TÉMA

Postižení

Studentům s handicapem vycházejí univerzity vstříc. Učí se to samé, jen jinou cestou

Kvůli fyzickému handicapu, psychickým potížím nebo poruchám učení potřebuje zhruba 220 posluchačů Ostravské univerzity upravit podmínky ke studiu. Škola potřebuje přesně vědět, jaké problémy studentům komplikují vzdělávání. Může jít o zrakové či sluchové postižení, autismus nebo pohybové handicapy. Univerzita může po domluvě vhodně uzpůsobit už přijímací zkoušky.
5. 10. 2023|

Chraňte si uši před hlukem, vyzývají organizátoři Deafemberu, měsíce osob s postižením sluchu

Ztráta sluchu může potkat každého, varuje organizace Tichý svět, která pořádá kampaň s názvem Deafember. Organizátoři upozorňují, že je potřeba si svůj sluch chránit, pro neslyšící nabízejí nonstop on-line tlumočení a přepis znakové řeči do textu.
22. 9. 2022|

Senioři pečují celý život o své postižené děti. Stát od nich ale někdy dá ruce pryč

Úřady netuší, kolik je v Česku seniorů, kteří celý život pečují o své handicapované děti. Ti jsou proto na péči často úplně sami. Ve vyšším věku už ale nezvládají to co kdysi. Takový je i příběh Blaženy Slavíkové a jejího osmačtyřicetiletého syna Aleše. Stárnoucí matka a její manžel by k péči o nemocného muže potřebovali elektrický vozík. Stát jim ale s jeho nákupem nepomůže. Reportáž o seniorce, která se stará o nemocného syna, natočila Pavla Kubálková.
21. 7. 2022|

30 let zpět: První ročník festivalu Mezi ploty

Před 30 lety se zrodil dnes již legendární hudební a divadelní festival Mezi ploty. Pásmo představení různých uměleckých skupin se na jaře 1992 objevilo poprvé. Organizátoři si od začátku kladli za cíl boření bariér mezi hendikepovanými a zdravými lidmi. Proto se akce konala v areálu psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích, kde se pořádá dodnes.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 5. 2022|

Pandemie ve světě: Francie i Británie hlásí nejvyšší počty nakažených za den od začátku šíření covidu

Francie za posledních 24 hodin zaznamenala 179 807 nových výskytů koronaviru. Je to dosud nejvíce, předchozí maximum bylo 104 611. Obdobně je na tom Británie, která za uplynulý den zjistila 129 471 nových případů nákazy covidem, což je nejvyšší počet od začátku pandemie.
28. 12. 2021Aktualizováno28. 12. 2021, 20:35|

Sociální kontakty nyní chybějí i lidem s Downovým syndromem. Na jejich situaci upozorňuje celosvětový den

Jednadvacátého března si celý svět připomíná den Downova syndromu. Datum symbolicky odkazuje na podstatu hendikepu, kdy má člověk v genetické výbavě ztrojený jednadvacátý chromozom. Osvětové akce ale letos kvůli pandemii zůstávají jen v on-line prostoru. A právě tam se přesunuly také organizace, které lidi s Downovým syndromem a jejich rodiny sdružují a pomáhají jim.
21. 3. 2021Aktualizováno21. 3. 2021, 20:58|

Poslanci přerušili jednání o ČNB nebo pěti týdnech dovolené

Poslanci přerušili schůzi sněmovny, na které řešili novelu, kterou by Česká národní banka (ČNB) dostala zákonnou pravomoc určovat podmínky úvěrů na bydlení. Část opozice předlohu kritizuje a navrhovala ji vyřadit z programu schůze. Naopak schválili rozšíření okruhu postižených lidí s nárokem na některé pomůcky, jako je auto nebo invalidní vozík. K uzákonění nejméně pětitýdenní dovolené, jak prosazuje KSČM, se poslanci nedostali.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 14:52|

Vynálezy usnadňují život lidem s handicapem, přečtou za ně text nebo rozsvítí lampu

Nové technologie mohou výrazně usnadnit život lidem s různými typy zdravotních postižení. Patří mezi ně například ovládání počítače čtením mozkových vln, takzvané hmatové knihy pro děti s poruchou zraku nebo kamera, která za nevidomého přečte text. I tyto vynálezy se nedávno představily na specializované konferenci INSPO.
21. 10. 2020|

Z ústavu do rodinného domku. Do chráněného bydlení v Lednici se přestěhuje 12 klientů

Chráněné bydlení pro dvanáct uživatelů s mentálním a kombinovaným postižením otevřel v pátek Jihomoravský kraj v Lednici na Břeclavsku. Většinu nákladů, které dosáhly 34 a půl milionu korun, pokryla Evropská unie. Kraj se snaží umístit lidi s postižením z velkých zařízení do menších chráněných bydlení, která je přiblíží obvyklému životu. Od roku 2014 přešlo z ústavního bydlení 119 uživatelů.
31. 7. 2020|

Japonský soud poslal na smrt vraha z ústavu pro duševně choré. Zabil 19 lidí

V Japonsku odsoudili k trestu smrti muže, který v roce 2016 pozabíjel 19 duševně postižených lidí. Bývalý zaměstnanec ústavu vtrhl do budovy s nožem a útočil na handicapované. Poté se šel udat na policejní stanici. Ještě před svým činem žádal v dopise politiky o povolení k likvidaci postižených. Jednalo se o nejhorší masovou vraždu v poválečné historii země.
16. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 11:38|

Vyhodit nevidomou z taxíku na ulici je jen přestupek, rozhodli policisté. Podle příbuzných však byla v ohrožení života

Radnice Prahy 3 bude řešit chování řidiče alternativní taxislužby Bolt, který vyhodil ze svého auta nevidomou ženu trpící epilepsií a jejího psa. Policie považuje incident za přestupek, sama se jím tedy zabývat nebude. Rodina vyhozené ženy je z postupu policistů rozčarována, tvrdí, že byla v ohrožení života.
18. 2. 2020|

Chov psů dostane přísnější pravidla, rozhodli poslanci

Sněmovna podpořila zpřísnění pravidel pro chov psů. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen, štěňata také bude třeba očipovat. Zákonodárci ve středu zvolili posledního člena Rady ČTK, v níž nově usedne Angelika Bazalová. Poslanci měli také schvalovat vládní daňový balíček, který zahrnuje například zvýšení spotřební daně na líh a tabákové výrobky. Sněmovna se k tomu ale nedostala a balíček se bude schvalovat nejdřív v pátek, ve hře je i mimořádná schůze sněmovny 1. listopadu.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 19:40|

Přílišná korektnost brání komunikaci, tvrdí nevidomá zlatá paralympionička a trojnásobná mistryně světa

„Nejvíce je pro mě být matkou, to mi nikdo neodpáře,“ řekla nevidomá paralympijská vítězka a trojnásobná mistryně světa Pavla Kovaříková v Událostech, komentářích. Ač nevidí, je úspěšnou ilustrátorkou a autorkou známého loga kampaně Světluška. Vztah zdravých lidí vůči handicapovaným se podle ní postupně zlepšuje, ale lepší vzájemné komunikaci brání přílišná korektnost. S Pavlou Kovaříkovou hovořil Michal Kubal.
25. 1. 2019|