TÉMA

Kotel

Dekarbonizace plzeňské teplárny pokračuje, ale bude dražší. Opozice chce vysvětlení

Plzeňská teplárna je o krok blíž dekarbonizaci. Dlouho plánovaný úplný odklon od hnědého uhlí umožní i nově modernizovaná turbína. Cenový odhad ale vzrostl z původních čtyř miliard na sedm. Opoziční zastupitelé si stěžují, že vedení města není schopné zdražení vysvětlit. Podle generálního ředitele je projekt transparentní a projde veřejnou soutěží.
19. 4. 2024|

Desetitisíce Poláků umírají kvůli smogu. Krakov zakáže staré kotle, Varšava omezí vjezd starším vozům

V Polsku zemře každý rok předčasně kvůli smogu až padesát tisíc lidí. Zdrojem znečištění jsou hlavně neekologické kotle na tuhá paliva. Za posledních pět let se jich za šetrnější variantu podařilo vyměnit zhruba milion, asi dvaapůlkrát tolik jich ale v domácnostech stále zůstává. Ekologičtí aktivisté varují, že v dotačním programu došly peníze a modernizace se zastaví. Nová polská vláda slibuje nápravu a snaží se odblokovat unijní peníze. Velká polská města mezitím plánují vlastní opatření.
31. 1. 2024|

Liberty hrozí zastavení provozu, dodavateli energií dluží dvě miliardy. Do jednání se zapojí i ministři

Liberty Ostrava podle serveru iDNES.cz hrozí přerušení výroby. Podle deníku huť dlouhodobě neplatila dodavateli energií, společnosti Tameh Czech, která se tak dostala na pokraj bankrotu. Ve čtvrtek proto Tameh přeruší výrobu elektřiny v jednom z kotlů, uhlí v dalších dvou dojde nejpozději v pondělí. Mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková v reakci uvedla, že firma je zklamána jednostranným a poškozujícím jednáním společnosti Tameh, které může ohrozit tisíce pracovních míst v celém ostravském regionu. Pátečního jednání o osudu hutí se zúčastní i ministři práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a financí Zbyněk Stanjura (ODS).
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 15:22|

Británie zakáže prodej nových aut se spalovacími motory o pět let později, oznámil Sunak

Britský premiér Rishi Sunak ve středu oznámil, že Británie posouvá plánovaný termín zákazu prodeje nových automobilů se spalovacími motory z roku 2030 na rok 2035. Uvolnění se má týkat také postupné výměny domácích plynových kotlů za tepelná čerpadla, dosud plánované do roku 2035. Cíl uhlíkové neutrality do roku 2050 nadále platí, ujistil Sunak podle agentury Reuters. Emise skleníkových plynů z dopravy a topení přispívají ke změně klimatu.
20. 9. 2023|

Brňané zaplatí za teplo opět o něco méně. Umožňuje to levnější plyn i spalování odpadů

Teplárny Brno letos už podruhé snižují cenu tepla. Brněnské domácnosti od října nově zaplatí 1199 korun za gigajoule (GJ) s DPH. Dosud to bylo 1485 korun, tedy o 286 korun více. Snížení ceny umožnil zejména vývoj ceny plynu na trhu, sdělili na brífinku zástupci městské společnosti. Běžná domácnost může podle nich ušetřit až skoro deset tisíc korun za rok.
8. 9. 2023|

Dva kraje spustily příjem žádostí o kotlíkové dotace. Čas na výměnu se krátí

Kraje opět nabízejí takzvané kotlíkové dotace. Tento týden spustily příjem žádostí Liberecký a Středočeský kraj. Domácnostem na výměnu neekologických kotlů první a druhé třídy zbývá už jen rok. Původní termín byl loni, úřady ale i kvůli ruské agresi na Ukrajině přidaly čas navíc. Další prodloužení už se nicméně nechystá.
6. 9. 2023|

Brněnské teplárny sníží závislost na plynu, spalovat budou i lehké topné oleje

Technici v brněnských teplárnách začali instalovat nové hořáky. Ty umí spalovat nejen zemní plyn, ale také lehké topné oleje. Díky tomu by se Brnu měla snížit závislost na plynu, a to navzdory tomu, že jeho cena na evropských trzích nadále klesá. Dvoupalivové hořáky už teď používají některé teplárny například na jihu Čech.
26. 5. 2023|

Ministerstvo životního prostředí chce zakázat prodej kamen na uhlí

Ministerstvo životního prostředí se chystá zakázat prodej kamen na uhlí, informuje o tom server Novinky.cz. Podle plánů resortu by je obchodníci nesměli nabízet od roku 2025, vyplývá to z novely zákona o ochraně ovzduší, kterou ministerstvo poslalo do připomínkového řízení. Server píše, že lidé by si tak měli zkontrolovat stav svých kamen a kotlů, případně pořídit nové.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 19:08|

Plyn z terminálů může více znečišťovat kotel. Odborníci radí nezanedbávat údržbu

Topná sezona se blíží ke konci a Češi letos na topení výrazněji šetřili. Kvůli vysokým cenám elektřiny a plynu se řada lidí vracela zpět k tuhým palivům nebo omezovala dobu a stupně vytápění. Jen domácnosti snížily loni spotřebu zemního plynu meziročně o dvacet procent. Plyn, který nyní domácnosti i firmy odebírají, pochází z Norska a LNG terminálů a má také trochu jiné složení oproti tomu ruskému. Podle odborníků může za určitých podmínek znečišťovat plynová zařízení, ale při pravidelné udržbě by problém nastat neměl.
6. 3. 2023|

Češi šetří, spotřeba plynu klesla o dvacet procent

S přicházejícím ochlazením začíná čím dál více domácností topit. Že bude letošní zima dražší, je jisté i přes zastropování cen energií. Podražila i tradičně levnější tuhá paliva jako uhlí nebo dřevo. Obojí je navíc místy nedostatkové. Situace nutí k úsporám nejenom rodiny, ale i města.
4. 11. 2022|

Lidé se vracejí k pevným palivům. Kamna se stávají nedostatkovým zbožím, kominíci nestíhají

Zájem lidí o kamna a krby je na prahu letošní topné sezony až čtyřikrát vyšší než v předchozích letech. Podle Cechu kamnářů je to hlavně kvůli vysokým cenám energií. Lidé podle nich vyhledávají levnější a stabilnější alternativu v podobě pevných paliv. Podle kamnářů je topení dřevem ve srovnání se současnými průměrnými cenami elektřiny až čtyřikrát levnější.
7. 9. 2022|

Část peněz na výměnu kotlů zůstane nevyužita. Lidé odkládají investice

Kotlíkové dotace, které mají pomoci s výměnou starých topenišť, evidují letos mnohem menší zájem než v minulých letech. Lidé mohli o peníze žádat do konce srpna, nakonec toho ale využilo jenom sedmnáct tisíc domácností, které si rozdělí dvě a půl miliardy korun. Stát přitom nabízel dvojnásobek. Lidé se ale rozhodli kvůli nejistotě s plynem vyčkat. Někteří zase vyhledávají alternativy, například topení v kamnech.
5. 9. 2022|

30 let zpět: Nadace Zvon pro Březí zajistila nový zvon i rekonstrukci kostela

Díky nadaci Zvon pro Březí se ve stejnojmenné obci u Říčan mohli občané těšit z nového zvonu, stejně jako ze zrekonstruovaného kostela, který slavnostně vysvětil nizozemský kardinál Adrianus Johannes Simonis. Původní zvon byl v roce 1942 ukraden nacisty. Přesně po 50 letech se tak vrátil na své původní místo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 8. 2022|

Stát vypisuje další vlnu kotlíkových dotací. Peníze ale nedostane každý

Stát opět nabízí peníze na výměnu starých kotlů za ekologičtější vytápění. Kraje právě začínají přijímat žádosti. V takzvaných kotlíkových dotacích rozdělí přes pět miliard korun. Zatímco dříve mohl žádat o dotaci každý, nově jsou určené pouze pro domácnosti s nižšími příjmy, zejména pro seniory. Vzhledem k Ruskem rozpoutané válce na Ukrajině také končí podpora topení zemním plynem. Zájem o výměnu kotle je enormní. Kapacity firem jsou tak naplněné a čekací lhůty v řádu měsíců.
13. 6. 2022|

Na tepelné čerpadlo mohou lidé čekat i rok. Firmy kvůli velkému zájmu nestíhají

Drahé energie i nutnost výměny starých kotlů zvedají poptávku po tepelných čerpadlech. Firmám vzrostly objednávky natolik, že na instalaci zařízení nyní lidé čekají i rok. Nízkopříjmové domácnosti navíc nově mohou získat dotaci až 180 tisíc korun, což může poptávku ještě zvýšit.
24. 4. 2022|

Ministerstvo životního prostředí omezí podporu pro plynové kotle. Chce také odložit zákaz starých

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) omezí v kotlíkových dotacích na výměnu starých kotlů na pevná paliva i v programu Nová zelená úsporám podporu pro plynová zařízení. Zároveň zvyšuje dotaci na tepelná čerpadla. Úpravy mají snížit závislost Česka na zemním plynu z Ruska. Resort také předloží vládě návrh novely zákona, která o dva roky odloží zákaz provozu starých kotlů na uhlí.
29. 3. 2022|

Ministryně Hubáčková řeší možné vyřazení plynu z kotlíkových dotací. Musíme to ještě zvážit, řekla

Možné vyřazení podpory výměny starých kotlů na pevná paliva za kotle plynové z programu kotlíkových dotací budeme ještě zvažovat, řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Jasno podle ní dosud není ani u dotací z programu Nová zelená úsporám, který přispívá na výměnu kotle domácnostem s běžnými příjmy, ani u kotlíkových dotací pro chudší domácnosti financovaných z Operačního programu Životní prostředí.
28. 3. 2022|

Češi kvůli drahému teplu hledají alternativy. Podle odborníků si teplárny řeknou o více peněz i příští rok

České domácnosti si letos kromě energií připlatí také za teplo. Teplárny, které vyrábějí z uhlí, hlásí zdražení v průměru o dvacet procent. Jenže některé menší teplárny navýšily své ceny ještě výrazněji, lidé tak na zálohách zaplatí o tisíce, někdy i o desítky tisíc víc. Navíc se očekává, že ceny tepla porostou i v příštím roce. Teplárny totiž komodity nakupují dopředu, do cen tepla se to tak promítá až se zpožděním.
19. 2. 2022|

Policie vyšetřuje hromadnou otravu plynem v pražských Modřanech, kotel zřejmě neměl revizi

Pražská policie vyšetřuje únik oxidu uhelnatého v rodinném domě v Modřanech, při němž se v sobotu pozdě večer otrávilo přes třicet lidí, pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Z dosavadního zjištění vyplývá, že plynový kotel zřejmě neměl řádně provedenou revizi. Za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení, řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Vyšetřování je podle něj na začátku.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 15:20|

Za výbuchem v kolínské elektrárně mohl být vadný kotel. Vyšetřování podle policistů může trvat měsíce

Příčinou pondělního výbuchu v kolínské elektrárně a teplárně mohla být podle středočeského vyšetřovatele požárů Libora Pospíšila závada na kotli. Vyšetřování pokračuje, může trvat i několik měsíců, řekl vyšetřovatel Českému rozhlasu Region. Požár způsobil výbuch uhelného prachu, škoda dosáhla desítek milionů korun. Nikdo se nezranil.
31. 12. 2020|

Bohumínský Viadrus propustí asi 250 zaměstnanců. O kotle na tuhá paliva přestává být zájem

Společnost Viadrus z Bohumína na Karvinsku, která je největším českým výrobcem topenářské techniky, uzavře slévárnu a související provozy výroby kotlů a radiátorů. Kvůli tomu v první polovině příštího roku propustí přibližně 250 zaměstnanců. V pátek to oznámili předseda představenstva Petr Teichmann a místopředseda představenstva Jan Zaškolný. Nosné výrobky firmy podle nich při současných trendech ve vytápění nemohou obstát.
6. 11. 2020|

V Jablonci nad Nisou se 11 lidí přiotrávilo oxidem uhelnatým

Jedenáct lidí se v noci ze soboty na neděli přiotrávilo oxidem uhelnatým (CO) v motorestu v Jablonci nad Nisou - Rýnovicích. Jedna žena skončila v hyperbarické komoře, která umí jedovatý plyn vytěsnit z krve, celkem lékaři hospitalizovali osm lidí. Policisté zatím nestanovili právní kvalifikaci.
12. 1. 2020Aktualizováno12. 1. 2020, 11:32|

Matěj letos po kolejích supět nebude. Lokomotiva potřebuje opravu kotle

Historické parní lokomotivě Matěj z Valašského Meziříčí končí po osmnácti letech technická způsobilost kotle. Náročná oprava, která by ji vrátila na koleje, přijde nejspíš na miliony korun. Vlastník, Národní technické muzeum, na opravu peníze nemá, pomoci by mohla města a kraj.
15. 2. 2019|