TÉMA

Občanské fórum

Reportéři ČT: Komunisté poslali Pospíchala do vězení rovnou ze školy. Mladého disidenta prý tloukli nejvíc ze všech

Když před 34 lety odstartoval zásah komunistických bezpečnostních složek proti studentům revoluci, nechyběl v Laterně magice Petr Pospíchal. Výjimečný byl tím, že byl nejmladším politickým vězněm normalizačního režimu. Přišli si pro něj do třídy na učiliště. Pak se podílel na organizaci činnosti disentu, ale jeho přátelé na něj také vzpomínají jako na nejvíce mláceného disidenta. O Petru Pospíchalovi točil pro Reportéry ČT David Vondráček.
22. 11. 2023|

Zemřel romský aktivista a politik Karel Holomek

Ve věku 86 let v neděli odpoledne zemřel romský aktivista, politik a zakladatel Muzea romské kultury Karel Holomek. Zpravodajskému serveru Romea.cz to oznámila jeho dcera Jana Horváthová. Karel Holomek byl v letech 1990 až 1992 poslancem České národní rady za Občanské fórum a po jeho rozdělení za Občanské hnutí.
27. 8. 2023|

Zemřel hudební kritik Jiří Černý, pouštěl Čechoslovákům Beatles i Kryla

Ve věku 87 let zemřel uznávaný hudební kritik Jiří Černý. Jako první nehudebník byl uveden do síně slávy cen Anděl.  V oboru je považován za legendu, jeho znalosti sahaly od opery přes pop, folk až po rock. O hudbě psal přes šedesát let, uváděl také první československou rozhlasovou hitparádu. V době normalizace pouštěl režimem zakazovanou hudbu na takzvaných Antidiskotékách, v listopadu 1989 se účastnil založení Občanského fóra.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 19:38|

Éra Pavla Rychetského končí. Spoluvytvářel ústavu a ve veřejném prostoru byl slyšet

Pavel Rychetský byl předsedou Ústavního soudu dvacet let a v pondělí se za účasti prezidenta Petra Pavla s tímto postem rozloučí. Ve veřejných funkcích působil téměř nepřetržitě už od ledna 1990 – jako generální prokurátor, ministr, senátor nebo vicepremiér. Před sametovou revolucí byl aktivním odpůrcem komunistického režimu, jedním z prvních signatářů Charty 77 a spoluzakladatelem Občanského fóra.
4. 8. 2023|

Zemřel první polistopadový rektor Univerzity Palackého, uznávaný amerikanista Josef Jařab

Po krátké těžké nemoci zemřel první polistopadový rektor Univerzity Palackého v Olomouci Josef Jařab, bylo mu 85 let. Výrazná osobnost Olomouce, respektovaný znalec a překladatel americké literatury, vedl olomouckou univerzitu v letech 1990 až 1997.
3. 5. 2023|

Zemřela někdejší představitelka evangelické církve a poslankyně za Občanské fórum Mahulena Čejková

Ve věku 86 let v pátek zemřela někdejší synodní kurátorka Českobratrské církve evangelické a poslankyně Federálního shromáždění za Občanské fórum a Občanské hnutí Mahulena Čejková. Informovala o tom její rodina.
21. 4. 2023|

30 let zpět: Bustu TGM odhalili potřetí

V historii už potřetí byl v Slavětíně nad Ohří odhalen památník Tomáše Garrigua Masaryka. První byl zničen během druhé světové války, ten druhý po únoru 1948 tehdejším vedením obce. O obnovení pomníku se zasloužili především manželé Staňkovi, kteří za tímto účelem uspořádali sbírku mezi místními příznivci Občanského fóra.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 3. 2022|
Paměťová stopa

Přála jsem si, aby Hitler na obrazu zestárnul, vzpomíná spisovatelka Ludmila Klukanová

Její život poznamenaly události druhé světové války i 50. léta. Byla svědkem zatýkání příbuzných Jana Kubiše, nacisté popravili i jejího strýce a v koncentračním táboře zahynula babička s dědečkem. Jedna totalita vystřídala druhou, rodina trpěla i kvůli tomu, že nechtěla odevzdat své hospodářství družstvu. Sen stát se spisovatelkou si mohla Ludmila Klukanová začít plnit až mnohem později.
5. 7. 2021|

Václav Klaus slaví osmdesáté narozeniny

Václav Klaus slaví osmdesáté narozeniny. Bývalý český prezident patří do čela skupiny lidí, kteří nesou největší zodpovědnost za polistopadový vývoj země. Po listopadu 1989 se po více než třiadvacet let pohyboval ve vrcholných politických funkcích. Stál u zrodu Občanské demokratické strany a jedenáct let byl jejím předsedou. Kulaté narozeniny oslavil v pátek na Pražském hradě. Vydává čtyři nové publikace.
19. 6. 2021|

30 let zpět: Ustavující sněm Občanského hnutí

Před 30 lety se v Praze konal ustavující sněm Občanského hnutí, na kterém vystoupila i řada zahraničních hostů. Občanské hnutí se stalo podle slov Pavla Rychetského dědicem Občanského fóra, zároveň ve svém proslovu nezapomněl vymezit politickou orientaci nově založeného hnutí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
27. 4. 2021|

Lákal na přednášky na matematicko-fyzikální fakultě a pronikal disciplínami. Zemřel Ivan Havel

Byl uznávaným vědcem v oborech počítačových věd, umělé inteligence, kognitivních věd a s nimi spojených filozofických otázek. V osmdesáti byl šéfredaktorem časopisu Vesmír a působil ve vědecké radě Centra pro teoretická studia. Byl také čestným členem správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a členem správní rady Nadace Občanského fóra. Ivan M. Havel zemřel ve věku 82 let. Jeho skon oznámil na Facebooku ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.
25. 4. 2021Aktualizováno25. 4. 2021, 22:13|

Spojilo neslučitelné a vyhrálo první svobodné volby. Před třiceti lety se Občanské fórum rozpadlo

Před třiceti lety, 23. února 1991, se po svém krátkém fungování rozpadlo Občanské fórum (OF). Hnutí, které se stalo hlavním hybatelem změny režimu v Československu, vzniklo jen dva dny poté, co 17. listopadu 1989 policie brutálně zakročila proti lidem demonstrujícím na Národní třídě. Širokonázorové uskupení, spojující odpůrce komunismu, ale nakonec dohnaly vnitřní rozpory.
23. 2. 2021|

Zemřel filozof Jan Sokol. Člověk žije z toho, co se naučil, říkával

Filozof a někdejší politik Jan Sokol, který zemřel ve věku 84 let, patřil k nejvýraznějším českým křesťanským intelektuálům. Podílel se na českém ekumenickém překladu bible, patřil mezi první signatáře Charty 77, v 90. letech také stál u zrodu Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Po listopadu 1989 se objevil v politice, zasedal ve Federálním shromáždění, byl ministrem školství v Tošovského vládě i kandidátem na prezidenta.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 23:19|
Paměťová stopa

Nenechala jsem se zlomit, říká učitelka Čechová. Za postoje jí komunisté učit zakázali

Mladá učitelka Jiřina Čechová vykládala žákům na konci 60. let dějepis po svém. Protože se aktivně zapojila do odporu proti tehdejšímu režimu, zakázali jí nakonec komunisté učit. Pracovala v zemedělství, ale také překládala knihy, podepsala Chartu77 a po sametové revoluci byla členkou Občanského fóra. „Z boje se neutíká,“ reagovala na nabídku k emigraci.
24. 1. 2021|

30 let zpět: Havel o krátkých kalhotách

Silvestr 1990 se ve vysílání Československé televize obešel bez zpravodajství. Nejvýznamnější představitel polistopadových politických a společenských změn se na televizních obrazovkách přesto objevil. Diváci si mohli vyslechnout Havlovu humornou historku o krátkých kalhotách, kterou bavil společnost na konci roku 1989 krátce po zvolení prezidentem republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
31. 12. 2020|

30 let zpět: Občanské fórum se tříští

Ideová rozrůzněnost představitelů Občanského fóra vedla na podzim roku 1990 ke zformování několika politických frakcí uvnitř hnutí. Vztah Liberálního klubu, jehož mluvčími byli jmenováni Dagmar Burešová, Pavel Rychetský a Jiří Dienstbier, vůči Klubu demokratické pravice ozřejmil v rozhovoru pro ČST jeho člen a tehdejší ministr obrany Luboš Dobrovský.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
19. 12. 2020|

30 let zpět: Pavel Rychetský vysvětluje úlohu Ústavního soudu

Poslanci Federálního shromáždění začali projednávat návrh zákona o zřízení Ústavního soudu. Místopředseda federální vlády Pavel Rychetský v rozhovoru pro Deník ČST vysvětlil, jakou úlohu Ústavní soud měl plnit ve vztahu mezi občany a státem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
17. 12. 2020|

Tajemství svobody tkví v ochotě k oběti, říká exministr Ruml

Po 31 letech od revoluce Česko prožívá přelomové chvíle a stejně jako v roce 1989 se mění způsob života lidí –⁠ jenže zatímco před třemi dekádami stála za změnou politika, nyní jde o nákazu. O rozdílech a podobnostech obou období debatovali ve svátečních Událostech, komentářích dva ministři vnitra, aktér listopadových událostí Jan Ruml a aktér současného boje s koronavirem Jan Hamáček (ČSSD).
18. 11. 2020|

30 let zpět: Předseda vlády Pithart poprvé premiéru Mečiarovi vůbec nerozumí

Předseda české vlády Petr Pithart hovořil o úloze svého kabinetu coby prostředníka mezi vládou federální a slovenským kabinetem při jednáních o kompetenčním zákonu. Na tiskové konferenci Občanského fóra vyjadřil také frustraci z politických prohlášení předsedy slovenské vlády Vladimíra Mečiara.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 11. 2020|

30 let zpět: Federaci ještě chceme

Uprostřed napjatých jednání, která doprovázela přípravu kompetenčních zákonů stanovujících pravomoci národních vlád v rámci federace, se na zámku Slavkov v den výročí založení státu konalo setkání nejvyšších představitelů federace i obou republik. Na závěr jednání účastníci přijali deklaraci o vůli pokračovat v soužití ve společném státě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
29. 10. 2020|

30 let zpět: Demokracie stojí na dobrých pravidlech hry a na lidské slušnosti

Předseda české vlády Petr Pithart se zamýšlí nad tím, proč by premiér neměl trpět pocitem vlastní nepostradatelnosti. Dále se vyjadřuje k nacionalistickým náladám, kterým tehdy propadala část slovenské společnosti, a srovnává je s přístupem československé vlády k německé menšině za první republiky. Na závěr podává charakteristiku politických postojů nově zvoleného předsedy Občanského fóra Václava Klause.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
27. 10. 2020|

Disidentská revoluce skončila. Před 30 lety si Občanské fórum do svého čela zvolilo Václava Klause

„Strany jsou pro straníky, Občanské fórum je pro všechny.“ Volební heslo, které symbolizuje přelomový rok 1990, neplatilo dlouho. Právě před 30 lety se odehrál moment, který proměnil směřování Občanského fóra (OF) i českou historii. A definitivně potvrdil začátek jedné neobyčejné politické kariéry. Na sněmu v pražské Hostivaři byl 13. října 1990 prvním a posledním předsedou OF nečekaně zvolen Václav Klaus. Končila disidentská snaha o „nepolitickou politiku“ a naopak pomalu začínala éra ODS.
13. 10. 2020|

30 let zpět: Nástup soukromých bezpečnostních služeb

Po sametové revoluci se Československo potýkalo s nárůstem kriminality a citelným nedostatkem policistů. Jedním z nových způsobů, jak zajistit bezpečnost obyvatel a majetku, bylo zřizování soukromých bezpečnostních služeb, označovaných tehdy jako černí šerifové. Jak se ovšem ukázalo, začali se mezi nimi brzy objevovat bývalí příslušníci StB.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
20. 9. 2020|

30 let zpět: Revoluce není dokončena

V den výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR podal prezident Václav Havel ve svém projevu k občanům nelichotivou bilanci stavu tehdejší československé společnosti, ve které podle jeho slov i nadále přetrvávalo mnoho z ducha i každodenních praktik předlistopadového režimu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 8. 2020|