TÉMA

Mrakodrap

V čínském městě Čchang-ša hořel mrakodrap, zprávy o obětech či raněných zatím nejsou

Mohutný požár zachvátil v pátek odpoledne místního času (dopoledne SELČ) výškovou kancelářskou budovu ve městě Čchang-ša, které je metropolí jihočínské provincie Chu-nan. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní média.
16. 9. 2022|

Obchod s USA dosahuje jedenácti miliard dolarů ročně. Vystrčilova mise ho má dál podpořit

Česko má nebývale vyrovnanou bilanci zahraničního obchodu se Spojenými státy. Vzájemný dovoz a vývoz s naším nejdůležitějším obchodním partnerem mimo Evropskou unii se blíží jedenácti miliardám dolarů ročně. Rozvinout další spolupráci má po mnoha letech první podnikatelská mise, která do USA vyrazila s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).
7. 6. 2022|

Projekt mrakodrapu v Ostravě se kvůli statice změní. Místo jedné věže budou dvě

Společnost RT Torax, která se v centru Ostravy chystá postavit nejvyšší budovu v Česku, musí svůj projekt změnit. Místo jedné věže vyšší než 230 metrů bude mít budova kvůli novým geologickým zjištěním věže dvě. Vyšší z nich bude i tak nejvyšší budovou v zemi. Se změnou už investor seznámil zastupitele města. Chystanou stavbu už dříve kritizovala část městské opozice.
20. 4. 2022|

Památkáři jsou proti novému ostravskému mrakodrapu, podle nich naruší panorama města

Památkáři nesouhlasí se stavbou mrakodrapu Ostrava Tower, který má být vysoký až 235 metrů. Budova má stát v blízkosti historického centra města u obchodního centra Nová Karolina. Podle památkářů je v rozporu se zájmy státní památkové péče, naruší prý panorama města a údajně neodpovídá měřítku historické zástavby.
30. 9. 2021|

Mrakodrap v centru Ostravy bude nižší, o jednu věž chudší a jeho stavba se protáhne

Podoba mrakodrapu, který v centru Ostravy plánuje postavit soukromý investor, se změní. Bude zhruba o osm metrů nižší a jen s jednou věží. Přesto stále půjde o nejvyšší budovu v republice. Už nyní developer od města koupil pozemek za dvaašedesát milionů korun. Kvůli pandemii ale plánování stavby nabírá zpoždění.
18. 8. 2021|

Harold Lloyd soutěžil o pozici nejlepšího komika. Stal se boháčem, upadl v zapomnění a po smrti oslovil nové generace

Patřil mezi trojici nejoblíbenějších komiků své doby a fanoušci éry němé grotesky se dodnes přou, které místo mu v ní patří. Z nuzných rodinných poměrů se vyhoupl na pozici jednoho z nejbohatších mužů Hollywoodu. Přesto je dnes oproti svým slavným legendárním kolegům mnohem méně znám a jednu dobu byl prakticky zapomenut. Před 50 lety zemřel Harold Lloyd.
8. 3. 2021|

Polsko má nejvyšší budovu v Evropské unii. Jmenuje se Varšavská věž

V polské metropoli vyrostla nejvyšší budova v Evropské unii. Po instalaci antény dosáhl mrakodrap s názvem Varšavská věž 310 metrů. O deset metrů tak překonal sídlo Commerzbank v německém Frankfurtu nad Mohanem. Původně měl být hotový loni, nyní se s otevřením počítá příští rok.
6. 3. 2021Aktualizováno6. 3. 2021, 08:55|

Drápou se do mraků a jsou energetickou zátěží. Hongkong chce snížit uhlíkovou stopu výškových budov

Nejen uhelné elektrárny nebo spalovací motory dopravních prostředků, ale i mrakodrapy mají vliv na znečištění planety skleníkovými plyny. O to zásadnější roli hrají prosklené věže v místech, která proslavily svými panoramaty, jako třeba v Hongkongu. Město pod čínskou správou se zavázalo, že chce dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Aby svůj závazek splnil, musí Hongkong výrazně snížit energetickou náročnost svých výškových budov. První příklady už v přístavu v deltě Perlové řeky k nalezení jsou.
21. 2. 2021|

Ostrava chce rekonstruovat chátrající mrakodrap podle návrhu architektky Jiřičné. Dům nabídne desítky bytů

Ostrava chce pokračovat v projektu rekonstrukce nejvyššího bytového domu ve městě. Mrakodrap o dvaadvaceti podlažích v Ostrčilově ulici by se měl ještě o jedno podlaží zvýšit, v objektu vzniknou komerční prostory a také přes sedmdesát bytů. V přistavěném patře bude kavárna s vyhlídkou. Návrh rekonstrukce připravilo studio AI - DESIGN architektky Evy Jiřičné a architekta Petra Vágnera.
3. 2. 2021|

V Ostravě má vyrůst dvousetmetrový mrakodrap. Investor začal s průzkumem pozemku

Na pozemku mezi ulicí 28. října a obchodním centrem Nová Karolina v centru Ostravy, kde se ostravská společnost RT Torax chystá postavit nejvyšší budovu v Česku, začala terénní fáze inženýrsko-geologického průzkumu. Cílem je v prostoru po koksovně Karolina ověřit pomocí vrtů informace, které jsou důležité pro založení budovy s plánovanou výškou 200 metrů.
19. 1. 2021|

Trump uctil památku obětí 11. září v Pensylvánii. Čtení jmen zesnulých v New Yorku kvůli pandemii neproběhne

Americký prezident Donald Trump uctil památku obětí teroristických činů 11. září u pensylvánského města Shanksville, kde jedno z unesených letadel havarovalo v poli. Na místo má dorazit i demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden, s Trumpem se ale nepotká. Tradiční předčítání jmen obětí v New Yorku se letos uskuteční virtuálně.
11. 9. 2020|

Pomsta šíleného cukráře trvá. Palác kultury a vědy se tyčí nad Varšavou už 65 let

Před pětašedesáti lety se ve Varšavě otevřel monumentální Palác kultury a vědy, vybudovaný v duchu socialistického realismu. S 237 metry je nejvyšší stavbou v Polsku a jednou z nejvyšších v Evropě. A protože v polské metropoli vyrostl z iniciativy sovětské Moskvy, svede ještě dnes budit vášnivé diskuse.
22. 7. 2020|

V centru Ostravy má vyrůst mrakodrap. Mohl by být nejvyšší v Česku

Novou dominantu v centru města chce Ostrava. Zastupitelé proto odsouhlasili prodej pozemku zájemcům ochotným postavit tam výškovou budovu. Vedení Ostravy žádalo alespoň dvanáct nadzemních pater. Developer má ale mnohem ambicióznější plány, chce postavit nejvyšší mrakodrap v Česku za více než 2,5 miliardy korun.
25. 6. 2020Aktualizováno25. 6. 2020, 20:50|

Už žádné obří mrakodrapy a napodobeniny z ciziny, požadují nová čínská pravidla

Zákaz stavět napodobeniny budov z ciziny a mrakodrapy přesahující výšku 500 metrů obsahují nové směrnice čínské vlády určené pro architekty, projektanty a městské plánovače. Oběžník ale také obsahuje výzvu k uchovávání národního dědictví a požadavek, aby nové objekty byly stavěny v čínském duchu, v souladu se svým okolím. Ke změnám v plánování čínských měst má přispět rovněž zřízení nové funkce hlavního architekta.
15. 6. 2020|

Vteřina dějepisu: Víte, jak vysoko musel vyšplhat King Kong?

Na prvního máje 1931 prezident Spojených států Herbert Hoover ve své pracovně v Bílém domě ve Washingtonu stiskl tlačítko a ve zhruba 330 kilometrů vzdáleném New Yorku se rozsvítila světla na dlouhou dobu nejvyššího mrakodrapu na světě – Empire State Building. Tušíte, kolik tenhle kolos vlastně měří? Napovíme, že by se dal sestavit z necelých sedmi petřínských rozhleden.
1. 5. 2020|

Brněnský mrakodrap AZ Tower opět změnil majitele. Tentokrát je jím investiční skupina Natland

Nejvyšší budova v zemi, brněnský AZ Tower, změnila majitele. Od společnosti Couf trade advokáta Jana Pavelky ji koupila investiční skupina Natland, píše úterní vydání deníku E15. Hodnota obchodu nebyla zveřejněna. Podle listu mrakodrap v poslední době změnil vlastníka několikrát.
7. 1. 2020|

Spojené státy si připomněly památku teroristických útoků z 11. září 2001

Spojené státy si připomněly oběti teroristických útoků z 11. září 2001. Prezident Donald Trump uctil mrtvé minutou ticha v Pentagonu, který byl jedním z cílů teroristů. V New Yorku, kde teroristé s letadly narazili do dvojice mrakodrapů Světového obchodního centra (WTC), pozůstalí četli jména obětí, mezi kterými byli i Češi.
11. 9. 2019|

Baťův mrakodrap láká k návštěvě. Po revitalizaci je kompletně přístupný včetně vyhlídkové terasy

Baťův mrakodrap ve Zlíně je po rok a půl trvající revitalizaci celý přístupný. Návštěvníci si mohou nově projít celou vyhlídkovou terasu v šestnáctém patře. Doposud byla zpřístupněna pouze její východní část. Novinkou je model Zlína z bronzu, který znázorňuje podobu města na počátku 50. let.
8. 7. 2019|

Zastupitelé Olomouce opět neprojednali výškový limit. Opozice se obává stavby „mrakodrapů“

Zastupitelstvo Olomouce opět neprojednalo dlouho připravovanou změnu územního plánu, která měla stanovit výškové limity pro zástavbu v těsné blízkosti centra města. Tato regulace by zřejmě zabránila stavbě výškové budovy Šantovka Tower, její investor měl k úpravě územního plánu několik námitek. Návrh na jejich zamítnutí ale zastupitelé těsně neschválili.
18. 6. 2019|

Paříž postaví po více než 40 letech první mrakodrap. Radnice schválila kontroverzní „trojúhelník"

V Paříži dostala po vleklé soudní bitvě zelenou výstavba trojúhelníkového mrakodrapu. Sto osmdesát metrů vysoká budova o 42 patrech nazvaná „Tour Triangle“ se bude tyčit na jižním okraji francouzské metropole a bude v ní mimo jiné luxusní hotel a kanceláře. Podle francouzského tisku nebyla od výstavby Montparnasské věže v roce 1972 v Paříži postavena žádná takto vysoká budova.
7. 5. 2019|
Doporučujeme

U amerických mrakodrapů ročně umírá 600 milionů ptáků. Kočky jsou ale ještě horší

Na 600 milionů ptáků přichází ve Spojených státech každý rok o život poté, co narazí do stěny některého z mrakodrapů. Na svých internetových stránkách o tom s odvoláním na Cornellovu ornitologickou laboratoř informuje americká televize CNN. Pro opeřence jsou nejnebezpečnější města Chicago, Houston a Dallas.
15. 4. 2019Aktualizováno19. 4. 2019, 12:33|

Páternoster v Baťově mrakodrapu se opět rozjel. Rekonstrukce trvala rok

Po více než rok trvající rekonstrukci se znovu rozjel páternoster v budově zlínského krajského úřadu. Výtah je součástí národní kulturní památky, je starý osmdesát let a jde o vůbec nejdelší páternoster v Česku.
29. 1. 2019|

Záhadné výbuchy u mrakodrapu v Číně. Nejméně jeden člověk zemřel

Nejméně jednoho mrtvého a jednoho zraněného si vyžádala série explozí, které otřásly mrakodrapem ve městě Čchang-čchun na severovýchodě Číny. Informovala o tom agentura AFP. Svědci tvrdí, že slyšeli až dvacet výbuchů. Podle různých zdrojů se v budově nachází nákupní středisko, restaurace, byty i kanceláře. Úřady incident vyšetřují jako trestný čin.
25. 1. 2019|