TÉMA

Jan Graubner

Papež jmenoval olomouckým arcibiskupem biskupa Josefa Nuzíka

Olomouckým arcibiskupem jmenoval papež František biskupa Josefa Nuzíka, administrátora olomoucké arcidiecéze. V katedrále svatého Václava v Olomouci to oznámil apoštolský nuncius v Česku arcibiskup Jude Thaddeus Okolo. Do úřadu bude Nuzik uveden v sobotu 13. dubna, oznámil mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Místo metropolity moravského bylo uvolněné po odchodu Jana Graubnera, který se stal v polovině roku 2022 primasem českým.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 12:48|

Důležité je odpustit, jinak budete mít bolest stále v sobě, říká arcibiskup pražský

Jsou věci, o kterých člověk uvažuje, že k nim může dojít, ale když se stanou realitou, je to něco jiného, zraní to, uvedl arcibiskup pražský Jan Graubner v Interview ČT24 k tragické události na filozofické fakultě. Když se něco takového přihodí, je to podle něj silná rána. Člověk by ale podle Graubnera měl odpustit i těm, kteří zlo páchají.
23. 12. 2023|

Českem se v poledne rozezněly zvony, lidé drželi za oběti střelby minutu ticha

Česká republika uctívá památku obětí čtvrteční tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vláda vyhlásila na 23. prosinec státní smutek – vlajky na úřadech a institucích byly staženy na půl žerdi a doplnily je černé prapory, v poledne se rozezněly kostelní zvony. Lidé se setkávali na pietních akcích i bohoslužbách, minutou ticha vzdali úctu zemřelým a soustrast pozůstalým. Některá města zrušila nebo upravila adventní akce a zpřísnila bezpečnostní opatření.
23. 12. 2023Aktualizováno23. 12. 2023, 18:26|

Nejen Prahu zaplnily svíčky a květiny. Na pomoc těm, kterých se dotkla střelba, už Češi přispěli miliony

Památku obětí čtvrteční střelby v Praze celý den přicházeli lidé uctít před budovu rektorátu Univerzity Karlovy a také před filozofickou fakultu na Palachově náměstí, kde se hrůzný čin stal. Pietní místa vznikala ale i na dalších místech v republice. V sobotu se pak bude konat v katedrále svatého Víta za oběti bohoslužba. Češi na pomoc zasaženým čtvrtečním útokem vybrali desítky milionů korun.
22. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 23:11|

Ve Vídni se v polovině prosince uskuteční zádušní mše za Schwarzenberga

V katedrále svatého Štěpána ve Vídni se 16. prosince uskuteční zádušní mše za bývalého českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, informovala v sobotu agentura APA. Schwarzenberg zemřel minulý týden, bylo mu 85 let.
18. 11. 2023|

Pohřeb Karla Schwarzenberga bude se státními poctami

Poslední rozloučení s bývalým ministrem zahraničí, poslancem, senátorem a hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem se uskuteční v katedrále svatého Víta v sobotu 9. prosince. České televizi to řekl kněz Tomáš Halík. Informaci potvrdilo i pražské arcibiskupství. Bývalý ministr zahraničí zemřel o víkendu ve věku 85 let.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 14:30|

Arcibiskupství chce prodat městu Jindřišskou věž za sto milionů, Vatikán souhlasí

Pražské arcibiskupství dostalo souhlas z Vatikánu, aby mohlo prodat středověkou Jindřišskou věž v Praze hlavnímu městu, řekl pražský arcibiskup Jan Graubner. Arcibiskupství podle něj čeká na další jednání pražského zastupitelstva, jestli prodej schválí. Arcibiskupství se podle Graubnera také rozhodlo prodat za 308 milionů korun hotel Clara Futura v Dolních Břežanech.
20. 9. 2023|

Papež vyzval Graubnera, aby setrval ve funkci pražského arcibiskupa

Papež František přijal rezignaci pražského arcibiskupa Jana Graubnera, kterou mu předložil u příležitosti svých 75. narozenin. Papež zároveň Graubnera vyzval, aby v úřadě nadále setrval, a to až do chvíle, než učiní jiné rozhodnutí. Na webu to v úterý uvedlo pražské arcibiskupství. Hlava katolické církve tak rozhodla stejně jako před pěti lety v případě Graubnerova předchůdce Dominika Duky. Graubner po loňském jmenování řekl, že je připraven úřad vykonávat několik let.
5. 9. 2023|

Jako by se svět vůbec nepoučil, řekl Graubner při připomínce vyhlazení Lidic

Česko si v sobotu připomíná 81. výročí od vyhlazení obce Lidice nacisty. Vypálení domů a zatýkání a vraždění obyvatel bylo odvetou za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Položením věnce u hromadného hrobu lidických mužů uctil památku obětí prezident Petr Pavel, následují ho i další politici. Vzpomínky se účastní například šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), místopředsedové dolní komory Věra Kovářová (STAN) a Jan Skopeček nebo ministr dopravy Martin Kupka (oba ODS). Pieta začala bohoslužbou na základech kostela svatého Martina.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 13:05|

Během Noci kostelů se jich otevře 1800. K návštěvě vybízejí ty běžně nepřístupné i rekonstruované

Více než 1800 kostelů, modliteben, chrámů a kaplí se v pátek odpoledne, večer a v noci otevře věřícím i ostatní zájemcům, kteří na tato místa rádi zavítají. Tématem letošního ročníku akce Noc kostelů je křest a organizátoři chtějí reflektovat nejen jeho rituál, ale také místa, předměty, texty či tradice se křtem spojené. Jen na území Prahy bude možné vstoupit do 155 prostor a v Praze také arcibiskup Jan Graubner letošní Noc kostelů zahájí.
2. 6. 2023|

Petr Pavel se ujal funkce prezidenta. Slavnostní den uzavřela modlitba a koncert v katedrále

Petr Pavel je prezidentem republiky. Odpoledne při ceremoniálu ve Vladislavském sále složil slib předepsaný ústavou do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), čímž se ujal úřadu. V sále se sešlo osm stovek pozvaných hostů, po ceremoniálu přišel nový prezident pozdravit i další lidi shromážděné na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí. Slavnostní program skončil v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha ekumenickou modlitbou, požehnáním novému prezidentovi a koncertem České filharmonie a Pražského filharmonického sboru.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 23:03|

Inaugurační den vyvrcholil programem v katedrále svatého Víta

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou dorazil v 18 hodin do svatovítské katedrály, kde vyvrcholil program inauguračního dne. Jako první je přivítal pražský arcibiskup Jan Graubner. V kapli sv. Václava se uskutečnila ekumenická modlitba, při níž nové hlavě státu požehnali reprezentanti katolické a evangelické církve i vrchní zemský rabín. Pavel také uctil relikvii hlavního patrona českých zemí sv. Václava. V nové části katedrály poté Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor provedly vedle státní hymny tři symbolická díla – Meditaci na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka, část z oratoria Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka a Te Deum téhož skladatele.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 18:54|

Tisíce hostů či bezpečnostní kontroly. I to bude součástí inaugurace Petra Pavla

Přípravy na inauguraci zvoleného prezidenta Petra Pavla vrcholí. Slavnostní akt se odehraje ve čtvrtek na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu ve Vladislavském sále Pražského hradu. Pozváno je přes tři tisíce hostů. Stovky lidí budou moci ceremoniál sledovat na velkoplošných obrazovkách na třetím nádvoří a Hradčanském náměstí. Na bezpečnost dohlédnou stovky policistů. Areál Hradu bude přístupný, zachovány ale budou bezpečnostní kontroly u vstupů. I proto by zájemci měli přijít s dostatečným předstihem.
6. 3. 2023|

Po mši zamířil Pavel do Černoučku, Babiš měl soukromý program v Karlovarském kraji

Volební místnosti pro druhé kolo prezidentských voleb se otevřou za necelých pět dní. Oba kandidáti – Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) – tak vstupují do závěrečné fáze kampaně. Dopoledne se oba zúčastnili bohoslužby za vlast v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Večer oba přišli do předvolební debaty ČT, ačkoliv Andrej Babiš svou účast dříve v týdnu odmítl.
22. 1. 2023Aktualizováno22. 1. 2023, 20:07|

Po odchodu ze svatého stolce žil ve velkém vnitřním klidu, vzpomíná Graubner na zesnulého papeže

„Benedikt XVI. byl člověk velmi mírný a laskavý. Když dostal úkol být strážcem pravověří, tak se snažil tento úkol plnit,“ komentoval pražský arcibiskup Jan Graubner povahu zesnulého papeže v pořadu Události, komentáře ČT24. Vzpomínal na vzájemná osobní setkání i Benediktovo odstoupení ze svatého stolce.
3. 1. 2023|

Začala Tříkrálová sbírka. Do ulic vyrazily tisíce koledníků

V Česku začal už 23. ročník Tříkrálové sbírky. Tisíce dobrovolníků v kostýmech biblických mudrců budou do zapečetěných kasiček s logem Charity ČR až do poloviny ledna vybírat peníze na pomoc lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Přispět je možné také prostřednictvím pevných kasiček umístěných v kostelech, na úřadech či v obchodech, on-line na webu sbírky či pomocí dárcovské SMS. Předchozí ročník Tříkrálové sbírky vynesl přes 141 milionů korun.
2. 1. 2023|

Zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Hold mu vzdal jeho nástupce František i státníci

Ve věku 95 let zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Zdravotní stav rodilého Němce se v poslední době zhoršil. Benedikt stál v čele katolické církve v letech 2005 až 2013, kdy se úřadu vzdal kvůli zhoršujícímu se zdraví. Pohřeb bude ve čtvrtek 5. ledna 2023 na vatikánském Svatopetrském náměstí. Povede ho současný papež František. Ten svého předchůdce označil za ušlechtilého a dobrého člověka, který byl darem pro katolickou církev. Zesnulému papeži vzdali hold také mnozí státníci, Benedikta XVI. vyzdvihují jako velkého teologa nebo obránce „tradičních hodnot“.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 18:20|

Zádušní mše v katedrále na Pražském hradě připomněla oběti heydrichiády

V katedrále svatého Víta v Praze se konala zádušní mše za oběti heydrichiády. Ta na konci října tradičně připomíná 294 Čechoslováků, které nacisté zavraždili. Mši celebroval pražský arcibiskup Jan Graubner a promluvil také kardinál Dominik Duka. Od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha letos uplynulo osmdesát let.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 17:05|

Arcibiskup Graubner odsloužil ve Staré Boleslavi mši k Národní svatováclavské pouti

Ve Staré Boleslavi u Prahy si ve středu lidé Národní svatováclavskou poutí připomněli národního světce a patrona svatého Václava. Poutní mši na Mariánském náměstí sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner. Nedaleko kostela, kde byl před 1087 lety kníže zavražděn, se mše v silném vytrvalém dešti účastnily stovky lidí. Na místě byli i kardinál Dominik Duka, apoštolský nuncius arcibiskup Jude Thaddeus Okolo a všichni čeští a moravští biskupové.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 13:33|

Kardinál Czerny v kázání na Velehradě odsoudil válku na Ukrajině, vyzdvihl pomoc uprchlíkům

Válečný konflikt na Ukrajině i pomoc České republiky uprchlíkům připomněl v úterý v kázání na Velehradě kardinál Michael Czerny, podle kterého je tato „zločinná válka“ vedena proti svobodné Ukrajině i celému civilizovanému světu. Czerny byl hlavním kazatelem slavnostní mše, kterou dopoledne vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti na Velehradě na Uherskohradišťsku.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 16:06|

Olomoucká arcidiecéze zvolila svým správcem Josefa Nuzíka. Řídit ji bude do jmenování nástupce Graubnera

Olomoucké biskupství bude dočasně řidit jeho dosavadní pomocný biskup Josef Nuzík. Rada konzultorů složená ze zástupců místních duchovních ho zvolila administrátorem biskupství v tajném hlasování v pondělí v poledne. Proces volby administrátora v diecézi proběhl naposledy před více než třiceti lety, tehdy byl zvolen Jan Graubner. Nuzík bude diecézi řidit do doby, než papež vybere nového arcibiskupa olomouckého a metropolitu moravského.
4. 7. 2022|

Graubner se ujal úřadu pražského arcibiskupa. Předpokládá, že bude ve službě tři čtyři roky

Pražská arcidiecéze má nového arcibiskupa. Při pontifikální mši v katedrále sv. Víta se úřadu arcibiskupa pražského a primase českého ujal Jan Graubner, který byl doposud olomouckým arcibiskupem. Funkci převzal od kardinála Dominika Duky, který tímto dnem odchází do důchodu. Graubnera čeká v úřadu mnoho výzev, odborníci však zásadní změny ve fungování pražské části katolické církve nepředpokládají.
2. 7. 2022Aktualizováno2. 7. 2022, 20:23|

Do Česka přiletěl nový papežský nuncius. Na letišti ho přivítal Duka

Do Česka přiletěl nový apoštolský nuncius arcibiskup Jude Thaddeus Okolo. Na letišti ho přivítal kardinál Dominik Duka, který je v pátek poslední den ve své funkci. První kroky nového nuncia zamíří do pražského arcibiskupského paláce. V sobotu se pak zúčastní uvedení Jana Graubnera do funkce pražského arcibiskupa. Arcibiskupa Okola čeká v Česku například jmenování nových biskupů či vyjednávání o mezinárodní smlouvě.
1. 7. 2022|

Papež předal Graubnerovi insignii pražského arcibiskupa. V Brně převzal biskupství Konzbul

Budoucí pražský arcibiskup Jan Graubner při ranní bohoslužbě ve vatikánské bazilice sv. Petra obdržel od papeže Františka pallium – odznak úřadu metropolitního arcibiskupa. Předání pallia je součástí uvedení nově jmenovaného pražského arcibiskupa do úřadu. Graubner se řízení pražské arcidiecéze ujme v sobotu. Biskupské berly se už ve středu na začátku slavnostní mše chopil v brněnské katedrále na Petrově Pavel Konzbul.
29. 6. 2022|