TÉMA

Karibik

Gangy na Haiti nemají slitování. Místní před nimi prchají, zahraniční vlády evakuují občany

Porušování lidských práv na Haiti dosáhlo podle OSN zcela nebývalé míry. Vinu nese chaos vyprovokovaný zločineckými gangy. Jejich přestřelky s policií tentokrát ohrožovaly lidi v okolí prezidentského paláce. Zůstalo po nich nejméně pět mrtvých civilistů. Zahraniční vlády proto pokračují v evakuaci svých občanů z ostrova. Politické řešení současné krize přitom zůstává v nedohlednu.
2. 4. 2024|

Extrémy z Karibiku. Výjimečné horko škodí lidem i korálům, úlevu mohou přinést hurikány

Letošní rok je ve znamení mnoha meteorologických a klimatických extrémů a překonávání historických rekordů. Možná trochu v pozadí zájmu, alespoň ze středoevropského hlediska, zůstává Karibská oblast a obecně Střední Amerika. Ale neprávem, i tamní počasí je letos mimořádně extrémní a svým způsobem to ovlivňuje i vznik a vývoj tropických bouří a hurikánů.
2. 10. 2023|

Hlad ve světě se nedaří vymýtit. Ztěžují to konflikty, dopady pandemie i extrémní teploty

Naděje na ukončení hladu do konce tohoto desetiletí, jak si v roce 2015 předsevzala OSN, se snižují. Loni čelilo chronickému hladu zhruba 735 milionů lidí, což je víc než před pandemií covidu-19. Loni se přitom zmírnil několikaletý stoupající trend poté, co se mnoho zemí ekonomicky zotavilo z pandemie. Ruská agrese proti Ukrajině a její tlak na ceny potravin a energií situaci ztížila.
13. 7. 2023|

Nizozemský král Vilém-Alexander se omluvil za roli své země v otroctví

Nizozemský král Vilém-Alexander se v sobotu omluvil za roli své země v otroctví a požádal o odpuštění. Učinil tak v den 160. výročí zrušení otroctví v Nizozemsku a jeho karibských koloniích. Informovala o tom agentura AP.
1. 7. 2023|

Obrovská chaluhová skvrna přináší na floridské pláže nebezpečné bakterie

Floridské pláže zaplavují chuchvalce ze zhruba osm tisíc kilometrů široké chaluhové masy, která pluje Atlantským oceánem. Hromady rozkládajících se řas představují vážná zdravotní rizika. Jsou totiž plné bakterií z rodu Vibrio, které mohou způsobit sepsi a následně i odumírání měkkých tkání. Znepokojivé zjištění může také ohrozit letní turistickou sezonu, hroudy nahnědlých rostlin totiž provází štiplavý zápach podobný hnijícím vejcím.
5. 6. 2023|
Doporučujeme

Patogen rapidně zlikvidoval ježovky v části Rudého moře, tamní koráli jsou v ohrožení

Stačilo několik měsíců a zdravá populace ježovek v Ejlatském zálivu zanikla. Podle ekologů to bude mít dalekosáhlé důsledky.
24. 5. 2023|

Spojené státy se chystají na nápor migrantů, v zemi s úderem půlnoci skončila rozhodující omezení

Na 60 tisíc lidí čeká podle amerických úřadů na hranici Mexika a Spojených států. O půlnoci na pátek totiž skončila protipandemická opatření a americká zadržovací střediska přesáhla svou kapacitu. Pohraniční stráž posílily tisíce vojáků i bezpečnostních agentů. Prezident Biden s republikány v Kongresu se obviňují z toho, že si navzájem blokují vlastní verze přistěhovalecké reformy.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 21:43|

Tchajwanská prezidentka se vrátila z Ameriky. Čína kvůli setkáním s ní uvalila sankce

Peking ohlásil sankce na dvě americké organizace. Jednou z nich je knihovna Ronalda Reagana, v jejíchž prostorách se ve středu setkal předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ta se v pátek vrátila z cesty po Spojených státech a Jižní Americe domů. Podle Cchaj cesta ukázala, že Tchaj-wan se nenechá zastavit v mezinárodních vztazích a nepodlehne nátlaku.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 14:59|

Nizozemský král dal vyšetřit historii svých předků. Chce vědět, jaký měli podíl na kolonialismu

Nizozemský král Vilém-Alexandr pověřil komisi složenou ze tří nizozemských historiků a jednoho experta na lidská práva nezávislým zkoumáním role nizozemské královské rodiny v koloniální minulosti země. Informovala o tom v úterý podle agentury Reuters tisková služba nizozemské vlády RVD.
6. 12. 2022|

Johnson nebude usilovat o úřad premiéra, největší šanci má tak Sunak

Bývalý britský premiér Boris Johnson nebude kandidovat do čela Konzervativní strany, a nebude tudíž usilovat o návrat do čela vlády. Johnson podle britských médií uvedl, že by jeho kandidatura nebyla nyní správným krokem, ačkoliv měl dostatečnou podporu poslanců, uvedla stanice BBC. Johnson a exministr financí Rishi Sunak, kteří byli označováni za možné rivaly v souboji o budoucího premiéra, spolu v sobotu večer podle médií jednali, ale obsah schůzky nebyl zveřejněn. Největší šance stát se premiérem tak má nyní Sunak.
23. 10. 2022Aktualizováno23. 10. 2022, 22:42|

Sunak získal sto podpisů pro kandidaturu do čela toryů. Podporu poslanců dostal i Johnson, informují média

Britský exministr financí Rishi Sunak si jako první zajistil podporu sta zákonodárců, nutnou pro kandidaturu do čela Konzervativní strany. Sto konzervativních poslanců zřejmě podpořilo také bývalého premiéra Borise Johnsona, který se v sobotu vrátil z dovolené zpátky do Británie, informovala britská média. Toryové hledají nového lídra, jenž se posléze stane i britským premiérem poté, co ve čtvrtek oznámila svou rezignaci Liz Trussová.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 21:27|

Hurikán Ian zasáhne Floridu, experti varují před obrovskými škodami

Letošní sezona hurikánů v Atlantiku byla sice do začátku září značně podprůměrná, v posledních týdnech ale vývoj nabral na obrátkách. V minulém týdnu se o to postarala Fiona, která se stala prvním silným hurikánem letošní sezony a následně jako už mimořádně silná mimotropická cyklóna zasáhla východní Kanadu, kde způsobila značné škody. Aktuálně pak v Karibiku sílí hurikán Ian, který je na třetí kategorii z pěti.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 21:50|

Letošní hurikánová sezona měla být nadprůměrná. Zatím ale nepřišla jediná silná bouře

Amerika se připravovala na silné hurikány, ale letos se zatím přes předpovědi neobjevily. Meteorologové řeší, jak je to možné a jaká je příčina této anomálie.
14. 9. 2022|

Smrt Alžběty II. oživila v Austrálii a Karibiku výzvy k odtržení od monarchie

Nástup krále Karla III. na britský trůn oživil výzvy politiků a aktivistů z Austrálie a bývalých britských kolonií v karibské oblasti, aby se jejich země zbavily nynějšího uspořádání s britským monarchou jako hlavou státu. Někteří také žádají, aby Británie zaplatila odškodné za koloniální nadvládu, během níž byly z Afriky do Ameriky a Karibiku převezeny statisíce lidí, kteří pak museli pracovat v otrockých podmínkách na plantážích vlastněných Brity.
10. 9. 2022|

Přísné podmínky od nákupu legální marihuany neodrazují. Uruguay je pionýrem nekonvenčních řešení, říká expert

Bez kapuce na hlavě a s biometrickou fotkou se dospělí obyvatelé Uruguaye už pět let mohou vydávat do speciálních lékáren pro marihuanu pro rekreační užití. Šlo o první zemi na světě, která takovou věc povolila. Podle českého národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila díky tomu v Uruguayi ustoupil černý trh. Podobnou cestou se vydávají i další státy. Experti ale varují před přílišnou liberalizací.
19. 7. 2022|

Pobřeží Karibiku se obává přílivu chaluh. Řasy uvolňují metan a rybám upírají kyslík

Mexické pláže na pobřeží Karibského moře, kde se hoteliéři a obchodníci po dvou letech pandemie covidu-19 připravují na plné obnovení turistické sezony, ohrožují přemnožené hnědé řasy. Místní úřady se s problémem potýkají každoročně, letos ale varovaly, že množství chaluh je alarmující a že k pobřeží by jich mohlo připlout nejvíce za čtyři roky.
5. 5. 2022|

Hurikánová sezona může být letos výrazně nadprůměrná, varují první předpovědi

Všichni obyvatelé oblastí, které může zasáhnout hurikán, každoročně s obavami sledují předpovědi meteorologů. Letošní sezona by měla být podle predikcí podobně jako ta loňská nadprůměrně aktivní.
19. 4. 2022|

Syna letce RAF Ocelky vychovávali prarodiče v Brně. Otce Igor nikdy neviděl, matku až po válce

Igor Ocelka se narodil 17. července 1939, sedmnáct dnů poté, co jeho otec Josef odešel do zahraničního odboje. Později se stal velitelem pověstné 311. československé bombardovací perutě RAF. Otec se synem se nikdy neviděli, Josef v Británii zahynul. Matku poznal Igor až po válce, musela utéct před gestapem. Jako syn letce RAF to neměl jednoduché, nemohl studovat, s matkou, která žila v Londýně, se setkal jen několikrát.
9. 4. 2022|

Nikaragua přerušila diplomatické styky s Tchaj-wanem a uznala jednotnou Čínu

Nikaragua oficiálně přerušila diplomatické styky s Tchaj-wanem a uznala jednotnou Čínu. Tchaj-wan v posledních letech ztrácí podporu čím dál většího počtu zemí a rozhodnutí Nikaraguy přijal s „hlubokým politováním“. Naopak Peking nový diplomatický směr středoamerické země uvítal a oznámil, že vysocí představitelé obou zemí se již setkali.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 10:47|

Barbados se stal republikou. Královnu Alžbětu II. nahradila prezidentka Masonová

Karibský ostrov Barbados se stal republikou. Britskou královnu Alžbětu II. coby hlavu státu nahradila Sandra Masonová jako vůbec první prezidentka země, kterou si Barbadosané zvolili minulý měsíc. Funkce se slavnostně ujala složením přísahy v den 55. výročí od chvíle, kdy někdejší britská kolonie získala na Spojeném království nezávislost.
30. 11. 2021|

Na ISS dorazila nová posádka, let jí zabral 21 hodin

Loď Crew Dragon společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty na palubě se v pátek brzy ráno připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cesta z Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral v americkém státě Florida jí trvala 21 hodin, napsala agentura AP.
12. 11. 2021|

Investigace.cz: Miliardář Vítek nakupoval francouzské nemovitosti podobně jako Babiš, ukazují Pandora Papers

Realitní magnát Radovan Vítek použil podle serveru Investigace.cz téměř totožné schéma pro nákup nemovitostí ve Francii jako premiér Andrej Babiš (ANO). Oba miliardáři byli v roce 2009 klienty téže právní kanceláře a oba si objednali stejnou službu – založení řetězce offshorových firem, přes něž zakoupili sídla na jihu Francie. Zjištění vychází z mezinárodní projektu Pandora Papers.
21. 10. 2021|

Bouře Sam dál sílí a už je klasifikována jako hurikán čtvrté kategorie

Tropická bouře Sam na začátku víkendu postupně zesílila na hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále. Ukazují to hlášení amerického Národního střediska pro hurikány (NHC). Zatím se však pohybuje daleko na otevřeném moři a nečeká se, že by v nejbližších dnech výrazněji zasáhl obydlené oblasti.
25. 9. 2021Aktualizováno26. 9. 2021, 09:10|

Haiti prochází další těžkou zkouškou. Následky zemětřesení může zkomplikovat bouře

Bilance sobotního zemětřesení na Haiti dosud není uzavřena. Úřady uvádějí přes třináct set obětí, další lidé se pohřešují a pátrání pokračuje. Zemětřesení o síle 7,2 stupně zasáhlo převážně jižní oblast země. Záchranné práce navíc může zkomplikovat tropická bouře Grace, která dle předpovědi zasáhne Haiti v úterý. Charita ČR vyhlásila pro ostrovní stát sbírku. Peníze pomohou místním zajistit například potraviny či léky a později také obnovu domů.
16. 8. 2021|