TÉMA

Lipno nad Vltavou

Kvůli bouřce se zastavily vlaky na dvou tratích. Na koleje spadly stromy

Stromy popadané kvůli bouřce ve středu omezily dopravu na dvou tratích v Jihočeském kraji a na Vysočině. Po 13:30 se podle informací Českých drah (ČD) zastavil provoz mezi Dačicemi a Telčí na Jihlavsku. Obnovit se ho podařila asi po dvou hodinách. Před 16:00 vlaky nejezdily také v úseku Rybníky– Lipno nad Vltavou.
5. 7. 2023|

V horských obcích volilo více lidí, než kolik mají obyvatel. Vítězil tam Pavel

V některých horských obcích přišlo ke druhému kolu prezidentské volby i třikrát více lidí, než kolik v nich žije obyvatel. Podle oslovených obcí jsou za nárůstem zejména lyžaři a běžkaři, využili voličské průkazy. V horských střediscích vítězil Petr Pavel – ve Špindlerově Mlýně, kde se o tomto víkendu koná světový pohár v lyžování, získal téměř 88 procent hlasů, v Peci pod Sněžkou nebo Bedřichově mu dalo hlas okolo devadesáti procent voličů.
28. 1. 2023|

Petice se snaží zabránit výstavbě na břehu Lipna, obává se znečištění vody. Kraj objedná studii

Ztráty krajinného rázu i zhoršení kvality vody se obávají lidé, kteří se podepsali pod petici proti plánované výstavbě na levém břehu vodní nádrže Lipno. O ní jednali krajští zastupitelé, podle nichž je potřeba, aby vzniklo několik studií. Polipenští starostové se však plánů developerů zastávají, odkazují na územní plány i na to, že signatáři petice vesměs nejsou místní obyvatelé.
13. 10. 2022|

Spolky brojí proti výstavbě na břehu Lipna. Bojí se o přírodu

Proti novým komplexům na břehu Lipna vzniká petice. Místní spolky se spojují, aby zabránily další bytové a rekreační výstavbě. Ta podle nich může poškodit nejen krajinu, ale také kvalitu vody v největší české nádrži.
12. 2. 2022|

Poplatek za ubytování většina měst a obcí nezvýšila. Plzeň či Olomouc letos neúčtují nic

Obce a města v Česku mohly letos zvednout denní poplatek za ubytování z maximálně jednadvaceti korun na padesát korun za osobu. Většina starostů ale ve snaze podpořit cestovní ruch sazby nezvedala. Některá lázeňská města nebo horská střediska to ale udělala. Nejvyšší možnou sazbu čili 50 korun si nyní za ubytování účtuje například Rožnov pod Radhoštěm, Františkovy Lázně či Lipno nad Vltavou.
15. 8. 2021Aktualizováno15. 8. 2021, 20:05|

Lékař z Loučovic po večerech rekonstruuje chátrající vilu. Nyní si přikoupil i most pod Lipenskou přehradou

Stát prodal most pod Lipenskou přehradou v havarijním stavu. Za pět tisíc korun ho koupil vlastník jiné nemovitosti u Lipna, památkáři oceňované vily ve stylu art deco. Tu už opravuje. Před sto lety si ji nechal postavit tehdejší majitel papíren.
1. 8. 2021|

Kvůli ochraně zvířat mají řidiči utrum. Od Lipna do Rakouska se nejkratší cestou nedostanou

Starostové obcí v okolí Lipna na Českokrumlovsku protestují proti noční uzávěře silnice u hranic s Rakouskem. Kvůli ochraně vzácných živočišných druhů má začít platit od nového roku mezi desátou večer a šestou ráno. Místní lidé pracující v Rakousku trasu využívají pro cestu do zaměstnání.
30. 10. 2019|

Zamrzlé Lipno se čtvrtým rokem proměnilo v běžeckou dráhu maratonců

Uběhnout více než čtyřicet kilometrů, navíc po zamrzlé lipenské přehradě, tuhle výzvu vyslyšeli příznivci běžeckých závodů v extrémních podmínkách. Lipno Ice Marathon je jediný středoevropský maraton, jehož trasa vede po zamrzlé vodní hladině.
9. 2. 2019|

Na Lipně by se mohly o víkendu otevřít bruslařské okruhy, led postupně sílí

Bruslení na zamrzlé lipenské přehradě ještě není zcela bezpečné. Aktuální mrazy sice pomohly a led postupně sílí, ale na hromadné bruslení to zatím nestačí. Dobrovolníci teď připravují okruhy na třech místech přehrady, které by mohli otevřít už o víkendu. Celou ledovou magistrálu ale zatím nezprovozní.
25. 1. 2019|