TÉMA

Petr Vrána

Tachov opravil unikátní jízdárnu. Koně v ní předváděl generál Windischgrätz

Tachov otevřel zrekonstruovanou jízdárnu ve Světcích. Podle odborníků je po Španělské jízdárně ve Vídni druhá největší ve střední Evropě. Záchrana 162 let starého objektu, který je od roku 2010 národní kulturní památkou, trvala 23 let a stála zhruba 180 milionů korun. Poslední zásadní etapu mohlo město dokončit díky evropské dotaci z programu IROP ve výši 61 milionů korun, památka se tak otevírá veřejnosti v začínající turistické sezoně. Svým významem přesahuje hranice regionu i republiky, řekl starosta Petr Vrána (Volím Tachov).
21. 3. 2024|

Michal Zácha obviněný z ovlivňování zakázek rezignoval i na post přerovského zastupitele

Bývalý krajský šéf ODS Michal Zácha, obviněný z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji, rezignoval i na post přerovského zastupitele, řekl ve čtvrtek primátor Přerova Petr Vrána (ANO). Zácha už v polovině listopadu v souvislosti s kauzou oznámil rezignaci na funkce radního v Přerově a náměstka hejtmana pro dopravu s platností k poslednímu dni měsíce listopadu.
30. 11. 2023|

Konec septiků v přerovských Penčicích. Začala stavba kanalizace za skoro sto milionů

Vodovody a kanalizace Přerov (VaK Přerov) zahájily stavbu splaškové kanalizace v odlehlé přerovské části Penčice. Zhruba tři stovky místních obyvatel tak už nebudou muset používat septiky. Na projekt za téměř 98 milionů korun získala přerovská radnice dotaci 48 milionů. Vybudování kanalizace má zabrat 29 měsíců. Informoval o tom přerovský radní Michal Zácha (ODS).
21. 8. 2023|

Reportéři ČT: Podnikatel zabral městský pozemek, radnice mu vyšla vstříc. Místní se bojí mluvit

Načerno postavený areál pro sportovní rybolov, neoprávněně zabraný pozemek města, konflikty s úředníky a sousedy i vyhrožování – to vše je spojeno se jménem tachovského podnikatele Miroslava Janečka. Místo toho, aby mu město nařídilo pozemek vrátit a zbourat černé stavby, jdou mu místní úřady už devět let na ruku. Uzavřely s ním nevýhodné smlouvy na pronájem a následný prodej. Ve vedení města se mezitím vystřídali už tři starostové. Místní lidé se o soužití s Janečkem většinou bojí mluvit. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
20. 6. 2023|

Přerov má další ochranu proti povodním. V rámci stavby vznikla i relaxační zóna

V Přerově byla dokončena další etapa rozsáhlých protipovodňových opatření. Jde o více než půl kilometru dlouhé protipovodňové zídky u tenisových kurtů a zhruba čtvrtkilometrový úsek na nábřeží mezi mostem Legií a železničním mostem. Opatření mají zabránit vylití řeky Bečvy z koryta. U tenisových kurtů investice doplnila i nová relaxační zóna s terasami a lavičkami, město za ni zaplatilo 900 tisíc korun. Povodí Moravy plánuje i další etapu v této oblasti, půjde o opatření u Prosenic, řekl generální ředitel Václav Gargulák.
9. 6. 2023|

Přerov zvažuje zřízení hřbitova pro domácí zvířata

Přerovská radnice uvažuje o zřízení hřbitova pro zvířata chovaná doma. Obyvatel města se nyní ptá, zda by o pohřebiště měli zájem. Radní zatím vytipovali dvě lokality, které přicházejí v úvahu. Jedna je v areálu městského hřbitova.
29. 5. 2023|

Při besedě ve školce policista náhodně vystřelil. Všichni jsou v pořádku

V jedné z přerovských mateřských škol ve čtvrtek při besedě s dětmi policista při manipulaci se zbraní náhodně vystřelil. Při incidentu se nikdo nezranil, okolnosti vyšetřuje odbor vnitřní kontroly. Podle zástupců přerovské radnice se událost odehrála v mateřské škole v Dvořákově ulici. Besedy s policisty se podle informací ČTK zúčastnilo dvanáct předškoláků, součástí byla i ukázka rozložení a složení zbraně. Zbraň policistovi vystřelila po přednášce.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 18:39|

ANO uzavřelo v Přerově koaliční dohodu s ODS, lidovci a TOP 09. Primátorem bude Vrána

Vítězné hnutí ANO v Přerově podepsalo koaliční smlouvu se zástupci ODS a koalice KDU-ČSL a TOP 09. Její součástí je i rozdělení resortů, ANO bude mít na starost ekonomiku, dopravu a investice, ODS správu majetku, životní prostředí a školství. Primátorem by se měl stát lídr ANO, poslanec Petr Vrána. Koalice bude mít v pětatřicetičlenném zastupitelstvu jednadvacet mandátů.
3. 10. 2022|

V Olomouci se o senátní křeslo utkají Brázdil a Kantor. Stejně jako před šesti lety

Do druhého kola v senátním obvodu Olomouc postupují poslanec Milan Brázdil (ANO) a senátor Lumír Kantor (za KDU-ČSL). Brázdil byl v prvním kole úspěšnější, získal 32,46 procenta hlasů, zatímco obhájce postu v horní parlamentní komoře 26,06 procenta. O tom, kdo usedne do senátorského křesla, rozhodnou voliči v druhém kole, které se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 15:07|

Olomouc plánuje přechod na ekologičtější vytápění domácností, Přerov má začít už příští rok

Olomoucká radnice slibuje stabilní cenu za dodávku tepla i čistší ovzduší, a to díky spolupráci mezi městem a firmou Veolia Energie. Radnice vloží do společného podniku městskou rozvodnou síť, francouzský koncern pak chce investovat do nových kotlů v olomoucké teplárně. Spolupráce má urychlit cestu k ekologičtějšímu vytápění domácností.
14. 7. 2021|

Senátorkou za Přerov zůstane Jitka Seitlová z KDU-ČSL. Porazila Petra Vránu z ANO

Senátorkou ve volebním obvodu Přerov bude i nadále Jitka Seitlová (KDU-ČSL), ve druhém kole voleb získala 55,9 procenta hlasů. Vyplývá to ze sčítání hlasů na www.volby.cz. Druhý Petr Vrána (ANO) dostal 44,09 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo přibližně 18,49 procenta voličů, v prvním kole před týdnem hlasovalo 34,93 procenta lidí.
10. 10. 2020Aktualizováno10. 10. 2020, 16:52|

Senátní duel na Přerovsku: O křeslo v horní komoře se utkají Jitka Seitlová a Petr Vrána

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 63 – Přerov se utkají senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL) a náměstek olomouckého hejtmana Petr Vrána (ANO). Seitlová získala v prvním kole 26,81 procenta hlasů, Vrána pak 20,65 hlasů. K volbám přišlo 34,93 procenta voličů. O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
7. 10. 2020|

V Přerově bude senátní mandát v druhém kole obhajovat Seitlová proti Vránovi

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Přerov postoupila dosavadní senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL) a Petr Vrána (ANO). Seitlová získala 26,81 procenta hlasů, druhý Vrána dostal 20,65 procenta hlasů. Rozdíl mezi nimi činilo asi 2200 hlasů. Voleb se zúčastnilo 34,93 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů.
3. 10. 2020|

Povinná školní docházka je i ta s distanční výukou, rozhodli poslanci

Sněmovna se mimořádně sešla kvůli dvěma předlohám, které souvisejí s koronavirem. Obě předlohy pak také schválila. Jednou z nich je zavedení distanční výuky do školského zákona, druhou je speciální zákon, který umožní lidem v karanténě hlasovat v senátních a krajských volbách. Nad rámec navrženého programu se sněmovna také zabývala situací v Bělorusku. V této souvislosti odsoudila násilné zásahy běloruského režimu proti jeho odpůrcům a podpořila postoj vlády.
19. 8. 2020Aktualizováno19. 8. 2020, 18:44|

Poslanec ANO Vrána složil mandát, nahradí ho Blažková

Poslanec Petr Vrána z hnutí ANO složil poslanecký mandát. Důvodem je dle jeho slov kandidatura do Senátu v přerovském obvodu, na kterou se chce v příštích týdnech soustředit. V lavicích sněmovny ho nahradí od 1. srpna dlouholetá starostka Vranovic-Kelčic na Prostějovsku Irena Blažková. Barvy hnutí bude v Poslanecké sněmovně reprezentovat do konce volebního období, tedy zhruba rok. ČTK řekla, že starostkou po tu dobu zůstane.
31. 7. 2020|

Bezručův Červený domek v Kostelci na Hané se opět otevřel jako muzeum

Červený domek, jak se říká domu z červených cihel básníka Petra Bezruče, se po letech chátrání otevřel jako muzeum. Dům prošel kompletní rekonstrukcí, vnitřní expozici věnovanou životu umělce pak připravili pracovníci prostějovského muzea. Autor Slezských písní tak má vedle opavského památníku další připomínkové místo.
19. 5. 2020|

Vlhkost a plíseň. Uherský Brod chce prodat byty s vadami, podle zájemců příliš draze

Nabídku koupit vlhký byt s plísní za přibližně jeden milion korun dostalo 21 nájemníků bytů v domě v centru Uherského Brodu od tamní radnice. Ta se jich chce zbavit jako nepotřebných. Cenu stanovila podle znaleckých posudků a nechce o ní vyjednávat. Nájemníkům, kteří by je mohli koupit, se však zdá vzhledem k nutným investicím příliš vysoká.
31. 1. 2019|