TÉMA

Obvinění

Rozsah obvinění překvapil i blízké Kaderkovy spolupracovníky, říká šéf sportovní agentury. O další podpoře tenisu jedná

Myslím, že rozsah obvinění překvapil i blízké spolupracovníky Iva Kaderky a předpokládám, že osobní odpovědnost bude vyvozena, prohlásil v pořadu Události, komentáře, předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek v souvislosti s podvody se státními dotacemi v Českém tenisovém svazu. Reportér ČT Dalibor Bártek, který se kauze věnuje, zmínil, že zjištěná trestná činnost a škoda zhruba patnáct milionů korun může být pouze začátkem.
včera|

Spojené království zatím nevydá Assange do USA. Žádá záruky

Zakladatel společnosti WikiLeaks Julian Assange nemůže být okamžitě vydán do Spojených států. Rozhodl o tom Vrchní soud v Londýně, podle nějž musí USA poskytnout více záruk. Australský aktivista Assange je ve Spojených státech stíhán v souvislosti s obviněním z několika trestných činů, včetně špionáže. Agentura AP poznamenala, že takové rozhodnutí soudu je pro Assange částečným vítězstvím.
26. 3. 2024|

Posun v případu utýraného muže na Svitavsku. Státní zástupce obžaloval dva lidi

Státní zastupitelství podalo obžalobu na dva lidi, kteří podle policie předloni na Svitavsku týrali a zavraždili uneseného muže z Břeclavska. České televizi to řekl mluvčí královéhradeckých krajských žalobců Pavel Bužga. Policisté o případu informovali loni s tím, že tělo muže se zatím nenašlo. V prosinci stíhání za zbavení osobní svobody překvalifikovali na vraždu, za kterou dvojici hrozí až výjimečný trest. Kauzu bude řešit pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové.
19. 3. 2024|

Šéfa lyžařského svazu Trávníčka čeká soud v úplatkářské kauze kolem agentury CzechTourism, píše MF Dnes

Prezident Svazu lyžařů České republiky (SLČR) David Trávníček je jedním z dvanácti obžalovaných v úplatkářské kauze kolem státní agentury CzechTourism a čeká ho soud. Napsala to MF Dnes. Trávníček vinu odmítá a ve funkci šéfa svazu zůstává.
18. 3. 2024|

Bylo to letadlo, tvrdí policie o zkrachovalém fondu WCA. Člověka a firmu obvinila z dvoumiliardového podvodu

Z podvodu obvinila policie v souvislosti s úpadkem investiční společnosti WCA International jednoho člověka a jednu právnickou osobu. Podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslava Ibeheje vznikla tisícům klientů škoda v celkové výši zhruba 2,1 miliardy korun. Firma nabízela vysoké zisky z investovaných peněz, klienti ale o vložené finance přišli. Podle vyšetřovatelů všechno fungovalo jako pyramidový podvod.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 20:18|

Tři obvinění v kauze veřejných zakázek Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava usilují o propuštění z vazby

Zatím tři z pěti obviněných, které soud v minulém týdnu poslal v případu údajné manipulace nemocničních zakázek do vazby, podali stížnost proti této formě stíhání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Kvůli kauze minulé pondělí zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na téměř čtyřiceti místech po celé republice. Po zásahu obvinila deset lidí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:08|

Soud poslal do vazby exředitele Krajské zdravotní a další čtyři z deseti obviněných v kauze nemocnic

Obvodní soud pro Prahu 9 poslal do vazby bývalého ředitele ústecké Krajské zdravotní Petra Malého i podnikatele Tomáše Buriana, který měl řídit skupinu, jež ovlivňovala veřejné zakázky v Krajské zdravotní a v jihlavské nemocnici. Následně do vazebních cel zamířili i podnikatelé Miroslav Hůserek a Jan Mára a nakonec i ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev. Policie v kauze začala stíhat deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. V pondělí kvůli tomu ve zdravotnických zařízeních zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 15:23|

Státní zástupkyně obžalovala muže z napadení Ukrajinek v Plasích

Státní zástupkyně poslala k soudu muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. Za ublížení na zdraví a výtržnictví mu navrhuje dvouletou podmínku. Vyplývá to z obžaloby, kterou ČT získala. Muž podle policie loni v srpnu na pouti v Plasích nadával dvěma Ukrajinkám a pak je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly ženy. Případ bude řešit Okresní soud Plzeň-sever.
12. 2. 2024|

Policie obvinila členy agentury kvůli útoku na fanouška při fotbale v Budějovicích

Policie obvinila tři členy bezpečnostní agentury kvůli napadení fanouška hostů při utkání fotbalové ligy mezi Českými Budějovicemi a Jabloncem nad Nisou. Incident se stal loni v dubnu. Kriminalisté stíhané muže obvinili z výtržnictví, informovala policie na svém webu.
8. 2. 2024|

Žalobce uzavřel dohodu s obviněnými v kauze podvodu v olomouckém vlastivědném muzeu

Evropský pověřený žalobce uzavřel dohodu o vině a trestu se třemi lidmi stíhanými v případu veřejných zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci. Obvinění se k dotačnímu podvodu přiznali a zavázali se uhradit škodu, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Obvinění čelili tři bývalí pracovníci muzea. Dohodu bude posuzovat olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě.
1. 2. 2024|

Policie kvůli vlajce se symbolem Z na akci KSČM obvinila jednoho člověka ze schvalování genocidia

Kriminalisté stíhají jednoho člověka kvůli vlajce se symbolem Z vyvěšené na loňské akci nymburských komunistů. Případ vyšetřují pro podezření z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. České televizi to řekl Štěpán Brunclík z nymburského státního zastupitelství. V případě prokázání viny hrozí pachateli až tři roky vězení.
26. 1. 2024|

Policie loni zadržela při tranzitní migraci méně lidí než v roce 2022. Běženci míří nejčastěji do Saska

Policisté v loňském roce zadrželi při tranzitní migraci 4742 lidí, což oproti předchozímu roku představuje pokles o více než sedmnáct tisíc lidí, uvedl v pondělí policejní prezident Martin Vondrášek. Číslo je však o zhruba 3400 lidí vyšší než v roce 2021, který předcházel velké migrační vlně. Kontroly na hranici se Slovenskem podle policejního prezidenta výrazně přispěly k tomu, že se loni v Česku pohybovalo méně nelegálních migrantů.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 14:08|

Policie na Chomutovsku obvinila mladíka kvůli nenávistnému komentáři ke střelbě na filozofické fakultě

Policie obvinila středoškolského studenta z Chomutovska kvůli komentáři, který zveřejnil na sociální síti. Pod příspěvek o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy napsal, že doufá, že střelec zabil určité skupiny obyvatel. Stíhán je pro podněcování k nenávisti vůči skupině osob. O případu Českou televizi informoval mluvčí policie Ústeckého kraje Kamil Marek. Celkem policie v kraji v souvislosti se střelbou na fakultě řeší osmnáct podezření ze spáchání trestných činů a jeden přestupek.
12. 1. 2024|

Policie řeší 156 případů souvisejících se střelbou na filozofické fakultě. Padla dvě obvinění

Policie se zabývá 156 případy, které souvisí se střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Naposledy policisté obvinili osmadvacetiletého muže, který vyhrožoval vystřílením celé obce na Jindřichohradecku. Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner sdělil České televizi, že muž čelí obvinění ze šíření poplašné zprávy. Za schvalování střelby a podněcování k trestnému činu policie od konce prosince stíhá také dalšího muže z Kolínska.
8. 1. 2024|

Soud poslal do vazby muže obviněného z vraždy chlapce na nádraží v Hradci Králové

Policie obvinila dvaatřicetiletého muže z Hradce Králové z vraždy čtrnáctiletého chlapce, v pátek odpoledne ho soud poslal do vazby. Muž dítě podle detektivů napadl kuchyňským nožem ve čtvrtek vpodvečer v kolejišti hradeckého nádraží po předchozí hádce. Chlapec na místě následkům zranění podlehl. Podezřelého policie hodinu po činu zadržela v jeho bydlišti v Hradci Králové.
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 19:02|

Žalobce pustil z vazby podnikatele Špringla obviněného v kauze armádní zakázky

Státní zástupce propustil na kauci z vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. ČT to potvrdil žalobce Adam Borgula s tím, že podnikatel musí docházet za probačním úředníkem. Špringl podle policie žádal úplatek za to, že se do tendru za desítky milionů korun nepřihlásí. Vinu odmítá. Kriminalisté stíhají ještě pět lidí a tři firmy.
14. 12. 2023|

Policie obvinila šest lidí z okolí kutnohorského léčitele. Měli se podílet na rituálech

Středočeští kriminalisté obvinili šest lidí z okolí samozvaného léčitele z Kutné Hory. Policisté viní čtyři ženy a dva muže z vydírání a neposkytnutí pomoci v souvislosti s úmrtím člena sekty při lesních rituálech u hradu Český Šternberk na Benešovsku, uvedl během úterý server iROZHLAS.cz. Léčitele později usmrtily dvě jeho stoupenkyně. Případem se nyní zabývá Městský soud v Praze.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 16:55|

Muž obviněný ze založení požáru Českého Švýcarska zůstane ve vazbě. Soud se obává, že uteče nebo zapálí něco dalšího

Ve vazbě zůstává muž obviněný z toho, že loni v létě způsobil rozsáhlý lesní požár v Národním parku České Švýcarsko. Soud mu vazbu prodloužil, ačkoli rozhodnutí zatím není pravomocné. Obhájce obviněného uvedl, že jeho klient trvá na své nevině. Policie jej ale viní i z dalších žhářských činů na Děčínsku.
28. 11. 2023|

Soud v kauze pardubických zakázek poslal do vazby exprimátora Charváta i další dva obviněné

Soud poslal do vazby bývalého primátora Pardubic za ANO Martina Charváta (ve středu ho ANO vyloučilo z hnutí). Spolu s dalšími byl obviněn z manipulace s veřejnými zakázkami Pardubic a městských firem. Státní zástupkyně podala návrhy na vazbu celkem u tří osob, soud kromě Charváta rozhodl o vazbě i v dalších dvou případech. Celkem bylo obviněno devatenáct lidí, šestnáct z nich policie propustila na svobodu. Podle žalobkyně Adély Rosůlek u nich vazební důvody pominuly.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 19:47|

GIBS obvinila zkušebního komisaře kvůli obchodování se zbrojními průkazy

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila celkem dvanáct lidí v souvislosti s obchodováním se zbrojními průkazy. České televizi to sdělila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Jeden z obviněných, bývalý policista z Olomouckého kraje a zkušební komisař, měl minimálně ve dvaceti případech umožnit nezákonné získání zbrojního průkazu za úplatek. Hrozí mu až pět let vězení.
23. 11. 2023|

Obviněný Zácha po postu krajského náměstka rezignoval i na funkci radního v Přerově

Bývalý krajský šéf ODS Michal Zácha obviněný z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji ve čtvrtek rezignoval na funkci uvolněného přerovského radního. Rezignaci na radnici přinesl osobně. Kvůli kauze ve čtvrtek v Přerově zasedala koaliční rada, její členové se rozhodli, že budou pokračovat ve stejné sestavě, uvolněné místo personálně zatím neobsadili. Michal Zácha je v případu obviněn společně s dalšími dvanácti lidmi, kvůli obvinění ve středu rezignoval i na post náměstka hejtmana a také na členství v ODS.
16. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 08:49|

Knobloch z olomoucké kauzy dopravních zakázek jde do vazby, se Záchou rezignovali na funkci i členství v ODS

Městský soud v Brně poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Po vazebním zasedání to řekl státní zástupce Robert Henzel. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch ale může složit kauci jeden milion korun. Náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha, který je jedním z třinácti obviněných, rezignoval na svoji funkci i členství v ODS. Ke stejnému kroku přistoupil ve středu večer i Knobloch.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:48|

Kvůli utonutí dvou dětí na Lounsku policie stíhá jednoho člověka

Kvůli utonutí dvou dětí v nádrži Klůček na Lounsku obvinila policie člověka, který na ně měl dohlížet, z usmrcení z nedbalosti. České televizi to řekla policejní mluvčí Ilona Gazdošová. Kdyby se vina prokázala, hrozilo by obviněné osobě dva až osm let vězení.
10. 11. 2023|

Portugalský prezident rozpustil parlament. Volby budou v březnu

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa oznámil rozpuštění parlamentu po demisi premiéra Antónia Costy. Předčasné volby se uskuteční 10. března, uvedl podle agentur v televizním projevu. Parlament tak bude mít čas, aby schválil státní rozpočet na příští rok.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 22:23|