TÉMA

Severní Dakota

Trump získal republikánskou nominaci v Severní Dakotě

Bývalý americký prezident Donald Trump zvýšil náskok na svou jedinou soupeřku v klání o republikánskou volební nominaci Nikki Haleyovou, když v pondělí získal podporu stranických shromáždění ve státě Severní Dakota. Podle zveřejněných odhadů výsledků Trump jednoznačně Haleyovou porazil. Miliony amerických voličů se zapojují do takzvaného superúterý, během kterého se konají primárky nebo stranická volební shromáždění v patnácti různých státech a na Americké Samoi.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 13:16|

Sever Spojených států svírá mráz. Sněhová bouře připravila o elektřinu statisíce lidí

Americkým Středozápadem během noci na sobotu postupovala sněhová bouře, která podle monitorovacího serveru PowerOutage připravila o přístup k elektřině nejméně 368 tisíc odběratelů. Přiměla také aerolinky napříč celými Spojenými státy zrušit až 7600 letů, informovala agentura AP. Severní státy Montana, Severní Dakota i části Wyomingu se až do neděle budou potýkat s extrémně nízkými teplotami sahajícími až k minus čtyřiceti stupňům Celsia, napsal list The New York Times.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 19:30|

Zaveďte karanténu v celé zemi, jinak zdravotnictví zkolabuje, žádají vládu italští lékaři

Na jaře byly nemocnice v Lombardii zcela přeplněné pacienty s koronavirem. Nejbohatší italský region zasáhla epidemie obzvlášť tvrdě. Nyní však čelí systémové krizi ve zdravotnictví znovu. Počty nakažených v Itálii tento týden překonaly symbolickou hranici jednoho milionu a nejvíce zasažen je právě sever země. Lékaři se obávají, že další kolaps nemocnic je jen otázkou času a vládu vyzývají k vyhlášení karantény v celé zemi.
14. 11. 2020Aktualizováno14. 11. 2020, 17:32|

Většinu Sněmovny reprezentantů získají demokraté, odhadují média. O Senátu bude jasno až v lednu

Vedle prezidentských voleb se ve Spojených státech volili také členové Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů prozatím podle prognózy AP vedou demokraté v poměru 214 ku 195. Většinu tvoří 218 hlasů. Volební boj o Senát je vyrovnaný, republikáni a demokraté drží po 48 křeslech ve 100členné horní komoře. Čtyři souboje jsou zatím nerozhodnuté, úplně jasno bude asi až v lednu. V Georgii se totiž budou muset konat dvoje opakované volby, protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Američané volí 435 reprezentantů a 35 senátorů.
4. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 08:14|

Kongres, soudy, marihuana. Američané rozhodují ve volební smršti

První listopadové úterý se hlavní pozornost upře k prezidentské volbě, v níž úřad obhajuje Donald Trump a postaví se mu Joe Biden. Kromě hlavy exekutivy ale Američané také obmění většinu zákonodárců v Kongresu – konkrétně rozhodnou o novém obsazení Sněmovny reprezentantů a vymění také třetinu senátorů. Možná ještě důležitější jsou pro běžné životy amerických občanů volby na státní úrovni, kde vzniká naprostá většina zákonů. Volit se budou také soudci nejvyšších soudů a několik států pořádá referenda – třeba v Mississippi si vybírají novou vlajku.
2. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:44|

Volby prezidenta USA rámují pravidla, která části Američanů berou právo hlasovat

O amerických prezidentských volbách mnozí říkají, že nejsou spravedlivé. Nejde však pouze o fakt, že k tomu, aby se někdo stal hlavou USA, není potřeba nadpoloviční většina hlasů samotných voličů. Problém je i v tom, že někteří lidé vůbec volit nemohou. Takových Američanů jsou miliony, žijí totiž na územích, která nejsou uznanými státy USA. Každý region má také svá pravidla, někde se volí prostřednictvím klasických volebních lístků, jinde zase na terminálech s dotykovými obrazovkami.
22. 10. 2020|
Americké prezidentské volby

Kdo může být novým prezidentem USA a kdo jsou jeho volitelé. Americké volby krok za krokem

Prezidentská volba je pravděpodobně nejsledovanějším a možná nejdůležitějším volebním kláním ve Spojených státech. V úterý 3. listopadu roku 2020 se američtí občané odeberou hlasovat. Tamní systém je podstatně odlišný od toho českého. Nabízíme proto seznam nejčastěji kladených otázek.
12. 10. 2020|
Americké volby

Biden zvítězil ve státě Washington, guvernér Ohia se kvůli koronaviru vzbouřil proti soudu

Bývalý americký viceprezident Joe Biden zvítězil v demokratických primárkách ve státě Washington. Píše to agentura AP. Biden tak ovládl pět ze šesti států, kde se minulý týden hlasovalo. Soud v americkém státě Ohio mezitím odmítl odklad místních primárek kvůli epidemii koronaviru. Guvernér Ohia nicméně na Twitteru zdůraznil, že volební místnosti zůstanou přesto zavřené.
17. 3. 2020|

Biden je o krok blíž k prezidentské nominaci. Ovládl další čtyři státy, Sanders ztrácí

Bývalý viceprezident Joe Biden si v úterý zajistil důležité vítězství v souboji se senátorem Berniem Sandersem. Podle agentury AP vyhrál ve čtyřech ze šesti států, v nichž se konají volební primárky demokratů, a to včetně důležitého Michiganu. Pro automatický zisk nominace potřebují kandidáti získat nejméně 1991 delegátů letního nominačního sjezdu. Na základě stále neúplných výsledků jich Biden má 858 oproti Sandersovým 709.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 20:06|

Naleziště odkrylo kosti dinosaurů, kteří zemřeli přímo v den dopadu ničivého asteroidu

Skupina paleontologů z amerických a evropských univerzit našla v Severní Dakotě zatím nejbohatší naleziště zkamenělin z období na konci druhohor. Byly tam pohřbeny před 66 miliony let – krátce po dopadu meteoritu v oblasti dnešního Yucatánského poloostrova v Mexiku. Pozůstatky hmyzu, ryb, savců, dinosaurů a rostlin představují téměř celý ekosystém, který na Zemi těsně před dopadem meteoritu existoval, píše se ve studii vydané v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.
2. 4. 2019|

Omrzliny do deseti minut. Amerika tuhne v rekordních mrazech, na středozápadě může být až minus 50

Státy Wisconsin, Michigan a Illinois na středozápadě USA vyhlásily stav nouze kvůli extrémním teplotám klesajícím pod minus 30 stupňů Celsia. Stovky škol zrušily vyučování. Polární bouří, která má oblast sužovat až do pátku, je nejvíce ohroženo třímilionové Chicago a severní část Illinois. U Velkých jezer se může mráz přiblížit až k 50 stupňům pod nulou. Hlášeno je prvních pět úmrtí.
30. 1. 2019Aktualizováno30. 1. 2019, 14:32|