TÉMA

Politik

Zemřel bývalý předseda Evropské komise Jacques Delors

V Paříži ve středu zemřel někdejší předseda Evropské komise a francouzský ministr hospodářství Jacques Delors. Bývalý socialistický politik patřil mezi hlavní strůjce evropské integrace. Bylo mu 98 let. Úmrtí oznámila agentuře AFP starostka Lille a Delorsova dcera Martine Aubryová.
27. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 21:24|

Drbohlav dostal podmínku. Navedl jiného muže, aby náměstkovi primátora Chomutova zapálil auto

Okresní soud v Chomutově rozhodl o čtyřměsíčním trestu vězení s ročním podmíněným odkladem pro někdejšího předsedu karlovarské krajské organizace hnutí Trikolora Matěje Drbohlava. Podle obžaloby v roce 2018 navedl jiného muže, aby zapálil auto náměstka primátora Davida Dindy (Nový Sever). Drbohlavovi soud zároveň uložil peněžitý trest padesát tisíc korun. Stíhání druhého obžalovaného Petra Jaburka, který byl k zapálení auta naveden, soudkyně Vladimíra Kopřivová zastavila. Důvodem jsou další tresty, kvůli kterým je ve vězení, půjde tak ještě před soud. Rozsudek není pravomocný. Drbohlavovy obhájkyně se na místě odvolaly, Jaburkův obhájce i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 15:56|

V Ekvádoru zavraždili dalšího politika. Rozjitřenou zemi čekají prezidentské volby

Necelý týden po vraždě jednoho z kandidátů na ekvádorského prezidenta zastřelili v této jihoamerické zemi dalšího politika. Obětí útoku se v pondělí stal Pedro Briones, regionální lídr strany Občanská revoluce (RC), jejíž členka Luisa Gonzálezová je favoritkou nedělních voleb. Informoval o tom deník El País.
15. 8. 2023|

Polský prezident navrhl změny zákona, který má zkoumat ruský vliv na politiky

Polský prezident Andrzej Duda navrhuje změnit zákon o posuzování ruského vlivu, který kritizuje opozice nebo polští ústavní právníci a výhrady k němu má i Evropská komise či Spojené státy. Duda normu o zřízení komise, která má vyšetřovat vlivy Ruska v letech 2007 až 2022, začátkem týdne podepsal, zároveň ale řekl, že ho pošle k posouzení ústavnímu soudu.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 14:01|

Koalice hledá způsob, jak korigovat platy politiků. Zmrazení nestačí, má jasno Jurečka

Vládní strany hledají způsob, jak upravit platy politiků. Ministr práce už o tématu mluvil s premiérem. Samotné zmrazení výdělků, aby určitou dobu nerostly, podle Mariana Jurečky (KDU-ČSL) není řešením. Opozice stejně jako koalice mluví o solidaritě v době vysoké inflace a zpomaleného letního zvýšení důchodů. Také platy ústavních činitelů by podle vládních politiků měla omezit úprava valorizačního vzorce. Debatovat se o tom bude v širším formátu.
2. 4. 2023|

Zpráva BIS informuje o ruském agentovi, který měl vazby na české politiky i novináře

Bezpečnostní informační služba (BIS) ve výroční zprávě informuje o ruském agentovi s vazbami na české novináře a politiky. Využíval je podle kontrarozvědky k nastolování proruské politické agendy, koordinaci veřejných vystoupení politiků nebo medializaci témat, která jsou v souladu se zájmy Ruska. Za zpravodajskou hrozbu označuje zpráva BIS i Čínu. V dokumentu se také uvádí, že dezinformace neměly velký dopad na loňské sněmovní volby.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 20:06|

V čele napadené země stojí bývalý komik. Zelenskyj Ukrajince uklidňuje a rozdává jim zbraně

Ukrajinský prezident a bývalý populární bavič a podnikatel Volodymyr Zelenskyj se nejvyšší státní funkce ujal v květnu 2019. Hned po svém nástupu do úřadu označil za svou hlavní prioritu zastavení bojů na východě Ukrajiny, kde proti sobě stály ukrajinská armáda a Ruskem koordinované síly. Prezident, který byl považovaný mnohými za politického outsidera bez jasných názorů, také prohlásil, že k dialogu s Moskvou může dojít jen v případě, že Rusko Ukrajině vrátí okupovaná území a zajistí návrat válečných zajatců. Nyní jeho země čelí útoku ruské armády a největší krizi své existence.
24. 2. 2022|

Miroslav Kalousek se vzdal mandátu poslance. Ve sněmovně působil 22 let

Miroslav Kalousek na svých stránkách a následně i ve sněmovně oznámil složení poslaneckého mandátu. Současný předseda poslaneckého klubu TOP 09 byl mimo jiné přes pět let ministrem financí, poslancem je s krátkou přestávkou již od roku 1998. Kromě toho byl také předsedou dvou parlamentních politických stran – KDU-ČSL a TOP 09, kterou spoluzaložil. Ve sněmovně ho podle pořadí kandidátní listiny nahradí starosta Roztok u Prahy Jan Jakob, slib složí zřejmě ve středu. Miroslav Kalousek bude v úterý hostem Interview ČT24.
19. 1. 2021Aktualizováno19. 1. 2021, 15:43|

Navalnyj se zotavuje rychle. Ministr Scholz odmítá kvůli otravě rušit plynovod z Ruska

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj, který prostřednictvím populárních videí obviňuje špičky tamního režimu z rozkrádání státních peněz, se z otravy látkou ze skupiny novičoků zotavuje rychleji, než se čekalo. Německé televizní stanici RTL to řekl jeho poradce Leonid Volkov. Je podle něj bedlivě střežen, protože jeho tým z otravy podezřívá ruské vedení. Pacienta léčícího se v Německu navštívila také Angela Merkelová. Ministr financí její vlády Olaf Scholz k případu řekl, že kvůli němu nechce zastavit stavbu plynovodu Nord Stream 2, k čemuž někteří politici vyzvali.
28. 9. 2020Aktualizováno28. 9. 2020, 16:20|

Britští vědci se snaží obnovit mokřady. Mají zadržet vodu v krajině a obnovit ekosystémy

Politici i odborníci po celém světě hledají cestu, jak se vypořádat s dopady klimatických změn. V boji proti suchu hraje zachytávání vody v krajině klíčovou roli. Mokřadů, které představují přirozený přechod mezi vodním a suchozemským ekosystémem, ovšem zásadním způsobem ubývá. Obnovit křehkou rovnováhu soužití člověka s přírodou se společnými silami snaží britští vědci a farmáři.
24. 11. 2019|

Přerovský člen ODS Marek Dostál opouští stranu. Odsouzení za sexuální nátlak vadí jeho kolegům

Přerovský politik z ODS Marek Dostál, kterého v pondělí krajský soud pravomocně odsoudil za sexuální nátlak, ukončil členství ve straně. Vyhověl tak výzvě místního sdružení Občanské demokratické strany, nechal si ale mandát zastupitele s tím, že ho získal od voličů. Soud mu vyměřil roční podmínku s odkladem na dva roky a pokutu padesát tisíc korun. Dostál se ale rozhodl podat dovolání k Nejvyššímu soudu.
20. 11. 2019|

Na D1 u Humpolce uctili památku Alexandera Dubčeka i za přítomnosti slovenského velvyslance

Alexander Dubček byl nejznámějším Slovákem v zahraničí, kdyby nezemřel, stal by se jistě prvním slovenským prezidentem. Řekl to ve čtvrtek slovenský velvyslanec Peter Weiss u památníku na 88. kilometru dálnice D1 u Humpolce, kde v září 1992 havarovalo Dubčekovo auto. Slovenský politik na následky zranění zemřel 7. listopadu 1992 v pražské Nemocnici Na Homolce.
7. 11. 2019|

Musíme rychle a drasticky omezit emise skleníkových plynů, varuje 11 tisíc vědců

Pokud státy v nejbližší době nesníží radikálně emise skleníkových plynů, může to vést ke zhroucení ekosystémů a k tomu, že se Země stane částečně neobyvatelnou. Více než 11 tisíc akademiků ze 153 zemí světa včetně desítek odborníků z Česka vydalo prohlášení před prosincovou Konferencí OSN o změnách klimatu (COP25) s cílem oslovit zejména politiky.
5. 11. 2019|

Nejen učitelům. Platy nejvíce vzrostou i politikům, soudcům a žalobcům

O deset procent v příštím roce porostou platy politiků, soudců a státních zástupců. Vyplývá to ze zpřesněných dat ministerstva práce a sociálních věcí. Spolu s učiteli, které také čeká desetiprocentní růst, si tak ústavní činitelé v roce 2020 polepší nejvíc. Naopak většině dalších státních zaměstnanců vzrostou platy méně, do tarifů dostanou pevnou částku 1500 korun.
27. 10. 2019|

Vít Bárta nedostane odškodné 20 milionů, potvrdil soud

Bývalý předseda Věcí veřejných Vít Bárta nedostane od státu 20 milionů korun, které požadoval jako odškodnění za své trestní stíhání. Ve středu o tom pravomocně rozhodl pražský městský soud. Nárok někdejšího ministra dopravy je podle něj promlčený. Bárta dříve čelil obžalobě z toho, že dal úplatek dvěma stranickým kolegům, justice mu ale vinu neprokázala.
23. 10. 2019|

„Z našeho Slovenska udělali mafiánský stát.“ Korupční aféry vyhnaly Slováky do ulic

Slováci vyšli do ulic v reakci na zveřejnění nahrávky z odposlechů ze starší korupční aféry Gorila i kvůli podezřením z uplácení některých činitelů. Shromáždění v Bratislavě svolaly jak opoziční a neparlamentní strany, tak občanská iniciativa Za slušné Slovensko. Iniciativa po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka stála za největšími protivládními demonstracemi od roku 1989.
18. 10. 2019|

Bavorský premiér Markus Söder byl opět zvolen předsedou CSU

Kongres německé vládní strany, bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), v pátek zvolil do čela uskupení opět Markuse Södera. Dvaapadesátiletý politik, který je od loňska také bavorským premiérem, dostal 91,3 procenta hlasů delegátů, tedy ještě více než při lednovém prvním zvolení do čela strany.
18. 10. 2019|

Další razie u Navalného. Ruské úřady ho viní z praní špinavých peněz, politik to odmítá

Ruská policie pokračuje v raziích ve štábu Fondu boje s korupcí (FBK) opozičního předáka Alexeje Navalného. Informoval o tom ředitel FBK Ivan Ždanov na Twitteru. Podle něj se úterní razie týkaly nejméně tří desítek adres v asi patnácti ruských městech. Další pokračovaly i ve středu. Důvodem vyšetřování fondu je podezření z praní špinavých peněz, což Navalnyj odmítá.
16. 10. 2019|

Kanadou otřásla fotka premiéra převlečeného za černocha. Trudeau se omlouvá, opozice je v šoku

Kampaň kanadského premiéra Justina Trudeaua před říjnovými volbami poznamenalo zveřejnění 18 let staré fotografie, na níž má černý obličej a turban. Politik se omlouvá za rasismus, opoziční konzervativci mluví o šoku a zklamání. Černobílý snímek, který zveřejnil časopis Time, vznikl na karnevalu ve škole, kde Trudeau učil.
19. 9. 2019|

Ruské lokální volby nabízí přehlídku absurdních způsobů, jak vyškrtnout opozici

Obyvatelé části ruských regionů půjdou v neděli k volbám, z nichž vzejdou městští zastupitelé, starostové nebo gubernátoři. Největší rozruch vyvolaly v Moskvě. Odmítnutí opozičních kandidátů na základě podivných informací o podpisech na jejich podporu vyvolalo sérii násilně potlačených demonstrací. Podobné problémy jsou všude. Důvodem podvodů je podle opozice uchování kontroly nad mohutnými toky peněz z rozpočtů měst a oblastí, které často končí v kapsách režimních politiků.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 12:04|

V Německu začala velká debata o zdražení masa. Nižší spotřeba má přispět k ochraně klimatu

Široká koalice německých politiků požaduje ukončení výjimky, podle které platí pro masné produkty nižší sazba DPH. Výnosy z vyšší daně by měly přispět k lepším životním podmínkám chovaných zvířat. Opoziční strany – s výjimkou Zelených – nesouhlasí.
8. 8. 2019|

Vzešel z tajných služeb, na starosti měl cenzuru. Bude mladý íránský ministr nástupcem Rouháního?

Íránský ministr informatiky a komunikačních technologií Mohammed Džavád Azarí Džahromí spojuje minulost i budoucnost své země. O mladém politikovi se začíná mluvit jako o možném nástupci umírněného prezidenta Hasana Rouháního. Džahromí se v mantinelech autoritářské moci umí pohybovat s elegancí, která o generaci starším lídrům schází. Jeho odpůrci ale poukazují na to, že vzešel z prostředí tajných služeb, měl na starosti cenzuru a sledování odpůrců režimu.
11. 7. 2019|

Kolik loni dlužili a co vlastnili, tají zhruba čtyři tisíce funkcionářů. Hrozí jim pokuta

Informace o svém majetku za loňský rok stále tají zhruba čtyři tisíce veřejných funkcionářů. Řadí se mezi ně poslanci, senátoři, ale i starostové a další úředníci. Se zveřejňováním nesouhlasí hlavně komunální politici. Sdružení místních samospráv chce kvůli tomu příští týden jednat s ministerstvem spravedlnosti.
6. 7. 2019|

Rozhovory s lídry kandidátek do evropských voleb: Ivan Šterzl (NÁRSOC)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. Rozhovory probíhají v pořadí podle volebních čísel stran. S číslem 4 kandidují Národní socialisté, do voleb je vede nestraník Ivan Šterzl. Rozhovor s ním vedl Daniel Takáč.
29. 4. 2019|