TÉMA

Bruntál

Další kraje a města včetně Brna či Hradce Králové mají schválené rozpočty na příští rok

Zastupitelé řady krajů a měst rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech.
12. 12. 2023|

Soud znovu potrestal bývalého zastupitele Bruntálu za schvalování ruské invaze

Peněžitý trest ve výši 45 tisíc korun pro bývalého bruntálského zastupitele za SPD Daniela Makaye platí. Tamní okresní soud potvrdil původní verdikt svůj i krajského soudu, který ovšem dříve Nejvyšší soud zrušil. Politik dostal peněžní sankci za to, že na Facebooku schvaloval ruskou invazi na Ukrajinu.
16. 11. 2023|

Šperk nalezený loni v Opavě je z mladší doby bronzové. Má jít o ozdobu hlavy

Zlatý šperk nalezený loni při orbě v Opavě-Kateřinkách pochází z mladší doby bronzové. Potvrdili to experti, kteří nález zkoumali. Podle nich šlo o ozdobu hlavy. Téměř totožná zlatá ozdoba byla v 80. letech minulého století nalezena také v polských Krzanowicích, řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová. Předmět bude do konce týdne vystaven v bruntálském zámku. Ve střední Evropě je doba bronzová datována přibližně 2300 až 800 let před naším letopočtem.
1. 11. 2023|

Na přejezdu v Olomouci se srazil osobní vlak s kamionem

Na železničním přejezdu v olomoucké části Bělidla se v úterý ráno srazil kamion s osobním vlakem. Po srážce začaly na místě hořet oba vozy, plameny pohltily i osobní auto. Kamion totiž při nárazu zasáhl palivovou nádrž vlaku. Dým byl viditelný i několik kilometrů od města. Zranilo se pět lidí, mezi nimi řidič kamionu, ale i vlakvedoucí a strojvedoucí. Podle krajské záchranné služby nejde o vážná zranění. Několik desítek cestujících stihlo včas vystoupit. Kvůli nehodě nejezdí vlaky do Velké Bystřice. Pro auta a MHD je uzavřena Divišova ulice.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 20:08|

Šéfredaktor časopisu Legalizace Robert Veverka dostal místo podmínky peněžitý trest

Odvolací soud v Ostravě ve středu změnil podmínku za šíření toxikomanie pro šéfredaktora časopisu Legalizace Roberta Veverku na peněžitý trest sto tisíc korun. Časopisu naopak zvýšil peněžitý trest z padesáti tisíc na 150 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný, přípustné je jen dovolání jako mimořádný opravný prostředek. Veverka, který je v Praze 2 zastupitelem za Piráty, se vyhlášení rozsudku nezúčastnil.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 13:31|

Neuvěřitelně na sobě pracuje a poučuje mě i z ústavního práva, říká o Danuši Nerudové její manžel

„Dana na sobě neuvěřitelně pracuje a poslední dobou mě velmi často poučuje i z ústavního práva, a tak jsem asi už definitivně ztratil tu výhodu, co jsem historicky měl,“ říká o jediné kandidátce na prezidentku Danuši Nerudové její manžel Robert. Štáb České televize strávil jeden den s každým z prezidentských kandidátů, a prostor tak dostali i jejich podporovatelé. S Nerudovou natáčel Milan Brunclík.
13. 12. 2022|

Soud zamítl odvolání bruntálského exzastupitele Makaye, schvaloval ruskou agresi

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě zamítl odvolání někdejšího bruntálského zastupitele za SPD Daniela Makaye, který byl odsouzen za výroky schvalující ruskou vojenskou agresi na Ukrajině. V únoru napsal na Facebook, že ruský vůdce Vladimir Putin je borec a odzbrojí „ukrofašisty“ a že by Rusko mělo na Ukrajinu shodit vodíkovou bombu. Okresní soud v Bruntále mu za to uložil peněžitý trest 45 tisíc korun.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 13:18|

Ve Městě Albrechticích je nová zubní ordinace. O tom, kdo péči dostane, rozhodne los

Ve Městě Albrechticích začala v pondělí ráno registrace do nově otevřené zubní ordinace. Během dne se přihlásily více než dva tisíce lidí. Kdo se ale do péče nakonec dostane, rozhodne až los. Zubařů je v Moravskoslezském kraji dlouhodobě nedostatek, nejhorší situace je právě na Bruntálsku, ale také na Karvinsku.
21. 11. 2022|

Společnost NWT je v úpadku. Dodávala plyn některým teplárnám

Brněnský krajský soud vyhlásil ve čtvrtek úpadek společnosti NWT z Hulína na Kroměřížsku. Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku. Firma, která dodávala plyn městské teplárně v Břeclavi a také ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku, na sebe 12. října podala insolvenční návrh s návrhem na povolení reorganizace, protože se dostala do platební neschopnosti. Podle insolvenčního návrhu má firma závazky 460 milionů korun, přičemž 230 milionů korun tvoří zajištěné závazky.
21. 10. 2022Aktualizováno21. 10. 2022, 16:06|

Zemědělec našel na Opavsku po sklizni řepy zlatý diadém z doby bronzové

Soukromý zemědělec našel na Opavsku po sklizni řepy zlatý diadém z doby bronzové. Stane se součástí sbírky bruntálského muzea. Vystaven bude poprvé koncem příštího roku. Nálezce čeká odměna v hodnotě deseti procent z částky, kterou stanoví znalec. Hodnotu šperku vážícího šest set gramů znalecký posudek teprve určí.
5. 10. 2022|

Vznikají další nové koalice. Jasno už má Jindřichův Hradec, Nový Jičín či Svitavy

Další města v Česku už mají jasno v tom, kdo je povede v příštích čtyřech letech. Například v čele Nového Jičína zůstane stávající koalice ANO, KDU-ČSL, ODS a Strana Zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.  Karvinou povede ČSSD, která volby vyhrála s více než 51 procenty. Ke spolupráci ale zřejmě přizve ANO. V Jindřichově Hradci na jihu Čech se vítězné ANO domluvilo na koalici s ODS, STAN a hnutím Společně s Piráty. Ve Svitavách bude vládnout Sdružení pro město Svitavy spolu s ODS, KDU-ČSL a 3PK – Pro prosperující Svitavy. Dohoda vzniká už i v Kroměříži.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 21:43|

Senátorem za Bruntál bude opět Ladislav Václavec za ANO

Senátorem ve volebním obvodu Bruntál byl už v prvním kole zvolen lékař Ladislav Václavec (za ANO). Získal 58,85 procenta hlasů a obhájil svůj senátorský mandát. O hlasy na Bruntálsku usilovalo šest kandidátů, voličská účast činila 40,28 procenta.
24. 9. 2022|

Zastupitel Bruntálu Makay dostal za podporu ruské invaze peněžitý trest

Bruntálský zastupitel Daniel Makay (SPD), jenž na Facebooku v únoru schvaloval útok Ruska na Ukrajinu, dostal od soudu peněžitý trest. Zaplatit by měl 45 tisíc korun. Komunální politik, který už nyní do zastupitelstva nekandiduje, s trestem nesouhlasí. Ještě v soudní síni se odvolal. Státní zástupce se práva na odvolání vzdal. Za schvalování trestného činu a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy Makayovi hrozilo i několikaleté vězení.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 11:18|

Ostravští a polští muzejníci srovnávají, jak se proměnila slezská města za téměř tři sta let

Ostravské muzeum má ve sbírkách vzácný soubor zachycující podobu slezských měst v osmnáctém století. Na jedenácti listech jsou veduty namalované a vytištěné kolem roku 1730. Muzeum teď ve spolupráci s polskou Ratiboří chystá projekt, ve kterém srovná historickou podobu měst s tou současnou.
23. 8. 2022|

Nájmy a ceny bytů rostou i v menších městech, meziročně až o třetinu

Ceny za bydlení letos rostou i v menších městech napříč republikou. Některá z míst, do kterých se vypravili redaktoři České televize, zažila meziroční růst o více než třetinu. Jinde roste nájem i v městských bytech, tedy v jednom z nejlevnějších typů bydlení.
17. 6. 2022|

Na Jesenicku nasněžilo až patnáct centimetrů. Sníh a mráz čeká Česko i o víkendu

V noci na pátek napadlo na severu Olomouckého kraje až patnáct centimetrů sněhu. Návrat zimy pocítili obyvatelé Jesenicka i návštěvníci hor. Na hřebenech stále sněží a do toho silně fouká, řekl dispečer jesenické horské služby Jaroslav Komárek. Kvůli novému sněhu jsou v pohotovosti silničáři, na Jesenicku mají v terénu veškerou techniku a pokračují v zimní údržbě. Silnice jsou sjízdné, pokrývá je však rozbředlá sněhová vrstva a je potřeba počítat se zvýšenou opatrností. Sněžit má podle meteorologů i o víkendu.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 12:15|

Alternativní fotografický průvodce zachycuje obtížný, ale krásný život Bruntálska

Bruntálsko má svého fotografického průvodce. Krajem se toulal fotograf Ondřej Durczak a sociolog Jiří Siostrzonek. Jejich publikace nechce být typickým barevným bedekrem, který ukazuje atraktivní a fotogenická místa.
16. 3. 2022|

Údajné šíření toxikomanie v časopisu Legalizace posoudí krajský soud, odvolali se šéfredaktor i žalobce

Případ údajného šíření toxikomanie v časopisu Legalizace míří ke Krajskému soudu v Ostravě. Odvolal se k němu šéfredaktor časopisu Robert Veverka i státní zástupce Jan Žalman. Česká televize to zjistila z justiční databáze, šéfredaktor i státní zástupce zjištění potvrdili.
20. 12. 2021|

Šéfredaktor časopisu Legalizace dostal podmínku. Rozhodnutí soudu považuje za cenzuru

Šéfredaktor časopisu Legalizace Robert Veverka dostal ve středu u Okresního soudu v Bruntále podmínku za šíření toxikomanie. Časopisu, který vede, soud uložil peněžitý trest, propaguje podle něj drogy. ČTK o výši trestu informoval soudce Marek Stach. Veverka obvinění odmítá, své trestní stíhání považuje za přehnané a zbytečné.
3. 11. 2021|

Začal soud s magazínem Legalizace a jeho šéfredaktorem. Podle obžaloby šířil toxikomanii

Okresní soud v Bruntále začal v úterý projednávat kauzu magazínu Legalizace a jeho šéfredaktora Roberta Veverky, kteří jsou obžalováni ze šíření toxikomanie. Podle obžaloby časopis propagoval drogy. Veverkovi za to hrozí až pět let vězení. Šéfredaktor řekl, že své trestní stíhání považuje za přehnané a zbytečné. Do Bruntálu s ním dorazilo z Prahy několik jeho příznivců.
5. 10. 2021|

Vydatné deště v úterý zkropí hory v pohraničí. Poté nastane babí léto

V úterý čekají meteorologové vydatný déšť. Nejvíc pršet má v příhraničních oblastech od Jizerských hor přes Krkonoše a Jeseníky až po Beskydy. Spadnout tam může čtyřicet až sedmdesát litrů na metr čtvereční. Intenzivní srážky mohou v těchto oblastech mírně zvednout hladiny řek, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Po chladném a deštivém úterý by však mělo dorazit babí léto. Meteorologové očekávají, že bude trvat až do konce září.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 18:20|

Nejméně očkovaných seniorů je v Moravskoslezském kraji, vakcínu nemá čtvrtina lidí nad 60 let

V Moravskoslezském kraji je nejmenší proočkovanost seniorů v celé zemi. Vakcínu proti koronaviru zdravotníci aplikovali zhruba třem čtvrtinám obyvatel nad 60 let, uvedl Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Očkování seniorů je přitom klíčové. Průměrně jeden ze tří pozitivně testovaných potřeboval pomoc lékařů v nemocnici.
11. 8. 2021|

Vítr na Moravě a ve Slezsku láme stromy a ničí střechy domů. Hasiči zasahovali u desítek událostí

Hasiči z Moravskoslezského kraje řešili v pondělí odpoledne v souvislosti se silným větrem více než dvě desítky mimořádných událostí. Vítr lámal stromy, poškodil i dvě střechy, řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp. Výstraha meteorologů před silným větrem platí pro většinu oblastí v Česku až do pondělní deváté hodiny večer.
5. 4. 2021|

Posedět si v zámecké zahradě. V Bruntále opravili venkovní sál

Oprava zahradního sálu bruntálského zámku skončila, stála přes 31 milionů korun. Historický objekt si mohou lidé prohlédnout do konce června a pak až za rok. Přístupný běžně bude až po rekonstrukci celého zámku, která potrvá do příštího léta.
25. 6. 2020|