TÉMA

Alzheimerova nemoc

Nový lék údajně zpomaluje postup Alzheimerovy choroby. Objevují se ale i významné vedlejší účinky

Lidstvo se podle odborníků blíží okamžiku, kdy bude možné zvládat Alzheimerovu chorobu. Během jednoho roku farmaceutické firmy představily dva léky na toto neurodegenerativní onemocnění. Americká firma Eli Lilly informovala, že přípravek donanemab zpomaluje postup nemoci o třetinu. Vedlejším účinkem tohoto léku ale bývá otok mozku, a jsou dokonce hlášeny případy úmrtí.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 22:16|

Co tu dělá ten cizí člověk s kuřetem? Otec vnímá svět z pohledu člověka s Alzheimerovou chorobou

Na jeviště se vrací tragikomedie o Alzheimerově chorobě. Hra Otec divákům přiblíží pocity, s jakými svět vnímá člověk s touto diagnózou. Hlavnímu hrdinovi Andrému je osmdesát, touží po klidném životě, ale najednou už nic nedává smysl. Obnovenou premiéru připravila divadelní společnost Indigo Company v pražském Divadle pod Palmovkou.
26. 11. 2022|

Léky na vzácná onemocnění budou dostupnější. Pacientům s cystickou fibrózou se bude lépe dýchat

Poslaneckou sněmovnou prošla novela o veřejném zdravotním pojištění. Souhlas poslanců má zajistit dostupnější péči pro všechny pacienty, kteří potřebují nejnovější medikamenty. Průlomem v používání inovativních léků v Česku byl mimo jiné lék Kaftrio. Jeho proplácení pacientům s cystickou fibrózou tento týden oznámila VZP. S úhradou počítají i ostatní zdravotní pojišťovny. V Česku je podle posledních údajů přes 680 nemocných. Nový lék může pomoct zhruba dvěma třetinám z nich.
18. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 21:53|

Hledají se super-dárci stolice. Při transplantaci jsou až dvakrát úspěšnější

Transplantace stolice sice zní jako něco odporného, ve skutečnosti se ale jedná o velmi moderní metodu, jak vyléčit poškozenou střevní mikroflóru. Pro vědce má ale tento postup stále řadu otazníků. Nyní řeší, jestli existují lidé, jejichž stolice má mnohem léčivější vlastnosti než u běžných osob.
24. 1. 2019|