TÉMA

Ghana

Fiala jednal v Pobřeží slonoviny. Investiční příležitosti vidí v dodávkách techniky

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) v pátek jednal s premiérem Pobřeží slonoviny Robertem Beugrém Mambém a viceprezidentem Tiémokem Koném, zahájil přitom v Abidžanu obchodní fórum. Český premiér vidí příležitosti v Pobřeží slonoviny například v dodávkách vyspělé zdravotnické techniky nebo zemědělských technologií. S Mambém podle svých slov hovořil také o dodávkách dopravních prvků, konkrétně autobusů.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 19:07|

Fiala se v Ghaně sešel s viceprezidentem, dohodli se na další obranné spolupráci

Český premiér Petr Fiala (ODS) se v Akkře sešel s ghanským viceprezidentem Mahamuduem Bawumiou a dohodli se na pokračování obranné spolupráce mezi oběma zeměmi. Připomněl, že Praha do země dodá letadla L-39NG a také české palné zbraně. Jako nová perspektivní odvětví vnímá český premiér důlní a energetický průmysl. Fiala také zahájil ghansko-české obchodní fórum. Ghanu označil za jednoho z klíčových obchodních partnerů Česka v subsaharské Africe. Zároveň uvedl, že nastal čas posunout vzájemné ekonomické vztahy na novou úroveň.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 19:26|

Západoafrické státy plánují možnou vojenskou intervenci v Nigeru

Západoafrické státy začaly plánovat možnou vojenskou intervenci do Nigeru po tamním ozbrojeném převratu, ale zároveň se nevzdávají naděje na mírové řešení krize, informuje agentura Reuters. Blok sdružující země regionu po čtvrtečním summitu nařídil aktivaci pohotovostních sil pro případný zásah proti nigerské juntě, ale zdůraznil, že na stole jsou stále všechny možnosti včetně použití síly. Náčelníci generálních štábů Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) se sejdou příští týden v Ghaně.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 19:07|

Uganda přitvrzuje v tažení proti homosexuálům. Inspirovat se chce u ní i Ghana

Uganda schválila zákon, který zpřísňuje tresty pro homosexuály a další členy komunity LGBT+. Za sex s lidmi stejného pohlaví, kteří jsou mladší osmnácti let, nebo s HIV pozitivním člověkem, bude v zemi hrozit až trest smrti. Dvacetiletým vězením norma postihuje „propagaci homosexuality“. Zatímco někteří Uganďané už uprchli do Keni, drakonický zákon inspiroval politiky v Ghaně.
31. 5. 2023|

Čeští lékaři vyrazili na misi do Afriky. Mají předat peníze i zkušenosti

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odletěl ve čtvrtek na pracovní cestu do Afriky. Navštíví Senegal, Ghanu a Rwandu. S tamními politiky bude mluvit o migraci, byznysu, vlivu Ruska a také o zdravotní humanitární pomoci v rámci programu MEDEVAC. Součástí delegace jsou proto i lékaři.
28. 4. 2023|

Vláda podpořila vyslání vojenských policistů na Ukrajinu a speciálů do Nigeru

Vyšetřovat válečné zločiny na Ukrajině bude moci až patnáct příslušníků Vojenské policie, schválili to ministři. Český příspěvek do vyšetřovacího týmu Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) budou muset povolit ještě poslanci a senátoři. Na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) kabinet také podpořil plán, aby mohly být do Nigeru vyslány až dvě desítky příslušníků speciálních sil. V zemi by působili jako poradci. Kabinet taky podpořil peněžité dary na pomoc uprchlíkům.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 20:06|

Česká ekosystémová stanice v Ghaně zahajuje provoz. Získá cenná data o změně klimatu

Ve středu 8. března byl zahájen pilotní projekt, který se zaměřuje na sledování klimatických změn a podporuje adaptace na změnu klimatu v Ghaně. Tato oblast je totiž jednak změnou klimatu velmi ohrožena a současně je o ní nejméně informací – v Africe obecně chybí monitorovací a měřicí stanice, které by dokázaly dodávat data o rychlosti změn.
8. 3. 2023|

První vakcína proti viru marburg uspěla. Výsledky jsou slibné, tvrdí autoři

Jedna z nejnebezpečnějších nemocí, jaké lidstvo zná, až doposud odolávala snahám lékařů. Za šedesát let, co o viru marbug vědí, se jim nepodařilo najít proti němu vakcínu – až doteď.
1. 2. 2023|

Černá smrt zřejmě zasáhla Afriku mnohem hůř, než historie popisovala

Mor se podle dosavadního historického poznání zastavil na Sahaře. Jenže nové náznaky z více oborů ukazují, že to nemusí být pravda.
29. 12. 2022|

Běžné insekticidy selhávají. Komáři v Asii si proti nim vyvinuli odolnost

Podle nového výzkumu je zapotřebí začít hledat nové účinné látky proti komárům. Ty, které se používaly doposud, totiž přestávají účinkovat. Upozorňuje na to nová studie komárů z Vietnamu a Kambodže, kteří jsou vůči běžným insekticidům vysoce odolní.
23. 12. 2022|

Ghana má dvě podezření na nákazu virem marburg. Oba pacienti zemřeli

Ghana ohlásila dva případy podezření na nákazu virem marburg. Přítomnost viru se podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) prokázala v prvotních testech vzorků dvou pacientů, kteří následně zemřeli. Vzorky při dalších rozborech posoudí Pasteurův Institut v Senegalu.
8. 7. 2022|

Exploze v Ghaně srovnala se zemí stovky domů, úřady hlásí 17 mrtvých a desítky zraněných

Exploze ve venkovské oblasti na západě Ghany srovnala se zemí stovky domů. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters, podle níž výbuch zapříčinila srážka motocyklu s nákladním autem, které převáželo výbušniny do zlatého dolu. Bilance obětí nejprve nebyla známá, podle informací z pátečního rána při tragédii nejméně 17 lidí zahynulo, dalších 59 utrpělo různá zranění. Kvůli strachu z další detonace vláda na místo vyslala tým pyrotechniků.
20. 1. 2022Aktualizováno21. 1. 2022, 09:58|

V Ghaně stále zadržují „čarodějky“. Syn jedné z nich jim pomáhá na svobodu

Na severu Ghany ještě stále přežívá dávno zaniklá praxe známá i ze středověké Evropy. V zemi existuje pět detenčních táborů pro ženy, které místní označili jako čarodějnice. V táborech nyní žijí na tři stovky žen. Z domovů je vyhnaly jejich místní komunity – stačilo k tomu pouhé obvinění z čarodějnictví, často přímo od někoho z rodiny. Pokud by vzdorovaly, hrozila by jim smrt.
20. 1. 2022|

Rusko zaregistrovalo vakcínu Sputnik Light, podává se v jedné dávce

Ruské ministerstvo zdravotnictví zaregistrovalo vakcínu Sputnik Light proti covidu-19, která se podává v jedné dávce. Ruský fond přímých investic (RDIF), který o tom informoval, uvedl, že očkovací látka má účinnost 79,4 procenta a při jejím podání nebyly zaznamenány vážné vedlejší účinky. Třetí fáze klinických testů s účastí 7000 lidí ale ještě není u konce, vyplývá ze zveřejněného prohlášení.
7. 5. 2021|

Pandemie ve světě: Francie má nejvíc nakažených od listopadu, rakouská obec jde do izolace

Francie hlásí za úterý 31 518 infikovaných, což je nejvíce od listopadu. Rakouská obec jde do izolace kvůli jihoafrické variantě koronaviru. Maďarsko začalo jako první země v Evropské unii očkovat vakcínou proti covidu-19 od čínského výrobce Sinopharm, která zatím nemá souhlas unijních institucí.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 21:48|

Odklon od ropy a plynu připraví těžební státy o biliony dolarů

Posun k takzvané zelené energii do roku 2040 připraví státy, kde se těží ropa a zemní plyn, až o třináct bilionů dolarů (až 277 bilionů korun). Uvádí to čtvrteční zpráva organizace Carbon Tracker, která si všímá finančních dopadů ekologičtějších způsobů výroby energie. Státní pokladny by v některých zemích mohly přijít minimálně o čtyřicet procent příjmů.
11. 2. 2021|

V zajetí náboženského marketingu. V Ghaně se o Bohu dozvíte i z účtenky od kafe

Život obyvatel Ghany je absolutně ovlivňován náboženským vyznáním. V zemi existuje tak velké množství různých církví, že je pro mnohé obtížné si mezi nimi vybrat. Aby bylo rozhodování potenciálním věřícím ulehčeno, dovedli tam místní pastorové náboženský marketing téměř k dokonalosti – od billboardů po digitální aplikace. Ovšem některým nejsou cizí ani úplatky. Už si ale možná neuvědomují, že když víra zasahuje také do politiky, může přinášet i oběti.
24. 1. 2021|

V Itálii prudce stoupl počet obětí koronaviru. Polsko zakázalo vjezd cizincům

Počet obětí koronaviru v Itálii během posledního dne stoupl o 250, oznámila tamní civilní obrana. Nárůst tak byl zhruba o čtvrtinu. V Rakousku se v souvislosti s šířením nemoci zavřou školy a většina obchodů, vzdělávací instituce uzavírá i většina Německa. Spojené státy, Španělsko a Bulharsko vyhlásily nouzový stav. Polsko zakázalo vjezd cizincům.
13. 3. 2020Aktualizováno13. 3. 2020, 23:10|
Reportéři ČT

Odvrácená tvář kakaového průmyslu. Na afrických plantážích vládne chudoba a dětská práce

Dělníci a pěstitelé, pracující v africkém kakaovém průmyslu, se nachází pod hranicí chudoby. V oblasti jihozápadní Afriky, odkud pochází sedmdesát procent světového kakaa, totiž vládnou nízké mzdy a strádání. Ústřední roli zde také hraje obchod s lidmi nebo dětská práce. A ačkoliv proces pěstování kakaa může působit na první pohled idylicky, ve skutečnosti připomíná hororový scénář. V Pobřeží slonoviny natáčel Jakub Freiwald z týmu Reportéři ČT.
26. 2. 2020|

Nelegální těžba zlata slibuje v Ghaně bohatství i podlomené zdraví

Zlato láme rekordy. Jeho cena stále roste a už přesáhla tisíc korun za gram. Rostoucí poptávky využívají nejen zavedené těžařské společnosti, ale také nelegální zlatokopové v Jižní Americe nebo Africe. Navzdory tomu, že vysoké výdělky vykoupí zlomeným zdravím. Příkladem je Ghana.
31. 7. 2019|

Na hadí uštknutí umírají ročně desetitisíce lidí. WHO varuje před krizí

Hadí uštknutí jsou v Česku považována za něco výjimečného, ale v mnoha zemích se na uštknutí stále umírá. Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) je každých 5 sekund pokousán jeden člověk.
29. 5. 2019|

Brněnská chemička vytvořila recept na opalovací krémy pro africké albíny

Chemička Andrea Hároniková z brněnské techniky vytvořila recept na levné opalovací krémy pro albíny v Ghaně. Cílem bylo navrhnout produkt, který mohou snadno vyrábět z lokálních surovin lidé bez chemického vzdělání, bez speciální techniky či přístrojů. Peníze pro rozjezd výroby v Ghaně sháněla skupina dobrovolníků prostřednictvím serveru HitHit. Místo potřebných 130 tisíc už mají přes 180 tisíc korun, oznámila mluvčí Vysokého učení technického Radana Kolčavová.
20. 3. 2019|
Poslanecká sněmovna

Zrušení superhrubé mzdy je ohroženo, přiznala ministryně Schillerová na interpelacích

Zrušení takzvané superhrubé mzdy je v tuto chvíli ohroženo, i když konečné rozhodnutí ještě nepadlo. Řekla to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na čtvrtečních interpelacích ve sněmovně. Poslanci také ve čtvrtek schválili smlouvu s Ghanou o zamezení dvojímu zdanění, která má také zabránit únikům na daních z příjmů. Mezi Českem a Ghanou se v současné době žádná taková smlouva neuplatňuje. Dohodu uzavřely obě země v dubnu 2017, Senát dal souhlas k ratifikaci již loni v květnu.
7. 3. 2019Aktualizováno7. 3. 2019, 18:01|

Eroze pobřeží ukrajuje životní prostor milionům lidí na celé planetě

Zimní bouře dávají oceánům sílu ukusovat celé pásy pobřeží. Právě tyto oblasti jsou často hustě osídlené, a postup moře proto znamená ztrátu obydlí i živobytí. Problém řeší široké spektrum států, od africké Ghany po jihoasijský Vietnam, v Evropě je eroze hrozbou od Pobaltí po Británii. Její příčinou jsou klimatické změny i lidská činnost.
30. 1. 2019|