v době lednových prezidentských voleb nemocní. A to jak chřipkou nebo běžnými respiračními virózami, tak covidem-19. Pouze pro lidi v izolaci kvůli covidu-19 je určené hlasování z auta. Zažádat na krajském úřadě ale do 12. ledna mohou i o mobilní volební urnu. Totéž mohou udělat i ostatní nemocní, jejich hlasování z domova ale zařizuje obecní úřad. To se týká i lidí, kteří nejsou schopni do volební místnosti sami dojít. Objednat přenosnou schránku mohou ještě v den voleb.
5. 1. 2023|

Nemocnice se kvůli epidemii zavírají pro návštěvy, nově i ta havlíčkobrodská

Na všech lůžkových odděleních v nemocnici v Havlíčkově Brodě začal ve středu platit zákaz návštěv. Nemocnice se tak rozhodla kvůli rapidnímu nárůstu chřipkových onemocnění. Rozhodnutí vedení zdravotnického zařízení platí až do odvolání. Kvůli nárůstu počtu lidí s respiračními onemocněními zakázala návštěvy už řada nemocnic po celém Česku. Vysoká nemocnost se už odráží i ve službách – chybějí řidiči nebo poštovní doručovatelé.
28. 12. 2022Aktualizováno28. 12. 2022, 19:22|

Hygienici v některých krajích evidují epidemii respiračních chorob, nemocnice omezují návštěvy

Některé kraje už evidují epidemii respiračních onemocnění a nemocnice začínají omezovat návštěvy. Nakažených lidí rychle přibývá, podle hygieniků se v některých regionech šíří viry rychleji než před pandemií covidu-19, při níž platila různá opatření, díky kterým se chřipka a respirační infekce příliš nerozšířily.
16. 12. 2022|

Klaus uspěl s žalobou. Osmitisícová pokuta za nenošení respirátoru byla podle soudu nezákonná

Bývalý prezident Václav Klaus uspěl u pražského městského soudu s žalobou proti ministerstvu zdravotnictví kvůli osmitisícové pokutě za nenošení respirátoru. Její udělení bylo podle soudu nezákonné a trest tak zrušil. Ve svém rozhodnutí zohlednil, že soudy o případu rozhodovaly poté, co bylo ochranné opatření pražským městským soudem v listopadu 2020 zrušeno. Vyplývá to z rozsudku, který má Česká televize k dispozici.
27. 10. 2022|