TÉMA

Výmar

Do památníku bývalého koncentračního tábora Buchenwald chodí lidé sáňkovat

I obyčejné sáňkování může způsobit skandál, když se provozuje na nesprávném místě, jak tento týden zjistili v Německu. Ředitel tamního památníku Buchenwald, který se nachází na místě bývalého nacistického koncentračního tábora, si totiž postěžoval na místní nadšence, kteří si zimních radovánek užívali v jeho areálu a mimo jiné sáňkovali přímo přes místa, kde se nacházejí hromadné hroby někdejších vězňů.
16. 1. 2021|

Umění je (i) řemeslo, upozornila před sto lety škola Bauhaus

Mohla být jen jednou z mnoha uměleckých škol, nastolila ale světový trend, s nímž jsou spojeni architekti jako Mies van der Rohe nebo malíři Vasilij Kandinskij či Paul Klee. Umělecká škola Bauhaus hlásala propojení umění a řemesla a její motto, že forma následuje funkci, ovlivňuje tvůrce i dnes, sto let po jejím založení.
25. 1. 2019|

Politici z AfD nejsou vítáni v památníku obětem holocaustu v Buchenwaldu, vzkázal správce

Nadace, která se stará o bývalý nacistický koncentrační tábor v Buchenwaldu, vzkázala politikům z krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD), že nejsou vítáni na pietních akcích. V pátek o tom informovala agentura DPA. Protiimigrační AfD, která je známá svými xenofobními výroky, je v současnosti třetí nejsilnější stranou německého Spolkového sněmu.
25. 1. 2019Aktualizováno25. 1. 2019, 12:43|