TÉMA

Nadační fond

Dárcovské úterý připomíná charitu. Loni se vybralo přes šedesát milionů

V Česku se koná charitativní akce Giving Tuesday neboli Dárcovské úterý, stejně jako v mnoha dalších zemích. Lidé a firmy během ní mohou udělat dobrý skutek, darovat peníze, potraviny a oblečení nebo nabídnout dobrovolnickou práci. Češi v uplynulých sedmi ročnících Dárcovského úterý darovali přes 340 milionů korun. Podle ředitelky Fóra dárců Kláry Šplíchalové v roce 2022 věnovali lidé, nadace a nadační fondy na dobročinné účely 15,4 miliardy korun.
28. 11. 2023|

Policie odhalila sofistikovaný nadační podvod. Skupina vybrala od tisíců lidí miliony korun

Mimořádně rozsáhlou podvodnou sbírku vyšetřuje pražská policie. Organizovaná skupina vybrala od přibližně dvaceti tisíc dárců přes nadační fond desítky milionů. Pomoc měla jít handicapovaným, ti ale peníze nedostali. Pro trestný čin podvodu je stíháno devět lidí, jeden je ve vazbě.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 20:04|

Zlínská vila cestovatele a spisovatele Miroslava Zikmunda se otevře veřejnosti

Zlínská vila cestovatele Miroslava Zikmunda, která je kulturní památkou, bude přístupná veřejnosti. Zikmund oslaví v neděli 102. narozeniny, ten den symbolicky zahájí svou činnost Nadační fond Zikmundova vila, který se bude o objekt starat. Předsedou nadačního fondu a novým majitelem vily je zlínský podnikatel Čestmír Vančura, jenž je také prezidentem zlínského filmového festivalu.
12. 2. 2021|

U soudů leží historicky nejméně nevyřízených trestních kauz

Historicky nejmíň nevyřízených trestních kauz leží aktuálně u českých soudů. Vzhledem k letošním omezením pohybu i přeshraničního styku kvůli koronaviru totiž výrazně klesla kriminalita. A přes mimořádná opatření soudy vyřídily víc případů, než kolik jim jich přišlo na stůl. Starou zátěž snížily o víc než desetinu i dosud nejpomalejší správní soudy, které řeší žaloby na úřady nebo zdravotní pojišťovny. Naopak počet nevyřízených občanskoprávních sporů stoupl.
20. 12. 2020|

Bývalý poslanec Škárka končí ve Vězeňské službě po výrocích o „zrůdách“

Bývalý poslanec za Věci veřejné Jaroslav Škárka ukončí svůj pracovní poměr ve Vězeňské službě, kde pracuje jako vychovatel odsouzených. Někdejší politik napsal na sociální síti, že předčasně narozené děti jsou „nevyvinuté zrůdy“. Bezpečnostní sbor se ve středu od výroků distancoval. Ohradily se proti nim i neziskové organizace, které se věnují problematice předčasných porodů. Škárka se za formu svého vyjádření omluvil.
4. 11. 2020Aktualizováno4. 11. 2020, 16:49|

Fond Neuron ocenil virologa Cihláře a epidemiologa Rašku

Za přínos v boji proti virovým a bakteriálním nákazám letos Nadační fond Neuron ocenil Tomáše Cihláře a Karla Rašku staršího. Virolog Cihlář působí v americké farmaceutické společnosti Gilead Sciences. Jeho tým vyvinul přípravek remdesivir, který se jako experimentální lék využívá pro léčbu lidí s těžkým průběhem covidu-19. Lékař a epidemiolog Raška, oceněný in memoriam, významně přispěl k vymýcení pravých neštovic. Při příležitosti ocenění fond v pražské Státní opeře uspořádal ceremonii věnovanou vědcům bojujícím proti pandemii.
28. 9. 2020|

Čeští vědci v Kongu zmapovali desítky vzácných druhů zvířat i aktivity pytláků

Důkazy o výskytu některých druhů vzácných zvířat a tisíce fotografií přinesla úvodní etapa expedice v Kongu, kterou vedou vědci z Česka. Výzkumníci v březnu pokladli fotopasti v části pralesa na severozápadní hranici s Gabonem. Zachytily desítky druhů savců, ptáky i pytlácké aktivity. Poznatky přispějí k ochraně tamní přírody. Informoval o tom Nadační fond Neuron na podporu vědy, který expedici podpořil.
13. 8. 2020|

Roztroušenou sklerózu provází ve společnosti otazníky. Skoro pětina Čechů nemá o nemoci žádné povědomí

Téměř pětina Čechů nemá o roztroušené skleróze žádné povědomí. Část lidí si navíc autoimunitní nemoc spojuje kvůli jejímu názvu se stářím, tvrdí neuroložka Eva Kubala Havrdová. Vychází přitom z průzkumu agentury STEM/MARK, který se otázkami týkající se roztroušené sklerózy zaobíral. Nemoc stále provází nepochopení i tabu. Někteří nemocní jí před zaměstnavateli tají, ukázal dřívější průzkum.
4. 8. 2020Aktualizováno4. 8. 2020, 21:11|

Fond pomáhá rodině, kterou tragicky zasáhla pandemie. Sám ale nemá budoucnost jistou

Neziskové organizace se potýkají s výpadky příjmů. Od března jim přestaly přicházet peníze, organizace či nadační fondy již musely omezit své služby. Nadační fond, který pomáhá mladým rodinám zasaženým úmrtím – včetně jedné, které vzal otce koronavirus – bude moci fungovat nejdéle do dubna příštího roku, pokud se situace nezmění.
14. 5. 2020|

Olomoucká univerzita dostala prestižní grant. Prozkoumá superkondenzátory energie

Zásluhou fyzikálního chemika Michala Otyepky, zastupujícího ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Univerzity Palackého v Olomouci, míří do České republiky vůbec první grant Evropské výzkumné rady (ERC) Proof of Concept na podporu přenosu výsledků výzkumu do praxe. Jeho cílem je připravit dostatečné množství nového uhlíkového elektrodového materiálu a ve spolupráci s komerčním partnerem ověřit jeho využití v zařízeních pro ukládání energie – superkondenzátorech. Zájem o testování už projevila americká korporace a v jednání jsou další významní výrobci z Evropy.
13. 1. 2020|

Vlčí máky vynesly rekordní sumu. Peníze ze sbírky půjdou i na sociální pomoc veteránům

V celorepublikové sbírce ke Dni válečných veteránů se letos vybralo více než 1,7 milionu korun, což je rekordní částka. Nejvíce peněz se vybralo prostřednictvím sbírkových kasiček, přes internet zájemci věnovali více než 100 tisíc korun. Finance budou kromě dokumetární činnosti letos poprvé použity také pro sociální a zdravotní pomoc válečným veteránům, uvedla mluvčí organizace Post Bellum Jana Holcová.
6. 12. 2019|

Osm excelentních vědců obdrželo v Národním muzeu Ceny Neuron 2019

Ve středu večer se ve dvoraně Národního muzea předávají prestižní vědecké Ceny Neuron. Ocenění včetně finanční prémie uděluje už po desáté Nadační fond Neuron na podporu vědy sedmi vědcům a jedné vědkyni s mezinárodním renomé. Mezi letošními laureáty jsou například matematik Jan Nekovář, biolog Jiří Friml i šestice mladých talentovaných vědců.
6. 11. 2019|

Obraz od Mistra vyšebrodského oltáře půjde do dražby. Chtěla ho Národní galerie, jednání selhalo

Národní galerie prozatím nezíská do svých sbírek deskový obraz s námětem zvěstování Páně, který podle odborníků stvořil Mistr vyšebrodského oltáře. Její jednání s Nadačním fondem Richarda Fuxy, který obraz vlastní, selhalo. Středověké dílo proto půjde do dražby, oznámila mluvčí fondu Pavlína Stránská.
29. 10. 2019Aktualizováno29. 10. 2019, 16:23|

Aby Praha nevypadala jako Moskva nebo Paříž. Město platí filmařům za to, že zůstane Prahou

Praha platí filmařům za to, že je ve snímcích prezentována jako Praha. Město na to založilo fond, z něhož financuje snímky, které mají zajištěnou širší distribuci v zahraničí a kde Praha hraje samu sebe. Město tím chce přitáhnout další turisty i filmaře a prezentovat se v zahraničí.
29. 9. 2019|

Projekt Nejdřív střecha pomáhá lidem bez domova už čtyři roky. Díky sbírce v tom může pokračovat

Čtvrt roku mohli dárci přispívat do veřejné sbírky Nejdřív střecha. Aby totiž mohl program i nadále pomáhat potřebným, museli organizátoři sehnat 200 tisíc korun. Projekt lidem z ulice umožňuje dostat se do azylového domu a následně si vyřídit doklady, zajistit sociální služby nebo sehnat práci – a nyní může běžet dál.
24. 2. 2019|

Podpora od Olivera. Na pomoc policejním rodinám vznikla sbírka

Na pomoc rodinám policistů, kde v případě úmrtí zůstane dítě jen s jedním rodičem, vznikla sbírka Oliver. Stojí za ní nadační fond Regi Base, který pomáhá i válečným veteránům, zraněným vojákům a hasičům. Podnětem k jejímu vzniku byla pomoc policistovi Tomáši Mauerovi, který kvůli vážné nemoci přišel o manželku a zůstal sám s malým synem.
1. 2. 2019|