TÉMA

Alena Zsuzsová

Soud uložil Zsuzsové za objednání vraždy Kuciaka a Kušnírové 25 let, Kočnera zprostil obžaloby

Soud první instance na Slovensku v novém líčení uznal obžalovanou Alenu Zsuzsovou vinnou ze sjednání vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Zsuzsová je také vinna z podílu na přípravě nedokonané vraždy někdejšího elitního prokurátora a nynějšího generálního prokurátora Slovenska Maroše Žilinky. Soud jí uložil trest vězení v délce 25 let, žalobce žádal doživotí. Verdikt není pravomocný. Soud naopak opět nepravomocně osvobodil Mariana Kočnera, který čelil obžalobě z objednání Kuciakovy vraždy, a nově ho zprostil také obžaloby z objednání vražd zmíněných prokurátorů a také jednoho právníka. Žalobce už ohlásil odvolání vůči všem rozhodnutím soudu.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:44|

Dům zastřeleného novináře Kuciaka čeká demolice, na jeho místě vznikne památník

Rodinný dům, ve kterém byli v roce 2018 zastřeleni novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová, bude zbourán. Demolice začne v úterý a na místě v budoucnu vyroste památník svobody slova. Informoval o tom úřad Trnavského kraje, který projekt připravil a financuje.
20. 3. 2023|

„Nesmíme rezignovat na slušnost.“ Slovensko si připomíná pět let od vraždy Kuciaka

Uplynulo pět let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v této souvislosti prohlásila, že její země nesmí rezignovat na volání po slušnosti v politice. Slovenský premiér Eduard Heger zdůraznil, že svoboda novinářů je klíčem k demokracii. Šokující zločin vyústil v mohutné demonstrace a ve výměnu premiéra. Soud se dvěma obžalovanými stále trvá. Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové událost otřásla celou Evropou.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 17:57|

Vrah Kuciaka se nečekaně přiznal, vypovídat však nehodlá

Ve slovenském Pezinku začal ve čtvrtek Specializovaný trestní soud opět projednávat případ vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Na začátku jednání došlo k nečekanému zvratu v dokazování, jeden z už odsouzených Tomáš Szabó přiznal vinu. „Rád bych učinil prohlášení o vině. Cítím se vinen ve vztahu ke všem činům,“ řekl na úvod. Dodal, že svého činu lituje. Jeho přiznání potvrzuje, že skupina kolem Aleny Zsuzsové sloužila jako vražedné komando.
14. 4. 2022|

Uplynuly čtyři roky od vraždy Kuciaka a Kušnírové. V Bratislavě odhalili památník

Pro spravedlnost na Slovensku je potřeba, aby byla vyvozena odpovědnost i vůči objednavatelům vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. U příležitosti čtvrtého výročí to řekla prezidentka Zuzana Čaputová. Sama uctila jejich památku přímo v obci Veľká Mača, kde byli oba zavražděni. Příští týden by soud měl opět projednat obžalobu vůči dvěma z původního počtu pěti stíhaných.
21. 2. 2022Aktualizováno21. 2. 2022, 15:28|

Kuciakova vražda míří znovu k soudu, nové hlavní líčení začne za dva týdny

Specializovaný trestní soud na Slovensku vypsal na konec února nové líčení v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky poté, co nejvyšší soud loni zrušil osvobozující verdikt nad dvěma obžalovanými. Vyplývá to z oznámení soudu. Podle listu Denník N soud případ Kuciakovy vraždy projedná s kauzou přípravy vražd někdejších elitních prokurátorů a právníka. Oba případy totiž spojují osoby obžalovaných.
14. 2. 2022|

Zsuzsová si za zprostředkování vraždy slovenského politika odsedí 21 let

Alena Zsuzsová, Roman Ostružlík a Vladimír Mosnár jsou vinni v případu vraždy někdejšího primátora jihoslovenského Hurbanova Lászlóa Basternáka. Nejvyšší soud potvrdil rozsudek Specializovaného trestního soudu a zamítl odvolání obžalovaných i prokurátora. Ten požadoval navýšení dříve vyměřených trestů z 21 na 25 let.
13. 10. 2021Aktualizováno13. 10. 2021, 13:24|

Kočner a Zsuzsová z kauzy Kuciak čelí obžalobě za přípravu jiných vražd

Slovenský prokurátor podal obžalobu na pět osob včetně kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera v případu přípravy nedokonaných vražd prokurátorů i právníka, z nichž dva se mezitím stali čelnými představiteli slovenské prokuratury. S odvoláním na vyjádření generální prokuratury to napsal portál Aktuality.sk. Kočner si v současnosti odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek.
28. 9. 2021|

Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt v případu vraždy Kuciaka

Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt nad dvěma obžalovanými v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Specializovaný trestní soud v Pezinku se tak bude muset znovu zabývat obžalobou proti podnikateli Marianu Kočnerovi, který si podle prokuratury Kuciakovu vraždu objednal, a také proti Aleně Zsuzsové, jež podle obžaloby zločin zprostředkovala. Kočnera i Zsuzsovou soud první instance obžaloby zprostil loni v září.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 19:34|

Prokuratura má nové důkazy v kauze vraždy Kuciaka, píše slovenský tisk

Slovenská prokuratura předložila soudu nové důkazy v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla před třemi lety zavražděna i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová. V pátek to napsal slovenský list Sme. Nejvyšší soud se nyní zabývá odvoláním prokuratury vůči verdiktu soudu první instance. Ten loni zprostil podnikatele Mariana Kočnera obžaloby z objednání Kuciakovy vraždy a osvobodil také další obžalovanou Alenu Zsuzsovou.
19. 2. 2021|

Novým speciálním prokurátorem na Slovensku je Daniel Lipšic, podle opozice má příliš blízko k vládě

Další změna na klíčovém postu ve slovenské justici. Parlament zvolil nového speciálního prokurátora. Bude jím exministr a právník Daniel Lipšic. Jeho předchůdce skončil kvůli obvinění z korupce ve vazbě. Podle opozice a části expertů má ale Lipšic příliš blízko k vládě. Ta za rok od voleb vyměnila i generálního prokurátora nebo policejního prezidenta.
6. 2. 2021|

Zsuzsová dostala 21 let vězení za zprostředkování vraždy

Slovenský Specializovaný trestní soud uložil 21letý trest vězení Aleně Zsuzsové za zprostředkování objednávky vraždy exprimátora města Hurbanovo Lászlóa Basternáka. Verdikt není pravomocný. Zsuzsová byla obviněna také ze zprostředkování vraždy novináře Jána Kuciaka. V tomto případě byla ale v září obžaloby zproštěna.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 13:21|

Soudci se báli justičního omylu, proto Kočnera a Zsuzsovou osvobodili

Specializovaný trestní soud v Pezinku překvapivě zveřejnil kompletní písemné vyhotovení rozsudku v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Vyplývá z něj, že soudci osvobodili údajné objednavatele vraždy Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou kvůli obavám z justičního omylu.
6. 10. 2020|

Soud poslal Zsuzsovou zpět do vazby. Je obviněná z přípravy tří vražd a podílu na jedné

Alenu Zsuzsovou, kterou ve čtvrtek slovenský soud zprostil obžaloby ze zprostředkování vraždy novináře Jána Kuciaka, v sobotu jiný soudce podle médií poslal opět do vazby, ale v jiném případu. Zsuzsová v něm čelí obvinění z účasti na přípravě tří nedokonaných vražd. Obžalována je také z podílu na vraždě jednoho regionálního politika. Zsuzsová podala proti vazebnímu stíhání stížnost, na rozhodnutí slovenského nejvyššího soudu ale bude čekat ve vazbě.
5. 9. 2020|

Nečekaný verdikt i pochybnosti, píší slovenská média o rozhodnutí v případu Kuciakovy vraždy

Nečekaný verdikt, po kterém zůstává více pochybností, než by bylo zdrávo, komentoval slovenský tisk rozhodnutí soudu první instance v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Soud zprostil obžaloby dva ze tří zbylých stíhaných, po odvolání prokurátora se nejsledovanější soudní kauzou v novodobých dějinách země bude zabývat nejvyšší soud. Jeho rozhodnutí patrně nepadne dříve než za půl roku.
4. 9. 2020Aktualizováno4. 9. 2020, 12:02|

Kočner vraždu objednal, problém byl v důkazech. Soudci rozhodli správně, hodnotí novinářka Holcová

Slovenskou veřejnost šokoval rozsudek v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Podle Kuciakovy kolegyně Pavly Holcové soudci rozhodli správně, když nepodlehli mediálnímu a veřejnému tlaku. Nepochybuje ale, že Kočner vraždu objednal. Šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata rozhořčení u nejbližších obou zavražděných chápe. Zároveň si ale myslí, že by novináři měli v reakcích na verdikt držet odstup.
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 22:59|

Soud osvobodil Kočnera a Zsuzsovou v případu vraždy Kuciaka. Prokurátor se odvolal

Soud na Slovensku uznal vinným jen jednoho z trojice zbylých obžalovaných v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Odsouzeným je údajný pomocník vraha Tomáš Szabó. Soud naopak zprostil obžaloby podnikatele Mariana Kočnera, jenž si podle žalobce Kuciakovu vraždu objednal, a také Alenu Zsuzsovou, která byla podle obžaloby zprostředkovatelkou vraždy. Prokurátor se odvolal, případem se tak bude zabývat slovenský nejvyšší soud.
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 17:38|

Rozsudek v kauze vraždy novináře Kuciaka bude až v září, soudci se o verdiktu ještě radí

Rozsudek v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové vynese slovenský soud až třetího září, původně tak měl učinit již tuto středu. O odložení termínu informovala mluvčí soudu sídlícího v Pezinku Katarína Kudjáková s tím, že soudní senát se o verdiktu ještě radí. Pro obžalované, mezi kterými jsou podle prokuratury objednavatel a zprostředkovatelka Kuciakovy vraždy, jakož i vrahův pomocník, žádá obžaloba shodně 25 let vězení. Všichni tři – Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó – vinu popírají a obhájci navrhují jejich osvobození.
4. 8. 2020Aktualizováno4. 8. 2020, 17:56|

Kočner v závěrečné řeči přirovnal proces k soudu s Miladou Horákovou. Vinu odmítl

Obhájce slovenského podnikatele Mariana Kočnera vyzval soud, aby jeho klienta zprostil obžaloby v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Požadavek na osvobození svých klientů vznesli ve svých závěrečných řečech i advokáti dalších dvou obžalovaných Aleny Zsuzsové a Tomáše Szabóa. Sám Kočner ve své závěrečné řeči přirovnal proces k soudu s Miladou Horákovou.
31. 7. 2020Aktualizováno31. 7. 2020, 23:16|

„Vnímal jsem ho jako tisíc jiných novinářů.“ Kočner popřel, že měl motiv k objednání Kuciakovy vraždy

Obžalovaný slovenský podnikatel Marian Kočner u soudu odmítl tvrzení prokuratury, že si objednal vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka kvůli jeho článkům. Kočner tvrdil, že o něm déle a častěji než Kuciak psali jiní novináři. Při své výpovědi zpochybňoval i jiné důkazy.
19. 6. 2020|
Vražda novináře Kuciaka

Kočner a Zsuzsová popřeli, že by si psali o vraždě Kuciaka. Soud řešil zprávy z podnikatelova telefonu

Marian Kočner a Alena Zsuzsová u soudu popřeli, že si psali o vraždě Jána Kuciaka. Soud, který vraždu novináře řeší, se v úterý zabýval jejich vzájemnou komunikací z aplikace Threema, kterou policie zajistila v Kočnerově telefonu. Kočner i Zsuzsová tvrdí, že s obsahem komunikace bylo manipulováno. Kočner je obžalován z objednávky vraždy, Zsuzsová z toho, že objednávku předala vykonavatelům. Oba vinu odmítají.
19. 5. 2020|

Slovenská veřejnoprávní média podle kritiků přehlížela intimní rozhovory mezi Dankem a Zsuzsovou

V minulém týdnu to bylo jedno z hlavních témat většiny slovenských médií: zveřejněná osobní komunikace mezi předsedou slovenského parlamentu Andrejem Dankem a Alenou Zsuzsovou obžalovanou z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Mnohem úsporněji o tématu informovala veřejnoprávní televize a rozhlas (RTVS). Podle některých komentátorů navíc veřejnoprávní média informují o Dankovi dlouhodobě nevyváženě – a to převážně pozitivně. Z RTVS kvůli tomu ve čtvrtek odešli dva novináři.
8. 2. 2020|

K soudu, jenž řeší vraždu Kuciaka, poprvé nesmí veřejnost. Znalec hodnotil psychiku Zsuzsové

V kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky soud poprvé vyloučil veřejnost z hlavního líčení. Požádal o to obhájce obžalované Aleny Zsuzsové, protože vypovídali znalci o jejím duševním stavu. Senát poukázal na to, že Zsuzsová není odsouzená, má právo na ochranu osobních údajů a čelí silnému zájmu médií. Zsuzsová, která se jednání neúčastní, dříve podle médií přiznala, že trpí panickou poruchou.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 17:03|

Šéf slovenské sněmovny o kontaktech se Zsuzsovou: Ženy se mi líbí, byl jsem před rozvodem

Šéf slovenské sněmovny a vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko přiznal, že v minulosti komunikoval s Alenou Zsuzsovou, nyní obžalovanou v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Danko tvrdí, že skutečnou totožnost zmíněné ženy neznal, a nepřímo odmítl možnost rezignace z čela parlamentu. Nahrávky telefonátů a informace o další komunikaci Danka a Zsuzsové v úterý zveřejnila slovenská média.
29. 1. 2020|