TÉMA

Fanoušci

Tunisko loni žádalo Belgii o vydání podezřelého z útoku v Bruselu. Úřady nereagovaly, ministr teď rezignoval

Belgický ministr spravedlnosti Vincent Van Quickenborne oznámil, že podá demisi, píše belgický tisk. Ministr totiž v pátek ráno zjistil, že Tunisko požádalo o vydání muže, který podle vyšetřovatelů zabil v pondělí večer v Bruselu dva švédské občany. Prokuratura, za kterou ministerstvo odpovídá, však na žádost více než rok nereagovala a muž, který byl tuniským občanem, zůstal na svobodě. Belgická vláda oficiálně označila pondělní útok za teroristický.
20. 10. 2023|

Po střelbě v centru Bruselu zemřeli dva švédští fanoušci, útočník je na útěku

Po střelbě v centrální části Bruselu zemřeli večer nejméně dva lidé a další utrpěl zranění. Útočník, který po nich pálil na ulici, vykřikoval islamistická hesla a večer byl stále na útěku. Informují o tom belgická média s tím, že oběťmi jsou dva švédští fotbaloví fanoušci. Podle premiéra Alexandra De Crooa je čin spojený s terorismem, úřady zvýšily stupeň varování. Zároveň byl kvůli útoku předčasně ukončen večerní fotbalový zápas Belgie se Švédskem.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 23:54|

Napadením fotbalových fanoušků pořadatelskou službou na českobudějovickém stadionu se zabývá policie

Dohru má incident z nedělního utkání mezi Dynamem České Budějovice a FK Jablonec. Během zápasu se strhla rvačka v sektoru vyhrazeném pro fanoušky hostujícího týmu. Podle svědků i kamerových záběrů byl zásah některých členů pořadatelské firmy PS Patrol vůči jabloneckým fanouškům nepřiměřeně ostrý a násilný. Domácí Dynamo už se od nich distancovalo, pořadatelská společnost je ze svých služeb propustila a začala je vyšetřovat policie.
25. 4. 2023|

Fanoušci v Kataru skandují v pestrých kostýmech a vlajkách

Fotbalová nálada plně ovládla Katar. Fanoušci se oblékají do symbolických kostýmů a národních barev, aby povzbudili svůj národní tým. Na tribunách i v okolí stadionů tak září mexické klobouky, pestré africké hábity, japonské pásky přes čelo nebo brazilské čelenky.
25. 11. 2022|

Indonéská policie obvinila kvůli tragédii na fotbale šest lidí

V souvislosti se sobotní tragédií na fotbalovém zápase v Malangu, jež si vyžádala přes 130 obětí, obvinila indonéská policie šest lidí. Z nedbalosti vedoucí k smrti a vážným zraněním a porušení indonéských sportovních zákonů a etického kodexu jsou obviněni tři fotbaloví funkcionáři a tři policejní důstojníci. Hrozí jim až pět let vězení.
7. 10. 2022|

Příliš hlasití fanoušci. Na Semilsku soud zakázal bubnovat při fotbalových zápasech

Bubnování během fotbalových utkání na hřišti SK Studenec na Semilsku se zakazuje. Nepravomocně tak rozhodl tamní okresní soud. Obrátili se na něj lidé, kteří bydlí poblíž hřiště a které hluk fanoušků během víkendových utkání obtěžuje.
24. 8. 2022|

Na hokejový šampionát se vrací fanoušci. Zájem o přenosy ale očekávají i v restauracích

Ve Finsku začalo mistrovství světa v hokeji, po třech letech opět s diváky na tribunách. Předloni byl šampionát kvůli covidové pandemii zrušený a loni se hrál před prázdným hledištěm. Po téměř sedmdesáti letech budou na turnaji poprvé chybět ruští hokejisté. Jejich tým byl stejně jako Bělorusko vyloučen kvůli vojenské agresi vůči Ukrajině. Češi vstoupí do turnaje v sobotu odpoledne proti Velké Británii. Všechny zápasy světového šampionátu nabídne Česká televize divákům v přímých přenosech.
13. 5. 2022|

Za pyrotechniku na stadionu hrozí vysoké pokuty. Kdo tam jde přes zákaz, může skončit ve vězení

Nejméně desetitisícová pokuta hrozí nově sportovním fanouškům za použití pyrotechniky přímo na stadionech, ale i cestou na ně. Od počátku února je účinná novela přestupkového zákona, která odpalování pyrotechniky při sportovních utkáních přímo definuje a zakazuje. Zpřísňují se také postihy těch, kdo poruší zákaz vstupu na stadion. Kdo se o to pokusí vícekrát, může skončit i ve vězení.
1. 2. 2022|

Angličtí fotbalisté čelili po prohře rasistickým urážkám, pět desítek lidí zatkla kvůli nepokojům policie

Finále fotbalového Eura, ve kterém italský národní tým porazil fotbalisty Anglie, mělo ve Spojeném království zlostnou dohru. Angličtí fotbalisté Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka, kteří neproměnili penalty v rozhodném rozstřelu, čelili na sociálních sítích rasistickým urážkám – což odsoudila národní fotbalová asociace i premiér Boris Johnson. Klíčový zápas ve Wembley navíc doprovázely násilnosti; policie zatkla devětačtyřicet lidí, devatenáct policistů utrpělo při šarvátkách zranění.
12. 7. 2021|

Fotbalové Euro rozděluje Británii a EU, která varuje před davy na stadionech

Zatímco téměř čtyřiadvacet tisíc Dánů slavilo v Kodani vítězství své reprezentace, tamní bouřlivá atmosféra je během fotbalových zápasů na mistrovství Evropy zatím výjimkou. Diváci přitom i v dánské metropoli mohli zaplnit pouze dvě třetiny celkové kapacity stadionu, a to kvůli protikoronavirovým opatřením.
23. 6. 2021|

„Křičíme z plných plic“ i v době covidu. Fotograf Vondrouš získal mezinárodní cenu za fotky z Ďolíčku

„Křičíme z plných plic, Bohemka z Vršovic,“ začíná klubová hymna pražských Bohemians. Kvůli koronaviru ale nemůže znít od fanoušků z tribun. Přesto si pár z nich našlo způsob, jak svůj tým při zápasech podpořit. Unikátní formy fandění si všiml fotograf Roman Vondrouš. Za sérii snímků „Loajální fanoušci v době covidu“ získal jednu z cen v soutěži Pictures of the Year International. „Nespatřuji v tom pouhý potenciál pro fotografické soutěže, ale i skvělou příležitost zachytit tuto neobvyklou dobu, která se podobnými obrazovými svědectvími zapíše do historie naší země,“ uvedl Vondrouš.
24. 2. 2021|

Fanoušky obžalované z útoku v tramvaji soud osvobodil i napočtvrté. Jejich chování má řešit úřad

Městský úřad a nikoli soud se má podle nepravomocného rozhodnutí zabývat chováním trojice fotbalových fanoušků obžalovaných z útoku na muže tmavé pleti v pražské tramvaji. Soudkyně je přesvědčena, že státní zástupkyně neprokázala, kdo muže napadl, proto se domnívá, že je možné trojici fanoušků olomouckého fotbalového klubu vinit nanejvýš z přestupku kvůli tomu, jak se v tramvaji chovali.
21. 12. 2020Aktualizováno21. 12. 2020, 20:11|

Databáze problémových fanoušků by se mohla začít testovat už příští sezonu

Ministerstvo vnitra chce s kluby a Ligovou fotbalovou asociací (LFA) probrat, jestli lze postavení a pravomoci bezpečnostních agentur na stadionech upravit zákonem. Pracovní skupina k diváckému násilí se také dohodla, že urychlí vznik databáze problémových fotbalových fanoušků, o které se mluví už pět let. LFA chce na některých stadionech spustit pilotní projekt databází v testovacím režimu už od příští sezony.
19. 3. 2019|

VIDEO: Chorvatští fotbaloví fanoušci napadli v Plzni policisty na koních. Házeli světlice a kovové ploty

Policisté museli ve čtvrtek večer v Plzni zasáhnout proti fotbalovým fanouškům Dinama Záhřeb, řekla policejní mluvčí Iveta Kořínková. Policie při incidentu zajistila dva fanoušky chorvatského týmu kvůli neuposlechnutí výzvy nebo pokynu policisty. Po vyslechnutí a dalších úkonech budou propuštěni. Na stadionu ve Štruncových sadech se hrálo úvodní utkání druhého kola Evropské ligy mezi Viktorií Plzeň a Dinamem Záhřeb, které skončilo 2:1.
15. 2. 2019|

V Rusku zůstávají tisíce cizinců, kteří loni přijeli „jen“ na mistrovství světa ve fotbale

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na šampionát ve fotbale, jich v zemi stále pobývá ještě více než 5 tisíc, a to nelegálně. Oznámilo to ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.
25. 1. 2019|