TÉMA

Klonování

Nová metoda usnadnila klonování primátů. S člověkem to neuděláme, slibují v Šanghaji

Genetickým inženýrům se v Šanghaji povedlo výrazně zlepšit klonování. Doufají, že díky tomu budou moci tvořit desítky klonů laboratorních zvířat pro lékařské pokusy.
17. 1. 2024|

Zemřel „otec klonování“ Wilmut, vědec, který stvořil ovci Dolly

V věku 79 let v neděli zemřel britský vědec Ian Wilmut, který v roce 1996 naklonoval ovci Dolly. První živočich naklonovaný z dospělé buňky savce byl velkým průlomem ve výzkumu kmenových buněk. Wilmut vedl výzkumný tým ve skotském Roslinově ústavu, který o jeho smrti informoval.
12. 9. 2023|

Čína tvrdí, že naklonovala tři nadprůměrně produktivní „superkrávy“

Čínští vědci úspěšně naklonovali tři „superkrávy“, které produkují nadprůměrné množství mléka. Tvrdí to čínská státní média, podle nichž se jedná o průlom, který pomůže Číně zbavit se závislosti na importovaných plemenech mléčného skotu.
3. 2. 2023|

Čína začala klonovat závodní koně. Přidává se k sílícímu byznysu, klonů šampionů jsou stovky

Čínští vědci představili prvního naklonovaného plnokrevného koně, který přišel na svět v Číně a získal zde úřední registraci. Takto zrození koně by mohli snížit ceny zvířat používaných v jezdectví a napomoci k rozšíření tohoto sportu v asijské zemi. Klonování těchto zvířat zejména kvůli vylepšení genetických předpokladů se již používá v několika zemích zhruba dvacet let.
15. 1. 2023|

Vědcům se povedlo omladit kožní buňky o 30 let. Věří, že je to cesta ke zpomalení stárnutí

Vědcům z Cambridgeské univerzity se podařilo omladit kožní buňky 53leté ženy do podoby, jakou mají buňky 23letého člověka. Doufají, že jejich poznatky budou v budoucnu využitelné pro zmlazení buněk i dalších tělesných orgánů. Cílem výzkumu je vyvinout léčbu nemocí vázaných na přibývající věk, například diabetu, nemocí srdce a neurologických poruch.
8. 4. 2022|

Vědci chtějí zachránit ohrožené tchoře klonováním. První samička je připravená k množení

Vědci poprvé dotáhli klonování tak daleko, že se pomocí něj pokusí zahránit celý ohrožený živočišný druh. Hlavní roli v tomto experimentu hraje samička tchoře černonohého jménem Elizabeth Ann.
20. 1. 2022|

První klonované zvíře se narodilo před čtvrtstoletím. Ovce Dolly žila krátce, získala ale nesmrtelnost

Ve skotském Roslinově ústavu přišlo před čtvrt stoletím na svět zvíře, jehož narození znamenalo velký vědecký úspěch, zároveň ale otevřelo řadu otázek. Ovečka Dolly byla totiž prvním živočichem naklonovaným z dospělé buňky savce a metoda, díky níž se narodila, je teoreticky použitelná i v případě člověka. Asi nejznámější ovčí celebrita, narozená 5. července 1996, ovšem na výjimečnost možná doplatila, a to o půlku kratším životem ve srovnání s obyčejnými ovcemi.
5. 7. 2021|

Nejmenší nosorožci světa vymírají. V Malajsii je chtějí zachránit klonováním

V Malajsii na konci loňského roku uhynul tamní poslední jedinec nosorožce sumaterského. Rakovině podlehla pětadvacetiletá samice Iman, na světě tak už zbývá jen několik desítek exemplářů. Malajsijští vědci se je pokusí zachránit klonováním.
14. 8. 2020|

V Číně úspěšně naklonovali kočku, metodu by v budoucnu mohli využít i pro pandy

V Číně se narodila naklonovaná kočka. Svého majitele stála 800 tisíc korun. „Kopii“ domácího mazlíčka vytvořila firma, která už několik let provádí klonování psů. Proces by ale v budoucnu mohl posloužit u ohroženějších zvířat, jako jsou pandy.
8. 9. 2019|

Čína před rokem naklonovala makaky. Teď už jim geneticky vkládá duševní choroby

Přesně před rokem oznámili čínští vědci ze Šanghaje, že naklonovali opice makaky stejnou metodou, jakou použili v roce 1996 Britové u ovečky Dolly. Jednalo se o první naklonované primáty. Objev podle nich poslouží pouze lékařským účelům – a pokračují v něm ještě kontroverznějšími cestami.
24. 1. 2019|