TÉMA

Elektrické vedení

Vichr strhával elektrické vedení, oheň pak sežehl Lahainu. Správce sítě na Maui čelí kritice

Požár na havajském ostrově Maui má už 111 obětí, přes tisíc lidí se pohřešuje. Příčinu požáru úřady zatím nestanovily. Mezi lidmi se ale šíří videa ohňů po pádu elektrického vedení. Havajský správce elektrické sítě čelí rostoucí kritice za to, že nevypnul včas proud, přestože na ostrově vál velmi silný vítr, u něhož hrozilo, že stožáry povalí. Úřady pak obhajují svůj postup, kdy v době požáru neaktivovaly výstražné sirény, které by lidi přiměly k rychlejší evakuaci.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 21:22|

Nejmrazivěji bude v noci na východě Česka, v pondělí hrozí ledovka a bude větrno

Nejvíc mrznout bude v neděli večer a v noci na pondělí na východní a severní Moravě a ve Slezsku, teploty tam mohou klesat pod minus 12 stupňů Celsia. V pondělí pak během dne hrozí v Čechách a na Českomoravské vrchovině mrznoucí srážky s tvorbou ledovky, přičemž na severozápadě Česka může být led silný až dva milimetry. Na začátku příštího týdne bude také foukat silný vítr, místy se tak budou tvořit sněhové jazyky a silná námraza. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
18. 12. 2022|

Desetitisíce lidí bez proudu a zavřené školy. Malé letadlo narazilo v Marylandu do drátů

Malé letadlo narazilo v neděli večer v americkém státu Maryland do elektrického vedení, které bylo pod napětím, a uvázlo v drátech. Kvůli nehodě se bez dodávek proudu na několik hodin ocitlo asi 120 tisíc lidí, píše web stanice CNN.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 11:22|

Místo čekání na přeložku nechal majitel domu elektrické vedení zazdít. Úpravy teď zaplatí sám

Pokuta hrozí majiteli domu, který si nechal do rekonstruované budovy penzionu na okraji Příbrami vést dráty nízkého nápětí přímo zdí. Bude také muset zaplatit přeložení elektrického vedení. Stavební úřad vydal pokyn k zastavení prací, zabudování vedení do zdi podle něj porušuje podmínky stavebního povolení. Proč tak investor jednal, není jasné.
23. 11. 2022|

Elektřinou spálení ptáci mohou zakládat požáry, ukázal americký výzkum

Přírodovědci upozornili na přehlížený problém: za řadu požárů mohou umírající ptáci, kteří se vznítí, když se neopatrně dotknou elektrického vedení. Nová studie poprvé dokázala popsat, kolik takových případů je a co je spojuje.
8. 7. 2022|

Na Filipínách dochází přeživším po ničivém tajfunu Rai jídlo

O potraviny, vodu a přístřeší žádají obyvatelé Filipín v oblastech, které minulý týden zasáhl ničivý tajfun Rai. Přístup k humanitární pomoci však ztěžují poškozené silnice, záplavy a přerušené elektrické vedení a komunikační sítě, informovala agentura Reuters. Úřady se obávají rabování.
21. 12. 2021|

Na Semilsku havaroval autobus, skončil v příkopu. Několik lidí se zranilo

V Bradlecké Lhotě na Semilsku havaroval autobus, přepravoval šest lidí , kteří se při nehodě zranili. Řidiče museli hasiči vyprostit. Jednoho s těžkým zraněním odvezla sanitka do nemocnice v Liberci a čtyři s lehkým zraněním do Jičína, šestý převoz nepotřeboval. Jednotky na místě provedly protipožární opatření a zabránily úniku provozních kapalin do potoka.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 13:51|

Omezit kácení kolem elektrického vedení se snaží distributor s vědci. Pod dráty sázejí nízký porost

Vědci z Mendelovy univerzity s distribuční firmou EG.D chtějí omezit kácení dřevin u elektrického vedení. Zahájili řízené sázení rostlin v ochranném pásmu vedení vysokého i velmi vysokého napětí, pro které vědci připravili tři druhy směsí. Cílem je zvýšit druhovou rozmanitost a také ušetřit náklady.
20. 10. 2021|

Kvůli požárům chce kalifornská distribuční společnost zakopat tisíce kilometrů elektrického vedení

Západ USA nadále sužují desítky požárů, z nichž se jeden nově rozšířil ze severní Kalifornie do státu Nevada a vynutil si tam evakuaci několika vesnic. Lepší počasí však pomohlo hasičům v boji s momentálně největším ohniskem v USA na jihu Oregonu. Největší kalifornská distribuční společnost PG&E oznámila, že plánuje zakopat tisíce kilometrů elektrického vedení, které často požáry způsobuje.
23. 7. 2021|

Kvůli ochraně ptáků povede elektřina u Mikulova v zemi. Po zásahu proudem jich ročně zahynou stovky tisíc

Kvůli vysokému napětí uhyne každý rok v Česku až 300 tisíc ptáků. Energetici se proto ve spolupráci s ochránci přírody snaží dráty elektrického vedení zabezpečit. Tam, kde to nejde, je přesouvají do země. Jedním z takových míst se má stát i lokalita bývalého lomu v Mikulově na Břeclavsku.
14. 7. 2021|

Meteorologové varují před sněžením a místy až extrémní ledovkou. V dalších dnech přijdou silné mrazy

Od nedělního večera má ve většině Česka s výjimkou Jihomoravského a Zlínského kraje znovu sněžit, do rána může napadnout až patnáct, výjimečně i dvacet centimetrů sněhu. Na jihu země, zejména na Moravě, stále hrozí v neděli i v pondělí ráno silná nebo velmi silná ledovka, která může být v některých oblastech na jihovýchodě extrémně nebezpečná. V aktuální výstraze to v neděli dopoledne uvedl Český hydrometeorologický ústav. Nadcházející týden počasí ovlivní také silné mrazy.
7. 2. 2021Aktualizováno7. 2. 2021, 21:35|

Na jihovýchodě země hrozí nebezpečná ledovka, lidé by měli být opatrní

Meteorologové zpřísnili varování před silnou ledovkou. Od sobotního večera do pondělního rána může být v některých regionech Zlínského a Jihomoravského kraje extrémně nebezpečná. Zledovatělé silnice a chodníky hrozí ale v celé zemi, varuje Český hydrometeorologický ústav. Ledovka se může vytvářet také na stromech a drátech elektrického vedení, což může komplikovat dopravu i dodávky proudu. Lidé by v nejvíc zasažených oblastech neměli vycházet z domu, opatrní by měli být i řidiči.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 16:12|

Silný vítr lámal stromy, shodil i ty ozdobené. Hasiči mu přičítají i výbuch v Suchově

Varování před silným větrem, který pro víkend vydali meteorologové, se v noci a ráno naplnilo. Hasiči museli vyjíždět k popadaným větvím a stromům – v předvánočním období neodolaly poryvům ani některé ozdobené vánoční stromy. Na některých místech poškodily spadlé větve a kmeny elektrické vedení, ráno bylo bez proudu asi 30 tisíc domácností. Divoké počasí podle hasičů zřejmě přispělo i k výbuchu v rodinném domě v Suchově na Hodonínsku, při kterém utrpěl zranění jeden člověk.
5. 12. 2020Aktualizováno5. 12. 2020, 21:50|

Hurikán Delta se přesouvá nad USA. V Mexiku vyvracel stromy a sloupy elektrického vedení

Hurikán Delta přešel nad mexickým poloostrovem Yucatán a míří k jižnímu pobřeží Spojených států amerických. V okolí mexických letovisek Cancún a Tulum za sebou zanechal vyvrácené stromy a sloupy elektrického vedení, větší škody ale nezpůsobil. Bouře nad Mexickým zálivem zesílila na třetí stupeň z pěti, očekává se, že k pobřeží USA dorazí  během pátku.
9. 10. 2020|

Obce na Šumavě chtějí posouvat bobří hráze. Voda jim zaplavuje stezky i sklepy

Bobří hráze komplikují lidem život, ti je proto někdy i ničí. Šumavské obce s těmito zvířaty bojují dlouhodobě. Kvůli hrázím a zvednuté hladině mají zničené turistické stezky. Teď žádají správu národního parku o možnost bobří hráze posouvat. Podle ochranářů ale zvířaty vytvořené tůně čistí vodu a brání splavování orné půdy.
4. 8. 2020|

Kvůli vysokému napětí uhynou v Česku stovky tisíc ptáků ročně. Energetici musí vedení zabezpečit

Nový speciální typ konzoly na sloupy vysokého napětí v pátek poprvé nainstalovali energetici v Lužici na Hodonínsku. Vyvinuli ji ve spolupráci s ornitology. Podle Agentury ochrany přírody u nás totiž každý rok po zásahu elektrickým proudem zahyne až 300 tisíc ptáků. Právě nové konzoly a výstražné koule na drátech vysokého napětí by tento počet měly snížit.
14. 2. 2020|

Při větru přibývá práce energetikům. Speciální četa odstraňuje závady i pod napětím

Meteorologové opět varují před silným větrem, který má přijít o víkendu. Obávají se ho hlavně energetici, kterým vítr a popadané stromy ničí dráty elektrického vedení. U poruch nejčastěji zasahují speciálně proškolení pracovníci, kteří umějí závady odstranit i pod proudem.
8. 2. 2020|

První let na svobodě skončil v drátech vysokého napětí. Sup ze zlínské zoo uhynul v Bulharsku

Samička supa mrchožravého, kterou v červenci odeslala zlínská zoo k vypuštění do volné přírody v Bulharsku, uhynula po nárazu do drátů elektrického vedení. Osudným se jí tak stal hned první let. Do bulharského pohoří Východní Rodopy nechala zoologická zahrada ve spolupráci s ochranářskou organizací Green Balkans vypustit už čtyři supy mrchožravé, spolu s nimi i supy bělohlavé a hnědé.
3. 9. 2019|

Vítr způsobil kalamitu. Dvanáct tisíc domácností je stále bez proudu, padl milion stromů

Energetikům se po silném nočním větru daří obnovovat dodávky elektřiny, k desáté hodině večer bylo bez proudu 12 tisíc míst, přičemž v noci z neděle na pondělí to bylo přes 425 tisíc. ČEZ v pondělí ve 22.00 zrušil kalamitní stav na většině svého distribučního území, dál platí v osmi okresech na severu Česka. Společnost E.ON Distribuce odvolala v pondělí večer kalamitní stav na jižní Moravě a na Vysočině, nadále však zůstává v jižních Čechách. Popadané stromy zneprůjezdnily řadu silnic a železnic po celé republice.
11. 3. 2019Aktualizováno11. 3. 2019, 22:13|

Stroj při opravách D1 strhl elektrické vedení, dálnice byla obousměrně uzavřena

Oprava elektrického vedení omezila odpoledne provoz na dálnici D1 na Vysočině. Na 99. kilometru strhl jeden ze tří drátů vysokého napětí stroj firmy pracující na opravách. Bez elektřiny bylo 400 domácností. Dálnici museli obousměrně uzavřít na 96. kilometru mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem asi na 30 minut v době od 14:15, oznámilo Ředitelství silnic a dálnic na Twitteru. Provoz byl odkláněn na 90. a 112. kilometru.
24. 1. 2019Aktualizováno24. 1. 2019, 15:40|