TÉMA

Michal Pobucký

Čištění příkopů ve Frýdku-Místku nebylo předražené, rozhodl nepravomocně soud

Okresní soud ve Frýdku-Místku v pátek podruhé zprostil bývalé frýdecko-místecké radní obžaloby v případu předražených zakázek na čištění příkopů na území města. Obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušování povinností při správě cizího majetku čelilo čtrnáct bývalých radních a jeden vedoucí úředník. Podle státního zástupce městu způsobili škodu přesahující šest milionů korun, podle rozhodnutí soudu ale skutek uvedený v žalobě nebyl trestným činem. Rozsudek není pravomocný. Čtyři přítomní obžalovaní se práva na odvolání vzdali. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 12:15|

Nejvyšší žalobce Stříž nesouhlasí se zproštěním bývalých radních Frýdku-Místku

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nesouhlasí se zproštěním sedmi bývalých radních Frýdku-Místku, včetně tří dřívějších primátorů. Čelili obžalobě v kauze prodeje městských pozemků v Horní ulici. Okresní soud ve Frýdku-Místku i Krajský soud v Ostravě skupinu zprostily obžaloby, podle které město pozemky v roce 2009 prodalo pod tržní cenou. Okresní soud by měl podnět spolu se spisem předat nejvyšší instanci do Brna.
21. 11. 2022|

Primátorem Frýdku-Místku je opět Petr Korč z vítězného hnutí Naše Město F-M

Primátorem Frýdku-Místku se opět stal Petr Korč z vítězného hnutí Naše Město F-M. Na ustavujícím zasedání pro něj hlasovalo 30 z 41 přítomných zastupitelů. Město povede koalice Naše Město F-M s hnutím ANO. Ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít převahu 24 hlasů.
31. 10. 2022|

Naše Město Frýdek-Místek zůstane ve vedení radnice. Podepsalo koalici s ANO

Frýdek-Místek povede koalice vítězného hnutí Naše Město F-M s ANO, podepsaly koaliční dohodu. Ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít převahu 24 hlasů. Primátorem by se znovu měl stát Petr Korč, který stál v čele kandidátky Naše Město F-M.
27. 9. 2022|

Kauza prodeje pozemků ve Frýdku-Místku končí, krajský soud potvrdil zproštění

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě potvrdil zprošťující rozsudek v kauze prodeje městských pozemků v Horní ulici určených pro výstavbu rodinných domů ve Frýdku-Místku. Souzeno bylo sedm bývalých radních včetně tří dřívějších primátorů. Podle státního zástupce byly pozemky v roce 2009 prodány pod tržní cenou a získali je i úředníci nebo rodinní příslušníci politiků. Městu údajně způsobili milionovou škodu.
28. 6. 2022|

Zastupitelé ve Frýdku-Místku odvolali primátora. Na radnici vznikla nová koalice

Zastupitelstvo ve Frýdku-Místku odvolalo primátora Michala Pobuckého (ČSSD) s jeho náměstky a radními. Nově město povede Petr Korč z hnutí Naše město Frýdek-Místek (NMFM). Novou koalici tvoří právě toto hnutí s ANO a Piráty. Mají těsnou většinu 22 hlasů ve 43členném zastupitelstvu.
16. 3. 2021Aktualizováno16. 3. 2021, 13:51|

Politici ve Frýdku-Místku při prodeji pozemků nepochybili, potvrdil soud

V pořadí druhý zprošťující rozsudek nad sedmi bývalými a současnými politiky Frýdku-Místku vynesl soud. Žalobce je před něj poslal za údajně nevýhodný prodej městských pozemků, při kterém podle něj město přišlo o více než 14,5 milionu korun. Soudkyně i tentokrát rozhodla, že obžalovaní nic nezákonného neudělali.
5. 3. 2021|

Politici z Frýdku-Místku nepředražili čištění příkopů. Soud o tom rozhodl po pěti letech

Zprošťujícím rozsudkem soudu skončila po sedmi letech od začátku policejního vyšetřování kauza údajného předraženého čištění příkopů kolem cest ve Frýdku-Místku. Za zhruba čtyři kilometry město zaplatilo přes šest milionů korun. Podle soudu ale žalovaný skutek není trestným činem. Všichni souzení, mezi kterými byli i primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký a dva bývalí primátoři, od začátku jakékoliv pochybení odmítají.
5. 11. 2020|
Události komentáře

Semafor má sjednotit opatření, jinak je to chaos, kritizuje Pobucký. Nešlo by to udělat, oponuje Hřib

Česko v pondělí rozdělil koronavirový semafor. Zeleně je označeno devět okresů, což označuje druhý ze čtyř stupňů varování. Konkrétní opatření hygieniků se ale mohou lišit, a to i ve stejně barevných regionech. To kritizuje primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD), podle kterého by semafor měl sjednotit opatření ve všech stejně označených místech. Jeho kolegové z Prahy nebo Havířova ale v pořadu Události, komentáře hájili různý postup hygieniků.
4. 8. 2020|

Ministerstvo představilo první mapu semaforu rizika nákazy v Česku, v devíti okresech platí I. stupeň

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo první mapu čtyřstupňového systému, který označuje jednotlivé okresy podle rizika nákazy covidem-19. Podle aktuální mapy nejsou v Česku okresy s horší epidemickou situací než zelený I. stupeň. Velká ohniska jsou stále Praha a Moravskoslezský kraj, uvedla na tiskové konferenci hlavní hygienička Jarmila Rážová. Podle ředitelky pražských hygieniků Zdeňky Jágrové se v hlavním městě budou opět nosit roušky i v povrchové hromadné dopravě hned, jakmile to počasí dovolí.
3. 8. 2020Aktualizováno3. 8. 2020, 19:43|

Firma DEVA uzavírá ve Frýdku-Místku kvůli koronaviru provoz. V ohnisku se nakazilo nejméně 17 lidí

Společnost DEVA z Frýdku-Místku, v níž se objevil koronavirus, přerušuje na několik týdnů svůj provoz. Podle primátora Michala Pobuckého (ČSSD) je tam nakaženo nejméně 17 lidí, přístup firmy k řešení celého problému označil za zodpovědný. Jednatel společnosti Jiří Dedek uvedl, že by provoz mohl být obnoven 3. srpna.
8. 7. 2020Aktualizováno8. 7. 2020, 18:46|

Do metra i nadále jenom s rouškou. Na Karvinsku se opatření ještě zpřísní

Nadcházející vlna rozvolnění koronavirových restrikcí se nebude v plném rozsahu týkat Prahy ani Moravskoslezského kraje. Lidé budou muset nadále nosit roušky ve veřejné dopravě či při vnitřních hromadných akcích. Na Karvinsku, které je nejhůře postiženým regionem, stávající režim dokonce zpřísní. Ministerstvo zdravotnictví tam od úterý zakáže návštěvy nemocnic a omezí účast na hromadných akcích. Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) v kraji panuje problém s testováním, lidé také nedodržují nařízenou karanténu.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 22:06|

Osvobození politiků z Frýdku-Místku neplatí. Případ prodeje pozemků se vrátí k okresnímu soudu

Kauza prodeje pozemků ve Frýdku-Místku, v níž je obžalováno sedm městských radních včetně současného primátora Michala Pobuckého (ČSSD), se vrátí k frýdecko-místeckému okresnímu soudu. Rozsudek okresního soudu, který všechny obžalované osvobodil, ve středu Krajský soud v Ostravě zrušil. Politici jsou obviněni, že městské pozemky prodali pod cenou, a připravili tak město o deset milionů korun. Proti zprošťujícímu rozsudku se odvolala státní zástupkyně.
29. 1. 2020|

Druhou část obchvatu Frýdku-Místku postaví Strabag a Eurovia za skoro dvě miliardy

Druhou část obchvatu Frýdku-Místku postaví stavební firmy Strabag a Eurovia. Společně uspěly v soutěži Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s nabídkou 1,97 miliardy korun. Stavba komunikace o délce více než čtyři kilometry by měla začít ještě letos v září, dokončení je naplánováno nejpozději do roku 2022.
2. 9. 2019|

Další dopravní problémy ve Frýdku-Místku. Řidiči musí na cestě od Českého Těšína projíždět centrem

Silničáři ve Frýdku-Místku zavřeli příjezdovou rampu na takzvané Rubikově křižovatce ve směru od Českého Těšína. Objízdná trasa teď vede středem města. Dopravní omezení potrvá do konce října 2019. Nejfrekventovanější místo v obci se opravuje od května.
19. 8. 2019|

Začal odvoz nebezpečných odpadů z nelegálního skladu u Frýdku-Místku. Potrvá až měsíce

Po více než měsíci a půl, kdy policie objevila nelegální sklad nebezpečných odpadů ve Starém Městě u Frýdku-Místku, odvezla specializovaná firma první kontejner s nebezpečným odpadem do spalovny v Ostravě. První náklad měl osm tun, celkem je však na místě uloženo 650 tun. Likvidace proto bude podle primátora trvat možná i několik měsíců.
12. 3. 2019|

Frýdek-Místek může zlikvidovat nebezpečný odpad, nemusí čekat na konec vyšetřování

Nelegální odpad uložený ve skladovací hale ve Starém Městě u Frýdku-Místku bude možné zlikvidovat ještě před skončením policejního vyšetřování. Nyní se hledá vhodné zařízení. Po pátečním zasedání krizového štábu to řekl frýdecko-místecký primátor Michal Pobucký (ČSSD). Barely tak zůstávají na místě a nebudou se zatím převážet k uskladnění do vhodných prostor, jak se původně předpokládalo.
15. 2. 2019|

Soud osvobodil primátora i radní z Frýdku-Místku. Obžalováni byli kvůli prodeji městských pozemků

Soud ve Frýdku-Místku v úterý zprostil obžaloby sedm frýdecko-místeckých radních včetně současného primátora Michala Pobuckého (ČSSD). Všichni byli obžalováni ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku. Podle soudkyně se však trestný čin nestal.
12. 2. 2019Aktualizováno12. 2. 2019, 16:09|

Dva a půl tisíce nebezpečných barelů. Chemici začali likvidovat odpad u Frýdku-Místku

Ve skladu ve Starém Městě u Frýdku-Místku začínají práce na likvidaci barelů s nebezpečným odpadem. Chemici začnou odebírat a analyzovat jejich obsah. Specializovaná firma Aquatest ráno převzala areál a dovezla tam kontejnery, ve kterých se chemici budou převlékat. Nyní provádí prvotní ohledání.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 12:36|

Frýdek-Místek už vybral firmu, která odveze nebezpečný odpad. Stále se ale neví, kdo ho do města dostal

Nebezpečný odpad nelegálně uložený ve Starém Městě u Frýdku-Místku se začne odvážet během několika dnů. Radní už vybrali firmu, která převoz zajistí. Přeprava a odběr vzorků bude radnici stát zhruba čtyři sta tisíc korun, nákladné bude ale hlavně uskladnění odpadu, ročně by mohlo vyjít až na dva miliony. Ve čtvrtek to řekl primátor města Michal Pobucký (ČSSD).
31. 1. 2019|

Nebezpečný odpad u Frýdku-Místku město zabezpečí, ale likvidaci odloží. Policie hledá viníka

Likvidace nebezpečného a nelegálně uloženého odpadu v hale ve Starém Městě nedaleko Frýdku-Místku se odkládá. Město nechá odpad odvézt a zabezpečit, ale nezničí ho, dokud nebude nalezen viník uložení statisíců litrů odpadu. Frýdek-Místek by mohl vybrat firmu, která odpad odveze a zabezpečí, ještě tento týden.
29. 1. 2019|

Likvidace nebezpečného odpadu ve Frýdku-Místku začne v úterý, bude stát miliony korun

Nebezpečný odpad ve Starém Městě se začne likvidovat v úterý. Magistrát Frýdku-Místku, na jehož náklady se bude 500 tisíc litrů zatím neznámé chemikálie odstraňovat, do té doby najde firmu, která barely odveze. Vyjde to na miliony korun. Nelegální sklady s hořlavou směsí se našly na Karvinsku dva. V Bohumíně, kde pravděpodobně stejná polská firma uložila 150 tisíc litrů odpadu, čekají, až barely odstraní vlastník odpadu.
25. 1. 2019Aktualizováno25. 1. 2019, 16:49|

Dva nelegální sklady nebezpečného odpadu v Moravskoslezském kraji ukrývaly stovky barelů

Dva nelegální sklady nebezpečného odpadu byly tento týden nalezeny na Frýdecko-Místecku a na Karvinsku. Směsi odpadních hořlavých látek pravděpodobně do hal ve Starém Městě a Bohumíně navezla polská firma. Celkem se jedná o téměř 700 tisíc litrů chemikálií. Objekty hlídá policie. Ve Starém Městě by likvidace látek mohla začít příští týden.
24. 1. 2019Aktualizováno24. 1. 2019, 16:29|