TÉMA

Liverpool

Eurovizi vyhrála už podruhé švédská zpěvačka Loreen. Česká Vesna skončila desátá

Vítězem letošního 67. ročníku písňové soutěže Eurovize se stala švédská zpěvačka Loreen, která stanula na nejvyšší pozici již podruhé. Na druhém místě skončil finský zpěvák Käärijä a na třetím izraelská zpěvačka Noa Kirel. Finále se zúčastnila i česká dívčí skupina Vesna, která obsadila desáté místo. V konkurenci zástupců dalších 25 zemí představila skladbu My Sister's Crown.
13. 5. 2023Aktualizováno13. 5. 2023, 21:03|

Finále Eurovize bude mít českého zástupce. Skupina Vesna postoupila

Dívčí skupina Vesna, která v Eurovizi zastupuje Česko, se dostala do finále mezinárodní písňové soutěže. Patří tak mezi desítku postupujících z úterního semifinále. Se skladbou My Sister's Crown znovu vystoupí během vrcholu soutěže v sobotu 13. května spolu se zástupci dalších 25 zemí. Letošní ročník se koná v Liverpoolu.
9. 5. 2023|

Začíná písňová soutěž Eurovize, Česko vyslalo pop-folklorní Vesnu

V úterý večer budou známi první finalisté mezinárodní písňové soutěže Eurovize (Eurovision Song Contest) pro rok 2023. Mezi patnácti uchazeči je i český zástupce, dívčí skupina Vesna s energickou skladbou My Sister's Crown. Obě semifinále i finále 13. května odvysílá v přímém přenosu Česká televize. Aktuální ročník oproti zvyklostem nehostí loňský vítěz, jímž byla Ukrajina, ale vzhledem k válce v této zemi se pořádání ujala loni druhá Velká Británie.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 12:00|

Kreml tvrdí, že Rusko je démonizováno za přesun vojsk po svém vlastním území

Rusko je podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova démonizováno za to, že přesouvá vojska po vlastním území. Mezi Ruskem a Západem v poslední době panuje napětí kvůli tomu, že Moskva shromažďuje u hranic s Ukrajinou velké počty vojáků. O situaci tento týden během videokonference jednal ruský prezident Vladimir Putin se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Před případným napadením Ukrajiny varovali v neděli Rusko také ministři zahraničí skupiny G7.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 17:37|

Britští obchodníci varují, že o Vánocích hrozí nedostatek alkoholu. Obtíže se nevyhýbají adventním trhům

Britové dostali varování, že o Vánocích hrozí nedostatek a zdražování alkoholických nápojů. Ostrovnímu ministru dopravy to napsalo na pět desítek firem obchodujících s vínem a dalším alkoholem s tím, že mají kvůli nízkému počtu řidičů problémy se zásobováním. Příčinou krize je kombinace dopadů pandemie, pobrexitových celních pravidel a odchodu unijních pracovníků, stejně jako neřešených problémů v autodopravě.
28. 11. 2021|

Výbuch taxíku u liverpoolské nemocnice podle policie souvisí s terorismem

Britská protiteroristická policie vyšetřuje nedělní výbuch ve voze taxislužby v areálu liverpoolské ženské nemocnice. Domnívá se, že šlo o akt terorismu, při němž byla použita podomácku vyrobená bomba. Motiv činu, při němž zahynul jeden člověk, je nejasný. Britská ministryně vnitra Priti Patelová oznámila zvýšení stupně teroristické hrozby ve Spojeném království, a to na druhou nejvyšší úroveň v pětistupňovém systému.
15. 11. 2021Aktualizováno15. 11. 2021, 16:13|

Fyzici našli malou černou díru mimo Mléčnou dráhu. Pátrali po ní stylem Sherlocka Holmese

Astronomové z evropské observatoře v Chile objevili malou černou díru, jejíž existenci a polohu prozradil nečekaný pohyb blízké hvězdy. Tuto detekční metodu použili vědci k odhalení černé díry ležící mimo naši galaxii Mléčnou dráhu poprvé. Metoda bude klíčová pro pátrání po dalších černých dírách, pomůže i s objasněním jejich vzniku. O objevu informovala Evropská jižní observatoř (ESO).
12. 11. 2021|

Anglický Liverpool přišel o status památky UNESCO. Je teprve třetí v historii

Anglické město Liverpool bylo vymazáno ze seznamu Světového dědictví UNESCO. Stalo se tak především kvůli jeho novým výstavbám na nábřeží. V minulosti organizace varovala před ohrožením památek také v historickém centru Prahy.
21. 7. 2021|

Zemřel válečný veterán Bernard Papánek. Bojoval u Tobruku i Dunkerku

Ve věku 101 let zemřel válečný veterán Bernard Papánek, v uniformě československé zahraniční armády bojoval u Tobruku a Dunkerku. Byl jedním z posledních pamětníků těchto bitev. Po válce ho až do emigrace pronásledovala Státní bezpečnost. Dostihly ho komplikace spojené s covidem-19 v nemocnici ve Skalici na Slovensku. ČT to sdělil dokumentarista Jan Plachý.
21. 1. 2021|

Britský průmysl se veze na nové filmové vlně

Britský filmový průmysl navzdory pandemii zažívá rozvoj. V zemi mají vzniknout nová studia, která pokryjí zvyšující se zájem o natáčení, především ze strany streamovacích platforem. Přibývá také zájemců, kteří se kinematografii chtějí věnovat profesně.
11. 1. 2021|

John Lennon dal rovnítko mezi lásku a mír. Duše nejen kapely The Beatles vyhasla před 40 lety

Kam až může dojít fanouškovský fanatismus, ukázal světu Mark Chapman. Před čtyřiceti lety si v New Yorku počíhal na zakladatele The Beatles Johna Lennona a několika ranami z revolveru ukončil jeho život. Jeho smrt tehdy oplakával celý západní svět a rezonovala i ve východním bloku, včetně Československa. Lennon se stal symbolickým ambasadorem lidských práv, který dal mezi mír a lásku rovnítko. Ovlivnil nejednu generaci lidí. Skrze vinylové desky, pásky kazet, knižní biografie, dokumenty i filmy přežívá dodnes.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 10:37|

Druhá vlna pandemie v Británii sílí. Manchester odmítá vládní tlak na zpřísnění opatření

Počet případů nákazy koronavirem ve Spojeném království prudce narůstá. Vláda tlačí na severoanglický Manchester, aby stejně jako Liverpool přijal nejpřísnější omezení. Město to ale odmítá. Britská královna Alžběta II. se mezitím poprvé od března objevila na veřejnosti mimo svá sídla. Na jihu Anglie označila virus za příšernou věc.
16. 10. 2020|

Beatles se opět sešli v jediné písni. Dohromady je dal Ringo Starr

Společně už nikdy nevystoupí, díky nápadu producentů ale spolupráce legendárních Beatles pokračuje. Jeden ze členů, bubeník Ringo Starr, vydal nové album. Do jedné z písní přitom promítl umění každého ze slavné liverpoolské čtyřky.
3. 11. 2019|

Historická Praha je v ohrožení, varuje UNESCO. Z nečinnosti viní stát i radnici

Historické centrum Prahy by mohlo být zařazeno mezi památky v ohrožení. Seznam památek, kterým hrozí akutní nebezpečí zániku, spravuje UNESCO. Komisařům vadí plánované výškové stavby i chystaný nový stavební zákon, který nepočítá se závaznými stanovisky památkářů. Z nedostatečné péče o historické dědictví viní UNESCO český stát i Prahu. Radnice nepovažuje za reálné riziko vyřazení ze seznamu a celkově považuje zprávu za pozitivní.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 19:27|

Tragédie, která změnila podmínky na britských stadionech. Od „Hillsborough“ uplynulo 30 let

Podle první vyšetřovací verze se jednalo o nešťastnou náhodu, na které mělo svůj podíl i chování některých fanoušků. Podle soudního rozhodnutí z roku 2016 však byla tragédie způsobena policejní nedbalostí a předloni za ni bylo obviněno šest lidí. Při nejtragičtějším sportovním neštěstí v dějinách Británie zahynulo před 30 lety na fotbalovém stadionu Hillsborough v anglickém Sheffieldu 96 lidí a dalších 766 utrpělo zranění. Tragédie následně vedla ke zpřísnění bezpečnostních opatření na stadionech.
15. 4. 2019|

Bouře Gabriel přinesla do Francie husté sněžení. Silný vítr míří do Česka

Přes Francii se žene bouře Gabriel, která přináší silný vítr, husté sněžení a zejména na severu a východě země pak komplikace v dopravě. Problémy působí sníh a náledí také řidičům v Británii. Letiště v Liverpoolu a Manchesteru musela být dočasně uzavřena. Hluboká tlaková níže postupuje přes Francii dále na východ, během středy se přesune nad Německo a v pátek zasáhne i Česko. Mezitím však zeslábne.
30. 1. 2019Aktualizováno30. 1. 2019, 14:25|