TÉMA

Guy Verhofstadt

Alžběta II. podepsala brexitový zákon. Jeho schválení doporučil i ústavní výbor europarlamentu

Britský prováděcí zákon k brexitové dohodě vstoupil v platnost. Po schválení oběma komorami britského parlamentu jej podepsala i královna Alžběta II., informovala o tom agentura AP. S „rozvodovou“ dohodou musí ještě souhlas vyjádřit Evropský parlament. Spojené královstí má Evropskou unii opustit 31. ledna, tedy za osm dní.
23. 1. 2020|
Interview ČT24

Zahradil ocenil zabití Solejmáního. Považuje ho za teroristu srovnatelného s bin Ládinem

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) doufá v pragmatický přístup při vyjednávání o vztazích mezi EU a Británií po brexitu. Věří, že dohodu se podaří uzavřít letos. V Interview ČT24 komentoval také zabití Kásima Solejmáního, které považuje z psychologického i mocenského hlediska za úspěch.
10. 1. 2020|

Riziko brexitu bez dohody je podle Junckera reálné. Ohledně irské pojistky nenastal pokrok, řekl

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker v Evropském parlamentu varoval, že riziko vystoupení Spojeného království z Evropské unie bez dohody je stále reálné. Dodal, že v řešení sporného bodu v podobě takzvané irské pojistky zatím nenastal žádný pokrok. Britský premiér Boris Johnson v předchozích dnech naopak hovořil o posunu v diplomatických jednáních. Europoslanci v usnesení odmítli jakoukoliv dohodu o brexitu bez záruky otevřených hranic.
18. 9. 2019|

Nový europarlament poprvé zasedl, ve středu si zvolí předsedu. Velkou šanci má Ital Sassoli

V úterý se poprvé od květnových evropských voleb v novém složení sešel Evropský parlament (EP), který ve středu zvolí svého předsedu. Ten nahradí dosavadního šéfa Antonia Tajaniho. Poslanecký klub socialistů (S&D) v Evropském parlamentu večer navrhl do funkce předsedy italského europoslance Davida-Mariu Sassoliho. Oznámilo to vedení druhé nejsilnější parlamentní skupiny. Levicový kandidát by s přislíbenou podporou nejsilnější lidovecké frakce mohl uspět, pokud se za něj postaví i poslanci některé z dalších skupin.
2. 7. 2019Aktualizováno2. 7. 2019, 23:54|

Babiš popřel, že by V4 chtěla navrhnout Šefčoviče na předsedu Evropské komise

Premiér Andrej Babiš (ANO) popřel, že by se země visegrádské čtyřky domluvily na návrhu Maroše Sěfčoviče na předsedu Evropské komise. Řekl to před odletem do Bruselu na unijní summit. S informací o dohodě na Šefčovičově kandidatuře přišly Hospodářské noviny (HN). Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák později dodal, že současný místopředseda EK a neúspěšný uchazeč o post slovenského prezidenta Šefčovič je společným kandidátem V4 na některou z vrcholných funkcí v EU.
28. 5. 2019Aktualizováno28. 5. 2019, 15:39|

Zástupci evropských stran představili své vize: zdanění internetových gigantů a skutečný boj za ochranu klimatu

Špičky evropských politických stran se v Maastrichtu střetly v první debatě před květnovými volbami do Evropského parlamentu. Debata se točila kolem otázek, jako je digitální ekonomika, boj s klimatickými změnami a udržitelný rozvoj Evropy. Kandidáti, mezi nimiž nechyběl ani šéf frakce konzervativců a reformistů (ECR) Jan Zahradil, se ale mohli vyjádřit také k dalším otázkám.
30. 4. 2019|
Brexit

Varování do Londýna: Europarlament odmítne brexitovou dohodu bez pojistky pro Irsko

Bez trvalé a funkční pojistky pro celní režim na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem nebude moci Evropský parlament ratifikovat dohodu o odchodu Velké Británie z EU. Londýnu to vzkázal belgický liberální europoslanec Guy Verhofstadt, který je zmocněncem europarlamentu pro brexit.
24. 1. 2019|