TÉMA

Mauthausen

Československo reprezentoval na olympiádě a bránil v odboji. Před 80 lety Němci zavraždili Františka Pecháčka

Sokol a olympionik František Pecháček zahynul v Mauthausenu před rovnými 80 lety. Nacisté se i jeho smrtí mstili za smrt Reinharda Heydricha. Pecháček se jako vedoucí sokolské odbojové organizace podílel na pomoci vojákům, kteří Heydricha zlikvidovali, pomáhala jim také jeho manželka. Tu nacisté zavraždili již v roce 1943.
3. 2. 2024|

Jak vznikala unikátní série spotů ZLO|ČINY heydrichiády: Tvůrci dbali i na nejmenší detaily

Autentické repliky, dobové kostýmy i skutečné lokace klíčových historických událostí nabídla série spotů, které rekonstruují události heydrichiády. Diváci je v posledních týdnech mohli pravidelně sledovat ve vysílání České televize. Tvůrci chtěli přiblížit tuto významnou kapitolu českých dějin nejen co nejvěrněji, ale postavit diváky do role protagonistů. Klíčové momenty tak sledují „jejich očima“.
25. 6. 2022|

Jednoho z prvních zatčených odbojářů po atentátu na Heydricha nacisté nezlomili

Bezprostředně po útoku na Reinharda Heydricha zesílil teror. Už 27. května 1942 nacisté zakázali noční vycházení. Na výsadkáře vypsali odměnu milion říšských marek. V prvních dnech zadrželi množství nevinných lidí coby rukojmí. Do rukou gestapa padli i první odbojáři. Mezi prvními se za mříže dostal člen protinacistického odboje ÚVOD Jaroslav Valenta.
29. 5. 2022|

Před 80 lety vybuchla pod mercedesem v horní Libni bomba. Hrdinové splnili úkol, Heydrich po týdnu zemřel

Za nejvýznamnější odbojový čin v Evropě je považována likvidace Reinharda Heydricha. Smrtelné zranění mu způsobili českoslovenští vojáci Josef Gabčík a Jan Kubiš před rovnými 80 lety. Zranění, které mu způsobila výbušnina, podlehl Heydrich o osm dní později. Coby šéf Hlavního říšského bezpečnostního úřadu, tedy fakticky nejvyšší policejní velitel, a zastupující říšský protektor, tedy úřadující hlava okupační německé administrativy v českých zemích, byl nejvýše postaveným nacistou, kterého se odboji v Evropě podařilo za druhé světové války zlikvidovat.
27. 5. 2022|

Před 79 lety byli v Mauthausenu zavražděni čeští odbojáři. Mezi nimi i spisovatel Otakar Batlička

Před 79 lety – 13. února 1942 – proběhla v koncentračním táboře Mauthausen první hromadná exekuce českých politických vězňů. Jedenáct spolupracovníků odboje nacisté zavraždili velmi krutým způsobem: benzenovou injekcí do srdce.
13. 2. 2021|

Před 78 lety zavraždili nacisti 31 českých vlastenců, ženy skončily v plynové komoře

V úterý 26. ledna 1943 nacisti zavraždili v Mauthausenu 31 českých vlastenců. Šestnáct mužů zemřelo ranou do týla, patnáct žen čekala plynová komora. Všichni byli buď příbuzní, nebo pomocníci parašutistů vysazených z Velké Británie – 262 těchto lidí Němci zastřelili už pár měsíců před tím.
26. 1. 2021|

Rodinné domy na nacistickém popravišti. Bývalé koncentrační tábory v Rakousku připomíná jen máloco

Z bývalé brány koncentračního tábora a nacistického velitelství je rodinný dům se zahradou, desítky dalších obydlí pak stojí na místě bývalého popraviště. Tak to dnes vypadá v rakouském Gusenu, kde během druhé světové války fungovala pobočka nacistického koncentračního tábora Mauthausen. Prošlo jím 70 tisíc vězňů, polovina jich zahynula. Rakouská vláda teď uvažuje, že část pozemků vykoupí a vytvoří důstojné pietní místo.
17. 8. 2019|
Hyde Park Civilizace

„Všude pobíhaly kostry nepodobné lidem,“ vzpomíná muž, který přežil několik koncentračních táborů

Pavla Taussiga v dětství zasáhla druhá světová válka. V jedenácti letech přežil několik koncentračních táborů a pochod smrti. Vyprávěl o tom v pořadu Hyde Park Civilizace.
28. 1. 2019|