TÉMA

Internetový obchod

V Jihomoravském kraji končí papírové předplatní jízdenky

Čtvrtletní a roční předplatní jízdenky na cestování po Jihomoravském kraji budou od 1. prosince pouze v elektronické podobě. V březnu příštího roku skončí papírové jízdenky i u měsíčního předplatného. Cílem změn je zjednodušení odbavování cestujících i zlevnění dopravy. Kraj také reaguje na narůstající zájem o elektronické jízdné. U jednorázové jízdenky možnost papírové zůstává, možnost nákupu se rozšíří i přes validátor.
15. 11. 2023|

Tržby internetových prodejců spadly, novinkou jsou on-line tržiště

Tržby internetových prodejců v Česku klesají spolu s tím, jak domácnosti šetří. V červnu meziročně o víc než sedm procent. To zvyšuje mezi obchodníky konkurenci. Novinkou pro zákazníky je třeba prodej přes on-line tržiště, které funguje trochu jinak než klasický e-shop.
6. 8. 2023|

Místo přepážky telefon. Liberecký kraj modernizuje systém veřejné dopravy

Nový odbavovací systém zjednoduší od července cestování veřejnou dopravou v Libereckém kraji. Lidé už nebudou muset na přepážku, vše včetně nákupu týdenních či měsíčních jízdenek vyřídí on-line. Kraj neruší možnost platit ve veřejné dopravě hotovostí, podporuje ale využití bezhotovostních plateb, kde jsou jízdenky o pětinu levnější. Uvedl to ve čtvrtek Otto Pospíšil, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.
1. 6. 2023|

Chybí stovky tisíc řemeslníků, ministerstvo práce spouští projekt rekvalifikací

V zemi chybí čtyři sta tisíc řemeslníků, tedy o sto tisíc víc než před čtyřmi lety. Mladí nestačí nahrazovat starší řemeslníky, kteří odcházejí do důchodu. Velká část studentů učilišť pak v oboru nevydrží. Ministerstvo práce proto přišlo s projektem rekvalifikací, který propojí poskytovatele kurzů a zájemce o jejich absolvování.
22. 1. 2023|

Jízdenku na vlaky ve Zlínském kraji si lze nově pořídit přes mobil i v e-shopu

Jízdenku na vlakové spoje zařazené do systému Integrované dopravy Zlínského kraje (IDZK) si lze nově pořídit přes mobil i v e-shopu. Dosud bylo možné v systému IDZK kupovat na jednotlivou cestu jen papírové jízdenky u řidičů autobusů, v železničních pokladnách nebo u průvodčích ve vlaku. On-line byl v prodeji pouze železniční OneTicket, který je však finančně méně výhodný než jízdenka v tarifu IDZK, nebo jízdenky platné pouze u společnosti Arriva vlaky.
4. 1. 2023|

Nevhodné dárky je většinou možné vrátit nebo vyměnit v prodejně, podmínky ale určuje obchodník

Obchody po vánoční pauze v úterý zase otevírají. V některých začíná výprodej zboží za zvýhodněné ceny. Zamíří do nich ale i ti, kteří dostali nevhodné dárky a budou je chtít vrátit nebo vyměnit.
27. 12. 2022|

Začala sbírka na tank Tomáš. Má pomoci ukrajinským obráncům

Kampaň podpořená ministerstvem obrany, která má za cíl sbírat peníze na armádní vybavení ukrajinské armády, od svého spuštění pomohla vybrat přes 176 milionů korun. Ve sbírkovém projektu se nyní lidé skládají na tank T-72 Avenger, který může být do bojů na Ukrajině vyslaný. Tank dostal jméno Tomáš.
6. 9. 2022|

V případu e-shopu se semeny konopí padl po letech trest. Majitelé mají zaplatit 30 tisíc

Obvodní soud pro Prahu 2 po dvou zprošťujících rozsudcích rozhodl o trestech v případu e-shopu s konopnými semínky. Dvěma majitelům internetového obchodu uložil zaplatit pokuty 30 tisíc korun. Vyplývá to z rozsudku, který má ČT k dispozici. Rozsudek je zatím nepravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal, odvolání podali i oba majitelé. Případem se soudy zabývají už přes čtyři roky. Předloni se po zprošťujícím rozsudku do případu vložil nejvyšší státní zástupce, uspěl s dovoláním a věc se znovu vrátila na začátek.
31. 3. 2022|

Tržby obchodníků loni reálně stouply o 4,5 procenta. Lidé nejvíce nakupovali přes internet

Maloobchodní tržby v Česku se loni reálně zvýšily proti roku 2020 o 4,5 procenta. Bez očištění o kalendářní vlivy byly vyšší o 4,4 procenta, přičemž o rok dříve meziročně klesly o 0,7 procenta. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). V samotném prosinci očištěné tržby v maloobchodě zpomalily meziroční růst na 1,5 procenta z listopadových revidovaných 11,7 procenta. V meziměsíčním srovnání po očištění o sezonní vlivy klesly o procento.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 19:09|

Vánoční nákupy vrcholí. Doručení až domů ale už kurýři nestíhají

Předvánoční nákupy vrcholí. Kurýrní služby varují, že se již téměř zavřelo okno, kdy je ještě možné doručit objednávky tak, aby se dostaly pod stromeček. I když letos neomezují předvánoční nákupy žádná větší pandemická omezení s výjimkou zákazu vánočních trhů, nakupuje on-line a zboží si nechává doručit mnohem více lidí, než bývalo běžné.
21. 12. 2021|

Balíků na poště je před Vánoci o dvě stě procent víc, denně kolem 750 tisíc

V současné předvánoční špičce se počet balíků na pobočkách České pošty pohybuje kolem 750 tisíc denně. V porovnání se zbytkem roku je to až o dvě stě procent víc. Extrémní počet zpracovaných zásilek hlásí i další doručovací služby. E-shopům zároveň rostou tržby, v tomto týdnu už dvakrát přesáhly miliardu korun.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 20:08|

Russia Today chce práva na označení „zahraniční agent“. Dělá si monopol, tvrdí Meduza

Ruský státní mediální holding Rossija segodňa, známý spíše pod anglickou zkratkou RT jako Russia Today, usiluje o výlučná práva a monopol na značku „zahraniční agent“. Upozornil na to nezávislý zpravodajský server Meduza v souvislosti s žalobou RT proti moskevskému obchodu Feelosophy Store, který začal nabízet trička s potiskem „zahraniční agent“ právě na podporu Meduzy. Té tuto hanlivou nálepku přiřkly úřady letos na jaře.
16. 12. 2021|

Antimonopolní úřad povolil polské skupině Allegro koupit Mall Group

Antimonopolní úřad povolil polské společnosti Allegro koupit českou Mall Group, která provozuje internetové obchody, a také kurýrní službu WeDo. Podle úřadu polská skupina v Česku významně nepůsobí, a tak akvizice nenaruší hospodářskou soutěž.
14. 12. 2021|

Začíná potravinová sbírka. Zatím mohou lidé darovat trvanlivé jídlo on-line, v sobotu i v kamenných obchodech

Začala podzimní potravinová sbírka. Zatím mohou lidé darovat trvanlivé potraviny a drogerii prostřednictvím tří internetových obchodů, v sobotu tak budou moci učinit i v kamenných prodejnách. Darované zboží dostanou bezdomovci, ale i tělesně či psychicky postižení lidé, samoživitelky, rodiny v krizi nebo opuštění senioři.
16. 11. 2021|

Polské Allegro kupuje české e-shopy Mall Group a kurýrní firmu WeDo

Polská společnost Allegro se dohodla na převzetí stoprocentního podílu v české skupině e-shopů Mall Group a v kurýrní firmě WeDo. Celková hodnota transakce je až 975 milionů eur (přibližně 24,7 miliardy korun), uvedla ve zprávě společnost Rockaway Capital. Ta je spolu s investičními skupinami PPF a EC Investments dosavadním spoluvlastníkem Mall Group.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 12:23|

Růst maloobchodních tržeb v září zpomalil

Tržby v maloobchodě v Česku v září meziročně stouply o 3,4 procenta. Po srpnovém revidovaném růstu o 4,6 procenta se ale jedná o zvolnění. V září se tak tržby zvýšily posedmé za sebou. Nejvýrazněji rostly opět v internetovém a zásilkovém obchodu, tržby za potraviny klesly. Vyplývá to z informací, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
5. 11. 2021|

Drobné zásilky z e-shopů mimo EU zdražily, nově podléhají dani

Nákup drobného zboží z e-shopů mimo Evropskou unii vyjde od 1. října dráž. Povinnost zaplatit daň z přidané hodnoty (DPH) se nově vztahuje i na zásilky s hodnotou nižší než 22 eur (zhruba 560 korun), které od toho dosud byly osvobozené. Změnu přinesla novela zákona o DPH přijatá v reakci na nové předpisy EU týkající se přeshraničního elektronického obchodu. Opatření mělo původně platit od července, český parlament ho ale nestihl včas schválit.
1. 10. 2021|

Amazon se v Česku rozrůstá, staví distribuční centrum v Kojetíně

Internetový prodejce Amazon vybuduje v Kojetíně nové robotické distribuční centrum, ve kterém vzniknou více než dva tisíce pracovních míst. Stavba logistického centra bude v průmyslovém parku na kraji Kojetína dokončena příští rok, jeho plné zprovoznění je naplánováno na rok 2023. Firma Amazon už zahájila nábor prvních zaměstnanců, zatím hlavně specialistů. Nábor pracovníků, kteří budou v Kojetíně zpracovávat objednávky zákazníků, je naplánován na druhé čtvrtletí 2022, sdělil generální manažer společnosti pro Českou republiku Michal Šmíd.
17. 9. 2021|

Maloobchod oproti loňsku dál roste. Polepšily si prodejny elektroniky či e-shopy

Maloobchodní tržby v červnu meziročně stouply o 7,1 procenta, což je podobný výsledek jako v předchozích měsících. V meziměsíčním srovnání se tržby obchodníků zvýšily o 0,6 procenta, ukazují data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Pomohlo rozvolnění protiepidemických opatření. Analytici očekávají, že tempo růstu zpomalí.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 11:03|

Senátoři podpořili návrh na korespondenční volbu. Schvalovat ho ale bude až nová sněmovna

Senátem prošel v prvním čtení návrh Marka Hilšera (z klubu STAN), který by mohl umožnit lidem žijícím v zahraničí volit poslance a prezidenta korespondenčně. Protože jde o senátní návrh, bude o něm horní komora dál jednat. Do Poslanecké sněmovny by se tedy měl dostat až po podzimních volbách, kdy bude mít jiné složení. Senátoři také vrátili do sněmovny návrh zákona, jenž může zdražit drobné zásilky z mimoevropských e-shopů. Navrhli do něj změnu, která by měla zachovat odpočty DPH Českému rozhlasu a České televizi. Jednomyslně naopak prošel návrh na odškodnění protiprávně sterilizovaným ženám.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 20:38|

Výdejny e-shopů mohou fungovat i o svátcích, rozhodl soud

Zákaz prodeje o státních svátcích nedopadá na výdejny e-shopů, včetně těch velkých. Nejvyšší správní soud (NSS) tento týden vyhověl kasační stížnosti společnosti Alza.cz, a postavil se tak proti právnímu názoru České obchodní inspekce (ČOI). Informace je dostupná na úřední desce.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 15:20|

Česká pošta v rámci restrukturalizace propouštěla. Soukromým přepravcům se daří, díky on-line nákupům

Obyvatelé některých obcí si stěžují na špatné doručování poštovních zásilek. Podle starostů situaci zřejmě způsobila optimalizace doručovací sítě a mimo jiné třeba i rušení pracovních míst a slučování poboček. K 1. březnu z České pošty odešlo přes tisíc zaměstnanců. Soukromým přepravcům se naopak daří, hlavně díky objednávkám z e-shopu, které tvoří zhruba tři čtvrtiny.
9. 5. 2021|

E-shopy zažívají zlaté období, nechávají si ale zaplatit i za osobní odběr. Bude ještě dražší, očekává svaz

Nakupování na e-shopech je v posledních měsících jediný způsob, jak se dostat ke knihám, elektronice nebo oděvům pro dospělé. Zákazníci se při objednávce musí rozmýšlet, jestli si pro zboží dojedou sami, nebo si ho nechají dovézt poštou či kurýrem. Většinou se nyní platí již za obojí. Doprava zboží na výdejní místo zdarma totiž není běžná.
18. 4. 2021|

Tržby obchodů loni poprvé za osm let klesly. Nejvíce padaly prodejnám oděvů a obuvi

Maloobchodní tržby v Česku kromě prodejů aut loni poprvé od roku 2012 meziročně klesly, a to při očištění o sezonní vlivy o 0,9 procenta a bez očištění o 0,6 procenta. Nejvíce pokles postihl prodejny oděvů a obuvi. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Za samotný prosinec tržby naopak meziročně vzrostly bez očištění o sezonní vlivy o 3,7 procenta a s očištěním o 1,4 procenta. Ve většině měsíců roku 2020 ale tržby ve srovnání s předchozím rokem klesaly.
5. 2. 2021|