TÉMA

Přesun

Karlovarská nemocnice potřebuje zásobu krve. Stěhování transfuzního oddělení na týden zastaví odběry

Nemocnice v Karlových Varech potřebuje větší zásoby krve od dárců. Od února bude mít transfuzní oddělení přímo ve svém areálu, jenže stěhování do nových prostor má zároveň omezení – týden nebude mít zařízení kde dárcům krev odebírat. Proto teď potřebuje větší rezervy.
12. 1. 2024|

Nynější konstrukce výtoňského mostu by se mohla přesunout do Modřan

Stát a Správa železnic (SŽ) budou pokračovat v přípravě nové vrchní konstrukce železničního mostu na Výtoni. Zároveň budou ve spolupráci s Prahou hledat místo, kde by mohla původní konstrukce dále sloužit jako most, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Uvedl, že stát projekt nového mostu, který vzešel z architektonické soutěže, podrobí mezinárodně uznávanému posouzení vlivu na kulturní dědictví. V plánu jsou i jednání s mezinárodní organizací UNESCO. Nynější konstrukce výtoňského mostu by se mohla přesunout do Modřan.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 19:24|

Muzeum vylodění spojenců v Normandii ohrožuje stoupající hladina moře

Francouzskou Normandii znepokojují důsledky klimatických změn. Podle odborníků může moře zaplavit v příštích letech část pobřeží. Velké obavy panují zejména v muzeu, které připomíná vylodění spojenců v roce 1944. Úřady dokonce začaly uvažovat o jeho přemístění, což se nelíbí příbuzným padlých vojáků.
19. 6. 2023|

České úřady prověřují majetkové „šachy“ u desítek lidí podezřelých z napojení na Kreml

Finanční analytický úřad (FAÚ) zkoumá majetkové přesuny u desítek lidí podezřelých ze spojení s Putinovým režimem. Podle informací ČT se zajímá i o dva ruské politiky, kteří se po začátku války na Ukrajině zbavili nemovitostí za víc než dvacet milionů korun.
17. 11. 2022|

Okupační správa Chersonské oblasti přesune část obyvatel. Kvůli ukrajinské protiofenzivě

Rusko se kvůli ukrajinské protiofenzivě chystá odvézt obyvatele okupované Chersonské oblasti. Shodně to v úterý uvedli Moskvou dosazený gubernátor oblasti Volodymyr (Vladimir) Saldo a velitel ruských invazních sil na Ukrajině Sergej Surovikin. Podle generála je vojenská situace v oblasti napjatá, nevyloučil nutnost přijmout těžká rozhodnutí.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 21:26|

Rusku se podařilo NATO spojit a Moskva nemá pocit, že by mohla Alianci rozklížit, míní analytik

Severoatlantická aliance je v současné krizi kolem Ukrajiny jednotnější než dříve, Rusko ale zřejmě nevěří, že by se mu NATO podařilo rozklížit. V Horizontu ČT24 to řekl bezpečnostní analytik Jan Ludvík. Komentoval tak pochybnosti, které o jednotě Aliance vzbuzují některé kroky Maďarska či Německa.
4. 2. 2022|

Skoro dva tisíce vojáků a 700 vozidel. Českem projede zřejmě největší americký konvoj posledních let

Přes Česko se bude letos v únoru a březnu přesouvat jeden z největších vojenských konvojů za posledních několik let. Při cvičení Saber Strike 2022 projede Českou republikou z Německa na Slovensko ve druhé polovině února zhruba 1800 vojáků a 700 kusů techniky armády USA a ve druhé polovině března znovu při zpáteční cestě. Ve středu to oznámila mluvčí generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková.
2. 2. 2022|

Ve Španělsku začala transhumance. Hlavním městem prošlo tisíc ovcí

Více než jeden tisíc ovcí plemene merino a sto koz retinta prošlo v neděli centrem Madridu. Svátek transhumance je tradiční sezonní přesun lidí a jejich stád hospodářských zvířat mezi letními a zimními pastvinami. Stádo se vrátilo do regionu poté, co strávilo letošní léto na pastvinách v severním Španělsku. Zvířata se vydala na cestu 25. září z Kantaberského pohoří a prošla s pastevci několik velkých měst. Nyní se očekává, že skupina opustí Madrid a přesune se do města Colmenarejo, kde stráví zimu.
26. 10. 2021|

S pomocí Václava Havla roztančil proluku na nábřeží Prahy. Architekt Milunič slaví osmdesátku

Veřejnost ho zná jako autora Tančícího domu. Český architekt chorvatského původu Vlado Milunić má ale kromě spolupráce s kanadsko-americkým architektem Frankem Gehrym na kontě i mnoho veřejně prospěšných budov. Do povědomí se zapsal i pro své názory na podobu pražských sídlišť či mrakodrapovou zástavbu. Rodák z Chorvatska, který ale od šestnácti žije v Česku, slaví osmdesátku.
3. 3. 2021|

Španělsko odstranilo poslední sochu diktátora Franca

Poslední sochu diktátora Francisca Franca na španělském území v úterý odstranily úřady v severoafrické enklávě Melille. Franco Španělsku vládl po občanské válce mezi lety 1939 a 1975. V úterý si také poslanci připomněli čtyřicáté výročí pokusu o puč, který se nezdařil hlavně díky tehdejšímu králi Juanu Carlosovi I.
24. 2. 2021|

Pompeo potvrdil, že příští týden navštíví střední Evropu, přijede i do Prahy

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo odjede v pondělí na cestu do Česka, Slovinska, Rakouska a Polska. Oznámil to sám šéf americké diplomacie. Konkrétní program zatím není znám, podle zahraničních médií však Pompeo plánuje setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a na své cestě by měl jednat mimo jiné i o ohlášených přesunech části amerických jednotek z Německa.
5. 8. 2020Aktualizováno5. 8. 2020, 22:22|

Primátor Hřib řešil se starosty rozvoj severovýchodu Prahy

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a další zástupci Prahy se sešli se starosty městských částí na severovýchodě Prahy ohledně budoucího rozvoje oblasti. Podnětem ke schůzce byl plán premiéra Andreje Babiše (ANO) postavit v okolí metra Letňany sídlo pro 10 tisíc státních úředníků, projekt je ale stále ve fázi návrhu a na schůzce na něj přišla řeč jen okrajově. Politici to po schůzce řekli novinářům. Starostové dodají magistrátu své podněty a budou se s vedením města scházet pravidelně.
8. 2. 2019|
Brexit

BBC si chce pojistit vysílání v Unii po brexitu. Ve hře je nové ústředí v Bruselu

Britská zpravodajská stanice BBC zvažuje, že po brexitu založí v Bruselu novou základnu, která by zajistila pokračování vysílání na území Evropské unie. Podle deníku Guardian o této možnosti debatoval belgický premiér Charles Michel s generálním ředitelem BBC Tonym Hallem na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.
25. 1. 2019|