TÉMA

Předpověď

Ze začátku léta bude konec zimy. Teploty spadnou k deseti stupňům, rána mohou být mrazivá

Zatímco v neděli ještě padaly teplotní rekordy a pondělí se alespoň někde teplotně dotkne dvacítky, většina nového týdne bude mnohem chladnější s nejvyššími teplotami jen kolem deseti stupňů Celsia. Noci by mohly být i mrazivé. Celý týden bude deštivý, v noci při ochlazení může i nasněžit. V noci na úterý a v části Čech i v úterý přes den bude navíc silně foukat, Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu.
včeraAktualizovánopřed 14 h hodinami|

Česko zažívá teplotní skok, po prvním letním dni bude o deset stupňů méně

Česko zažívá teplotní skok, zatímco v pondělí meteorologové zaznamenali první letní den letošního roku, tedy teploty přes 25 stupňů Celsia, v úterý očekávají maxima mezi jedenácti a patnácti stupni Celsia. I tak ale zůstanou nadprůměrné. Ke dvacítce by se teploty měly znovu vyšplhat v pátek a víkend už by měl být opět letní, tedy přes 25 stupňů Celsia, vyplývá z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). První letní den v dubnu není úplně neobvyklý, v roce 2021 nastal první letní den už 31. března, loni to bylo 5. května.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 11:03|

O víkendu se prudce ochladí. Z osmnácti stupňů teploty klesnou pod deset

V Česku v sobotu teploty vystoupají až k osmnácti stupňům Celsia, v neděli se ochladí a teploty spadnou pod deset stupňů. Objeví se také přeháňky, mohou být i sněhové, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 3. 2024|

Aprílové počasí přichází již v březnu, týden má přinést mrazy i teploty nad patnáct stupňů

Výrazné teplotní rozdíly přinese počasí v týdnu, v němž začne astronomické jaro. Začal velmi chladným ránem, na které vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu na mráz ve vegetačním období, přičemž i den bude poměrně chladný a noc na úterý i úterní den mají být ještě chladnější. V polovině týdne se ale čeká prudké oteplení, maxima se zřejmě zvednou až dvojnásobně a také noci budou rázem docela teplé. Konec týdne by však zase měl přinést pozvolné ochlazení.
18. 3. 2024|

V pátek bude k ránu mrznout, v neděli se teploty vyšplhají ke čtrnácti stupňům

V pátek k ránu mohou teploty klesnout hlavně v Čechách až k minus pěti stupňům, ale o víkendu budou stoupat. V pátek ještě nepřekročí deset stupňů, v sobotu budou maxima kolem dvanácti stupňů a v neděli ukáže teploměr až čtrnáct stupňů Celsia. Z obou víkendových dnů se víc slunce ukáže v sobotu, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
7. 3. 2024|

Rekordně teplé počasí přeje vegetaci. Lísky nebo olše rozkvetly s pětitýdenním předstihem

Mimořádně teplý a srážkově bohatý. Podle dat meteorologů byl minulý měsíc nejteplejším únorem v Česku od roku 1961. Průměrná teplota dosáhla 5,7 stupně Celsia.
2. 3. 2024|

O víkendu může být 15 stupňů, teploty se ale budou na západě a východě Česka lišit

O víkendu může být přes den kolem 15 stupňů Celsia, teploty se ale na západě a východě republiky mohou výrazně lišit. V sobotu bude hodně oblačnosti a občas zaprší. V neděli by už počasí mohlo být bez srážek, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 18:00|

O víkendu se má mírně ochladit, noci mohou být mrazivé. Silně foukat bude až do soboty

Teploty o víkendu sice mají mírně poklesnout, kromě hor však nejspíš zůstanou nad nulou, přinejmenším přes den. V sobotu a neděli může být až sedm stupňů Celsia, v pátek ještě tepleji. V noci naopak mají klesnout teploty k nule nebo i pod ni. Zpočátku by mělo také silně foukat, výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav na čtvrtek a znovu i na noc z pátku na sobotu. Po víkendu meteorologové očekávají opět pozvolné oteplování.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 11:33|

Česko zažívá další mrazivý den. Moravskoslezský kraj trápí smog

Středeční ráno bylo v celé České republice opět velmi mrazivé. Na většině stanic klesly teploty na minus 9 až minus 14 stupňů Celsia, na severovýchodě území až k minus 20 stupňům. V celém Moravskoslezském kraji vyhlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kvůli špatným rozptylovým podmínkám smogovou situaci.
10. 1. 2024|

Česko zažívá prudký nástup lednové zimy. Silný vítr, sníh a mráz trápil nejvíc východ země

Na řadě míst Česka, především na východě, klesla v pondělí teplota během čtyřiadvaceti hodin o dvanáct stupňů, foukal silný vítr a ve vyšších polohách se k tomu přidal i sníh. I další dny budou podle meteorologů mrazivé. Zejména v noci a ráno mohou teploty klesat hluboko pod nulu.
8. 1. 2024|

Do Česka přijdou silné mrazy. Bude sněžit a hrozí silný vítr, varovali meteorologové

V jižních Čechách začne zřejmě v noci na neděli hustě sněžit, uvádí sobotní výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), podle níž lze očekávat, že na Českokrumlovsku, Vimpersku a Prachaticku v neděli napadne až 25 centimetrů sněhu. V dalších částech jižních Čech, na Plzeňsku, v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji spadne až 15 centimetrů sněhu. Meteorologové varují také před silným větrem, závějemi a vznikem náledí. Teploty v Česku začnou podle meteorologů klesat a zůstanou pod nulou, nejchladněji – až minus 25 stupňů Celsia – mohou výjimečně ukázat teploměry v noci na úterý.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 20:21|

Do Česka dorazí mrazivé počasí, bude sněžit a teploty klesnou pod nulu

O víkendu se ochladí. V neděli budou průměrné denní i noční teploty pod nulou a na většině území bude sněžit. Podobné to bude i v příštím týdnu, kdy mohou noční teploty klesat až k minus 12 stupňům. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. Kvůli srážkám v posledních dnech bude nejméně do víkendu platit také výstraha před zvýšenými hladinami řek.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 15:03|

Víkend přinese oteplení, v příštím týdnu mohou teploty vystoupat k deseti stupňům

V Česku se o víkendu oteplí, denní teploty v průměru vyšplhají nad nula stupňů Celsia. I tak ale bude v noci stále mrznout. O víkendu by mělo sněžit nebo pršet, při mrznoucím dešti pak hrozí tvorba ledovky. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výraznější oteplení očekávají meteorologové v příštím týdnu, v Čechách až k deseti stupňům Celsia, na Moravě a ve Slezsku bude chladněji.
7. 12. 2023|

Česko v noci na pondělí zasáhl silný mráz, nejnižší teploty byly na Šumavě

Po víkendovém vydatném sněžení do Česka dorazil silný mráz, teploty v noci z neděle na pondělí dosahovaly minus patnácti stupňů Celsia, na jihu republiky teploměr ukázal i méně než 25 stupňů pod nulou. Od pondělního odpoledne pak platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněhovými jazyky a závějemi.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 20:13|

Víkend bude mrazivý, může nasněžit i přes třicet centimetrů

Česko čeká mrazivý víkend plný sněhu. Za pátek a sobotu může na většině území napadnout až 25 centimetrů sněhu, ojediněle až 35 centimetrů. Na severozápadě a severu Čech bude sněžení méně intenzivní, čeká se tam maximálně 15 centimetrů nového sněhu. Na mnoha místech se pak budou tvořit sněhové jazyky, místy i závěje. Ani přes den teploty o víkendu nevystoupají nad nula stupňů Celsia, v noci se dostanou až k minus devíti stupňům Celsia. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí a aktuálního upozornění Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a jeho informací na Facebooku.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 12:21|

Na víkend se ochladí, na horách bude sněžit

O víkendu se v Česku ochladí. V noci bude mrznout a denní teploty se budou pohybovat kolem nuly. Na horách bude sněžit a můžou se tvořit i sněhové jazyky. Od čtvrtečního večera platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na silný vítr, který na většině území Česka dosáhne v nárazech rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů v hodině a na horách až devadesáti kilometrů v hodině. V pátek ráno bude vítr částečně slábnout.
23. 11. 2023|

Zima nahlédne do Česka. V polovině týdne budou mrazivé noci, ve středu by mohlo trochu nasněžit

Předposlední listopadový týden nepřinese ještě bezezbytku zimní počasí, ale ochutnávku zimy ano. Nejprve se z teplot kolem 10 stupňů rychle ochladí, v polovině týdne přijdou noční mrazy s teplotami kolem minus 5 stupňů Celsia a možná i sněhové přeháňky. Potom se ale zase oteplí. Podle měsíčního výhledu se bude postupně ochlazovat, víc srážek meteorologové očekávají do konce listopadu než v první polovině prosince.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 18:43|

Způsobí mávnutí křídel babočky nad Třebíčí bouřku v Austrálii? Předpovídání počasí se potýká s teorií chaosu

Teorie chaosu říká, že velmi složité systémy se chovají zdánlivě chaoticky a najít v nich pravidla je obtížné. Jedním z takových systémů je počasí, takže meteorologové s chaosem zápasí každý den.
17. 11. 2023|

O víkendu se ochladí a na horách bude sněžit

O víkendu se v Česku ochladí. Nejvyšší denní teploty se budou držet kolem pěti stupňů. Pocit chladu bude zesilovat čerstvý vítr. V sobotu bude v polohách nad 400 metrů sněžit, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V pondělí bude ale zase i dvanáct stupňů a teplé bude i úterní ráno.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 20:11|

Během týdne se dle meteorologů ochladí a přijdou srážky

Tento týden bude v Česku převládat počasí s proměnlivou oblačností, místy s přeháňkami, které budou na horách přecházet do sněžení. Postupně se mírně ochladí, v noci může během víkendu mrznout. Zatímco nejvyšší odpolední teploty se budou na začátku týdne pohybovat kolem patnácti stupňů Celsia, v sobotu ani v neděli většinou nepřekročí deset stupňů. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Období do konce listopadu a na začátku prosince bude podle dlouhodobé prognózy počasí jako celek zřejmě teplotně i srážkově normální.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 19:43|

Na horách na severovýchodě bude vydatně pršet, déšť mírně zvedne hladiny řek

V Orlických a Rychlebských horách, v pohoří Králického Sněžníku a v Jeseníkách bude během pátku a v noci na sobotu vydatně pršet, v nejvyšších partiích i sněžit. Intenzivní srážky mohou mírně zvednout hladiny řek, které odvodňují tyto horské oblasti. Dosáhnout mohou na první, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
3. 11. 2023|

Závěr týdne bude větrný a deštivý. Meteorologové vydali výstrahu

Závěr týdne bude v Česku větrný a deštivý. Ve čtvrtek může vítr ve východní polovině republiky v nárazech dosáhnout rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů v hodině, na hřebenech hor až 110 kilometrů za hodinu. Slábnout začne během pátku. O víkendu už bude foukat mírněji. Nejchladněji, v průměru kolem deseti stupňů Celsia, bude v pátek, v sobotu a v neděli se nejvyšší denní teploty dostanou na devět až třináct stupňů Celsia. V pátek a v neděli očekávají meteorologové déšť, na Šumavě může i sněžit. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 20:10|

Nadprůměrně teplý říjen pokračuje. Během týdne se ale čekají srážky

V Česku bude dál nadprůměrně teplo. Teploty se budou v týdnu podle předpovědi šplhat až k osmnácti stupňům Celsia, od úterý se čekají přeháňky nebo déšť. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Průměrná teplota pro nynější týden z let 1991 až 2020 je pod osmi stupni Celsia.
23. 10. 2023|

Babí léto vydrží v Česku do soboty, v neděli se citelně ochladí

Nadprůměrné teploty kolem 25 stupňů Celsia vydrží v Česku do soboty, v neděli se citelně ochladí, teploty přes den nepřesáhnou patnáct stupňů Celsia. Objevit se mohou v oba dva víkendové dny přeháňky, v sobotu ojediněle i bouřky, na horách může v neděli sněžit. Na začátku příštího týdne v noci očekávají meteorologové místy přízemní mrazíky. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
12. 10. 2023|