TÉMA

Česká správa sociálního zabezpečení

O předčasný důchod loni požádalo rekordních sto tisíc lidí. Nejvíc v historii Česka

Jít předčasně do důchodu dřív se loni rozhodlo celkem 99 843 Čechů. To je vůbec nejvyšší počet v historii Česka. Loňský rok tak co do počtu žádostí překonal i dosud rekordní rok 2022, kdy si o předčasný důchod požádalo osmdesát tisíc lidí. ČT to potvrdila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Největší nápor zaznamenali úředníci v letních měsících, tedy před začátkem platnosti vládní novely důchodového systému, která podmínky předčasného důchodu znevýhodnila.
31. 1. 2024|

Stanjura: Vláda dosud nemá od Liberty Ostrava věrohodný plán restrukturalizace

Vláda dosud nedostala od hutní společnosti Liberty Ostrava (LO) věrohodný plán restrukturalizace firmy. Splátky Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a ostatní závazky vůči státu ale Liberty plní, řekl po středečním jednání na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje v Ostravě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda a kraj zároveň hledají způsob, jak pomoci dodavatelským firmám, které by se kvůli problémům Liberty mohly samy octnout v potížích. Jsou jich stovky.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 13:29|

Firmy budou moct vést účetnictví v cizích měnách, novinku ale prý brzdí nepřipravenost státu

Vedení účetnictví v eurech, amerických dolarech nebo britských librách představuje od příštího roku pro české firmy novou možnost přijatou v rámci úsporného balíku. Mnohé podniky se ale na změnu nechystají. Překážkou je pro ně hlavně nepřipravenost státní správy – daňové přiznání nebo hlášení sociální správě a zdravotním pojišťovnám budou totiž nadále zpracovávat v korunách.
16. 12. 2023|

Úřady dopočítají průměrný důchod disidentům, kteří dostatečně platili odvody, řekl Jurečka

Sociální správa automaticky dorovná penzi na průměrnou částku disidentům, kteří dostatečně dlouho platili odvody. V úterý to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Resort práce poté připraví také novelu zákona, aby odpůrci komunistického režimu bez potřebné doby důchodového pojištění nemuseli o zmírnění podmínek a dopočítání malého důchodu žádat. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) průměrná penze činila na konci září 20 254 korun.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 13:36|

Jurečka slíbil disidentu Soukupovi důchod, jaký mají účastníci třetího odboje. Gruntorád dál požaduje ministrovu demisi

Někdejší disident Karel Soukup bude dostávat důchod stejně jako účastníci třetího odboje. Novinářům to v pondělí v Hradci Králové řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Soukup podstatnou část života strávil mimo Česko v nucené emigraci. Jurečka zopakoval, že je připraven pomoci řešit problém nízkých disidentských penzí, za který si vysloužil kritiku od signatáře Charty 77 Jiřího Gruntoráda. Chartista požaduje Jurečkovu demisi, na podporu svého požadavku drží hladovku. Gruntorád řekl, že na svých požadavcích trvá, protože neprotestuje jen kvůli Soukupovi. Za Jurečku se přimluvil například Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR).
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 23:25|

Poslanci odsoudili útok Hamásu na Izrael, vyzvali k přesunu ambasády do Jeruzaléma

Minutou ticha za oběti útoku teroristické organizace Hamás na Izrael začala 78. schůze Poslanecké sněmovny. Později poslanci jednomyslně přijali usnesení, v němž vyjádřili podporu Izraeli, odsoudili agresi Hamásu a také vyzvali k přesunu českého velvyslanectví do Jeruzaléma. Předtím tři hodiny mluvili opoziční lídři a několik dalších opozičních poslanců, kteří navrhovali změny v navrženém programu schůze. Nejdelší bylo vystoupení předsedy ANO Andreje Babiše. Trvalo přes hodinu a půl, kritizoval politiku vlády. Na pořadu schůze byla dále hlavně druhá čtení některých zákonů.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 22:59|

O předčasný důchod se žádá skoro čtyřikrát častěji než loni. Senioři mají obavy z dopadů reformy

V souvislosti se schválenou důchodovou reformou, která vejde v platnost 1. října, eviduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) rekordní počty žadatelů o předčasné důchody. Během prvních osmi měsíců roku o ně požádalo přes 82 tisíc budoucích seniorů, což je téměř čtyřnásobné množství oproti stejnému období loni. Podle ekonoma Filipa Pertolda se tak lidé snaží využít období, kdy ještě pravidla nejsou tak striktní. Do konce září mohou stále žádat o předčasné důchody podle starých podmínek. Kromě změn v předčasných důchodech přinese reforma také změny ve valorizacích.
25. 9. 2023|

Obliba otcovské roste. Muži doma zůstávají nejčastěji oba dva týdny

V Česku roste zájem otců o placené volno po narození dítěte. Od státu ho teď žádá zhruba polovina otců, zatímco v roce 2018, kdy dávka — otcovská – vznikla, to byla asi třetina. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení. Podle ministerstva práce a sociálních věcí souvisí popularita tohoto volna s celkovým přerodem společnosti. Moderní otcové se chtějí víc zapojit do péče o děti. Doma podle ČSSZ zůstávají nejčastěji dva týdny, průměrně pobírají 13 316 korun.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 15:35|

Pokud s ústavní stížností na důchody uspějeme, je to na pád vlády, míní Havlíček

Hnutí ANO dokončuje další podání k Ústavnímu soudu kvůli zpřísnění pravidel pro předčasné důchody. Opozice se na strážce ústavnosti obrátila už na jaře kvůli zkrácení červnové mimořádné valorizace penzí. Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček očekává, že pokud soud oběma podnětům vyhoví, bude to znamenat pád vlády. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) nepředpokládá, že by Ústavní soud obě novely zrušil. Zároveň uvedl, že návrh důchodové reformy předloží začátkem října.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 14:46|

Rodičovský příspěvek asi vzroste o 50 tisíc, poslanci schválili i on-line žádosti o důchod

Rodičovský příspěvek se patrně zvýší od ledna o 50 tisíc korun na 350 tisíc korun, novelu v úvodním kole podpořila sněmovna. Růst se bude týkat dětí narozených od začátku příštího roku. Opoziční ANO a SPD prosazují vzhledem k míře inflace razantnější růst dávky až na 400 tisíc korun. Prvním čtením prošla i novela, která zkracuje dobu pro oddlužení.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 22:57|

Lidé mají problém získat příspěvek na péči nebo invalidní důchod. Stát slibuje změnu systému

Stále více lidí se obrací na lékaře a odborná centra s tím, že mají problém získat příspěvek na péči nebo jim byl snížený invalidní důchod, a to přesto, že se jejich stav nelepší. Ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje změnu v systému schvalování příspěvků.
28. 8. 2023|

Milostivého léta u dluhů na odvodech využily zatím čtyři tisíce dlužníků, informoval resort práce

Do třetího kola milostivého léta, které se týká dluhů na sociálních odvodech, se zatím zapojilo na čtyři tisíce dlužníků. Doplatit mají pojistné za 381,8 milionu korun. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) jim odpustí penále 341,3 milionu korun, informovalo ministerstvo práce. Snadnější srovnání dluhů s odpuštěním penále a poplatků je možné od začátku července do konce listopadu.
19. 8. 2023|

Zákon k reformě penzí předloží Jurečka v září, náročné profese doplní později

Návrh zákona s reformními změnami penzí předloží ministerstvo práce a sociálních věcí v září. Úprava dřívějších důchodů pro náročné profese v chystané novele zatím nebude, jelikož se podle resortu nestihne dokončit. Do normy by se pak tato část měla doplnit při projednávání ve vládě nebo ve sněmovně, oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj by měl kabinet předlohu dostat do konce roku, jednotlivá opatření by pak měla začít platit od roku 2025. Ministerstvo v současné době pracuje na revizi dávek či jejich digitalizaci, dokončuje také výběr nového generálního ředitele Úřadu práce.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 15:41|

Vláda se k návrhu lidovců o právech homosexuálních párů postavila neutrálně

Kabinet Petra Fialy (ODS) probral návrh lidovců, který má podle předkladatelů vést k narovnání části práv homosexuálních párů. Vláda k němu zaujala neutrální stanovisko. Narovnání práv se jen přibližuje, uvedl po jednání ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Připomenul, že podobně se kabinet vyjádřil k dalším předlohám, které už sněmovna projednává, tedy k návrhu na uzákonění manželství i pro homosexuály, ale také k ústavnímu zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy. Ministři z řad Starostů usilovali o odmítnutí normy, chybí jim v ní třeba rovnost v rodičovských právech. Proti jsou i Piráti.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 19:40|

REPORTÁŽ: Za čtyři roky jednou na úřad. V Estonsku jde firmu založit za 15 minut ze sauny

Na úřady téměř nemusí, daně vyřídí pomocí několika kliknutí a občanku mají v mobilu. Češi žijící v Estonsku si pochvalují tamní úroveň digitálního státu. Téměř veškerou komunikaci se státem zvládnou vyřídit on-line. V zemi podle odhadu české ambasády žije asi 120 Čechů. Ti tak denně využívají výhody státu, který i podle statistik patří mezi ty s nejlepšími digitálními veřejnými službami v EU.
18. 7. 2023|

Další milostivé léto pomůže hlavně malým firmám a živnostníkům

Blíží se další možnost pro lidi s exekucí, jak snížit dluhy. Od prvního července do konce listopadu se budou moct zbavit úroků a penále z neuhrazených daní nebo sociálního pojištění. Jen v případě, že splatí původní dlužnou částku. Návrhy zákonů tento týden podepsal prezident.
9. 6. 2023|

Zvýšené penze míří k seniorům. Průměrný důchod překročí dvacet tisíc

Výše průměrného starobního důchodu tento měsíc překročí dvacet tisíc korun. Podle České správy sociálního zabezpečení dostanou penzisté navíc v průměru 755 korun. Mimořádná valorizace má kompenzovat zdražování. Zvýšené penze stát rozesílá od druhého června. Valorizace měla být původně ještě o tisícovku vyšší. Koalice ale zasáhla a kvůli rozpočtovým dopadům prosadila nižší nárůst.
4. 6. 2023|

Po úsporném balíčku musíme urychlit strategické projekty, třeba vysokorychlostní tratě, říká premiér

Po prosazení úsporného balíčku a důchodové reformy se bude vláda soustředit na urychlení a realizaci velkých strategických projektů, které potáhnou českou ekonomiku v horizontu dalšího desetiletí, prozradil v rozhovoru pro ČTK premiér Petr Fiala (ODS). Součástí plánu je i zřízení výboru pro strategické investice, o kterém kabinet informoval po svém středečním zasedání.
26. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 10:34|

Udělování invalidních důchodů provázejí nejasnosti. Nastartovat změnu má jednání zúčastněných

Někteří onkologičtí pacienti, nevidomí i lidé s roztroušenou sklerózou mají problém získat invalidní důchod. Podle lékařů i odborných center takových případů přibývá. O úskalích teď budou poprvé jednat organizace, politici i správa sociálního zabezpečení.
25. 4. 2023|

Česká správa sociálního zabezpečení varuje před podvodnými stránkami, které napodobují její web

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) varuje před podvodnými stránkami, které napodobují její web a nabádá klienty, aby na nich rozhodně nevyplňovali údaje o svých bankovních účtech. Mohli by přijít o peníze. Úřad a také ministerstvo práce o tom informovaly na svých webech a sociálních sítích. ČSSZ zdůraznila, že její oficiální stránky jsou www.cssz.cz a www.eportal.cssz.cz. V úterý také varoval Úřad vlády před SMS, které se jeho jménem snaží získat citlivé údaje.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 13:36|

Věřitelé poslali firmu RAF STAVBY do konkurzu. Má pohledávky za 791 milionů korun

Věřitelé ve čtvrtek rozhodli o prohlášení konkurzu na ústeckou stavební společnost RAF STAVBY s. r. o. (dříve Raeder & Falge s. r. o.). Přihlásili 416 pohledávek v celkové hodnotě 791 milionů korun. O řešení úpadku konkurzem hlasovali přítomní věřitelé jednomyslně. Bez mzdových nároků bývalých zaměstnanců činí celková částka přihlášených pohledávek téměř 789 milionů korun, uvedla insolvenční soudkyně ústeckého krajského soudu Iva Černá.
16. 2. 2023|

Jurečka chce valorizovat výchovné společně s důchody

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby výchovné, tedy příspěvek 500 korun za každé dítě, stát valorizoval spolu s důchody. Návrh nemusí podpořit některé koaliční strany, které argumentují hlavně úsporami. Rozhodnutí by mělo padnout nejpozději do března tohoto roku.
26. 1. 2023|

Zeštíhlování státní správy: Vnitro chystá metodiku, která rozliší potřebné a zbytné úředníky

Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) i letos sníží počet úřednických míst. České televizi řekl, že s koncem loňského roku pozic napříč resorty ubylo 850. Podle opozice ale vláda ruší místa především v podřízených organizacích a přímo na ministerstvech naopak vytváří nové pozice. S tímto tvrzením ale koalice nesouhlasí. Resort vnitra připravuje metodiku, jak odlišit potřebné úředníky od těch zbytných.
23. 1. 2023|

Mnoho důchodců, kteří mají nově nárok na výchovné, ho dosud nedostalo

Někteří důchodci, kteří mají od letoška nárok na takzvané výchovné, tedy příspěvek 500 korun za každé vychované dítě, peníze zatím nedostali. Týká se to minimálně 42 tisíc žen, které v 65 letech přešly z invalidního do starobního důchodu. O částku podle státu nepřijdou, úřady ji plánují vyplatit formou doplatku v následujících týdnech. Výchovné ale buď vůbec nedorazilo, nebo přišlo špatně vypočítané i dalším lidem.
11. 1. 2023|