TÉMA

Vřídelní kolonáda

Replika kolonády nebo stopka větrníkům. Souběžně s prezidentskými volbami proběhnou i místní referenda

Obnova kolonády, zastavení výstavby větrných elektráren nebo zabránění provozu hazardních her – o tom budou lidé rozhodovat v době prvního kola prezidentských voleb ve vybraných obcích. Hlasování je naplánované na 13. a 14. ledna, místních referend zatím ministerstvo vnitra eviduje osm. Proběhnou mimo jiné v Kladně nebo Karlových Varech.
9. 1. 2023|

Referendum o návratu Vřídelní kolonády do historické podoby prošlo radou, mohlo by být v lednu

O stavbě repliky dřívější litinové konstrukce na místě nynější Vřídelní kolonády budou zřejmě hlasovat obyvatelé Karlových Varů. Již druhé referendum na toto téma, pro které sehnali iniciátoři dostatek podpisů, prošlo městskou radou, oficiálně by ho mělo vyhlásit zastupitelstvo v úterý. Uskutečnit by se mohlo souběžně s prezidentskými volbami v lednu. Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) ale ani případný souhlas voličů nepovede k bezprostřední proměně jednoho z nejznámějších míst ve městě, radnice nemá na novou kolonádu peníze.
14. 12. 2022|

V Karlových Varech by mohlo být v lednu další referendum o podobě Vřídelní kolonády

V Karlových Varech se chystá další referendum o podobě Vřídelní kolonády. Lidé si budou moci znovu vybrat, jestli chtějí zachovat tu stávající, nebo jestli má na jejím místě vyrůst historicky původní litinová stavba podle návrhu architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. Občané Karlových Varů by měli hlasovat s termínem prezidentských voleb, tedy 13. a 14. ledna příštího roku. Ještě předtím ale musí iniciátoři referenda získat dostatečný počet podpisů pod petici. Ta má v tuto chvíli asi 3300 podpisů, chybí tak ještě zhruba tři sta.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 12:15|

Jak se změnila věhlasná kolonáda? Sochy bohyně Niké nahradil kosmonaut Gagarin

Technologie na úpravu vody pod Vřídelní kolonádou je podle karlovarských radních téměř v havarijním stavu. Vedení města navrhuje opravu přímo v podzemních prostorách, které nechá předtím zpevnit. Vývěr vřídla je nyní svedený do náhradní mísy před kolonádu, v současné době má ale pravidelnou dvoutýdenní zimní odstávku. Areál pochází ze 70. let 20. století – srovnejte na snímcích, jak vypadal kdysi a teď.
26. 1. 2019|