TÉMA

Kartel

Antimonopolní úřad musí kvůli formální chybě znovu rozhodnout o pokutách pro stravenkové firmy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bude znovu rozhodovat o pokutách za kartel stravenkových firem. Nařídil to jeho předseda Petr Mlsna, který v rozhodnutí našel formální nedostatky, vinu firem ale potvrdil. Tři stravenkové firmy dostaly pokuty v celkové výši 280 milionů korun. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí je pravomocné.
31. 10. 2023|

Antimonopolní úřad vyměřil za kartel při zakázce na zabezpečení přejezdů pokutu 51,5 milionu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyměřil třem firmám pokutu v celkové výši 51,5 milionu korun za účast v kartelové dohodě při zakázce na zabezpečení železničních přejezdů. Všechny tři firmy splnily podmínky pro takzvané narovnání a k přečinu se přiznaly, dvě ale podaly rozklad proti výši stanovené pokuty. Rozhodnutí o vině je pravomocné stejně jako pokuta u jedné z pokutovaných firem, u dalších dvou není pravomocné rozhodnutí o výši pokuty. ÚOHS o tom informoval v tiskové zprávě. Antimonopolní úřad upozornil, že se jedná o první ze série případů, které vyšetřuje.
20. 9. 2023|

Mexiko vydalo do USA narkobarona Ovidia Guzmána Lópeze

Před americkým soudem stane syn narkobarona známého jako El Chapo. Mexiko vydalo Ovidia Guzmána Lópeze do Spojených států, které ho viní z obchodování s drogami. O jeho vydání informoval americký ministr spravedlnosti Merrick Garland.
16. 9. 2023|

Zavražděný ekvádorský kandidát už má náhradníka. Vdova viní kvůli jeho smrti i stát

Zavražděného prezidentského kandidáta Fernanda Villavicenciu v nadcházejících volbách v Ekvádoru nahradí novinář Christian Zurita. Rozhodlo o tom hnutí Construye (MC25). Zvrátilo tak předchozí rozhodnutí o tom, že do voleb půjde jako hlavní kandidátka Andrea Gonzálezová, již si Villavicencio vybral coby viceprezidentku, píše Reuters. Villavicencio v kampani sliboval boj s kriminalitou a násilím v zemi. Tisíce policistů a vojáků v sobotu dohlížely na převoz vězněného šéfa nejmocnějšího ekvádorského kartelu, který čelí obvinění, že Villavicenciovi vyhrožoval smrtí. Vdova po zabitém politikovi viní i stát.
13. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 22:50|

Soud zrušil pokutu pro mobilní operátory za údajný kartel. Případ znovu posoudí antimonopolní úřad

Spor o pokutu v celkové výši 11,8 milionu korun, kterou v roce 2015 potrestal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) mobilní operátory T-Mobile a Vodafone za kartelovou dohodu z let 2000 až 2003, se vrací na začátek. Nejvyšší správní soud (NSS) svým rozhodnutím dostupným na úřední desce potvrdil rozsudek Krajského soudu v Brně z roku 2021, jenž pokuty pro operátory zrušil, a případ se vrací zpět k ÚOHS.
2. 8. 2023|

Na masové vraždě desítek studentů se podílela mexická armáda. Politici kryli pachatele, tvrdí vyšetřovatelé

Jeden z nejděsivějších zločinů posledních let v Mexiku opět budí vášně. Vyšetřování nezávislých expertů totiž ukázalo na příslušníky policie a armády jako na spoluviníky mučení a pravděpodobné masové vraždy 43 mladých studentů v roce 2014. Násilí mělo souvislost s válkami narkokartelů a nyní se ukazuje, že pachatelé navíc měli krytí od vysoce postavených politiků i představitelů ozbrojených sil. Těla většiny studentů se dosud nenašla.
28. 7. 2023|

Antimonopolní úřad uložil distributorovi elektroniky pokutu 24,5 milionu za kartel

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal plzeňskou společnost Beryko, která je distributorem elektroniky značky Xiaomi, pokutou 24,46 milionu korun za účast v kartelové dohodě. Druhá firma, která se kartelu účastnila, společnost Witty se sídlem v Praze, vyvázla bez postihu, protože protisoutěžní jednání nahlásila jako první a umožnila kartel odhalit. Rozhodnutí je pravomocné, žádná z firem proti němu nepodala rozklad.
13. 4. 2023|

OPEC+ překvapivě oznámil významné snížení těžby ropy

Saúdská Arábie a další členové skupiny OPEC+ oznámili dobrovolné snížení těžby ropy celkem o asi 1,15 milionu barelů denně. Jen Rijád se zavázal, že do konce roku vytěží o 500 tisíc barelů denně méně. Podle saúdskoarabského ministerstva energetiky je to preventivní opatření, jehož cílem je podpořit stabilitu trhu. Rozhodnutí zřejmě zvýší ceny ropy.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 18:34|

Při útoku na věznici v mexickém Ciudad Juárez zemřelo devatenáct lidí, z toho deset dozorců

Při nedělním útoku na věznici v mexickém městě Ciudad Juárez, které leží na hranici se Spojenými státy, zemřelo 19 lidí, z toho deset dozorců, informovala agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Během útoku se dostalo na svobodu 25 lidí, včetně známého narkobarona odsouzeného k 200 letům vězení.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:03|

Honduras „válčí proti vydírání“, kvůli gangům omezí ústavní práva

Honduraská prezidentka Sjiomara Castrová se rozhodla zakročit proti vzrůstajícímu násilí zločineckých skupin a vyhlásila stav ohrožení národní bezpečnosti. V rámci potlačení rostoucího počtu případů vydírání gangy, které působí po celé zemi, zavádí Honduras novou strategii – omezí některá ústavní práva a nasadí desítky tisíc policistů.
26. 11. 2022|

Stravenkové firmy dostaly pokuty 280 milionů korun za kartel

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal tři velké stravenkové firmy pokutami v celkové výši 280 milionů korun za kartelovou dohodu. Společnosti Sodexo, Edenred a Up koordinovaly obchodní podmínky pro obchodní řetězce týkající se maximálního počtu stravenek na jeden nákup. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí zatím není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad. Obdobně vysoké pokuty za kartelové dohody ukládá ÚOHS pouze jednou za několik let.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 15:41|

V severní Kolumbii vypukly nepokoje. Drogový kartel se mstí za vydání šéfa do USA

Severní Kolumbie zažívá nepokoje. Členové drogového kartelu Klan ze zálivu se v oblasti mstí za to, že úřady vydaly jejich lídra do Spojených států, kde mu hrozí doživotní trest vězení. Bogota do regionu vyslala další dva tisíce vojáků, aby dostaly situaci pod kontrolu. Klan ze zálivu patří k nejmocnějším zločineckým skupinám, ovládá asi třetinu trhu s kokainem pašovaným do zahraničí.
9. 5. 2022|

Pětice bank musí zaplatit 344 milionů eur. Evropská komise je potrestala za kartel

Evropská komise vyměřila pěti nadnárodním finančním institucím pokutu 344 milionů eur (8,7 miliardy korun) za kartel při obchodování s měnami. Největší švýcarská banka UBS ale pokutu platit nemusí, protože Komisi na existenci kartelu sama upozornila. Jinak by musela zaplatit 94 milionů eur.
2. 12. 2021|

Mexiko zažalovalo americké výrobce zbraní, že nesou podíl na násilí v zemi

V roce 2019 bylo v Mexiku s pašovanými zbraněmi spojeno na sedmnáct tisíc vražd. Podle odhadů tím zemi vznikla škoda odpovídající asi dvěma procentům HDP. Mexiko od té doby viditelně zpřísnilo boj proti ilegálnímu trhu se zbraněmi, násilí ale neustává. Kromě drogových kartelů úřady z podílu na násilí nově viní i americké zbrojařské firmy jejichž výrobky plní zbrojnice narkobaronů. Zažalovaly je u soudu za podíl na krveprolití a žádají kompenzaci nejméně deset miliard dolarů. Mimo jiné od firmy Colt s českým vlastníkem.
5. 8. 2021|

Evropská komise vyměřila několika automobilkám za kartel pokutu 875 milionů eur

Evropská komise (EK) uložila čtyřem německým automobilkám pokutu 875 milionů eur (22,6 miliardy korun). Firmy Daimler, BMW, Volkswagen, Audi a Porsche podle komise vytvořily kartel, aby omezily vývoj a zavádění systémů kontroly emisí u osobních aut s naftovým motorem. Daimler se ale pokutě vyhnul, protože na existenci nezákonné spolupráce upozornil, uvedla komise. Volkswagen zvažuje, že se odvolá.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 12:28|

Antimonopolní úřad uložil firmě jako trest zákaz účasti ve veřejných zakázkách

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal firmě účast na veřejných zakázkách. Logistickou společnost Expres Van tak potrestal za účast na kartelové dohodě. Expres Van se podle antimonopolního úřadu nesmí veřejných zakázek účastnit dva roky. Oba účastníci kartelu, vedle společnosti Expres Van ještě firma Lorenc Logistic, dostali také finanční postih v celkové výši 2,85 milionu korun, uvedl ÚOHS. Rozhodnutí není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad.
28. 6. 2021Aktualizováno28. 6. 2021, 20:11|

Antimonopolní úřad rozdal pokuty projektové firmě a pardubickým vodárnám

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna snížil pokutu pro Vodovody a kanalizace Pardubice z původních devíti milionů na sedm milionů korun. Důvodem jsou chyby v tendru na modernizaci biologické čistírny odpadních vod za 300 milionů korun v pardubické části Semtín z roku 2011. ÚOHS potrestal pokutou 9,3 milionu korun také projekční a inženýrskou společnost Sudop Praha za kartelovou dohodu při tendru na projekční práce vysokorychlostních tratí.
15. 2. 2021|

Spojené státy stáhnou obvinění proti bývalému mexickému ministru obrany

Spojené státy nebudou soudit mexického exministra obrany Salvadora Cienfuegose, jehož v polovině října zatkla americká policie v Los Angeles kvůli obvinění z obchodu s drogami a praní špinavých peněz. Americká strana totiž obvinění překvapivě stáhla po dohodě s mexickou prokuraturou, která uvedla, že sama zahájí jeho vyšetřování. Informovala o tom agentura AP.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 16:49|

V USA zatkli mexického exministra obrany kvůli obchodu s drogami

Americká policie zatkla v Los Angeles mexického exministra obrany Salvadora Cienfuegose, informovala v noci na pátek agentura AP. Podle ní je dvaasedmdesátiletý penzionovaný generál obviněn z obchodu s drogami a praní špinavých peněz. Těchto skutků se podle vyšetřovatelů dopustil jako ministr předchozí vlády.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 22:31|

OPEC slaví šedesát let. Dříve „těžil“ i z ropných šoků, teď však kvůli rozporům a koronaviru brutálně ztrácí

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) byla založena 14. září 1960 na konferenci v Bagdádu a už desítky let hraje klíčovou roli na ropném trhu, přestože v posledních rocích sužují kartel rozpory a jeho vliv střídavě upadá, upozorňují někteří analytici zejména v souvislosti s břidlicovou revolucí v USA. V posledních měsících navíc cenu ropy rapidně poslala dolů také pandemie koronaviru a hrozí, že by se situace teď mohla opakovat, pokud přijde její druhá vlna.
14. 9. 2020|

Italské mafii pandemie prospívá, říká novinář Roberto Saviano. Katastrofy ji vždy posilovaly

Slavný italský novinář Roberto Saviano popsal v rozhovoru pro Českou televizi, jaký dopad má současná pandemie nového koronaviru na italskou i světovou mafii. Tyto organizace podle něj z krizové situace vyjdou ještě silnější – dokáží totiž na rozdíl od států reagovat mnohem rychleji a pružněji.
16. 5. 2020|

Jak na mexické drogové kartely? Policistům může se strategií pomoct i zvláštní muzeum

Mexická drogová válka má víc obětí, než vláda dosud přiznávala. Poslední oficiální čísla uvádějí, že od roku 2006 zmizelo dvaašedesát tisíc lidí. Mrtví a unesení přibývají i za současného prezidenta Andrése Obradora, který zemi sliboval klid. Armáda a policie proto dál hledají účinnou strategii pro boj se zločinem. Slouží jim k tomu také zvláštní neveřejné muzeum.
5. 2. 2020|

Antimonopolní úřad jako nástroj konkurenčního boje? Podle soudu možná ano, úřad to ale odmítá

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se mohl stát nástrojem vyřizování účtů v rámci konkurenčního boje. V rozsudku, který posuzoval letošní razii úřadu v sázkové společnosti Fortuna, to uvedl krajský soud v Brně. Zásah v kauze vyšetřování údajného kartelu označili soudci jako nezákonný. Antimonopolní úřad to ale odmítá.
10. 11. 2019|

Po masakru rodiny mormonů v Mexiku se vydal třináctiletý chlapec pro pomoc. Ušel 23 kilometrů

Mexikem i Spojenými státy otřásla brutální vražda nejméně devíti členů americko-mexické mormonské rodiny. Mezi oběťmi jsou tři ženy a šest dětí. Třináctiletý přeživší se snažil sourozence ukrýt v křoví, než absolvoval 23 kilometrů dlouhou cestu, aby přivolal pomoc. Osm dětí incident přežilo, i ony však utrpěly zranění. Podle mexických úřadů mohlo jít o omyl a důsledek války drogových kartelů v zemi. Rodina ale už dříve čelila výhrůžkám.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 18:56|