TÉMA

Víno

Lidovci jsou nově ochotni jednat o spotřební dani na tiché víno

Premiér Petr Fiala (ODS) na pondělní návštěvě jižní Moravy uvedl, že není přesvědčen o zavedení spotřební daně z tichého vína. Na Pálavě mimo jiné zopakoval, že ve většině okolních zemí stát takovou taxu nevybírá. Zavedení daně naopak nově připouštějí lidovci.
4. 3. 2024|

Shoda nad zdaněním tichého vína se dál hledá, řekl ministr Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že mezi vládou a vinaři zatím nepanuje shoda na případné spotřební dani na tichá vína. To je nyní jediný alkohol bez spotřební daně. Pracovní skupina, se kterou Výborný jednal, předloží pětikoalici a ministerstvu financí k posouzení několik návrhů na jeho zdanění.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 20:03|

Vhodné klimatické podmínky i nárůst malých pěstitelů. Polské vinařství je na vzestupu

Polské vinařství zažívá renesanci. Za poslední léta se pětadvacetkrát znásobila plocha, na které se pěstuje réva. Přibyly také stovky zejména malých vinařů. Reagují tak na poptávku v obchodech i na zlepšující se klimatické podmínky.
1. 2. 2024|

Vědci popsali, proč po červeném vínu bolí hlava. Pomoci může levnější láhev

Pití červeného vína působí bolesti hlavy některým lidem, kteří mohou jiné alkoholické nápoje pít bez problémů. Řešením pro ně může být kupovat si levnější lahve vína vyrobeného z bobulí, které trávily méně času na slunci, tvrdí emeritní profesor enologie, vědního oboru zabývajícího se vínem, Andrew Waterhouse z Kalifornské univerzity v Davisu. Waterhouse vedl výzkum publikovaný v časopise Nature.
28. 11. 2023|

Senátoři schválili konsolidační balíček. Debatovali o něm sedm hodin

Senát ve středu schválil konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Pro hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů, proti bylo deset. Zapotřebí bylo 38 hlasů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že jde o kompromis všech pěti vládních stran. Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel, na případné veto má patnáct dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 22:57|

Rozhodnutí o zdanění tichého vína padne později. Do pracovní skupiny zamíří další podnikatelé

Rozhodnutí o zdanění tichého vína se prozatím odkládá. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ČT řekl, že koalice tuto otázku do konce roku nejspíš vyřešit nestihne, čeká totiž na další analýzy. Do pracovní skupiny navíc zamíří i výrobci medoviny nebo cideru. Právě víno, medovina a cider patří do jediné skupiny alkoholu, na kterou se nevztahuje spotřební daň.
29. 10. 2023|

Zítřek patří v Česku červenému. Vědci vytvořili mapu budoucnosti vinařství

V České republice sice roste obliba bílého vína, ale dopady klimatických změn na tuzemské vinařské oblasti budou nahrávat pěstování odrůd, z nichž se připravují vína červená. Ukazuje to nová studie českých vědců, která vyšla v odborném časopise Heliyon.
25. 9. 2023|

Vládní koalice řeší zavedení spotřební daně u medoviny nebo ciderů, shodu zatím nenašla

Už za necelý týden bude sněmovna projednávat v závěrečné fázi soubor vládních úspor. V balíčku nakonec není zdanění tichého vína. Koalice se stále neshodne, jestli ho zavést, nebo ne. Nejde přitom jen o víno, spolu s ním se teď nulová sazba spotřební daně týká i medoviny nebo takzvaných ciderů. Koalice tak řeší i to, jestli nezavést odvod alespoň u nich.
16. 9. 2023|

Koalice znovu projedná spotřební daň na tiché víno. Lidovci a opozice jsou zásadně proti zavedení

Vládní koalice bude v příštích měsících znovu jednat o zdanění tichého vína, sdělila České televizi šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní je neudržitelné, aby v době škrtů a zvyšování daní zůstávalo tiché víno jako jediný druh alkoholu bez spotřební daně. Vedle TOP 09 zavedení odvodu podporuje hnutí STAN, Piráti a část ODS. Zásadně proti jsou naopak lidovci a sněmovní opozice. Argumentují hlavně podporou českých vinařů.
25. 7. 2023|

Koalice znovu otevírá téma daně z tichých vín. Vinaře by znevýhodnila, vadí lidovcům

Zavedení spotřební daně z tichých vín je znovu ve hře. K debatě o tomto návrhu se chce vrátit většina koaličních stran. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je nepřijatelné, aby vláda prosazovala nepopulární škrty a zároveň ponechala u alkoholického nápoje nulový odvod.
19. 6. 2023|

Obce na balíčku kritizují rozdělení výnosů z daní, podnikatelé konec zvýhodnění benefitů

Výhrady proti požadavku na seškrtání platů o dvě procenta, změnám v rozdělování výnosů z daní mezi stát, kraje a obce nebo požadavek na zachování daňového zvýhodnění benefitů a další dostalo zatím ministerstvo financí v rámci připomínkového řízení k daňovému balíčku. Řízení vláda zkrátila na pět dní a v pondělí končí. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připustil, že konečná podoba balíčku bude jiná, než jak ho jeho úřad připravil.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 23:02|

REPORTÁŽ: V Estonsku navzdory chladnému podnebí přibývá vinařů. Hrozny pěstují ve sklenících

I v Estonsku se pěstuje vinná réva, jen za výrazně jiných podmínek než třeba na slunném jihu Evropy. Vinice jsou ukryté ve sklenících a množství odrůd není kvůli chladnému podnebí velké. Hodně se taky experimentuje s ovocnými víny. Přestože Estonsko k pěstování nabízí jen velmi těžké podmínky, je po celé zemi přes dvacet vinařů.
26. 5. 2023|

Hamplovi i Kalouskovi se úsporný balíček zamlouvá. Obávají se ale, aby se ve sněmovně nerozmělnil

Vládní úsporný balíček je z pohledu ekonoma Mojmíra Hampla, bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) i předsedy sněmovního rozpočtového výboru Josefa Bernarda (STAN) maximem možného a je to krok správným směrem. Navzdory výhradám, které znějí od opozičních politiků, odborů i dalších skupin, jichž se úspory také dotknou, považují za důležité, že se v koalici podařilo dohodnout zrušení alespoň části daňových výjimek. Člen NERVu Hampl věří, že díky balíčku bude možné vybrat pomyslný ekonomický pád ještě nad korunami stromů. Hampl, Kalousek a Bernard diskutovali o konsolidačním balíčku v Událostech, komentářích.
19. 5. 2023|

Změny DPH by mohly zlevnit potraviny. Nápoje podle výrobců naopak spíš zdraží

Vládou navrhované snížení sazby DPH u potravin na dvanáct procent by mohlo znamenat jejich zlevnění. Politici, prodejci i výrobci potravin se nyní přou, zda zákazníci nakonec změnu pocítí. Analytici předpokládají od ledna mírné zlevnění jídla o desítky haléřů nebo o koruny.  Výrobci pak předpovídají vyšší ceny u nealkoholických nápojů, u kterých plánuje vláda zvýšit DPH z patnácti na jednadvacet procent.
17. 5. 2023|

Škrty v dotacích nebudou mít na zemědělce takové dopady, míní ministr Nekula

Většinu vládních úspor mají obstarat nižší dotace, mimo jiné z resortu zemědělství. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) jich seškrtal za 10,2 miliardy korun. Na zemědělce však tyto úspory prý nebudou mít výrazné dopady. „Škrtáme proto, že tam byla určitá nepravost, nerovnováha, kterou nastavila předchozí vláda,“ hájil kroky kabinetu v pořadu Interview ČT24.
16. 5. 2023|

S alkoholem se v Česku ročně pojí až sedm tisíc úmrtí. Dopady pití vyjdou na 55 miliard

Téměř desetina dospělých v Česku denně pije alkohol. Je to kolem devíti set tisíc lidí. Asi 1,5 milionu žen a mužů popíjí rizikově. Zatímco závislí muži častěji pijí lihoviny a pivo, ženy víno. Síť pomoci a služeb je nedostatečná, přičemž se léčí asi třicet tisíc lidí. V souvislosti s alkoholem ročně zemře asi šest až sedm tisíc lidí. Ztráty a dopady závislosti na alkoholu experti vyčíslili až na 55 miliard korun ročně. Vyplývá to z výroční zprávy o závislostech. Výsledky v pondělí představila šéfka Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 20:40|

„Nebudeme ustupovat,“ řekl Fiala k vyjednávání o úspornému balíčku v Otázkách Václava Moravce

Vláda na konci týdne představila dlouho očekávané kroky, které mají zbrzdit zadlužování státu. Jde o 58 opatření, která mají mít podle ministerstva financí pozitivní dopad na státní rozpočet v letech 2024 až 2025 v souhrnné výši bezmála 150 miliard korun. Opozice i odbory vládu kritizují, podle premiéra Petra Fialy (ODS) však kabinet není přístupný změnám. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce, kam byl pozván i expremiér a předseda ANO Andrej Babiš, který však nabídku nevyužil.
14. 5. 2023Aktualizováno14. 5. 2023, 14:40|

Výrobci nápojů se přeli o nulovou spotřební daň na víno

Je to spíše hon na čarodějnice a stáváme se teď rukojmím veškerého průmyslu, uvedl v pořadu Události, komentáře k diskuzi o spotřební dani na tichá vína prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Dodal, že argumenty jsou na straně vinařů a jsou relevantní. Je ale otevřen debatě. Výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Darebník podotkl, že v alkoholovém průmyslu jsou nerovné podmínky pro podnikání. Diskriminační přístup ke zdanění alkoholu podle něj pokračuje už několik let.
13. 5. 2023|

Zdanění vína v koalici narazilo, v chystaném balíčku návrh zřejmě chybí

Vláda ve čtvrtek ozřejmí, jakým způsobem chce snížit strukturální schodek, včetně změn, které se dotknou daní. Podle webů Seznam Zprávy a Novinky mezi nimi nebude diskutované zavedení spotřební daně na tiché víno. To byl jeden ze sporných bodů, o nichž jednali v noci na středu koaliční lídři, a hlasitě se k této eventualitě vyjadřovala řada politiků. Proti zdanění vína se hlasitě ohradili i někteří členové vlády včetně ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) a vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Možnost kritizoval také jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).
10. 5. 2023|

Už ani červené. Zdraví neprospívá ani střídmé pití alkoholu, ukázal desetiletý výzkum

Ani umírněná konzumace alkoholu není zdraví prospěšná. Vyplývá to z analýzy více než stovky studií za posledních 40 let, která vyšla letos v březnu. Dosavadní výzkum hovořil o možné souvislosti střídmého pití alkoholu s nižší úmrtností, především v případě červeného vína. Podle vědců byl ale do značné míry zkreslený. Nepoukázal totiž na fakt, že i lehčí a střídmí pijáci mají nespočet dalších zdravých návyků a výhod a často byli srovnáváni se skupinou abstinentů tvořenou bývalými pijáky, kteří pít přestali kvůli zdravotním problémům.
11. 4. 2023|

Valorizaci důchodů navrhujeme mírnit, nerušíme ji, zdůraznil Stanjura. Obstrukce dávají smysl, kontruje Schillerová

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a jeho předchůdkyně Alena Schillerová (ANO) se v nedělních Otázkách Václava Moravce názorově střetli kvůli vládou navrhované nižší červnové valorizaci penzí. Stanjura zmínil, že odpor opozice čekal, Schillerová zdůraznila, že jde o velmi citlivou záležitost, jejíž aspekty je třeba vážit a měřit. Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová se domnívá, že vzorec, podle nějž se penze valorizují, by se měl změnit.
26. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 21:06|

Rajská zahrada v srdci Atlantiku. Azorské Pico a „Modrý ostrov“ jsou světy hortenzií a sopek

Jsou odlehlé, pronikavě zelené, plné krav a sopek. Azorské ostrovy v srdci Atlantiku nabízejí jako jedna z mála oblastí Evropské unie neposkvrněnou přírodu a odpočinek od civilizace. Druhý největší z ostrovů Pico láká na ikonickou sopku či vinařskou krajinu. Sousední menší ostrov Faial zase na obří kalderu či unikátní barevný přístav Horta. Díky mírnému klimatu lze Azory navštívit po celý rok. Slavné hortenzie, jeden ze symbolů souostroví, však kvetou pouze od jara do podzimu. Nejkrásnější sytě modré květy vytváří specifická půda na Faialu, který proto dostal přezdívku Modrý ostrov.
26. 12. 2022|

NERV navrhuje zdanit víno, ministr zemědělství s tím nesouhlasí

Zavést novou spotřební daň na víno ve výši 10 až 23 korun za litr navrhuje Národní ekonomická rada vlády. Členové NERV tento plán podle ČT představili ministrům na čtvrtečním společném jednání. Nová daň by mohla přinést do státního rozpočtu dvě až čtyři a půl miliardy ročně. Zatímco ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) návrh nepodporuje, třeba TOP 09 je o nové spotřební dani ochotná jednat.
9. 12. 2022|

Senátoři podpořili zvýšení příspěvku na mobilitu

Vodáci zřejmě nebudou od příští sezony pokutováni za plavbu pod mírným vlivem alkoholu na vybraných úsecích tuzemských řek. Novelu ve čtvrtek schválil Senát beze změn. Změnu ještě čeká podpis prezidenta. Horní komora také schválila zákon, který při zakázkách zvýhodní nízkoemisní vozidla. Naopak zamítla návrh na zavedení místní příslušnosti exekutorů podle krajů. Senátoři zároveň souhlasili se zvýšením příspěvku na mobilitu pro lidi se zdravotním postižením.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 20:07|