TÉMA

Dokumenty

Riziko pro zahraniční pracovníky v Číně. Peking zpřísňuje zákon proti špionáži

Peking dá tajným službám větší pravomoci včetně možnosti prověřovat data a dokumenty. Díky rozšíření protišpionážního zákona země získá nové nástroje, které ji mají připravit na možnou konfrontaci se Západem. Legislativa vystavuje riziku všechny zahraniční podniky a jejich zaměstnance, kteří v Číně působí. První úprava zákona od roku 2014 začne platit 1. července.
29. 4. 2023|

Únik tajných dokumentů je pro USA vážnou hrozbou. Navíc k němu nedochází poprvé

Kauza úniků tajných dokumentů v USA podle expertů ukazuje, jak Američané přemýšlejí, a může ohrozit jejich reputaci. Podle ministra zahraničí Spojených států Antonyho Blinkena by to ale na spolupráci se strategickými partnery nemělo mít vliv. Tématu se věnuje pořad Zóna ČT24.
16. 4. 2023|

FBI prohledávala Bidenův dům kvůli utajovaným dokumentům. Národní archiv nařídil exprezidentům všechny tajné listiny vrátit

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) provedl prohlídku v prázdninovém domě prezidenta Joea Bidena, nenašel tam ale žádné další dokumenty označené jako tajné. Potvrdil to advokát hlavy státu Bob Bauer. Podle deníku The New York Times souvisí prohlídka s dřívějším nálezem utajovaných dokumentů v Bidenově bývalé kanceláři a jeho domě. Skandál s tajnými materiály se vedle Bidena týká i jeho předchůdce Donalda Trumpa a nově taky bývalého viceprezidenta Mikea Pence. Americký Národní archiv proto požádal bývalé hlavy státu a viceprezidenty, aby se podívali, zda listiny z dob jejich úřadování neobsahují tajné dokumenty, a případně je odevzdali.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 20:02|

Potíže Bidena se starými utajovanými dokumenty rostou. Úřady zahájily oficiální vyšetřování

V domě amerického prezidenta Joea Bidena našli pracovníci ministerstva spravedlnosti v závěru minulého týdne další důvěrné vládní dokumenty. Jde o písemnosti z doby, kdy Biden sloužil jako senátor a později jako viceprezident Obamovy administrativy.
24. 1. 2023|

Desetiletou špionáž pro Rusko švédský soud potrestal doživotím

K doživotnímu trestu vězení byl ve Švédsku odsouzen bývalý zaměstnanec švédských tajných služeb, který byl usvědčen ze špionáže ve prospěch Ruska. Jeho bratr dostal trest v délce devět let a deset měsíců.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 13:22|

Trump vypovídal v případu pomluvy novinářky, která tvrdí, že ji znásilnil

Americký exprezident Donald Trump vypovídal pod přísahou v případu pomluvy bývalé novinářky Jean Carrollové. Ta tvrdí, že ji Trump znásilnil v kabince v obchodě s oblečením nedaleko svého mrakodrapu v New Yorku v 90. letech. Podle Trumpa jde o „hoax a lež“. Jde o další z řady soudních procesů, v nichž Trump figuruje.
20. 10. 2022|

Dopravní omezení, ale žádní dělníci. Za zdržení staveb často může chybná dokumentace

Zdržení dopravních staveb není nic neobvyklého. Většinou za nimi podle zúčastněných stojí nesrovnalosti v plánech, které neodrážejí realitu. Výsledek ale působí na ty, jež situaci vidí zvenčí, dost rozpačitě.
18. 10. 2022|

Americký nejvyšší soud odmítl Trumpovu žádost, aby tajné dokumenty z jeho sídla prověřil zmocněnec. Zůstanou tedy FBI

Donald Trump neuspěl s žádostí, aby nezávislý zmocněnec prozkoumal dokumenty zabavené Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) v jeho floridském sídle Mar-a-lago. Nejvyšší soud, na který se bývalý americký prezident obrátil, jeho žádost zamítl.
13. 10. 2022|

Policie zadržela místostarostu ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky

Policie ve čtvrtek zadržela prvního místostarostu ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Vladimíra Řezáče z hnutí Ostravak. Podle starosty obvodu Patrika Hajduse (Nezávislí) policisté prohledali Řezáčovu kancelář a odnesli řadu dokumentů. Do kompetencí Řezáče na radnici spadal bytový a majetkový odbor.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 20:03|

30 let zpět: U soudu s komunisty svědčil Miloš Jakeš

Vojenský soud v Táboře projednával případ někdejších komunistických prominentů. Vinil je ze skartace dokumentů Státní bezpečnosti a z nezákonného zadržování odpůrců režimu. U soudu svědčil někdejší generální tajemník KSČ Miloš Jakeš. Ten však na dotazy soudního senátu i novinářů odpovídal nejasně a svou angažovanost či odpovědnost v případu popřel.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 1. 2022|

Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stíhání Trumpova poradce Meadowse kvůli lednovému útoku na Kapitol

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý odsouhlasila návrh na stíhání Marka Meadowse, bývalého personálního šéfa a poradce exprezidenta Donalda Trumpa, za pohrdání Kongresem kvůli nevyslyšení obsílky. Meadows se po vyzvání nedostavil na výslech před komisi, která vyšetřuje útok na sídlo Kongresu z 6. ledna, a neposkytl orgánu požadované dokumenty. O výsledku hlasování informovala stanice CNN.
15. 12. 2021|

Cestující by se měli dostavit tři hodiny před odletem, doporučuje pražské letiště

Lidé, kteří se chystají odletět z Letiště Václava Havla v Praze, by měli namísto dosavadních dvou hodin před odletem dorazit na místo ještě o hodinu dříve, tedy celkem tři před startem letadla. Řada cestujících totiž nemívá v pořádku dokumenty, které jsou nyní kvůli covidu nutné, a tento krok má tak umožnit, aby se stihly napravit případné chyby. Novinkou je i to, že pro cestující do zemí Schengenu odpadla povinnost procházet dočasně zavedenou pasovou kontrolou.
7. 7. 2021|

Izraeli pomohly vysoké pokuty a schopnost zorganizovat masivní očkování

Izrael zavedl celkem tři tvrdé lockdowny, ten poslední loni v prosinci se začátkem očkovací kampaně, a v těchto dnech si může dovolit částečně rozvolnit. Jak se vládě podařilo zvládnout ne zcela poslušnou společnost, přiblížil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.
25. 2. 2021|

Před 10 lety server WikiLeaks zveřejnil utajované vojenské dokumenty o válce v Iráku, Assange teď čeká na soud o vydání do USA

23. října 2010 zveřejnil internetový server WikiLeaks tajné americké vojenské dokumenty o válce v Iráku z let 2004–2009. Jen několik měsíců předtím přitom publikoval asi 80 tisíc dokumentů ohledně války v Afghánistánu. Zprávy poukazovaly na nevyšetřené týrání a vraždy civilistů. Americká vojenská přítomnost v těchto zemích se tak ukázala jako tragičtější, než veřejnost dosud tušila. Už skoro 10 let také čeká soud na hlavního strůjce a tvář WikiLeaks Juliana Assange.
23. 10. 2020|

Ji.hlava ocenila Benkiho Sólo, které sehrál v dokumentu klavírista sám se sebou

Nejlepším českým dokumentem se na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě stal snímek Sólo režiséra Artemia Benkiho. V sekci Česká radost uspěl v konkurenci dalších 20 snímků. Porota ocenila jeho silný příběh zobrazovaný bez rušivého patosu. V sekci světových dokumentů porotce nejvíc přesvědčil snímek Fonja, který je výsledkem filmového workshopu mladistvých delikventů z Madagaskaru.
28. 10. 2019|

Schránka ve věži budějovického kláštera ukrývala přes osmdesát let staré dokumenty

Tajemství z třicátých let minulého století odhalila schránka uložená ve věži bývalého dominikánského kláštera v centru Českých Budějovic. V rámci rozsáhlé rekonstrukce nejstarší stavby ve městě vyzvedli památkáři měděný tubus z prostoru makovice přímo pod křížem. Původní domněnka, že bude ukrývat dokumenty z konce osmnáctého století, se ale nepotvrdila.
3. 9. 2019|

Kdo tady blbne? Hasiči, mámy z basy, nosorožci ze zkumavky a další dokumenty ČT

Do Rwandy, Keni, Ruska i za indiánským náčelníkem se mohou na jaře podívat diváci prostřednictvím dokumentů, které ve svém programu odvysílá v nejbližších měsících Česká televize. Filmaři ale přibližují i domácí témata. Zajímá je, jak se žije či žilo manželům, vězňům, skejťákům či hasičům. ČT také připomene dokumentárními portréty výrazné osobnosti, třeba kardinála Josefa Berana, psychiatra Radkina Honzáka nebo prezidenta Vladimira Putina. Přehled chystaných dokumentů nabízí fotogalerie v článku, podrobnosti o nich pak rozhovor s kreativními producentkami Alenou Müllerovou a Martinou Šantavou a programovým ředitelem ČT Milanem Fridrichem.
30. 1. 2019|