TÉMA

Liga

Itálie zavádí čtyřicetiprocentní daň z mimořádných zisků bank

Itálie překvapivě zavádí daň z mimořádných zisků bank. Vybrané peníze chce podle místopředsedy vlády a ministra infrastruktury Mattea Salviniho použít na pomoc lidem s hypotékou a na snížení daní. Opatření, které šokovalo trhy v Itálii i jinde, schválila italská vláda v pondělí pozdě večer na posledním zasedání před letní přestávkou. V reakci na zprávu oslabily akcie italských i dalších evropských bank.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 22:31|

Nová italská vláda chce udělat Evropskou unii efektivnější, ale nebude prý sabotovat její chod

Itálie bude dál věrným spojencem v NATO, bude pokračovat v podpoře Ukrajiny a nemá v úmyslu sabotovat chod Evropské unie, kterou chce ale udělat efektivnější. Při představování programu své vlády to uvedla v úterý před poslanci nová italská premiérka Giorgia Meloniová.
25. 10. 2022|

Italské ministerstvo pochybilo při přidělování části mandátů. Poměr sil po volbách se ale nezmění

Italské ministerstvo vnitra pochybilo při přidělování mandátů po nedělních parlamentních volbách. Chyba se týkala zhruba poloviny z osmadvaceti sněmovních vícemandátových obvodů a třicítky kandidátů. O špatných výpočtech informuje deník Corriere della Sera. Někteří politici tak v novém parlamentu nezasednou, poměr mezi silami v dolní komoře se ale ani po úpravě výsledků nezmění.
29. 9. 2022|

Salviniho zastiňuje Meloniová. Do nové italské vlády se nejspíš nedostane

Matteo Salvini patřil ještě nedávno mezi největší hvězdy pravicové populistické politiky v Itálii. V nedělních volbách jej ale zcela zastínila Giorgia Meloniová se svými Bratry Itálie. Šéfa strany Liga poškodily vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nebo obvinění z únosu. Součástí nové vlády se tak nejspíš nestane.
28. 9. 2022|

Meloniová má stabilní konzervativní názory, mírní obavy z fašismu, říká italský publicista

Itálie bude mít poprvé v historii premiérku. V předčasných volbách uspěla Giorgia Meloniová se svými Bratry Itálie. Podle publicisty a překladatele Andrease Pieralliho ji voliči odměnili za to, že nebyla součástí vlád uplynulých let, kterým se nepodařilo řešit nepříznivou ekonomickou a sociální situaci mnoha Italů. Meloniová má fašistické kořeny, pracovala na jejich odsunutí, ale není jasné, co by se stalo, pokud by svou moc upevnila ve státních strukturách, říká Pieralli.
27. 9. 2022|

Italové si volili nový parlament, odhady ukazují úspěch pravice

V Itálii se konaly předčasné parlamentní volby. Největší šanci na úspěch má blok pravicových stran, který by podle některých odhadů mohl získat většinu mandátů. Tento scénář naznačují i první odhady po uzavření volebních místností z pozdního nedělního večera. Vůdkyně pravicových Bratrů Itálie Giorgia Meloniová by se mohla stát první italskou premiérkou. První předběžné výsledky se očekávají v pondělí ráno.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 23:40|

Berlusconi se pokouší o politický návrat

Léta byl králem italské politiky. Teď chce být alespoň tím, kdo umožní nástup novým vládcům. Pětaosmdesátiletý Silvio Berlusconi se pokouší o další comeback. Nedělní parlamentní volby v Itálii budou už osmé, ve kterých změří síly se svými soupeři. Jak se ale ukazuje, protřelý Il Cavaliere bude mít tentokrát možná nejvíce potíží se svými spojenci z krajní pravice.
22. 9. 2022|

Salvini ztrácí popularitu. Proto před volbami opět sází na migrační kartu

V Itálii se naplno rozjela kampaň před předčasnými volbami, které se mají uskutečnit 25. září. Průzkumy favorizují koalici vedenou postfašistickou stranou Bratři Itálie. Na pravici přitom podle všeho dochází k přeskupení sil. Její donedávna hlavní postava, bouřlivák a exministr vnitra Matteo Salvini, rychle ztrácí popularitu. Hlasitý odpůrce migrace se na poslední chvíli snaží získat body.
6. 8. 2022|

Rubl padá, oligarchové přišli o jachty, Lukoil vyzval k ukončení války

Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů do neinvestiční kategorie. Rubl se propadl na nové minimum. Maďarsko nebude vetovat evropské sankce vůči Rusku. Nové sankce oznámily USA a Velká Británie. Ukrajinský parlament schválil zákon umožňující zkonfiskovat majetek ruských firem. Německé úřady zabavily luxusní jachtu oligarchy Ališera Usmanova za 13,8 miliardy korun. Francie zase zadržela jachtu šéfa firmy Rosněfť Igora Sečina, když se snažila opustit přístav. Lukoil vyzval k ukončení bojů.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 21:02|

Italský exministr vnitra nebude souzen kvůli blokaci lodě s migranty. Čeká ho ale jiný proces

Bývalý italský ministr vnitra Matteo Salvini nepůjde před soud kvůli zablokování lodě pobřežní hlídky se zachráněnými migranty. Během pátku o tom rozhodl předběžný soud v Katánii. Salvini obvinění související s touto kauzou dlouhodobě odmítá, bude však souzen kvůli podobnému případu, který se týká plavidla nevládní organizace Open Arms.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 15:33|

Proti komunismu či migraci. Orbán, Morawiecki a Salvini chtějí novou evropskou frakci

Za začátek procesu, který má nabídnout alternativní pohled na „byrokratickou a občanům vzdálenou“ Evropskou unii, označil předseda italské protiimigrační Ligy Matteo Salvini čtvrteční schůzku s premiéry Maďarska a Polska. Podle agentury Reuters šlo o pokus položit základy pro nové politické uskupení v EU. Salvini se s Mateuszem Morawieckým a Viktorem Orbánem dohodli na tom, že se znovu sejdou příští měsíc.
1. 4. 2021|

Salvini může být souzen kvůli zadržování migrantů. Chránit hranice je povinnost, tvrdí politik

Italský exministr vnitra Matteo Salvini může být souzen za to, že loni v červenci nechal na moři blokovat záchrannou loď Gregoretti s migranty na palubě a bránil jejich vylodění. O rozhodnutí italských senátorů informovala agentura Reuters. Oficiálně má být výsledek hlasování senátu zveřejněn vpodvečer. Salvinimu hrozí až 15 let vězení a zákaz politické činnosti.
12. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 16:53|

Salvinimu „referendum o vládě“ nevyšlo. Bohatý region Emilia Romagna uhájil kandidát koaliční strany

V ostře sledovaných regionálních volbách, které se v neděli uskutečnily v regionu Emilia Romagna na severu Itálie, zvítězil zástupce středolevé Demokratické strany Stefano Bonaccini. Porazil Luciu Borgonzoniovou, kandidátku krajně pravicové Ligy Mattea Salviniho. Ten přitom doufal ve vítězství a již předem hlasování označil za referendum o současné vládní koalici, kterou tvoří právě Demokratická strana a protestní Hnutí pěti hvězd (M5S). Premiér Giuseppe Conte vnímá výsledek jako začátek konce Salviniho Ligy.
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 18:40|

Salvini může být kvůli zadržování migrantů vyšetřován, rozhodl výbor italského senátu

Výbor italského Senátu schválil žádost soudu o zahájení vyšetřování lídra pravicové Ligy a bývalého ministra vnitra Mattea Salviniho, jenž čelí obvinění ze zneužití pravomoci v souvislosti s blokádou záchranných lodí s migranty. Pokud by soud shledal lídra nejpopulárnější italské strany vinným, hrozilo by mu až 15 let za mřížemi. Zároveň by mu mohlo být zakázáno zastávat politickou funkci, což by mu zabránilo usilovat o post premiéra.
21. 1. 2020|

Italská senátorka, která přežila holocaust, zřídila výbor proti nenávisti. Teď ji musí chránit policie

Antisemitismus v Evropě v poslední době sílí. Počet protižidovských incidentů roste mimo jiné ve Francii, ale také v Itálii. Tam se stala symbolem roztříštěné doby devětaosmdesátiletá senátorka Liliana Segreová. Žena, která přestála hrůzy koncentračního tábora, dostává více než sedm dekád od války kolem dvou set nenávistných vzkazů denně. Nechala totiž zřídit zvláštní výbor proti nenávisti.
9. 11. 2019|

Nová italská vláda chce více spolupracovat s EU. Poslanci jí dali důvěru

Italští poslanci vyslovili důvěru nové vládě Giuseppe Conteho. Premiér jim slíbil, že chce více spolupracovat s Evropskou unií ohledně imigrace a státního rozpočtu. Na koalici se dohodlo populistické Hnutí pěti hvězd s levicovou Demokratickou stranou, do čela si vybrali nestraníka. Musí ještě získat důvěru senátorů, což se očekává.
9. 9. 2019|

Italský premiér podal demisi. Zemi čekají složitá jednání o nové koalici nebo předčasné volby

Italský premiér Giuseppe Conte podal svou demisi prezidentovi. Ten jej pověřil dočasným vedením vlády a od středy bude jednat se zástupci stran. Conte vedl koaliční vládu dvou stran: populistického Hnutí pěti hvězd a euroskeptické a protiimigrační Ligy. Spory mezi nimi se v poslední době vyhrotily a především Liga tlačila na konec kabinetu. Její preference totiž významně vzrostly, čehož chce využít v předčasných volbách. Hlasování se však nemusí konat, pokud vznikne nová koalice. Zadlužená Itálie v současnosti vede citlivá jednání s Evropskou komisí o svém rozpočtu na příští rok.
20. 8. 2019Aktualizováno20. 8. 2019, 21:43|

Hádky v italské vládě kvůli lodi s migranty. Ano, ochrana Itálie je má obsese, napsal Salvini premiérovi

Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms se 147 migranty z Afriky, která od 1. srpna čekala u ostrova Lampedusa, vplula do italských vod. Učinila tak poté, co jí do nich italský soud zrušil zákaz vstupu, částečně kvůli špatnému zdravotnímu stavu některých běženců. Kvůli lodi se ještě vyostřily spory v italské vládní koalici. Zatímco ministr vnitra Matteo Salvini trvá na tom, že loď nesmí v Itálii zakotvit, část vlády se postavila na stranu posádky a běženců. Premiér Giuseppe Conte dokonce Salvinimu napsal otevřený dopis.
15. 8. 2019|

Italský parlament zatím o nedůvěře vládě hlasovat nebude. Senátoři Salviniho návrh odmítli

Italským Senátem neprošel návrh hlasovat ve středu o nedůvěře vládě, který prosazoval šéf vládní krajně pravicové strany Liga Matteo Salvini. Informovala o tom agentura ANSA. Návrh přehlasovaly levicové strany – vládní Hnutí pěti hvězd, Demokratická strana a Svobodní a rovní. Debata o řešení současné vládní krize tak bude pokračovat příští týden. K vyslovení nedůvěry kabinetu stačí rozhodnutí kterékoli z rovnocenných komor italského parlamentu.
13. 8. 2019|

Odchod Itálie z eurozóny není ve hře, nechal se slyšet Salvini

O odchodu Itálie z eurozóny se neuvažovalo a neuvažuje. Novinářům to řekl šéf krajně pravicové strany Liga Matteo Salvini. Odmítl tak informaci listu La Repubblica, který napsal, že Salvini v očekávání předčasných voleb připravuje protievropskou kampaň a hrozí, že pokud se nepodaří dosáhnout kompromisu s Bruselem ohledně rozpočtu, odejde Itálie z eurozóny. Liga je vládní strana a list La Repubblica je blízký opozici.
10. 8. 2019|

Italská Liga oficiálně požádala o jednání o nedůvěře. Podle premiéra je to od Salviniho taktika

Předsedkyně horní komory italského parlamentu Maria Casellatiová svolala na pondělí schůzku šéfů politických frakcí v Senátu, aby stanovili termín jednání o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. O to v pátek oficiálně požádala jedna ze stran vládní koalice, krajně pravicová Liga. Její šéf, místopředseda vlády a ministr vnitra Matteo Salvini, tak chce podle místních médií ale i podle premiéra využít nárůstu volebních preferencí své strany a vyvolat předčasné volby.
9. 8. 2019|

Tunel pod Alpami rozhádal italskou koalici. Salvini chce předčasné volby

Italský kabinet prochází zatím nejvážnější krizí. Spory populistických koaličních stran se výrazně vyostřily, když nacionalistická Liga a protisystémové Hnutí pěti hvězd hlasovaly opačně o stavbě rychlodráhy z Turína do Lyonu. Vicepremiér Matteo Salvini (Liga severu) předsedovi vlády Giuseppe Contemu (nezávislý za Hnutí pěti hvězd) řekl, že si přeje předčasné volby. Ačkoli má italský parlament letní prázdniny, šéf Ligy žádá, aby se kvůli hlasování o důvěře sešel příští týden.
8. 8. 2019|

Italská prokuratura prověřuje, jestli Salviniho Liga nedostávala peníze z Ruska

Milánská prokuratura začala vyšetřovat možnou mezinárodní korupci týkající se údajného ruského financování italské vládní strany Liga. Informoval o tom list La Repubblica. Kauza spojená s údajnou tajnou dohodou o prodeji ruské nafty, z níž prý strana těžila, ožila ve středu, kdy americký web BuzzFeed zveřejnil nahrávky ze schůzky zástupců Ligy a Ruska. Zúčastnění popírají jakoukoliv dohodu o financování a BuzzFeed přiznává, že není jasné, zda dohoda byla uzavřena a jestli Liga nakonec ruské peníze dostala.
11. 7. 2019|

Nacionalisté založili v europarlamentu novou frakci, povede ji Zanni z italské Ligy

V Evropském parlamentu vznikla nová frakce s názvem Identita a demokracie (ID). Tvoří ji nacionalistické strany a strany zaměřené proti současné podobě Evropské unie včetně české SPD. Vznik oznámila šéfka francouzského Národního sdružení (RN) Marine Le Penová, podle které má frakce 73 europoslanců a představuje čtvrté nejsilnější uskupení v novém složení europarlamentu. Povede jej Marco Zanni z italské Ligy.
13. 6. 2019|