TÉMA

Parkovací dům

Nová parkovací místa nabídlo Brno. Budějovice je mají pod střechou, zájem o ně příliš není

Města v Česku, zejména pak velká sídliště, trápí nedostatek parkovacích míst. Například na brněnském sídlišti Starý Lískovec vznikla parkovací místa pro 250 aut, v dalších částech magistrát parkoviště chystá. Všude to však nepůjde, na někerých sídlištích totiž pro parkoviště není místo. V Českých Budějovicích zase vznikl nový parkovací dům, a to na dohled od centra města. Zájem je však spíš slabší. Centrum se tak náporu automobilů zatím nezbavilo. Řadu opatření teď chystá i Zlín, a to modré zóny a záchytná parkoviště.
12. 4. 2024|

Exprimátor Pardubic za ANO Charvát opustil vazbu, byl tam kvůli veřejným zakázkám

Bývalý primátor Pardubic za ANO Martin Charvát je podle serveru iROZHLAS na svobodě, ve vazbě byl po obvinění z manipulace s veřejnými zakázkami. Ve vazbě byl od loňského 23. listopadu spolu s jeho bývalou náměstkyní Helenou Dvořáčkovou (dříve ANO, nyní SPD) a předsedou Krajské hospodářské komory Jozefem Koprivňanským, aby nemohli ovlivňovat svědky. Dvořáčková byla propuštěna v prosinci, Koprivňanský zůstává nadále ve vazbě, sdělil pardubický okresní státní zástupce Aleš Veselý.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 15:13|

V Liberci funguje nový parkovací dům. Jedno místo vyšlo zhruba na milion korun

Řidiči nově mohou nechat auto v parkovacím domě u krajského úřadu v Liberci, a to za šedesát korun na den. K tomu získají i jízdenku na MHD. Celkem 244 parkovacích míst vyšlo na 246 milionů korun, za stání jednoho auta tak kraj zaplatil asi milion korun. Podle liberecké opozice jde o nejdražší parkování v Čechách, hejtman Martin Půta (SLK) mluví o nezbytné investici. Opozici se zároveň nelíbí, že parkovací dům vyrostl v centru – místo aby stál na okraji města.
2. 1. 2024|

Stavba pardubického parkovacího domu se částečně zastavila kvůli elektrickému vedení v zemi

Stavební firma přerušila práce na parkovacím domě v Pardubicích. Ten figuruje v aktuální kauze údajného manipulování s veřejnými zakázkami, ale s tím přerušení stavby nesouvisí – je to kvůli vysokonapěťové přípojce v zemi. Ta měla být podle stavební firmy již dávno přeložena, ale není. Investor ujišťuje, že se stavba i tak stihne, městská opozice se však obává zpoždění i možného navýšení nákladů.
30. 11. 2023|

Parkovací dům u sídla Libereckého kraje bude hotový až počátkem příštího roku

Se zpožděním bude hotový nový parkovací dům v Liberci. Vzniká vedle krajského úřadu, stavba začala loni v říjnu s tím, že hotový bude do roka. Nakonec se ale otevře zřejmě až počátkem příštího roku. Stavba se kraji také prodražila, bude stát 234 milionů korun, původně kraj počítal s náklady nižšími o desítky milionů. V parkovacím domě bude místo pro 244 aut, většina pro potřeby úřadu. Veřejnost bude moci zaparkovat na stovce parkovacích míst.
4. 10. 2023|

V pražských Nových Butovicích mohou řidiči parkovat v novém parkovacím domě

Řidiči přijíždějící do Prahy mohou nově zaparkovat v krytém parkovišti P+R v Nových Butovicích v Praze 13 u stanice metra B. Parkovací dům má tři sta osmdesát míst a nabídne i elektronabíječky. Za parkování zaplatí řidiči padesát korun za den. Stavba město vyšla na víc než tři sta čtyřicet milionů korun. Další záchytná parkoviště mají vzniknout například na Zličíně, Opatově nebo v Hostivaři.
23. 6. 2023|

V nemocnicích je málo míst pro auta pacientů. Některé proto chtějí postavit parkovací domy

Parkování v nemocnicích je pro pacienty i jejich návštěvy často problém. Česká televize oslovila čtrnáct zdravotnických zařízení napříč republikou s dotazem, jestli jejich parkovací kapacity postačují. Většina odpověděla, že nikoliv a že je plánují navýšit — třeba výstavbou parkovacích domů.
22. 5. 2023|

Pražské letiště je blíž k nové ranveji. Rozhodovat bude opět krajský soud

Pražské letiště se posunulo blíž k výstavbě druhé vzletové a přistávací dráhy. Nejvyšší správní soud (NSS) se letiště zastal a zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Praze, podle kterého se měl projekt nové dráhy vyškrtnout ze zásad územního rozvoje. Podle letiště je ale druhá dráha potřebná pro navýšení kapacit. Odpůrci, mezi kterými jsou hlavně okolní obce, se obávají většího hluku.
19. 4. 2023|

Silničáři v Brně zahájili přestavbu frekventované Bauerovy ulice. Má být širší a bezpečnější

Silničáři zahájili přestavbu části Bauerovy ulice v Brně okolo Riviéry, aby byla širší a bezpečnější. Ulice je součástí velkého městského okruhu. Město se nyní snaží zajistit v provizorních podmínkách stavby co nejpohodlnější přístup návštěvníků na přírodní koupaliště, kam v létě denně chodí tisíce lidí. Fungovat má speciální okružní autobusová linka z Mendlova náměstí a lidé budou moct parkovat okolo Quality Hotelu Brno Exhibition Centre včetně parkovacího domu. Snahou je také zpřístupnit 200 až 250 parkovacích míst u Anthroposu.
11. 4. 2023|

Břeclav má nový územní plán. Díky němu vzniknou byty, kanceláře i nová parkovací místa

Zastupitelé Břeclavi odsouhlasili zásadní změny územního plánu. Díky nim se bude moct uskutečnit hned několik projektů – vzniknout mají například nová parkovací místa nebo více než desítka bytů. Na schválení čekala zhruba šedesátka drobných podnětů od města, obyvatel i podnikatelů. Nový územní plán schválili zastupitelé po dlouhých pěti letech jednání.
19. 8. 2022|

U nádraží v Brandýse se otevřel parkovací dům pro tři sta aut a desítky kol

Brandýs nad Labem otevřel u vlakového nádraží nový parkovací dům pro 316 aut a 76 kol. Ve městě s téměř devatenácti tisíci obyvateli má usnadnit situaci především řidičům, kteří dále cestují vlakem nebo autobusem. Většinu investice za více než 140 milionů korun uhradila evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). S výstavbou v Brandýse začali na podzim 2020. Jde o další ze záchytných parkovišť P+R, která vznikají ve Středočeském kraji, uvedla za město Kateřina Stránská.
1. 2. 2022|

Plzeň postaví parkhouse za čtvrt miliardy. Čtyřpodlažní objekt pojme přes tři sta aut

Plzeň postaví v městské části Bory nadzemní parkovací dům za čtvrt miliardy korun a za 15 milionů velké parkoviště P+R („zaparkuj a jeď“) na náměstí Emila Škody poblíž centra. Město už teď dokončuje za skoro 40 milionů parkoviště P+R s 318 místy v Kaplířově ulici na Borech vedle točny tramvaje číslo 4 a autobusového terminálu. Informoval o tom vedoucí městského odboru investic Pavel Grisník.
14. 12. 2021|

Ostrava vybrala podobu parkovacího domu za katedrálou. Stavba má začít za dva roky

Ostrava vybrala návrh pro realizaci parkovacího domu za katedrálou v centru města. Připravilo jej pražské studio Chalupa architekti. Porota vítěze vybrala z šesti dodaných návrhů, uvedla mluvčí města Andrea Vojkovská. Stavba by měla začít v roce 2023 a náklady vyšplhají na 406,5 milionu korun. Město bude pro projekt hledat strategického partnera mezi soukromníky.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 14:35|

Za předražený parkovací dům soud opět potrestal hradeckého exnáměstka Malíře podmínkou

Soud uložil bývalému náměstkovi královéhradeckého primátora Josefu Malířovi (VPM) podmíněný trest kvůli nevýhodnému obchodu pro město. Šlo o předraženou koupi parkovacího domu. Podle soudu způsobil škodu zhruba 33 milionů korun. Malíř by měl jako náhradu škody zaplatit městu přes 23 milionů korun.
25. 1. 2019Aktualizováno25. 1. 2019, 11:40|