TÉMA

Jeroným Tejc

Civilním náměstkem Vězeňské služby se po Dohnalovi stane Tejc

Bývalý protikorupční náměstek ministerstva spravedlnosti Jeroným Tejc se od čtvrtka stane civilním náměstkem Vězeňské služby (VS). Na starosti bude mít právní a správní odbor a odbor zdravotnické služby, sdělila mluvčí bezpečnostního sboru Markéta Prunerová.
2. 2. 2022|

Na Pavla Zemana jsem netlačila, je zhrzený, řekla Marie Benešová

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (nestr. za ANO) trvá na tom, že na končícího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana nevyvíjela tlak. Zeman podle ní chtěl končit od minulého roku, kdy se hlásil do výběrového řízení na pozici soudce u Evropského soudu pro lidská práva. Kárnou žalobu na něho chtěla podat proto, že podle ní neměl právo vystoupit na tiskové konferenci po jednání vlády o kauze Vrbětice. Benešová to uvedla ve čtvrtečním Interview ČT24.
25. 6. 2021|

Důvod Pavla Zemana k rezignaci je špatná zpráva pro lidi, řekl Fiala. Nástupce má vybrat Benešová, tvrdí Vondráček

Předseda ODS Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce řekl, že důvod k rezignaci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana je špatnou zprávou pro občany. Zeman totiž svůj krok zdůvodnil i tlakem ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Fiala také řekl, že v případě výběru jeho nástupce by měla vláda diskutovat i s opozicí. Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) si ale myslí, že rozhodnutí je na ministryni, která za to nese odpovědnost. Šéf KSČM Vojtěch Filip řekl, že není na co čekat a že by měl být nový nejvyšší státní zástupce jmenován do 30. června.
6. 6. 2021Aktualizováno6. 6. 2021, 15:38|

Pracující vězni dostávají od nového roku více peněz

Většina pracujících vězňů dostává od nového roku více peněz, a to o necelé dva tisíce korun. Ti zařazení v takzvané první pracovní skupině tak dostávají polovinu minimální mzdy, tedy 7300 korun. V případě, že mají platit výživné na dítě, strhává se jim na něj také víc peněz.
19. 1. 2020|
OVM

Zjištění Evropské komise jsou závažná, mohla by zavdávat podezření na trestný čin, uvedl Pavel Zeman

Zjištění v návrhu auditní zprávy Evropské komise, podle něhož je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů, jsou závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Premiér ve vyjádření pro ČT napsal, že Zeman nectí pravidla řádného a spravedlivého procesu.
2. 6. 2019|
Týden v justici

Tejc: Soudy by měly víc udělovat alternativní tresty. Počet odsouzených s elektronickými náramky by se mohl zpětinásobit

Před deseti lety podepsal prezident Václav Klaus nový trestní zákoník, který kromě šesti desítek nových trestných činů přinesl třeba i novinku v podobě domácího vězení. Až do loňského podzimu přitom trvalo, než se do praxe dostal i zvláštní dohled nad odsouzenými. Elektronické náramky zatím mělo na noze na sto třicet lidí.
28. 1. 2019|