TÉMA

Střední odborná škola

Levné obědy v jídelnách nejsou fér, tvrdí restauratéři. Ceny jsou tam poloviční, jenže menší jsou i porce

Kvůli dlouhodobě vysokým cenám potravin hledá stále více lidí levnější varianty stravování. Větší zájem teď registrují například některé školní jídelny. Kromě žáků a studentů nabízejí hotová jídla třeba seniorům, ale i ostatním zájemcům. S tím ale nesouhlasí někteří restauratéři, podle kterých to je neférová konkurence.
16. 2. 2024|

Téměř 90 tisíc dětí vyplnilo přijímací testy na střední školy. Uchazečů je nejvíc za desítky let

Na obzvlášť velký nápor zájemců se musely letos připravit střední školy. Deváté třídy těch základních opouští přes sto tisíc žáků – to je nejvíce za posledních třicet let. O středoškolské vzdělání má zájem 89 729 z nich. Přesto některé školy evidují menší zájem než dřív. To hlavně proto, že děti omezily množství gymnázií, na která se hlásí, a druhou přihlášku podávají spíše na střední odborné školy.
13. 4. 2023|

Studenti odborných škol by mohli místo části maturity obhajovat projekt. Ministerstvo alternativu testuje

Dvacet až třicet stránek psaného textu, grafy, obrázky, část textu v angličtině, k tomu také výrobek podle studovaného oboru – tak by mohla nově vypadat absolventská práce studentů odborných škol. Ministerstvo školství (MŠMT) testuje alternativní podobu školní části maturity, potvrdila ČT mluvčí resortu Aneta Lednová. Podle ní se nová podoba maturity zkoumá na sedmi středních odborných školách různého zaměření. Další školy se mohou do projektu hlásit do 30. června.
27. 6. 2022|

Kvůli nedostatku žáků se školy v Kralupech a Neratovicích sloučí. Nepomohly ani dvě petice

Střední odborná škola a učiliště v Kralupech nad Vltavou se sloučí se střední odbornou školou a učilištěm v Neratovicích. Důvodem je dlouhodobá nízká naplněnost. O sloučení škol od 1. září příštího roku rozhodli zastupitelé Středočeského kraje. Nástupnickou organizací má být škola v Neratovicích. Rodiče a studenti s tím nesouhlasili, vznikly i dvě protestní petice. O areál kralupské školy už projevilo zájem město, mohla by tam být základní škola.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 18:57|

Stipendia pro méně populární obory prý nejsou motivační, Středočeský kraj je chce zrušit

Středočeský kraj chce zrušit stipendia pro učně oborů, o které není příliš velký zájem. Ročně přitom kraj na tyto budoucí profese přispíval částkou až šestnáct milionů korun. Stipendia se ale podle hejtmanství neosvědčila. Kraj ale slibuje, že obory, o které mladí lidé nemají zájem, bude podporovat i nadále, ale jinou formou.
2. 6. 2021|

Zedníci a instalatéři chybí firmám i lidem. Cena jejich práce prudce vzrostla

Kvůli nedostatku kvalifikovaných lidí řemeslné práce v Česku zdražují. Na obkladače nebo instalatéra lidé mohou čekat i půl roku. A nejspíš se to jen tak nezlepší: zájem o studium těchto oborů stoupá v posledních letech jen mírně, a to i kvůli demografické křivce. Na nedostatek učňů a odborných pracovníků – a ve výsledku i řemeslníků – si stěžují nejen zákazníci, ale také zaměstnavatelé.
19. 2. 2020|

Učitelé museli hlídat u kostelů a zapisovat své žáky. Vědci mapují život pedagogů za socialismu

Každodenním životem učitelů středních odborných škol v socialistickém Československu se budou zabývat vědci z Mendelovy univerzity. Chtějí promluvit s desítkami bývalých učitelů, bádat budou i v archivech. Tříletý projekt podpořila česká Grantová agentura. Tématu se totiž od sametové revoluce nikdo pořádně nevěnoval.
26. 1. 2019|