TÉMA

Zdravotní postižení

Zavedení poplatku za letáky má snížit jejich množství. Zástupci oboru se obávají propouštění

Letáky mají dle připravované novely o obalech podléhat recyklačnímu poplatku až 3,5 tisíce korun za tunu. Cílem je podle resortu životního prostředí snížit množství odpadu. Výrobci a distributoři se ale obávají, že nové poplatky zdraží výrobu reklamních tiskovin, omezí jejich produkci a tím pádem ohrozí tisíce pracovních míst.
12. 11. 2023|

Domov seniorů Hvězda přišel o registraci. Odejít má šedesát klientů

Zlínský kraj zrušil registraci sociální služby domovu seniorů Hvězda ve Zlíně. Z domova by tak k 31. prosinci mělo odejít šest desítek klientů. Důvodem je finanční dluh na pojistném na sociálním zabezpečení, který ale už domov podle jeho ředitelky Miroslavy Kalivodové uhradil. Rozhodnutí kraje potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí, domov se proti němu odvolal.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 19:41|

Domov ve Zborovicích má nová polohovatelná lůžka. Fungují i při výpadku proudu

Dvě lůžka s funkcí otočného roštu má nově k dispozici Domov pro osoby se zdravotním postižením ve Zborovicích na Kroměřížsku. Jde o technologickou novinku, kterou mají v tomto zařízení jako první v Česku, sdělila ředitelka krajské příspěvkové organizace Sociální služby Haná Alena Mazurová. Nová lůžka mají usnadnit život klientům i personálu.
25. 10. 2023|

Hradec Králové otevřel domov pro lidi se zdravotním postižením. Nabídne 18 lůžek

Královéhradecký kraj ve středu v Hradci Králové otevřel domov pro lidi se zdravotním postižením. Objekt, který stál osmdesát milionů korun, nabídne místo osmnácti klientům ve třech samostatných domácnostech. „Zařízení pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením s vysokou mírou podpory na Hradecku doposud chybělo,“ uvedlo hejtmanství. Pozemek pro výstavbu domova v centru klidné hradecké čtvrti Roudnička kraji prodalo za 4,25 milionu korun město.
6. 9. 2023|

Na příspěvek na zaměstnávání lidí s handicapem by mohlo nově dosáhnout více firem

Lidé s handicapem by se mohli snáze dostat do pracovního procesu. Na státní dotaci by totiž mohlo nově dosáhnout mnohem více firem. Peníze zatím dostávají jenom ty podniky, kde je se zdravotním postižením více než polovina zaměstnanců. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale plánuje novelu, která to má změnit. Upravit chce navíc i podmínky náhradního plnění.
10. 6. 2023|

Udělování invalidních důchodů provázejí nejasnosti. Nastartovat změnu má jednání zúčastněných

Někteří onkologičtí pacienti, nevidomí i lidé s roztroušenou sklerózou mají problém získat invalidní důchod. Podle lékařů i odborných center takových případů přibývá. O úskalích teď budou poprvé jednat organizace, politici i správa sociálního zabezpečení.
25. 4. 2023|

Začala platit sleva na pojistném u některých zkrácených úvazků. Ministerstvo k nim chce motivovat zaměstnavatele

Od února začala platit výhodnější pravidla pro zaměstnávání rodičů s malými dětmi nebo třeba lidí starších pětapadesáti let, kteří pracují na zkrácený úvazek. Zaměstnavatelé nyní mohou uplatnit slevu na pojistném u těch s úvazkem od osmi do třiceti hodin týdně.
4. 2. 2023|

Pro lidi, kteří kvůli nemoci potřebují být napojeni na přístroje, je zdražování energií velkou zátěží

Zdražování energií v Česku výrazně dopadá i na tisíce pacientů s nemocnými plícemi nebo dýchacími cestami. Ti totiž potřebují k životu přístroje, které jsou připojené na elektřinu. Vedení Národní rady osob se zdravotním postižením proto o podpoře jednalo s ministerstvem práce a sociálních věcí. To teď zvažuje rozšíření mimořádné okamžité pomoci.
3. 7. 2022|

Poskytovatelé sociálních služeb, kteří pečují o válečné uprchlíky, mohou žádat o dotace

Poskytovatelé sociálních služeb, kteří se starají o válečné uprchlíky z Ukrajiny, můžou žádat o mimořádné dotace. Peníze dostanou na úhradu nákladů, které jim s poskytnutím pomoci těmto lidem vznikly, a to například i na personál či zprostředkování další pomoci.
16. 5. 2022|

Komunikuje hlavně dotykem. Hluchoslepá dívka zvládá výuku ve škole i sport

Na základní školu pro neslyšící v Ostravě-Porubě chodí do první třídy kromě dětí se sluchovým postižením i hluchoslepá dívka. Se ztrátou sluchu i zraku se potýká jen pár dětí v republice a jejich výuka se značně liší. Nedokážou se totiž samy dobře orientovat v prostoru a je pro ně těžké se začlenit jak do kolektivů pro slepé, tak i pro hluché.
4. 5. 2022|

Senát umožnil zmrazení platů ústavních činitelů. Schválil i příspěvky na bydlení kvůli dražším energiím

Senátoři ve čtvrtek umožnili zmrazení platů ústavních činitelů na loňské úrovni, přestože se k návrhu negativně vyjádřily dva klíčové výbory. Zákon bez projednání poslali prezidentovi. Horní komora také schválila zvýšení příspěvku na bydlení kvůli rostoucím cenám energií. Projednávání nastavení dotační podpory zemědělcům Senát neschválil.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 23:09|

Dva body za neoprávněné parkování na místě pro lidi s handicapem. Přísnější tresty pro řidiče začnou platit od ledna

Řidiči v Česku se musejí od nového roku připravit na vyšší tresty za případné přestupky v dopravě. Dva body dostanou třeba za to, že zaparkují na místě určeném pro lidi se zdravotním postižením. Například v Českých Budějovicích řeší policisté každý rok stovky případů, kdy motoristé zaparkují v prostoru určeném pro lidi s handicapem. Těm tak často působí velké problémy, na jiném místě kvůli nedostatku prostoru totiž parkovat nemohou.
26. 12. 2021|

Španělští plavčíci pomáhají lidem s postižením při koupání v moři, využívají i speciální pomůcky

Plavčíci z pláže Nova Icaria, která se nachází kousek od centra Barcelony, pomáhají lidem se zdravotním postižením. Během uplynulého týdne se zaměřili na ty, kteří byli v době pandemie „uvězněni“ ve svých domovech, nemocnicích nebo pečovatelských domech. Plavčíci připravili speciální pomůcky, jež lidem s postižením umožňují nebo usnadňují pohyb ve vodě. Hlavní koordinátorka týmu sdělila, že je pro plavčíky zadostiučiněním, když vidí šťastné lidi, kteří se dostanou do moře.
31. 7. 2021|

České úřady neumí zaměstnávat handicapované, tvrdí zástupkyně ombudsmana

Veřejná správa podle zástupkyně ombudsmana Moniky Šimůnkové neumí zaměstnávat lidi s postižením, jejich pracovní zapojení je minimální. Podle ní by měla jít veřejná správa příkladem, současnou situaci ale označila za tristní. Jedním z hlavních problémů je podle Šimůnkové to, že zaměstnavatelé mají možnost místo zaměstnání lidí s postižením zaplatit sankci.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 20:24|

Domovy pro handicapované mají většinou do skutečných domovů daleko, vyplynulo z výzkumu

Domovy pro lidi se zdravotním postižením jsou podle výzkumu zástupkyně veřejného ochránce práv Moniky Šimůnkové stále příliš velké a přetrvává v nich institucionální způsob péče. Neposkytují tak domácké prostředí a žijí v nich navíc i lidé, kteří by s menší podporou zvládli i běžný život mimo ně. Šimůnková připraví doporučení pro tato zařízení a upozorní na to i ministerstvo práce a sociálních věcí.
11. 2. 2021|

Ombudsmanka: Domovy pro lidi se zdravotním postižením se stále podobají spíš ústavům

Při kontrolách domovů pro handicapované zjistila Kancelář veřejného ochránce práv opět nedostatky, které se týkají prostředí, ve kterém klienti žijí, i přístupu k nim. Zdravotně postižení podle ombudsmanky stále žijí spíše v ústavním prostředí než v normálním domově. Chybí individuální přístup a možnost samostatně se rozhodovat.
15. 1. 2020|

Implantát pro neslyšící proplatí od ledna pojišťovny i dospělým

Přelom roku přinese několik změn pro lidi s vadami sluchu. Nově jim například pojišťovny budou proplácet sluchadla na obě uši. Změny se od nového roku dotknou i zaměstnavatelů lidí s handicapem, kterým stát bude přispívat více.
28. 12. 2019|

Velehradský domov pro zdravotně postižené opouští klienti. Kraj uvažuje o jeho konci

Zdravotně postižení klienti míří z velkých ústavů do soukromí, sloužit jim bude třeba nový dům v Boršicích na Uherskohradišťsku. Zlínský kraj trvá na oslabení kapacitně větších pobytových zařízení, proto zastavil příjem nových klientů do ústavů ve Chvalčově, Uherském Brodě a na Velehradě. Zařízení, ve kterých žijí stovky klientů, se bojí zániku.
4. 9. 2019|

Přečte si každý smlouvy ČEZu v registru? Poslanci poslali sporný zákon do závěrečného čtení

Do závěrečného čtení posunula sněmovna v úterý novelu Pirátů, podle níž by  polostátní energetická společnost ČEZ a další firmy přišly o výjimky z povinného zveřejňování smluv v registru. Do třetího schvalování se dostal i samostatný zákon, který upravuje činnost soudních tlumočníků a překladatelů. Do třetího čtení poslali poslanci rovněž novelu o rozšíření finanční kontroly a novelu o vnitrozemské plavbě. Současná 26. schůze sněmovny zároveň podpořila v prvním kole vládní návrh, podle něhož by měli lékaři od července vyplňovat část neschopenek jen elektronicky.
29. 1. 2019Aktualizováno29. 1. 2019, 17:59|