TÉMA

Seychely

Návrat Krejčíře je pravděpodobný, znamenalo by to pro mě ohrožení na životě, říká bývalý detektiv Tichý

Spekuluje se o návratu obávaného zločince Radovana Krejčíře do Česka. Podle bývalého detektiva protikorupční policie Karla Tichého, který na případu Krejčíře pracoval, je jeho přesun pravděpodobný. To by přineslo řadu problémů pro ty, kteří se kauzami kolem zločince zabývali, a to i problém existenční, uvedl Tichý. On sám byl na Krejčířově seznamu osob k likvidaci. Na případu by se navíc muselo pracovat opět od začátku, což bude složité, protože zločinec má například stále moc zastrašovat svědky, upozornil bývalý detektiv, který byl hostem Interview ČT24.
17. 6. 2023|

Želvy dokáží zpomalit své stárnutí, popsali vědci. Chtějí toho využít i pro lidi

Mnoho druhů želv dokáže zpomalit proces stárnutí, a to dokonce výrazně. Vyplývá to ze dvou nových studií, které vyšly na konci června. Ačkoli všechny živé organismy stárnou a umírají, někteří živočichové podle vědců s přibývajícím věkem neztrácejí na síle.
29. 6. 2022|

Německo vyřadilo všechny země ze seznamu epidemicky rizikových oblastí. V Česku epidemie covidu ustupuje

Německo od čtvrtka s ohledem na všeobecně převažující koronavirovou variantu omikron vyřadilo všechny státy ze svého seznamu vysoce rizikových oblastí. Zároveň výrazně zjednodušilo karanténní podmínky vstupu do země. Ve Francii od 14. března přestane platit povinnost předkládat očkovací pasy a nosit roušky ve většině vnitřních prostor. Testy v Česku ve středu potvrdily 10 634 případů koronaviru, což je v pracovním dni nejnižší přírůstek od 10. ledna.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 14:41|

Europoslanci kritizovali EU za nečinnost v kauze Pandora Papers

Jako další ze série daňových skandálů, který ukazuje nedostatečné úsilí Evropské unie, prezentovali někteří členové Evropského parlamentu ve středeční rozpravě kauzu Pandora Papers. Vícero řečníků poukazovalo na informaci o nemovitostech českého premiéra Andreje Babiše (ANO) nakoupených skrze offshorové společnosti nebo kritizovalo úterní rozhodnutí vyškrtnout tři země z unijního seznamu daňových rájů. Zástupci Evropské komise a Rady EU ujišťovali, že boj proti obcházení daní a praní špinavých peněz pokračuje.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 23:14|

Čínská vakcína je znepokojivým způsobem neúčinná u seniorů, říká studie. Maďarsko nabízí preventivní třetí dávku

Nová studie naznačuje, že čínská vakcína společnosti Sinopharm poskytuje u starších osob jen slabou ochranu před covidem-19. Pro desítky zemí, které očkovaly zranitelné skupiny právě touto látkou, to může představovat značné problémy.
26. 7. 2021|

Očkovali proti covidu 70 procent obyvatel, přesto na Seychelách přibývá nakažených

Přestože Seychely patří mezi nejvíce proočkované státy světa, od začátku května tam velmi rychle přibývá nemocných s covidem. Experti zjišťují, proč se to děje a jak se dá z tamní situace poučit.
12. 5. 2021|

Policie mapovala majetek Romana Berbra. Našla balíčky peněz s nápisem „Moje“ i firmu na Seychelách

Policie dále rozkrývá kauzu údajné korupce ve fotbale. Podle spisu zajistila na několika místech miliony korun obviněného Romana Berbra. V jeho bankovní schránce kriminalisté objevili investiční drahé kovy. Zjistili zároveň, že ovládá společnost na Seychelách. I kvůli tomu zůstává bývalý místopředseda fotbalové asociace ve vazbě.
26. 11. 2020|

Seznam daňových rájů EU se rozšířil. Přibyla Panama, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy

Evropská unie rozšířila seznam území nespolupracujících v daňové oblasti o čtyři. Rozhodli o tom ministři financí členských zemí, kteří přidali na listinu daňových rájů Panamu, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy. Seznam tak bude obsahovat celkem 12 území.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 18:11|

„Někdy se mi zdá, že se blíží vlna.“ Asie si připomíná 15 let od jedné z nejničivějších katastrof

Napříč Asií si lidé připomínají více než 230 tisíc obětí na životech, které si před 15 lety vyžádala vlna tsunami v Indickém oceánu. Severně od indonéského ostrova Sumatra udeřilo 26. prosince 2004 zemětřesení o síle 9,1 stupně. Ničivé vlny pak zasáhly pobřeží Indonésie, Srí Lanky, Thajska a řady dalších států. Vlny byly místy vysoké až 17,4 metru. O život tehdy přišlo také osm Čechů. Šlo o jednu z největších přírodních katastrof lidstva.
26. 12. 2019|

Unikátní mise hledá na Seychelských ostrovech dopady lidské činnosti na světový oceán

Přestože je lidstvo na oceánech závislé, až 95 procent podmořského světa zatím nikdo neprozkoumal. Kousek chybějícího puzzle se už sedmým týdnem snaží na Seychelských ostrovech doplnit tým unikátní mise plavidla Ocean Zephyr. První výsledky jsou na světě, a rozhodně to není jen smutná zpráva o blednutí korálů či chudnoucím podmořském životě.
10. 4. 2019|

Do hlubin oceánu míří mise plavidla Ocean Zephyr. Bude zkoumat vliv člověka na podvodní život

Odhalit tajemství lidského působení na světový oceán je cílem nové výzkumné mise v Indickém oceánu. Původně zásobovací plavidlo Ocean Zephyr s britskou vědeckou posádkou na palubě bude po dobu sedmi týdnů zkoumat mořské proudění, chování živočišných druhů a především proměnu oceánského ekosystému pod vlivem člověka.
28. 1. 2019|